• No results found

12.1 Förutsättningar och värden

Vägområdets jordar består främst av leror av olika karaktär, moräner och viss mängd berg.

Förorenad mark - begrepp

Ett förorenat område är ett område där mark, grundvatten, ytvatten eller sediment är så förorenat att halterna påtagligt överskrider lokal/regional bakgrundshalt. Beroende på bland annat föroreningarnas farlighet, haltnivåer, exponerings- och spridningsrisker kan det förorenade området utgöra en risk för människa och miljö. Likaså kan massor som grävs ur från ett förorenat område utgöra risker för människa och miljö.

Naturvårdsverket har tagit fram en metodik för riskbedömning av förorenade områden.

Som en del i metodiken används generella eller platsspecifika riktvärden. Riktvärdena anger den föroreningshalt under vilken det inte förväntas några skadliga effekter på människor och miljö. Det innebär dock inte nödvändigtvis att ett överskridande av riktvärden medför skadliga effekter. Riktvärdena används för att avgöra vilka massor som kan ligga kvar utan risk för hälsa och miljö. Riktvärdena används också för bedömning av om massor kan återanvändas eller om de måste omhändertas på annat sätt.

Markanvändning inom aktuellt undersökningsområde (trafikområde) motsvarar

”mindre känslig markanvändning” (MKM). Riktvärdena för MKM bör således tillämpas vid klassning av massor som skall återanvändas inom området eller deponeras.

I det fall jord ska återanvändas i kommande entreprenad kan även haltnivåer för mindre än ringa risk (MÄRR) användas för jämförelser (NV Handbok 2010:1). Haltnivån för MÄRR används avseende avfall som ska återvinnas för anläggningsändamål, dock inte för så kallad kvittblivning.

Förorenad mark-nuvarande förhållanden

Flera potentiellt förorenade områden och objekt har identifierats lägst den planerade vägsträckningen se tabell 12.1.

99

Tabell 12.1. Potentiellt förorenade områden

Objektsnr Lokalisering Vad

1 Nära Hindsberg Upplag av massor 2 Vid trafikplats

Ullervad

MIFO objekt-ID 162235.

Bilvårdsanläggning, bilverkstad samt åkerier.

Nu aktiv verksamhet är fordonsservice.

3 Vid trafikplats Ullervad.

MIFO objekt-ID 162199. Drivmedelshantering.

Nu aktiv verksamhet är bensinstation med fordonstvätt.

4 Vid Rattugglan MIFO objekt-ID 162305. Drivmedelshantering; avloppsreningsverk.

Nu aktiva verksamheter är bensinstation, hotell och kemikalier i detaljhandel.

En översiktlig dikesprovtagning och provtagningar i anslutning till de potentiellt förorenade områdena samt där schaktarbeten planeras i fyllnadsmaterial har utförts.

Grundvattenrör har installerats och provtagning har utförts i anslutning till misstänkta föroreningskällor.

Resultatet av skruvprovtagning visar att riktvärdet för KM avseende M och PAH-H, överskreds i en av sex analyserade jordprover vid Haggårdens trafikplats.

Dikesmassorna var generellt förorenade i nivåer som överskrider MÄRR men

underskrider MKM. Riktvärdet för KM överskreds i två samlingsprover avseende alifater

>C16-C35 och i ett avseende bly. Riktvärdet för MÄRR överskreds i tre samlingsprover avseende bly och i ett avseende zink.

Tre grundvattenprover analyserades med avseende på tungmetaller. I samtliga analyserade vattenprov var påträffade haltnivåer lägre än måttliga enligt SGU:s bedömningsskala.

Inga provtagningar har gjorts på sediment i Tidan men kommer att utföras i samband med ansökan om tillstånd för vattenverksamhet.

100 12.2 Effekter och konsekvenser

Bedömningsgrunder

Tabell 12.2. Bedömningsgrunder för konsekvens

Konsekvens Kriterie

Stor positiv konsekvens

Starkt minskade exponerings- och spridningsrisker för föroreningar på platsen och i omgivningen genom att kraftigt förorenade massor avlägsnas från vägplaneområdet.

Måttligt positiv konsekvens

Minskade exponerings- och spridningsrisker för föroreningar på platsen och i omgivningen genom att måttligt förorenade massor avlägsnas från

vägplaneområdet.

Liten/ingen konsekvens

Inga förorenade massor sprids till områden som inte varit förorenade tidigare.

Måttlig negativ konsekvens

Ökade exponerings- och spridningsrisker för föroreningar på platsen och i omgivningen genom att måttligt förorenade massor sprids till områden som inte varit förorenad tidigare.

