• No results found

SAMMANSTÄLLD REDOVISNING

HALLSTAHEM Ägardirektiv

Bolaget ska bedriva verksamhet i Strömsholm, Kolbäck och Hallstahammar. AB Hallstahem ska verka för att bolagets hyresgäster har ett inflytande över förvaltning och service samt att bolagets verksamhet i övrigt kan ske med största möjliga hänsyn till god miljö och låg resursförbrukning. Vidare ska bolaget utifrån Hallstahammars kommuns vision ”Det goda livet i storstadens närhet” utarbeta mål som har bäring mot visionen. Dessa fyra mål skall sedan årligen utvärderas i årsredovisningen.

Utvärdering av ”Det goda livet i storstadens närhet”:

Det goda boendet:

Vi har ett varierat utbud av lägenheter med god tillgänglighet. 35 procent av våra lägenheter har hiss eller ligger i markplan. En fortsatt ökad tillgänglighet i samband med stamrenoveringar har skett under året.

Den goda servicen:

Vi har en hög servicenivå mot våra hyresgäster, vilket verifierats i vår Hyresgästundersökning utförd av AktivBo, där vi har ett serviceindex som är bland de bästa i landet. Resultatet bekräftas i Hyresgästföreningens undersökning bland sina medlemmar där vi fick ett lika gott resultat.

Den goda miljön:

För oss innefattar den goda miljön såväl boende-, arbets- och den globala miljön. Bland annat arbetar vi med speciellt uppsatta mål inom energisparområdet gällande värme-, el och vattenförbrukning.

Det framgångsrika näringslivet:

Vi tillmötesgår företagare och näringsidkare när det gäller lokaler och anpassningar så långt som möjligt. För närvarande är flertalet lokaler i centrala Hallstahammar uthyrda.

Bolaget skall även, enligt ägardirektivet, tillsammans med olika berörda intressenter aktivt arbeta för att Hallstahammars kommun ska vara ett attraktivt boendealternativ i regionen.

Vi ska också tillhandahålla bra bostäder till rimliga hyresnivåer samt sköta och underhålla fastigheterna enligt god teknisk praxis. Vidare ska vi utveckla en god bostadsmiljö med tyngdpunkt på bra boendeformer för äldre och möjligheter för ungdomar att etablera sig på bostadsmarknaden.

Vidare framgår av ägardirektivet bl a att bolaget ska bedriva sin verksamhet på affärsmässiga villkor och sträva efter en ekonomisk utveckling som ger förutsättningar för en ekonomisk stabilitet.

.

Affärsidé

AB Hallstahem skall på marknadsmässiga villkor erbjuda ett tryggt och bekvämt boende och vara en pålitlig och rejäl hyresvärd som ser sitt fastighetsinnehav långsiktigt och tar ansvar för sina fastigheter, hyresgäster och personal.

Fastighetsbestånd

Fastighetsbeståndet uppgick vid årsskiftet till 41 (41) fastigheter. Antalet bostäder uppgick till 2 388 (2 384) och antalet lokaler till 320 (318), totalt 170 379 (170 508) m2.

Uthyrningssituationen

Antalet vakanta lägenheter uppgick till 32 i snitt jämfört med 49 året innan. Hyresbortfallet p g a vakanta lägenheter uppgick till 1,4% (2,1%).

Årsredovisning 2014

52 Framtidsutsikter

Befolkningsutvecklingen i kommunen har under de senaste åren gått sakta men säkert i rätt riktning och mycket positivt händer i vår kommun. Vid årsskiftet var uthyrningen den bästa någonsin med en uthyrningsgrad på lägenhetssidan med närmare 99 procent.

Med våra hyresgästers stora förtroende för oss som förvaltare och hyresvärd ser vi positivt framåt och en nyproduktion på 36 centralt belägna lägenheter kommer att starta 2015.

Stam- och badrumsrenoveringar kommer att ha fortsatt hög prioritet. Under 2015 kommer 165 badrum att renoveras. Likaså fortsätter arbetet för att öka tillgängligheten och säkerheten i befintligt bestånd.

