• No results found

Elev som ej når målen för att den har en utvecklingsstörning har rätt till grundsärskola. För att ta beslut om det ska SPKC göra en helhetsbedömning utifrån 4 utredningar. Den pedagogiska utredningen ska visa om eleven når kunskapskraven i grundskolan. Den psykologiska utredningen ska visa om eleven har en utvecklingsstörning. Den medicinska utredningen ska visa om det finns medicinska orsaker som kan påverka inlärningen och den sociala utredningen ska visa om det finns ett stöd utanför skolan. Vårdnadshavare måste ge sitt medgivande till särskoleplaceringen innan beslut fattas.

Fjärdingskolan med inriktning träningsskola består av två enheter. Träningsskolan är avsedd för elever som inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildningen i ämnen. Det har under läsåret 10/11 varit 30 elever inskrivna. Den ena enheten är mer anpassad för elever med stora

rörelsehinder, medan den andra avdelningen är för elever med autism och utvecklingsstörning.

Grundsärskolan åk 1-10 samt en träningsskolenhet finns på Erikslundskolan, Sjöboskolan samt träningsskolan på Byttorpskolan.

Särskolan har många kontaktytor för samverkan och samarbete utanför skolan.

Elevernas behov speglar såväl psykologiska, emotionella som fysiska aspekter av deras tillvaro.

Detta tillhör särskolans vardag och är viktiga aspekter i arbetet med att eleverna ska kunna nå sina kunskapsmål.

Elevhälsoteamets personal arbetar både med grundskolan och med särskolan på Sjöboskolan och Erikslundskolan.

Datorn är ett viktigt verktyg i undervisningen för dessa elever och programmen fungerar inte tillfredställande. Detta påverkar både innehåll i undervisningen och användandet av datorerna vilket har en negativ påverkan på elevernas kunskapsinhämtande.

Digitalkamera används dagligen för att dokumentera elevernas lärande och för att få bilder för att kunna kommunicera med eleven.

Den största svagheten beträffande datoranvändningen är skörheten i det pedagogiska nätverket samt att kompensatoriska hjälpmedel ofta kräver prestanda som inte tillhandahålls i Borås stad.

Genom medlemskap i Särnät har pedagogerna tillgång till Utbildning/information om IT-baserade hjälpmedel. Samarbete och utbildning sker med SPSM15 i Göteborg.

Arbete med bedömningsfrågor pågår för att skapa större tydlighet och likvärdighet i

pedagogernas förhållningssätt till betyg och bedömning. Av kvalitetsredovisningen framgår att rektorn tycker att lärarna, genom arbetet med de skriftliga omdömena, har blivit säkrare i sina omdömen.

När det gäller bedömning för lärande uttrycker rektor i kvalitetsredovisningen att det är skiftande kvalitet. En del har väl utvecklande metoder och vissa behöver komma igång. På en skala från 1 – 3 självskattar rektorn sig på 2 vilket innebär att pedagogerna tydliggör målen i de flesta ämnena för eleven vid upprepade tillfällen under läsåret. Pedagogerna gör ibland eleverna medvetna om lektionens syfte och mål. Pedagogerna ger exempel på vad som kännetecknar god kvalitet i respektive ämne.

Samverkan med habilitering, logoped. socialtjänst

Kontakter med olika institutioner och samverkan med dessa sker i stor omfattning.

Habiliteringens olika specialistfunktioner är värdefulla i samarbetet för att elevernas behov ska kunna tillgodoses ur ett helhetsperspektiv. Ofta sker samverkan inom ramen för nätverksmöten med flera aktörer involverade. I vissa mycket komplicerade ärenden har skolan stöd och

samarbete med SPSM.

Mottagande

Skolinspektionens krav att säkerställa att elever är rätt mottagna i särskolan har krävt stora insatser av SPKCs personal. Granskningen av grundsärskolans elevakter är nästan avklarad och Skolinspektionen har lämnat sin slutrapport. Nya manualer för de olika utredningarna har arbetats fram och elevhälsopersonalen har utbildats i dessa. SPKC har fattat 55 nya beslut om elev har rätt att vara kvar i grundsärskolan. På grund av brist på skolläkare saknas 20 medicinska

15Specialpedagogiska Skolmyndigheten

utredningar. Detta planeras bli klart jan/feb 2012. Några elever har flyttat eller avlidit. Det har varit ett resurskrävande arbete inte bara för SPKC utan också för elevhälsans personal att göra denna granskning av utredningar. Behovet av kompetensutveckling för elevhälsan kuratorer, specialpedagoger och psykologer blev synligt och SPKC har planerat och genomfört

utbildningsinsatser för dessa grupper.

En fråga ställs om det finns det en överrepresentation av elever med utländsk bakgrund i

särskolan. Om bristande språkkunskaper påverkar mottagandet i särskolan måste detta analyseras noga.

Inkludering av särskoleelever i grundskolan

De 32 individintegrerade särskoleelever är fördelade på 18 grundskolor. Det finns tre inkluderade elever som är inskrivna i särskola med inriktning mot träningsskola, dvs läser ämnesområden.