Stor negativ konsekvens

Starkt ökade exponerings- och spridningsrisker för föroreningar på platsen och i omgivningen genom att starkt förorenade massor sprids till områden som inte varit förorenade tidigare.

Konsekvens av nollalternativet

I nollalternativet kommer dagens väganläggning att finns kvar. Det innebär att de förorenade jordmassor och exponeringsförhållanden som finns inom vägområdet idag kommer att lämnas oförändrade. Ingen ytterligare konsekvens bedöms uppstå.

Anpassningar Förorenad mark

Baserat på analysresultat och fältobservationer i den nu utförda undersökningen bedöms föroreningshalterna i fyllnadsjorden vara lägre än riktvärden för MKM och bedöms vara möjliga att återanvända på plats.

Utifrån analysresultat och fältobservationer för den nu utförda undersökningen bedöms dikesmassor med mäktighet 0,1-0,3 meter under markytan överlag vara förorenade i nivåer som överskrider MÄRR men underskrider MKM och därmed möjliga att vid behov återanvända på plats.

Kontaminerade massor med värden över MKM kommer transporteras till godkänd deponi. De uppmätta halterna är låga och föranleder inga övriga åtgärder inför deponering.

101 Masshantering

För ombyggnationen eftersträvas massbalans, det vill säga att så lite massor som möjligt ska behövas köpas in eller fraktas bort. Massornas egenskaper och föroreningsgrad bestämmer dess användningsområden och huruvida det är möjligt att använda materialet igen.

Jordar av sämre beskaffenhet så som lera kommer att användas som okvalificerad fyllning för terrängmodelleringar eller som släntuppbyggnad ovanpå det kvalificerade vägkonstruktionsmaterialet. Friktionsjord, bergkross och till viss del torrskorpelera kommer däremot att kunna användas i projektet som bankfyllnad. Inom vissa områden kommer vägen byggas upp med lättfyllnadsmaterial då underliggande jordar inte klarar den ökade belastningen av traditionella väguppbyggnadsmaterial.

Vegetationsjorden kommer att banas av och hanteras inom det geografiska området där den ligger idag. De banas av mot arbetsområdets ytterkanter för, att efter väg- och släntuppbyggnad, återföras som ny växtjord. Detta för att säkerställa att man möjliggör återväxt av befintlig vegetation. Särskild hänsyn behöver då tas längs med de sträckor som har artrika jordar.

Effekter och konsekvenser

Projektet kommer få ett överskott på jordmassor som inte kan användas i projektet eftersom de har för dålig kvalitet. Detaljprojekteringen kommer att visa på mer exakta mängder men i dagsläget är det bedömt att överskottet är ca 25 400 m3.

Borttagning av det förorenat jordmaterial intill vägområdet innebär att nuvarande exponering minskar. Mängden är liten, men bedöms ändå ge en liten positiv konsekvens då viss minskning sker av exponering-och spridningsvägar.

12.3 Aspekter att jobba vidare med

Markmiljöundersökningen är att betecknas som översiktlig och jordmassor med högre föroreningshalter kan förekomma i området. Kompletterande provtagning och analys av jord kommer att utföras i samband med byggnationen. Innan schaktningsåtgärd

påbörjas inom förorenade områden kommer en anmälan om avhjälpande åtgärder enligt 28§ förordningen (1998:899) miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd delges

tillsynsmyndigheten.

I det fortsatta arbetet ska behovet av asfaltsprovtagning utvärderas för att kontrollera eventuell förekomst av tjärasfalt i bundna lager. Arbetet görs inom ramen för

detaljprojektering och kravställs i förfrågningsunderlag.

I det fortsatta arbetet ska sedimentsprovtagning i Tidan ske för att kontrollera förekomst av förorenade bottensediment inför byggandet av ny bro över Tidan. Sedimentkvaliteten kommer att undersökas i samband med ansökan om vattenverksamhet.

Då projektet kommer skapa överskott på jordmassor ska en analys göras om vilket behov av jordar som finns i det geografiska närområdet, såväl inom Trafikverkets organisation som för andra verksamheter. Exempelvis ska Bångahagens

avfallsanläggning, som ligger norr om aktuell vägplan, avvecklas och sluttäckas under 2020-talet. Sluttäckningen kommer kräva stora mängder massor för vilket

massöverskotten från vägombyggnationen skulle kunna användas. Återanvändning på annan plats utanför aktuellt område kräver samråd med tillsynsmyndigheten och lämpligheten styrs av massornas beskaffenhet, föroreningshalter etc. Samråd krävs även om massor med låga föroreningshalter ska återanvändas på annan plats.

102