• No results found

Ärende till kommunfullmäktige Sammanfattning

Direktionen för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) har genom direktionsbeslut den 2020-08-26 § 35-36 hemställt att kommunfullmäktige i medlemskommunerna antar reviderade taxor för nedan nämnda områden. Taxorna föreslås gälla från och med

2021-01-01.

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Förbundet föreslår att tillsynsavgiften för tolv områden anpassas efter det tillsynsbehov som förbundet erfarenhetsmässigt bedömer motsvarar tillsynsbehovet. Avgiften beräknas genom att timtaxan multipliceras med tillsynsbehovet i timmar. Förbundet föreslår att timavgiften lämnas oförändrad, men att antalet tillsynstimmar justeras för berörda områden.

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete enligt alkohollagen samt lag om tobak och liknande produkter Tillståndsplikt har införts vid försäljning enligt lag om tobak och liknande produkter vilket har lett till att förbundet har fått en utökad omfattning av tillsynsuppdraget. Inre tillsyn tillkommer på liknande sätt som vid försäljning enligt alkohollagen. Sedan tidigare bedrivs yttre tillsyn på plats hos verksamhetsutövaren.

Förbundet föreslår därför att avgiften för tillsyn över tobak justeras så att den även täcker förbundets kostnader för den tillkommande inre tillsynen. Avgiften beräknas genom att timtaxan multipliceras med tillsynsbehovet i timmar. Förbundet föreslår att timavgiften lämnas oförändrad.

Övriga taxor inom förbundets verksamhetsområde lämnas oförändrade.

Förvaltningens synpunkter

Kommunstyrelseförvaltningen har uppmärksammat en felaktig hänvisning till paragrafnumreringen i den föreslagna taxan för alkohol och tobak i förbundets tjänsteskrivelse. I tabellen på

tjänsteskrivelsens sida 2 föreslås en ändring av lydelsen av taxans 3

§, vilket i den föreslagna taxan är 2 §.

Kommunstyrelseförvaltningen föreslår därmed att taxans 2 § ändras i enlighet med förbundets förslag och att taxans 3 § lämnas oförändrad.

I övrigt har kommunstyrelseförvaltningen inget att anmärka och föreslår att kommunfullmäktige antar de reviderade taxorna enligt förslag från Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds direktion samt att taxorna tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Underlag för beslut

- Förbundets direktionsbeslut 2020-08-26 § 35 - Tjänsteskrivelse taxa miljöbalken

- Taxebilaga 1 Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

- Taxebilaga 2 Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

- Förbundets direktionsbeslut 2020-08-26 § 36 - Tjänsteskrivelse taxa alkohol och tobak

- Taxa för Södertörns miljö och hälsoskyddsförbunds arbete enligt alkohollagen samt lag om tobak och liknande produkter

Kommunalrådsberedningens förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar

1. Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken antas och tillämpas från 2021-01-01. Gällande taxa upphör att gälla från samma datum.

2. Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete enligt alkohollagen samt lag om tobak och liknande produkter antas och tillämpas från 2021-01-01. Gällande taxa upphör att gälla från samma datum.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

1. Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken antas och tillämpas från 2021-01-01. Gällande taxa upphör att gälla från samma datum.

2. Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete enligt alkohollagen samt lag om tobak och liknande produkter antas och tillämpas från 2021-01-01. Gällande taxa upphör att gälla från samma datum.

__________

Expedieras: Akt

För verkställighet: Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund För kännedom: Nynäshamns kommun, Tyresö kommun

Dnr KS 2020/296

§ 220 Avfallstaxa 2021

Ärende till kommunfullmäktige Sammanfattning

SRV återvinning AB (SRV) har genom styrelsebeslut 2020-05-28 hemställt att kommunfullmäktige fastställer föreslagen avfallstaxa för 2021 att gälla från och med 2021-01-01. Ärendet har remitterats till stadsbyggnadsnämnden som yttrade sig 2020-09-23, § 100.

