• No results found

8. Diskussion med koppling till tidigare forskning

9.1 Förslag på vidare forskning

12.1.2 Grupp 2 1.politik och lagar

2.Det vi har läst om inom samhällskunskapen är främst hur samhället fungerar och hur det rullar på. Tex har vi pratat om ekonomi, Vad Sveriges pengar går till och hur man hanterar dem. Lagar och regler/rättigheter: Hur vi i Sverige måste förhålla oss till lagar och regler men även hur olika det ser ut runt om i världen med rättigheter och vad man får och inte får göra. Jämställdhet: Hur det har sett ut i tiden och hur jämställdheten har förändrats, som att kvinnor fick mer och mer rättigheter. Men även här har vi pratat om hur olika jämställdheten är på olika ställen i världen. Fortfarande i många länder är det orättvisor som att kvinnor får giftas bort ex. Politik har vi även pratat mycket om och hur det fungerar.

3.Ekonomi. Etik och moral. Lagar och regler.

4.Några ex på vad jag läst om i samhällskunskap är hur statsministern tillsammans med regeringen och riksdagen får Sverige att funka genom, dom får också sverige funka genom att hålla koll på ekonomin och att alla betalar tillräckligt mycket i skatt, se till att sjukvården fungerar och mycket mer.

Jag har också läst om vad ett samhälle behöver för att fungera, jag har även ( på mellanstadiet) fått byggt en modell av hur ett litet samhälle skulle se ut om jag fick designa det.

Jag har också fått lärt mig om vad skatten i sverige går till och om att alla betalar skatt genom moms.

Jag har också lärt mig om dom olika partierna som finns och hur dom vill ändra och påverka sverige.

5.Samhällskunskapen jag har lärt mig om handlar mycket om regeringen och riksdagen som är det själva styret i Sverige. Jag har också fått gå in på olika lagar och straff man kan få om man bryter mot dem.

6.Jag har läst om jämställdhet, rättigheter, ekonomi (inom kommunen, hushållet och mer), demokrati, lagar, riksdagen och regeringen.

7.demokrati och diktatur lagar och regler

8.Ett exempel är när vi har jobbat om hur samhället har utvecklats på olika sätt sen längre tillbaka i tiden och hur vi har bättre förutsättningar idag.

9.Jag minns att jag läst om lag och rätt, offentlig och privatekonomi, samhällets uppbyggnad, politik, vilka olika positioner människor har i samhället och vilka som gör vad.

10.Något jag har läst om är hur regeringen och riksdagen fungerar och vem som bestämmer över vad. Vilka slags roller kommuner har i landet osv.

11.Vi har läst bland annat om den industriella revolutionen. Där är det ett samhälle som förändras från ett bondesamhälle till ett industrisamhälle.

12.Jag har fått lära mig många saker, men de som jag kommer ihåg mest är när vi gick ner på stan och fick intervjua olika partier. Jag fick ta del av hur olika partier vill styra samhället. För att sedan rösta på vilket parti jag helst skulle vilja ha en åsikt om hur man styr landet.

Jag har också lärt mig hur ett samhälle ofta är uppbyggt. Det vill säga att industrier och lantbruk ofta ligger en bit utanför en stad. Mer inne i stan kan man hitta fler bostäder och köpcentrum, där många rör sig.

13.Jag har läst mycket om politik i samhällskunskapen. Om vem som styr, hur pengar överförs och vad skatten kommer ifrån och hur den brukas. ,

14.Politik Ekonomi Konstruktion Uppbyggnad av ett samhälle Jobb Funktioner 15.Från det jag kommer ihåg så läste vi om samhällskunskap så har det varit mycket som handlar om: Hur ekonomin fungerade i olika länder och städer, olika yrken som var stora och viktiga, hur det kunde se ut där man bor beroende på vart man bor i världen, hur staden och miljön såg ut, dem olika lagarna som finns inom samhället och vad det finns för mänskliga rättigheter, hur staden fungerade och vad som är viktigt och börs bygga. 16.Jag kommer ihåg mycket från ekonomi, men främst från historia och religion. Ekonomin kommer jag ihåg för att det var något helt nytt tror jag, och ganska intressant. Jag har alltid varit intresserad av historia och religion tycker jag är roligt för att det är fascinerande hur människor under alla tider har försökt hitta en förklaring på något som vi inte då förstod.

12.1.3 Grupp 3

1.jag har läst om politik och om riksdagen och regeringen.

jag har även läst om ekonomi och hur banker och räntor hänger ihop med hela samhällets ekonomi

2.Några saker jag kommer ihåg har läst om är FN och de mänskliga rättigheterna. Vi har läst om viktiga regler i samhället , vad dom betydet och vad som kan hända om man bryter dom. Under åren har vi läst även om regeringen och riksdagen vad dom gör och vi har även lärt oss om ekonomi. Hur hela samhället fungerar har vi även läst.

3.Jag har lärt mig om t,ex ekonomin i ett samhälle och Ekonomiska kretsloppet 4.Vi har läst och politiska val och om partierna och riksdagen och bankerna.

