• No results found

H AR LÄNDERNAS FIT SYSTEM ÖKAT SOLCELLSKAPACITETEN ?

Total produktion från solceller i Spanien (MW)

6. J ÄMFÖRELSE & D ISKUSSION

6.3. H AR LÄNDERNAS FIT SYSTEM ÖKAT SOLCELLSKAPACITETEN ?

De fall som granskats har, när de varit framgångsrika, varit det på olika sätt. De stödsystem som använts i de olika länderna skiljer sig åt mycket, vilket gör att de kan vara framgångsrika på olika vis. För de länder som inte använt FIT diskuteras istället det stödsystem de använt, som Sverige och elcertifikat.

6.3.1. TYSKLAND

Den första tyska lagen EFL, visade sig mycket framgångsrik för vindkraft men samtidigt inte alls ge samma effekt för solceller. Detta är tydligt i figur 5. När tarifferna för solceller justerats och ett garanterat pris sattes långsiktigt i Renewable Energy Sources Act (RESA), ökade solcellskapaciteten enormt och fortsätter att göra det. Detta ses som en stor framgång, vilket återspeglas i den syn som finns av den tyska modellen7 i forskning, där det anses vara ett mycket effektivt system.

6.3.2. SPANIEN

Det spanska systemet grundar sig i en konsekvent satsning på förnyelsebar el och FIT med regelbundna justeringar och reformer i lagar och regler. Att många problem som elbolag och producenter upplever justeras tyder på en hög transparens och ambitionsnivå hos den spanska staten. Några av problemen som visat sig är höga kostnader, dåliga lånevillkor och byråkratiska förseningar.

6.3.3. DANMARK

Det danska FIT-systemet fungerade väl, och gav Danmark en stor ökning i vindkraftskapaciteten, men främjade dock inte solceller i särskilt hög grad. På grund av att systemet ansågs vara en belastning för staten, kritik från EU-nivå och även förändrad regeringsmakt, skiftade Danmark till ett elcertifikat-system. Inledningsvis stoppade skiftet framväxten av förnyelsebar energiteknologi, men nu verkar i alla fall vindkraftskapaciteten att fortsätta öka.

6.3.4. SVERIGE

Sverige, som länge förlitat sig på kärnkraft och vattenkraft, har sedan 2003 använt sig av elcertifikat, och sedan 2005 av investeringsstöd för solcells-installationer. Dessa satsningar

sökdatum -7/5-13

36 0 500 1000 1500 2000 2500 3000 3500 4000 199219931994 1995 1996 19971998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 Tyskland Spanien Danmark Sverige

har ännu inte gett någon större effekt på solcells-kapaciteten, eftersom endast 0,01 % av Sveriges totala energiproduktion utgörs av solceller.

6.3.5. FAKTORER SOM PÅVERKAT LÄNDERNAS FRAMGÅNG

När dessa fyra fall jämförs är det tydligt hur annorlunda ett tillvägagångssätt för att främja tillväxten av solceller kan se ut. Denna jämförelse baseras på figur 16, som visar fem faktorer som påverkar utvecklingen av förnyelsebar energi; geografi/utgångspunkt i energipolitik, den ekonomiska situationen, politik, teknologi och kognitiv omgivning (Reiche & Bechberger, 2004 s.849). Även om denna modell rör förnyelsebar energi generellt och inte solceller specifikt är den användbar och applicerbar på solceller, eftersom den är generell och omfattande med många infallsvinklar som går att applicera på flertalet olika teknologier. Fallen har haft olika utgångspunkt i modellen, vilket gjort att hjälpsystemen och vägen till dem, sett olika ut. Först och främst i geografin, då klimat skiljer sig mellan fallen, exempelvis har Spanien mycket mer potential när det gäller solceller tack vare det varma klimatet. De tre andra länderna har dock liknande klimat om norra och centrala Tyskland, hela Danmark samt större delen av Sverige jämförs, vilket gör att de har likartad potential. Vad gäller

Figur 15. Total mängd installerad solcellsenergi i Tyskland, Spanien, Danmark och Sverige i MW. Egen sammanställning av data ur IEA PVPS 2008. Data från Spanien saknas innan år 2000.

37 Figur 16. Faktorer som påverkar utvecklingen av förnyelsebar energi. Ur Reiche &

Bechberger, 2004 s.849.

infrastruktur, som i min åsikt faller in i denna faktor, har Spanien istället haft vissa problem som stoppat framväxten av förnyelsebar energiproduktion. De andra fallen är likartade i infrastruktur och urbana hinder. Utgångspunkten i energipolitik har varit en påverkande faktor på ett intressant sätt, framförallt hur landet förhållit sig till kärnkraft och andra förnyelsebara energikällor på ett historiskt plan. Även om Danmark och Tyskland visat att ett avståndstagande från kärnkraft stimulerar en tillväxt inom förnyelsebar energiproduktion, har Spanien visat att en framgångsrik förnyelsebar energipolitik är kompatibel med en historiskt sett långvarig användning av kärnkraft. Den ekonomiska situationen i fallen har i denna begränsade granskning inte visat skilja sig till den grad att den potentiellt kan påverka utvecklingen av solceller, men detta är förmodligen för att studien inte fokuserat enbart på ekonomi. Den politiska faktorn, de beslut som tas, de regerande partierna och deras inställning till stödsystem har haft en viktig roll i solcellers framväxt i de fyra fallen. Politisk enighet som rått i Spanien spelar stor roll för att en effektiv utveckling ska kunna ske flexibelt utan att progressionen avstannar. I Danmark skedde det motsatta, en ny regering valde att byta stödsystem från ett som var framgångsrikt till ett som inte kunde sättas i bruk omedelbart, vilket visade sig i flera års uteblivna ökningar. Den teknologiska faktorn är även den viktig, då lagar och regler ibland kan anta att teknologiska förutsättningar finns eller är tillgängliga, vilket exempelvis kan kopplas till elnätet. Elnätet måste ha kapacitet att ta emot elektricitet

38 från mikroproducenter på ett fungerande sätt, vilket varit en huvudfråga i Spanien. Den kognitiva omgivningen, allmänhetens medvetenhet har en viss roll då de, som aktörer och eventuella mikroproducenter, kan ställa krav på de större aktörerna. Desto fler som engagerar sig och tycker till ju större påverkan har de på branschen.

Related documents