• No results found

H ÄLSO - OCH SJUKVÅRDSNÄMNDENS ÅRSBUDGET 2009

AKTUELL EKONOMI Avtalen inför 2009

Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) uppdrag från landstingsfullmäktige är att medverka till att landstingets vision och övergripande strategier förverkligas.

Genom HSN:s verksamhetsplan, uppdrag och prioriteringar klargör nämnden hur detta ska gå till. Uppdragen definierar vad HSN vill åstadkomma, vilka

övergripande prioriteringar som måste göras samt vilka resultat som förväntas.

HSN har sedan 2002 arbetat med att ta fram uppdrag per sjukdomsgrupp och för särskilda behovsgrupper samt ett generellt uppdrag avseende tillgänglighet, kvalitet, effektivitet och hälsofrämjande-sjukdomsförebyggande insatser.

Den avtalsprocess som har föregått avtalen för 2009 tar sin utgångspunkt i de av HSN fastställda uppdragen. Produktionsenheterna fick i slutet av mars i uppdrag att utifrån de av HSN beslutade uppdragen lämna in förslag på åtagande för 2009.

Dessa åtaganden har sedan i diskussioner med avtalsansvariga på ledningsstaben resulterat i förslag till prioriteringar och avtal för 2009. Avtalen är tilläggsavtal till gällande tvååriga avtal som tecknades hösten 2007.

Avtalen innehåller en uppföljningsbilaga där generella samt, för sjukdomsgruppen/behovsgruppen, specifika mål utifrån uppdragen,

verksamhetens planering för att nå målen och utvecklingsaktiviteter definieras och ansvarig för rapportering och analys. Man kan säga att uppdraget till hälso- och sjukvården på ett tydligare sätt, genom uppdragen, tar sin utgångspunkt i människors behov och behovet av samverkan med andra välfärdsaktörer såsom kommun och försäkringskassa. Avtalsprocessen har fokuserat på att säkerställa vård på lika villkor för östgötarna.

En stor del av kostnaderna är fasta och på förhand kända utifrån träffade avtal.

Ersättningen till vårdgivarna är definierad och angiven i avtalen och utbetalning sker med fasta månadsbelopp.

En del av kostnaderna är rörliga, men med tak som är avtalade eller på annat sätt reglerade. På detta sätt hanteras den rörliga delen inom närsjukvård och

länssjukvård (s.k. mål och mått ersättning). Inom regionvården ger den s.k.

100 %-listan vissa definierade åtgärder rörlig ersättning fullt ut. Större delen av ersättningen till privata vårdgivare är också rörlig. Helt rörlig kostnad utan tak eller avtal är bl.a. kostnaden för akut vård utanför länet, sjukresor, asylsjukvård, viss tandvård, provtagningskostnader inom smittskydd samt läkemedel där HSN har kostnadsansvaret. Dess andel av HSN:s kostnad uppgår till ca. 390 miljoner kr.

Landstingsfullmäktiges treårsbudget 2009-2011

I treårsbudgeten för 2008-2010 som beslutades av landstingsfullmäktige i juni år 2008 finns angivet de ekonomiska förutsättningarna för HSN.

År 2009 minskas HSN:s ram med -66 miljoner kronor, -56 miljoner kronor är avsett att reducera befintliga avtal med vårdgivarna och -10 miljoner kronor är engångsanslag för prioriterade grupper som avgår.

I treårsbudgeten har ett antagande gjorts att den del av ersättningen till HSN som avser läkemedel räknas upp med samma belopp som statsbidraget. Landstinget har gjort en egen preliminär bedömning att statsbidraget ökar med samma nivå som landstingsindex, det vill säga 3,5 procent. Kostnadsutvecklingen för läkemedel bedöms till cirka 6 procent. Antagandet innebär en urholkning av ersättning till HSN med ca 30 miljoner kronor som måste regleras inom ramen för nämndens ordinarie behovs- och prioriteringsprocess.

Finansplan 2009-2011

I Finansplan som kommer att behandlas i landstingsfullmäktige i slutet av november förstärks HSN:s ekonomiska förutsättningar med 38 miljoner kr år 2009 beroende på att nämnden tillgodoräknas effekterna av höjda patientavgifter och ett utökat statsbidrag för att kompensera för utökningen av det nationella vaccinationsprogrammet med pneumokockvaccin.