5.Jag har läst mycket om politik och hur samhället fungerar, t.ex med jobb, pengar och hushåll. Vi har också lärt oss mycket om hur riksdagen och hur regeringen fungerar. Vi lärde oss vad som var kommunens och statens olika uppgifter och hur stat, kommun och regering bestämde på olika sätt i olika platser i landet.

6.vilka rättigheter och skyldigheter vi medborgare har.

7.typ hur ett samhälle ser ut, vad man behöver för att ett samhälle ska fungera så bra som möjligt. Vad för motgångar ett samhälle kan ha, vad de ställs inför.

8.De jag kommer ihåg är alla samhällets regler och hur man ska sköta sig och vad som bygger upp ett samhälle som till exempel naturreservat trafikregler vad och hur mycket

böter eller samhällstjänst man kan få av att tex sabotera miljön vi bor i, Hur ett ​förhör och brott utreds mm

9.FN och de mänskliga rättigheter, politik och demokrati

10.Det jag läst tidigare om i samhällskunskap är källkritik, lagar och regler, demokrati (även diktatur), politik osv.

11.Hur man ska vara en fungerande arbetande individ 12.Ekonomi och hur renta fungerar

13.Några saker som jag har läst om inom samhällskunskap är bl.a FN och de mänskliga rättigheterna som yttrandefrihet, religionsfrihet och att alla är lika mycket värda. Och hur landet styrs, att den har en regering och en riksdag. Att vi röstar fram det partiet som vi tycker ska få vara med och bestämma. Och att det är olika här i Sverige jämfört med i andra länder. Då befolkningen inte kanske får vara med och bestämma som i Sverige. Att inte alla följer de mänskliga rättigheterna.

14.Man kanske pratar om städer eller hur folk lever eller hur samhället utvecklas till exempel som hur transporterar sig folk, hur kommunicerar folk nu för tiden, jobbar de hemma nu på grund av corona kanske? (Jag kommer inte ihåg så mycket sen förut)

15.Ekonomi, mänskliga rättigheter, politik

16.Välfärd. Hur kommunen jobbar .Bankens, kommunens, företagens, privatpersoners och statens sammankopplingar.

17.Jag har läst om hur ett val går till, hur samhället fungerar, vilka som bestämmer och vilka uppgifter som riksdagen och regeringen har m.m.

12.2 Fråga 2:

“Om du försöker tänka på en typisk​ ​samhällskunskapslektion - vad handlar den om, tänker du? “

12.2.1 Grupp 1

1.Den handlar om hur samhället är uppbyggt. Vilka som bestämmer och hur människor påverkas av olika beslut.

2.En typisk samhällskunskapslektion för mig är just när vi pratar om pengar och ekonomi som på olika sätt påverkar samhället. Jag tänker att vi kollar på någon film, läser i böcker och sedan får förberedande frågor inför ett kommande prov eller liknande.

3.Den handlar om regeringen och sättet som länder och världen bestäms över.

4.Jag skulle säga att en typisk samhällskunskapslektion handlar främst om regeringen och vilka partier det finns. Också hur samhället fungerar och hur olika stora beslut fattas i Sverige.

5.Tex hur reglerna är i landen och vad de innebär. 6.Hur samhället är uppbyggt.

7.Det handlar om politik och hur landet styrs även hur det ser ut i andra länder politiskt sätt.

8.Då berättar och läser vi om vad som händer när ett brott begås. Vi kanske också pratar om organisationer som FN. Eller så pratar vi om vilka lagar och regler som finns.

9.Jag tänker att den handlar om stadens ekonomi, hur den påverkar alla och hur allting går till.

10.Om Det Som händer i samhället och vad som händer i skiten

11.demokrati, beteende, hur man är som individ och grupp, regering, och massa mer 12.Den kan handla om ekonomi.

13.det kan handla om hur ekonomin går runt från banken till företag till oss och vilka viktiga regler det finns.

14.det som händer i samhället vad som händer

15.Det brukar variera, men det brukar ofta handla om varför vi gör vad vi gör i samhället, och förför det är så.

16.Samhället typ 17. Typ lagar och sånt. 12.2.2 grupp 2

1.Kanske typ lagar, befolkning och politik.

2.När jag tänker på en samhällslektion tänker jag främst på politiken i Sverige och hur den ser ut. Alltså att man pratar om hur Sveriges politik system är uppbyggt och vad de olika delarna kan bestämma om. Tex kan inte statsministern själv bestämma något utan måste få ett “ja” från regeringen samt riksdagen också. Även hur röstningen går till och vad de olika partierna jobbar för.

3.Hur samhället är uppbyggt med staten osv.

4.Jag tänker mest på det jag skrivit ovan om hur demokratin i sverige fungerar och hur dom tillsammans får samhället att fungera.

5.En typisk samhällskunskapslektion tycker jag handlar om Sveriges styre. Vem som styr och hur det kan gå till.

6.Jag tänker att den handlar om mänskliga rättigheter. Att vi läser om FNs mål och diskuterar om de. Jag tycker att man läser mycket om rättigheter och jämställdhet.