SRV fattade 2020-09-24 ett beslut om ett förändrat förslag till avfallstaxa utifrån ändrade omständigheter och förutsättningar på avfallsområdet, samt efter dialog med företrädare för

ägarkommunerna. Det nya taxeförslaget för 2021 innebär därför enbart en generell indexuppräkning av samtliga tjänster, inkluderat tjänsten Sorterahemma, samt en nödvändig höjning av

grundavgiften.

SRV har därför hemställt hos kommunfullmäktige i

ägarkommunerna att besluta enligt det förändrade förslaget till avfallstaxa för år 2021.

Förvaltningens synpunkter

Kommunstyrelseförvaltningen har hämtat in synpunkter från stadsbyggnadsförvaltningen angående det förändrade förslaget till avfallstaxa.

1. Generell taxehöjning med Avfall Sveriges index A12:1MD Det ger en taxehöjning på 2,38% och den bedöms täcka samtliga tjänster med de undantag som anges i vissa tjänster.

Stadsbyggnadsförvaltningen har inga synpunkter avseende denna punkt och kommunstyrelseförvaltningen delar denna bedömning.

2. Höjning av grundavgiften för enbostadshus och för flerbostadshus

Grundavgifterna skall täcka kostnaderna för återvinningscentraler (ÅVC), för hanteringen av farligt avfall samt för den

taxefinansierade verksamhetens overheadkostnader dvs

administration som till exempel kundtjänst, information, HR och ledning. I grundavgiften ingår också ersättning för material och extra ÅVC kort.

Grundavgiften för enbostadshus och för flerbostadshus höjdes med 10 %, förutom föreslagen indexreglering år 2020. Grundavgiften för fritidshus lämnades orörd förutom föreslagen indexhöjning.

Stadsbyggnadsförvaltningen har samma synpunkt avseende denna punkt sedan tidigare, vilken kommunstyrelseförvaltningen ställer sig bakom:

Haninge kommun skulle vilja se SRVs plan avseende ÅVC för 2021. Haningebor bosatta på Dalarö och i skärgården har ställt frågor om de får tillbaka en del av grundavgiften då ÅVC-er har varit stängda under året.

3. Ingen förändring för tjänsten Sorterahemma

SRVs tjänst Sorterahemma, som utnyttjas av ca 7 000 av de totalt 60 000 enbostadshushållen i ägarkommunerna, innebär att hushållet ges möjlighet att sortera ut matavfall, restavfall och förpackningar i fyrfackskärl vid tomtgräns, där allt hämtas av SRV.

Tjänsten har stora utmaningar med brist på både på fyrfackskärl och på fyrfacksbilar, där leveranstiderna är långa. Att hämta mat- och restavfall i en fyrfackslösning är också markant mycket dyrare än motsvarande hämtning med sidlastarbil.

SRVs tidigare förslag var att tjänsten skulle självfinansieras, vilket innebar att sorterings-, hämtnings- samt behandlingsavgifter avseende förpackningar finansieras av FTI, medan motsvarande kostnader avseende mat- och restavfall finansieras genom avfallstaxan.

Tidigare förslag ändras då Naturvårdsverket avslog de två

ansökningar om att bli tillståndspliktiga insamlingssystem (TIS) för förpackningsmaterial. Detta gör att framtiden för tjänsten

Sorterahemma är oklar.

Detta innebär att det i nuläget finns mycket stora oklarheter

gällande insamling av matavfall, tidningar och förpackningar inför

och under 2021. Därmed vill SRV avvakta med taxeförändring för tjänsten utöver den generella indexuppräkningen.

Stadsbyggnadsförvaltningens synpunkt avseende denna punkt, i vilket kommunstyrelseförvaltningen instämmer:

Haninge kommun ser positivt på nya förslaget då tillståndet inte är klart hos FTI. SRV uppger också att det finns risk att tjänsten Sorterahemma kommer att upphöra i den form som den har idag.

