• No results found

Grundvatten är vatten som tränger djupt ned i marken och fyller hålrummen i jord och berg. Grundvatten kan ha värden både ur ett naturresursperspektiv som vattentäkter och ur ett naturmiljöperspektiv som bärare av ekologiska värden. För grundvatten ur ett naturmiljöperspektiv hänvisas till avsnitt 8. Föroreningar som når grundvattnet kan spridas och förändringar i grundvattennivåer till följd av schaktningsarbeten kan orsaka sättningar på byggnader.

10.1 Förutsättningar och värden

Övergripande grundvattenförhållanden

Inom planförslaget utgörs grundvattenmagasinen i jord av morän som återfinns direkt på berg eller som ett undre magasin mellan lera och berg.

Generellt klassar SGU grundvattentillgången i jord som måttlig (1–5 l/s) med goda till mycket goda uttagsmöjligheter.

Grundvattenmagasin i berg utgörs av spricksystem i berggrunden och generellt klassar SGU uttagsmöjligheterna i berg som tämligen goda (mediankapacitet 600–2000 l/h).

Observerade grundvattennivåer längs med väglinjen varierar mellan 0–2 meter under markytan vilket beror på topografi samt normal årstidsvariation. Grundvattenytan återfinns på större djup från markytan i topografiska höjdområden.

Enskilda intressen Brunnar

Enligt utförd brunnsinventering förekommer det inom planerat vägområde en fastighet med enskild dricksvattenförsörjning (en grävd och en borrad brunn). Inom ca 100 meter från vägområdet har det enligt brunnsinventeringen identifierats 1 grävd brunn som används till enskild dricksvattenförsörjning vid Hindsberg. Det kan inte uteslutas att vissa fastigheter använder brunnar till vatten för sina djur.

Tabell 10.1 Brunnar inom vägområdet

Fastighet Brunnar

Mariestads-Sund 2:2 1 grävd dricksvattenbrunn 1 borrad dricksvattenbrunn

10.2 Effekter och konsekvenser

Bedömningsgrunder

Planförslaget innebär både temporär och permanent grundvattensänkning (för temporära grundvattenavsänkning se avsnitt 19.6 Byggtiden). För de områden där permanent grundvattensänkning har förutsatts har influens- och påverkansområde beräknats. För att definiera största möjliga påverkansområde har beräkningar utförts med konservativa antaganden för att inte underskatta omgivningspåverkan. De hydrogeologiska parametrarna har, där det är applicerbart, baserats på utförda fältundersökningar.

92

Påverkansområdet har definierats som det området inom vilket grundvattensänkningen uppgår till 0,3 meter under rådande grundvattennivå ((inom påverkansområdets yttre gräns är således grundvattensänkningen > 0,3 m)), är mätbar och kan komma att få en effekt på grundvattenberoende objekt.

Tabell 10.2: Bedömningsgrunder för värdering av konsekvenser

Konsekvens Kriterie

Stor positiv konsekvens

Kvantitativ eller kvalitativ status förbättras kraftigt där den tidigare varit låg eller där det tidigare funnits problem.

Måttligt positiv konsekvens

Kvantitativ eller kvalitativ status förbättras där den tidigare varit låg eller där det tidigare funnits problem.

Liten/ingen konsekvens

Påverkan som marginellt eller kortvarigt förändrar grundvattnets kvantitativa eller kvalitativa status.

Måttlig negativ konsekvens

Påverkan som innebär en mindre försämring av eller tillfälligt försämrar grundvattnets kvantitativa eller kvalitativa status. Vidare uppstår måttliga konsekvenser om enskilda brunnar påverkas så att de inte längre kan användas för avsedda ändamål.

Stor negativ konsekvens

Påverkan som kraftigt och varaktigt försämrar grundvattnets kvantitativa eller kvalitativa status

Påverkan på rådande hydrogeologiska förhållanden till följd av planförslagen har bedömts utifrån följande:

• Utökade skärningar till följd av breddning av befintlig E20

• Sänkning av lägsta dränerande nivå av ny E20 i förhållande till befintlig E20

För bedömningar av konsekvenser under byggskedet hänvisas till kapitel 19.

Det har även gjorts en bedömning av huruvida det finns grundvattenberoende objekt (allmänna eller enskilda intressen) inom påverkansområdet och om sänkningen leder till någon effekt för objekten.

Konsekvens av nollalternativet

Inga nämnvärda skillnader mellan nollalternativet och nuvarande förhållanden bedöms föreligga, och därmed bedöms ej heller några konsekvenser ur grundvattensynpunkt uppstå.

Inarbetade åtgärder

Inga skyddsåtgärder är aktuella inom vägplanen.

93 Effekter och konsekvenser Sträckan generellt

Där befintlig E20 kommer att få utökad skärning till följd av planförslagen bedöms ingen omgivningspåverkan uppkomma eftersom möjlig avsänkning främst sker inom vägområdet. Sträckor med marginell sänkning av lägsta dränerande nivå för vägdiken kan medföra en lokal avsänkning invid vägen. Inom dessa områden förekommer inga grundvattenberoende objekt eller grundvattenberoende recipienter. Förändringen av grundvattenförhållandena bedöms bli marginell och inte leda till några negativa konsekvenser i driftskedet för grundvattnets kvantitativa eller kvalitativa status.

Enskilda brunnar

Det har inte identifierats några brunnar som bedöms komma få försämrade

uttagsmöjligheter pga. permanent grundvattensänkning i samband med ny anläggning eftersom sänkningen främst är lokal längs med vägen.

Söder om bron vid Hindsberg ligger en grävd dricksvattenbrunn, strax utanför beräknat influensområde till följd av grundvattensänkning. E20 ligger topografiskt lägre än brunnen och eftersom grundvattengradienten är mot vägen medför inte planförslaget någon ökad risk för förorening i brunnen. Brunnen bedöms inte heller få sänkt nivå eller försämrade uttagsmöjligheter till följd av planförslaget.

10.3 Aspekter att jobba vidare med

Bedömning av vilka brunnar inom vägområdet som behöver inventeras och eventuellt åtgärdas/förslutas då fastigheterna löses in ska göras. Bedömningen ska vara klar innan byggnationen påbörjas. Förslutning ska göras där det finns rivna brunnar som kommer i konflikt med väganläggningen.

För att kontrollera att effekterna från den fördjupade och förflyttade skärningen inte blir större än förväntad vid Hindsberg, med följd att uttagsmöjligheter i den privata brunnen som förekommer strax utanför bedömt influensområde försämras, bör brunnen

inventeras i fält samt ingå i referensprovtagningsprogram innan, under och efter byggtiden.

94