8.Den handlar om när vi har jobbat och själva försökt att bygga och rita ett eget samhälle

om hur vi skulle vilja ha det om vi fick bestämma helt själva. Och hur vi tror att saker

skulle funka bättre/sämre osv. 9.Det känns typiskt att läsa om lagar och rätt och vilka konsekvenser man kan få om man

bryter mot lagen. 10.När jag tänker på en typisk lektion tänker jag att vi jobbar om riksdag och regering

eftersom det är en ganska stor del i samhället. 11.Först så är det oftast en genomgång med en presentation. Efter det så kan det vara en

film. Sedan så brukar det alltid vara enskilt jobb där man ska svara på frågor antingen till

filmen eller till boken. 12.En samhällskunskapslektion för mig är när jag får först se på en film hur samhället såg

ut förr. Sedan gå ut på stan och se hur det ser ut nu. Efter det skulle jag säga att man har en

gruppuppgift om hur vi skulle vilja ha ett samhälle och hur man skulle styra det. För om

du skulle vara en politiker hur skulle du styra samhället? vad skulle du ha för lagar? vilka

skulle bo vart? Därefter kan man ha en skrivuppgift om just detta ämne. 13.Förmodligen om politik, pengar och makt. 14.Politik om hur de fungerar att styra ett samhälle och hur vi människor har byggt upp

allt på den jord med olik system för att vi ska ha kontroll över varandra. Eller hur de

fungerar i olika led med till exempel ekonomi eller hur du får ett jobb. 15.Den typiska Samhällskunskapslektionen för mig hade varit om dem mänskliga rättigheterna, presentationer om hur ekonomin fungerade och olika slags jämförelser och liknelser inom yrken, boende, ekonomin och hur allting leder till samma sak. 16.En typisk samhällskunskapslektion tänker jag är mycket och själva samhällskunskapen,

som att man pratar om samhället i sig och håller på med olika saker som lär en om livet.

Typ som ekonomi, media mm. Jag personligen är inte så intresserad av samhällskunskap

som ett ämne, även om det är väldigt viktigt. 12.2.3 Grupp 3 1.den kan handla om att svara på frågor i classroom och läsa sig till svar i en bok 2.Jag tänker att den handlar om regeringen, riksdagen och en massa olika regler som finns

i samhället. 3.Det första jag tänker på är ekonomin för det har jag fastnat för, för att jag håller lite på

med aktier och fonder på fritid. Då har jag lärt mig mer om det. 4.Ekonomi eller hur samhället fungerar även vem som bestämmer över allt och varför man får rösta 5.Jag tänker att en typisk samhällskunskapslektion skulle kunna vara att Malin har en

genomgång om något nytt vi ska arbeta med eller något nytt i det området som vi redan

genomgången (Detta beror oftast på om genomgången var lång, om genomgången var lång så brukar vi oftas kolla på film efter så att vi kommer ihåg) Sedan så tar vi antingen en rast efter filmen eller en rast efter vi har jobbat en stund, efter det så brukar alla bara sitta och jobba med uppgifterna som vi har fått, tills lektionen är slut.

6.Samhället, vad är ett samhälle.

7.Kanske först gör man en tankemoln om vad det finns i samhället för att det ska fungera. Sen efter det kanske instuderingsfrågor om samhället.

8.Om jag tänker på en typisk samhällskunskapslektion tror jag att den skulle handla mycket om regler för att jag känner att för ett samhälle ska kunna fungera behövs de lagar och regler och de är därför vi får veta om dom så att vi kan göra samhället bättre och inte göra saker som är olagliga. För att om ingen säger vad man inte får eller får göra blir de oftast fel och de kan leda till större eller mindre saker.

9.Man läser om demokrati, politik, FN, mänskliga rättigheter till exempel.

10.Om jag tänker mig en typisk samhällskunskapslektion så tänker jag mig oftast att man läser om källkritik då det är det jag främst läst om. Men jag tänker mig också att man läser om demokrati och hur man styr landet för att få samhället att fungera.

11.Hur man betalar lån, betalar hyra, betalar skatt och hur man skaffar sig försäkringar. 12.vårt samhälle och världen som den ser ut idag

13.En typisk samhällskunskap lektion är nog när man pratar om hur samhället är uppbyggt och att vi alla ska följa de regler och lagar som finns i det samhället vi lever i. Hur samhällena skiljer sig från andra och vad det är som påverkar hur ett samhälle styrs. 14.Vi kanske pratar om hur vårt samhälle har utvecklat sen tidigare i världen alltså förut... 15.Antingen något samhällsproblem eller bara något allmänt i samhället som påverkar eller kommer att påverka oss.

16.Vad som behövs för att en samhälle ska fungera, hur människor kommunicerar i ett samhälle. Hur alla olika delar i ett samhälle arbetar tillsammans.

17.jag tror att det kommer handla om t.ex vilka som tar de viktigaste besluten i samhället, hur det fungerar att ta ett beslut, alltså vilka som måste gå med på förslaget för att t.ex komma fram till en ny lag.

Related documents