Hyror

Den 1/1 2014 höjdes hyrorna med 1,8 procent för bostäder och lokaler med förhandlingsklausul.

Garagen höjdes mellan 0 – 30 kr/månad.

Överenskommelsen med Hyresgästföreningen för år 2015 innebär en höjning med 0,95 procent för bostäder och lokaler med förhandlingsklausul. Garagen höjs mellan 0 – 30 kr/månad.

Resultat

Årets vinst efter finansiella poster uppgår till 3 715 tkr (2 956 tkr 2013).

Soliditet

Soliditeten uppgår till 9,6% (9,2%).

Investeringar

Bolagets investeringar i byggnader och inventarier har totalt uppgått till 11 458 tkr (30 146 tkr).

Ombyggnation

På Parkgatan 7 har ny ventilation installerats för 2 602 tkr.

Säkerhetsdörrar har installerats i kv Väpplingen och Växeln 8 för totalt 1 873 tkr.

I Kolbäck har tre hissar bytts ut för 1 348 tkr.

På Baldersvägen 7 har en ny tvättstuga byggts för 829 tkr.

På Trädgårdsgatan 10 har en lokal byggts om för 746 tkr.

Underhåll

Utöver sedvanligt underhåll har tvättstugor renoverats på Brinkvägen 70, Knektbacken 67, Skogsvägen 1 och Snevringevägen 47 för 1 520 tkr

Miljöåtgärder

Hallstahems satsningar på att minska energiförbrukningen och miljöbelastningen ska tillmötesgå det engagemang för dessa frågor som finns hos ägare, kunder och medarbetare och samhället i övrigt samt bidra till att undvika kostnader till följd av felaktig hantering.

Klimatförändringarna i världen beror på människans utsläpp av växthusgaser och följderna drabbar oss alla. En förutsättning för att bromsa utvecklingen är att öka kunskapen och engagemanget. Bostads- och tjänstesektorn står för över 40 procent av energianvändningen i EU och det är därför viktigt att Hallstahem som bostadsbolag bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.

Årsredovisning 2014

53

Genom att mellan åren 2011 och 2016 arbeta systematiskt och effektivt med energisparande åtgärder har Hallstahem som mål att sänka energiförbrukningen med 12 procent.

Miljöåtgärder 2014 Radon

Radoninventering är klar på alla fem bovärdsområden. I de fall årsmedelvärdet överstigit 200 Bq/ kbm har en åtgärdsutredning genomförts där man fördjupat sig i vilka förutsättningar som råder för den specifika byggnaden. Utredningen har syftat till att ta reda på om det är markradon som tränger in i byggnaden eller om det är byggnadsmaterialet som avger radon.

Handlingsplanen för genomförandet av åtgärdsutredningarna är preliminär och målet är att genomföra åtgärder på ett bovärdsområde per år. Åtgärderna beräknas vara klara till 2018.

Energideklarationer

Alla våra fastigheter är energideklarerade och resultatet är anslaget i trapphusen. Energideklarationer är ett bra verktyg för att se hur man kan minska energiåtgången i våra fastigheter. Deklarationerna är utförda tillsammans med en energiexpert.

Väderprognosstyrda hus

För att sänka såväl kostnader för energi som minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som inneklimatet förbättras för våra hyresgäster har Hallstahem valt att väderprognosstyra våra hus. Vid årsskiftet var 81 915 kvm anslutna. Målsättningen är att flera av våra hus ska anslutas.

Det innebär att man med hjälp av lokala och exakta väderprognosen i god tid styr värmen efter hur varje byggnad beter sig i rådande vädersituation. Genom väderprognosstyrning blir styrningen jämnare och energi i form av sol tas tillvara.

Fler miljö och klimatåtgärder

Byte av ventilationsaggregat inklusive styrutrustning på Parkgatan 7.

Byte och uppdatering av styr- och övervakningsutrustning i undercentralen på Knektbacken.