Detta är oroande då tjänsten underlättar för hushållen att göra rätt.

Kommunstyrelseförvaltningen konstaterar att föreslagna förändringar i taxan styr mot de två fokusområdena ”hållbar stadsutveckling samt hållbar konsumtion och resurseffektiva kretslopp” som Haninge kommun har satt upp i kommunens klimat- och miljöpoliska program för att nå de globala samt nationella målen.

Stadsbyggnadsnämnden framförde i sitt yttrande 2020-09-23 ett par synpunkter som kvarstår och kommunstyrelseförvaltningen delar dessa synpunkter:

I avsnitt 2B. Abonnemang för enbostadshus – Fastland framgår det att matavfall också kan komposteras på den egna fastigheten. Egen kompost ska vara godkänd av kommunen för att SRV ska kunna tillämpa taxan för källsortering av matavfall.

Stadsbyggnadsnämnden föreslår att ordet kommunen byts ut till

”kommunens tillsynsansvariga nämnd eller annan ansvarig enhet”

för att tydliggöra för fastighetsägaren var denna ska söka dispens.

Detta har även förtydligats i de andra styrande dokumenten.

I samma avsnitt samt avsnitt 4 och 5 står att kommunen ska ställa om kundens abonnemang om kunden inte utsorterar sitt avfall enligt sitt beställda abonnemang”. Stadsbyggnadsnämnden föreslår att ordet kommunen byts ut till SRV då detta ingår i SRV:s

hantering av hushållsavfall.

Kommunstyrelseförvaltningen föreslår fullmäktige att anta taxan att gälla från och med 2020-01-01 samt lämnar övriga synpunkter på taxan till SRV.

Underlag för beslut

- SRV:s förändrade förslag till avfallstaxa 2021, 2020-09-25

- Följebrev för förändrat förslag till avfallstaxa 2021 - Stadsbyggnadsnämndens beslut 2020-09-23, § 100 Kommunalrådsberedningens förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar

1. Avfallstaxa för Haninge kommun fastställs att gälla från och med 2021-01-01. Nuvarande renhållningstaxa upphör att gälla från och med samma datum.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

1. Avfallstaxa för Haninge kommun fastställs att gälla från och med 2021-01-01. Nuvarande renhållningstaxa upphör att gälla från och med samma datum.

__________

Expedieras: Akt För verkställighet:

För kännedom: SRV (se anvisningar i följebrev), SBN

Dnr KS 2020/434

§ 221 Detaljplan för Fors 7:1, reningsverket

Ärende till kommunfullmäktige Sammanfattning

Kommunstyrelsen beslutade 2018-05-28, § 120 att ge

stadsbyggnads-nämnden i uppdrag att upprätta detaljplan för Fors 7:1, Fors avloppsreningsverk. Syftet med detaljplanen är att bekräfta nuvarande användning och att möjliggöra utbyggnad och komplettering av befintligt reningsverk. Ett detaljplaneförslag som godkänts av stadsbyggnadsnämnden 2020-09-23 finns färdigt för antagande.

Förvaltningens synpunkter

Kommunstyrelseförvaltningen tillstyrker antagande av föreliggande förslag till detaljplan.

Underlag för beslut

- Stadsbyggnadsnämndens beslut 2020-09-23, § 103

- Plankarta med planbestämmelser, antagandehandling 2020-08-21 - Planbeskrivning, antagandehandling 2020-08-21

- Miljökonsekvensbeskrivning, antagandehandling 2020-08-21 - Granskningsutlåtande, 2020-06-24

- Samrådsredogörelsen, 2020-02-28

Kommunalrådsberedningens förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar

1. Detaljplan för Fors 7:1 antas.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

1. Detaljplan för Fors 7:1 antas.

__________

Expedieras: Akt

För verkställighet: SBF För kännedom:

Dnr KS 2019/525

§ 222 Svar på motion från Samuel Skånberg (V) om

Related documents