Sammantaget reduceras dock HSN:s ekonomiska ramar på grund av de kostnadsreducerande åtgärder som ska genomföras i verksamheten under åren 2009 och 2010. Nämndens ramar minskar med 37 miljoner kr år 2009 och med 88 miljoner kr åren 2010 och 2011. HSN:s landstingsbidrag totalt för 2009 är 8,1 miljarder kronor och i realiteten innebär det en minskning med 111 miljoner kronor jämfört med år 2008 samt en förstärkning med 8 miljoner kr som avser det utökade statsbidraget för pneumokockvaccin.

Den reducerade ramen till HSN innebär inte ett behov av prioriteringar utan de avtal som HSN har med landstingets produktionsenheter kommer att minskas med motsvarande belopp och de åtgärder som vidtas av verksamheterna ska i enlighet med landstingsstyrelsens tidigare beslut (LS 2008 § 119) understödja ett

långsiktigt kvalitets- och effektiviseringsarbete i verksamheten.

Kostnadsreduceringen år 2009 på 50 mkr är en generell åtgärd som innebär ett uppdrag till samtliga verksamheter i landstinget att minska kostnaderna med cirka 1 procent, utöver det tidigare beslutade (finansplan 2008-2010)

rationaliseringsbetinget på 1 procent. Undantaget för denna kostnadsreducering är primärvård, regionvård, forskning och utveckling , samt regional trafik.

Endast i de fall de åtgärder som enheterna föreslår får negativa konsekvenser för prioriterade grupper behövs det ett ställningstagande av HSN.

Hälso- och sjukvårdsnämndens prioritering 2009

De ekonomiska förutsättningarna för Hälso- och sjukvårdsnämnden år 2009 försämras på grund av ett minskat landstingsbidrag, -111 miljoner kr, varav befintliga avtal med vårdgivarna reduceras med 101 miljoner kr, dvs en reell försämring till HSN:s ekonomi med -10 miljoner kr. Samtidigt förstärks nämndens ekonomi genom höjda patientavgifter och sänkta ersättningar för

sjukresor samt utökat statsbidrag för pneumokockvaccin (ökning med 43 miljoner kr) som används för satsningar på prioriterade grupper.

Prioriteringsbeslutet för år 2009 innebär att behov och ökade kostnader inom ett antal områden finansieras genom sänkta ersättningar och ökade intäkter inom andra områden. De förändringar som görs och som får ekonomiska konsekvenser sammanfattas i nedanstående tabell (miljoner kr).

Minskat landstingsbidrag

Reducering av befintliga avtal med vårdgivarna

(enligt beslut i Finansplan 2008-2010) -56 Reducering av befintliga avtal med vårdgivarna

(enligt beslut i Finansplan 2009-2011) -45 Avgår engångsanslag för prioriterade grupper -10 Summa minskat landstingsbidrag -111

Tillskott:

Höjda patientavgifter 30

Sänkta ersättningar för sjukresor 5

Utökat statsbidrag pneumokockvaccination 8

Summa tillskott 43

Omfördelningar:

Negativ uppräkning (-2 %) till primärvård för läkemedel

14 Reducering tandvård utöver 1% 3

Övrigt 2 Reducering befintliga avtal:

Reducering av befintliga avtal med vårdgivarna

(enligt beslut i Finansplan 2008-2010) 56 Reducering av befintliga avtal med vårdgivarna

(enligt beslut i Finansplan 2009-2011) 45 Summa att fördela till ökade behov 52

Ökade behov och ökad kostnad

Vård utanför länet -12

Uppräkning av HSN:s ram

Index för uppräkning år 2009 beräknas till 3,5 %, HSN:s ekonomiska ram innefattar uppräkning av statsbidraget för läkemedel med totalt 3,5 % enligt ett antagande i treårsbudgeten. Fördelningen inom läkemedelsersättningen innebär en reducering för allmänläkemedel med 2,0 %. From 2006 finns inte ersättningen för klinikläkemedel som sådan längre, utan den är integrerad med övrig ersättning och räknas upp med landstingsindex.

ÅRSBUDGET 2009 Ekonomisk omslutning

HSN redovisar en budget i balans. Kostnaderna för HSN fördelar sig enligt följande: (Beloppen anges i miljoner kr, läkemedelsersättning ligger inom varje grupp och omfattar totalt 1 265 miljoner kr.)

Regionsjukvård 442

Närsjukvård 3 858

Länsövergripande sjukvård 2 841 Vård utanför länet 159 Vård hos privata vårdgivare 239

Tandvård 235 Övrigt 358

Totalt 8 132

Detta innebär att ca 90 % av landstingets samlade ekonomiska omslutning passerar genom HSN.