SPKC har uppföljningsansvaret som har systematiserats till ett klassrumsbesök och ett samtal per termin. Samtalet efter klassrumsbesöket är ett viktigt samtal eftersom SPKC har möjlighet att tillsammans med berörd pedagogisk personal, personal från elevhälsan och rektor, gå igenom klassrumsobservationer och följa upp framgångsfaktorer, kursplaner mm. Önskar skolan ytterligare stöd skickas ett uppdrag till SPKC.

Rutiner för övergången till gymnasiet för individintegrerade elever har utarbetats.

Nätverksträffar med lärare som har individintegrerade elever, som brukar hållas två gånger per termin, har pga Skolinspektionens rapport inte kunnat fullföljas i samma omfattning under läsåret. En träff för personal som arbetar med elever med inriktning mot träningsskolan har genomförts.

Analys

Mottagandet i särskolan har granskats av Skolinspektionen och har inneburit att rutinerna har utvecklats. Utifrån Skolinspektions kritik har kvaliteten och rättssäkerheten när det gäller mottagande i särskolan ökat i Borås Stad.

Borås stad ska arbeta för inkludering och SPKC har i uppdrag att öka och möjliggöra detta.

Föräldrarna skall kunna välja inkludering om de vill. På grund av ekonomiska neddragningar i stadsdelarna finns enligt SPKC en ökad tendens att flytta över individintegrerade elever från sin hemskola till särskolegrupp. Föräldrar kan känna sig mer eller mindre tvingade att välja

särskolegrupp för sitt barn eftersom skolan säger att de inte kan ge mer insatser eller anpassa mer.

Om rätt förutsättningar ges till eleven kanske han/hon utvecklas mycket mer i grundskolans miljö genom att imitera och ta del av denna miljö och kamrater. Konsekvenser blir också för övriga elever att de inte får samma möjligheter att möta elever med utvecklingstörning, vilket medverkar till en segregering.

Skolor har haft svårt för att tolka och veta hur de skall bedöma elever som är inskrivna i särskolan. Skolverket har konstaterat att kvaliteten på undervisningen i särskolan ofta brister.

Fokus ligger mer på omsorg än på kunskap och elever ges inte alltid den stimulans de behöver för att utveckla sina kunskaper. Lärare bör i större utsträckning ta fram rutiner för att systematiskt utvärdera elevernas kunskapsutveckling. För att detta ska ske behövs kompetensutveckling. Trots att rektor menar att förmågan att bedöma har ökat i Borås bedömer vi att det behövs mer

kompetens på området.

Särskolans elever är i stort behov av fungerande digitala undervisningsresurser. När det gäller datorer är det en stor brist i Borås Stad att man på organisationsnivå inte kan ge förutsättningar

till ett fungerande IT-stöd. För att nå ökad måluppfyllelse för dessa elever är av detta yttersta vikt att det finns en prestanda i Borås Stad som möjliggör att man kan nyttja de programvaror som krävs.

Insatser Mål

1. Elevhälsoarbetet bidrar till att alla elever når de nationella målen när det gäller lärande och hälsa.

2. Elevhälsoarbetet bedrivs likvärdigt i Borås Stad.

Förskola – åtgärder Start Ansvar Utvärdering Ansvar

1a Utveckla utvärderingsverktyg för att kunna mäta effekten av SPKC:s arbete.

ht 11 UE ht 13 UE

2a Ta fram riktlinjer för dokumentation kring barn i behov av särskilt stöd i förskolan.

ht 11 SPKC ht 13 SPKC

2b Implementera riktlinjer för elevhälsa i varje stadsdel.

1c Utveckla utvärderingsverktyg för att kunna mäta effekten av SPKC:s arbete

ht 11 UE ht 12 UE

1d Organisera och utveckla nätverken kring Logos

pågår SPKC vt 12 SPKC

1e Fortsatt arbete med

skolfrånvaroundersökning i åk 1-9

pågår SPKC vt 12 SPKC

1f Genomföra och utvärdera lovskola pågår OC, KC, UE

ht 11 UE

1g Utveckla metodik och pedagogik i särskolan

pågår rektor vt 12 UE

2b Implementera riktlinjer för elevhälsa i varje stadsdel samt 2c Ta fram och implementera rutiner för

mottagandet i särskolan

pågår SPKC vt 12 SPKC

2d Tillse att alla elever har tillgång till nödvändig specialpedagogisk programvara

pågår SPKC årligen UE

Förväntade effekter

1. Det är tydligt att eleverna utvecklas mot målen.

1. Förskolechefer och rektorer bedömer att alla barn och elever får det stöd de behöver.

1. Alla förskolor och skolor har fungerande rutiner för tidig upptäckt av barns och elevers stödbehov.

1. Allt stöd följs systematiskt upp, utvärderas och effektiviseras.

1. Fler elever blir behöriga till gymnasiet.

2. Borås Stad har gemensamma riktlinjer kring dokumentation av barn i behov av stöd i förskolan.

2. Alla som arbetar i förskolan och skolan tar ansvar för och vara delaktiga i elevhälsoarbetet.

2. Elevhälsoarbetet förebygger ohälsa samt uppmärksammar och undanröjer hinder för lärandet.

Related documents