Kommunikation via stadsnät för befintligt styr- och övervakningsutrustning i undercentraler. Från årsskiftet övervakas 2 032 lägenheter.

Installation av styrning av ventilation på Trädgårdsgatan 12-34.

Närvarostyrd trapphusbelysning på Hagvägen 1 och Skomakarvägen 12.

Byte till energisnålare källarbelysning på Trädgårdsgatan 50.

Byte till energieffektivare tvättutrustning och samtidigt byte till energisnålare belysning.

Injustering av värme, byte av termostater på elementen och uppsättning av inomhusgivare i hallen på Trädgårdsgatan 4-8.

Injustering av värmesystemet på Torsvägen 12, 14, Skogsvägen 1 och Västmannavägen 2.

Uppkoppling av ventilationsaggregat på Trädgårdsgatan 8 och 10.

Ombyggnation av ventilationsaggregat till roterande värmeväxlare på Parkgatan 4.

Byte och uppdatering av styr- och övervakningsutrustning på Vegaplan.

Årsredovisning 2014

54 KOLBÄCKSÅDALENS PENSIONSFÖRBUND

Kolbäcksådalens pensionsförbund bildades gemensamt av Hallstahammars kommun och Surahammars kommun 2012-11-01. Kolbäcksådalens pensionsförbund är den för förbundsmedlemmarna gemensamma organisationen som ska förvalta den pensionsskuld som uppstått i det tidigare för medlemmarna gemensamma Kolbäcksådalens gymnasieförbund.

Förbundets verksamhet ska, i den mån den inte täcks på annat sätt, finansieras genom bidrag från förbundsmedlemmarna. Kostnaden fördelas enligt principen 60/40 mellan Hallstahammars kommun och Surahammars kommun.

Resultat och eget kapital

Kolbäcksådalens pensionsförbund redovisar år 2014 ett resultat på 219 tkr (budget 2014 1 tkr). Det egna kapitalet uppgår per sista december 2014 till -0,5 Mkr. Resultatförbättringen beror framför allt på lägre pensionskostnader. Årets pensionskostnad grundar sig på en beräkning från KPA daterad 2014-08-13 och på senare uppgifter från KPA medan budget 2014 grundar sig på en beräkning från KPA daterad 2013-08-14.

Intäkterna för Kolbäcksådalens pensionsförbund utgörs av bidrag från medlemskommunerna.

Bidragen fördelas mellan Hallstahammars kommun och Surahammars kommun enligt principen 60/40. År 2014 har förbundet även erhållit en återbetalning från Fora på 1,8 Mkr. Återbetalningen rör premier för den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS-KL och Avgiftsbefrielseförsäkringen för åren 2005 och 2006

. Kostnaderna utgörs framför allt av pensionskostnader för den personal som tidigare varit anställd i Kolbäcksådalens gymnasieförbund. Pensionsförbundet har under året även haft kostnader för revision, annonsering samt banktjänster.

Kolbäcksådalens pensionsförbund har per den sista december 2014 ett banktillgodohavande på 2,2 Mkr, en ökning med 1,6 Mkr jämfört med föregående år. Ökningen beror på återbetalda premier med 1,8 Mkr från Fora för åren 2005 och 2006. Under året har även den uppbokade skulden i bokslut 2013 till Hallstahammars kommun, avseende för mycket betalt medlemsbidrag år 2013, reglerats med -0,2 Mkr. Den sista december 2014 uppgår skulden till Hallstahammars kommun, avseende för mycket betalt medlemsbidrag år 2014, till 1,8 Mkr. Skulden är reglerad i januari 2015.

Framtiden

KPA har för Kolbäcksådalens pensionsförbund gjort en prognos på framtida pensionskostnader.

Pensionskostnaden kommer enligt denna att öka från 3,1 Mkr år 2015 till 3,8 Mkr år 2018. Det är framför allt premierna på pensionsförsäkringen samt pensionsutbetalningar som ökar

Årsredovisning 2014

55