Regionsjukvård

Östergötlands-, Jönköpings och Kalmar läns landsting sluter tillsammans avtal om regionsjukvård (högspecialiserad vård) och viss länssjukvård. Avtalet förhandlas i de regionala centrumråden och i regionledning. För Östergötlands del är

behovsstyrningen gällande även för detta vårdområde och beaktas i såväl prioriteringsärende som följande avtal. Regionavtalsprocessen är förskjuten och beslutsunderlag kommer att föreläggas hälso- och sjukvårdsnämnden efter beslut i regionsjukvårdsnämnden. Regionavtalet utökas med ca 29 miljoner kronor för 2009 inom områdena hjärtsjukdomar och cancersjukdomar.

Närsjukvård och länsövergripande sjukvård

Inför 2009 gäller de tvååriga avtal som tecknades hösten 2007 och de avtal som skrivs är endast tilläggsavtal. Utgångspunkten har varit den reducering av avtalsersättningarna som ges i treårsbudget och finansplan, totalt 1,9%. Det som tillkommer är en uppräkning med landstingsindex samt utökning i de prioriterade grupperna enligt nämndens prioriteringsbeslut i oktober. Ytterligare förändringar kommer att göras i avtalen om landstingsfullmäktige tar beslut att höja

patientavgifterna. Av de totala satsningar/prioriteringar som föreslås i avtalen för 2009 så går 3 miljoner kr till den länsövergripande sjukvården.

Vård utanför länet

Inom HSN finns kostnader för den akuta utomlänsvården samt primärvård utomläns. En tydlig trend, som började redan 2002, är markant ökade kostnader inom detta område, en trend som har fortsatt både 2007 och 2008. Dessa

kostnader är nästan helt omöjliga att påverka.

I bokslut 2007 hamnade kostnaderna för utomlänsvård över de budgeterade med 37 mkr. Det var en ökning med ca 17 % mot året innan. Utomlänsvården är

svårbedömd utifrån att den fluktuerar mellan åren och av 2007 års underskott var ca 14 miljoner kr ersättning utöver budget till produktionsenheter i landstinget som haft kostnader för barnsjukvård och transplantationer. Ett försök till att förstå kostnadsökningarna gjordes under 2008 och presenterades för nämnden. En slutsats som drogs är att nämnden behöver räkna med högre kostnadsökningar än landstingsindex inom detta område och därför är 2009 års budget uträknad utifrån prognostiserat utfall 2008 och detta innebär en utökning med ca 12 miljoner kronor.

Tandvård

Tandvårdsområdet omfattar huvudavtalet med Folktandvården,

tandvårdreformens områden i form av uppsökande och nödvändig tandvård till äldre och funktionshindrade och tandvård som ett led i sjukdomsbehandling under begränsad tid, barn- och ungdomstandvården och samhällsodontologiska uppdrag.

Merparten av kostnaderna, ca 75 %, avser huvudavtalet med Folktandvården.

Tandvårdsområdet har reducerats med 1,9% precis som övriga enheter men även en ytterligare reducering med 3 miljoner kronor. Totalt budgeteras 235 miljoner kr för tandvård.

Vård hos privata vårdgivare

En stor del av den ekonomiska ersättningen till privata vårdgivare (läkare och sjukgymnaster) är kopplad till den nationella taxan för dessa grupper. Inget besked angående uppräkning av den nationella taxan har lämnats av Sveriges Kommuner och Landsting så därför räknar HSN med en uppräkning på i

genomsnitt 3,5%, dvs landstingsindex. Denna ersättning ryms inom HSN:s ram.

Övrigt

För övriga kostnadskomponenter beräknas budgetens belopp på

prognostiserade/budgeterade kostnader år 2008 uppräknat med 3,5 %. En del av dessa kostnadskomponenter rymmer viss osäkerhet eftersom nämndens möjlighet att påverka utfallet är liten. Kostnadskomponenter med liten påverkansmöjlighet är t ex sjukresor och asylsjukvård.

Ett område med stora kostnadsökningar under 2008 är smittskyddsläkemedel samt solidariskt finansierade läkemedel. Det är kostnader för blödarsjuka som uppvisar en stor kostnadsökning. Den består till viss del av ökade volymer men även en övergång till nya dyrare biologiska läkemedel. 2009 års budget är uträknad utifrån prognostiserat utfall 2008 och detta innebär en utökning med ca 18 miljoner kronor.

Hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar ett nollresultat för 2009 men

sammanfattningsvis är detta en svag budget som inte rymmer stora oförutsedda kostnadsökningar.

Related documents