• No results found

Del I Ändringar i jämställdhetslagen m.m

7.3 Handlingsplan för jämställda löner

Propositionen

Varje år skall arbetsgivaren upprätta en handlingsplan för jämställda löner. I planen skall resultatet av kartläggningen och analysen redovisas liksom de åtgärder arbetsgivaren avser att vidta för att uppnå lika lön för arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. Åtgärderna skall vara konkreta till sitt

2000/01:AU3

45 innehåll och ha en tydlig målsättning. För att arbetet med att få bort de köns-relaterade löneskillnaderna skall prioriteras skall de åtgärder som redovisas i planen kostnadsberäknas och tidsplaneras med målet att de skall genomföras så snart som möjligt och senast inom tre år.

Efter ett år skall handlingsplanen revideras i syfte att utvärdera om de pla-nerade åtgärderna har genomförts. En redovisning av resultatet av utvärde-ringen skall tas in i den nya planen. Något krav på att det skall upprättas en helt ny treårsplan varje år finns dock inte. Däremot bör treårsplanen i sam-band med avslutandet av den årliga kartläggningen och analysen revideras i förhållande till de ändringar som kan ha upptäckts i förhållande till föregå-ende år.

Skyldigheten att upprätta en handlingsplan för jämställda löner gäller inte för arbetsgivare som vid det senaste kalenderårsskiftet sysselsatte färre än tio anställda.

Jämställdhetsplan

Den nuvarande kopplingen mellan jämställdhetsplanen enligt 10 § och löne-kartläggningen skall behållas. Detta sker genom att arbetsgivaren antingen översiktligt redovisar innehållet i handlingsplanen för jämställda löner i jämställdhetsplanen eller att handlingsplanen läggs som en bilaga till jäm-ställdhetsplanen. Andra åtgärder än rena lönejusteringar som blir aktuella vid kartläggningsarbetet, såsom kompetensutveckling m.m., kan lämpligen redo-visas i jämställdhetsplanen.

Jämställdhetsnämnden

Jämställdhetsnämnden får möjlighet att förelägga en arbetsgivare vite för att denne skall genomföra de olika delarna av kartläggningsarbetet.

Motioner

Vänsterpartiet anför i motion A818, väckt under allmänna motionstiden 1999, att jämställdhetslagen bör ändras så att det direkt av lagen framgår att det skall upprättas en konkret plan för när de åtgärder som befunnits påkal-lade vid kartläggningen senast skall vara genomförda (yrk. 7).

Om parterna inte kan enas om innehållet i den plan som skall upprättas över vilka åtgärder som skall vidtas med anledning av kartläggningen, bör det införas en möjlighet för Jämställdhetsnämnden, på talan av arbetsgivare eller fackförbund, att fastställa innehållet i planen (yrk. 8).

Centerpartiet efterlyser i motion A806 (yrk. 1 delvis), väckt under allmänna motionstiden 1999, åtgärder för hur analyser av löneskillnader skall följas upp.

I tre motioner, A808 delvis av Birgitta Ahlqvist och Lennart Klockare (båda s), A810 delvis av Carina Hägg (s) och A814 delvis av Christina Axelsson och Ann-Kristine Johansson (båda s), samtliga motioner väckta under all-männa motionstiden 1999, anser motionärerna att arbetsgivaren skall åläggas

2000/01:AU3

46 att upprätta en konkret plan för när och hur osakliga löneskillnader på grund av kön skall åtgärdas.

Utskottet

Som framgått tidigare är syftet med kartläggningen inte bara att upptäcka löneskillnader utan även att åtgärda och förhindra sådana. Avsikten är att resultatet av kartläggningen och analysen skall komma till användning i parternas förhandlingar kring löner m.m. Utskottet vill här åter en gång sär-skilt framhålla att lönekartläggningen i första hand har till uppgift att ge parterna ett beslutsunderlag inför löneförhandlingarna och därmed synliggöra möjligheterna att korrigera osakliga löner, men att frågan om vilka konkreta beslut som detta underlag slutligen kan komma att ge upphov till alltjämt är en uppgift för parterna och i sista hand arbetsgivaren att avgöra.

För att arbetet skall ske systematiskt och för att det skall ske en kontinuer-lig uppföljning av de resultat som kartläggningen och analysen ger upphov till skall det varje år upprättas en handlingsplan för jämställda löner. Utskot-tet ser positivt på detta förslag. I handlingsplanen bör, som föreslagits, en redovisning finnas för resultatet av kartläggningen och analysen. Där bör också anges de åtgärder som parterna, eller arbetsgivaren ensam, har kommit fram till skall genomföras under det kommande året. För att planen verkligen skall bli en viktig del i arbetet mot osakliga löner skall det krävas att de åtgärder som anges i den är konkreta till sitt innehåll. Åtgärderna skall också vara tidsplanerade så att det framgår när de senast skall vara genomförda, och det skall också ske en beräkning av vilka kostnader som åtgärderna kommer att medföra. Målsättningen skall vara att de justeringar i fråga om lön som anges i planen skall genomföras snarast möjligt och senast inom tre år.

Med hänsyn till det anförda avstyrker utskottet motionerna A806 (yrk. 1 delvis), A808 delvis, A810 delvis , A814 delvis och A818 (yrk. 7), i den mån de inte kan anses tillgodosedda med vad som anförts.

Som påpekats tidigare ankommer det på parterna, och i sista hand arbets-givaren, att avgöra vilka åtgärder i fråga om löner m.m. som kartläggnings-arbetet ger anledning till. Det kan inte uteslutas att det kommer att upptäckas löneskillnader som står i strid med förbudet mot lönediskriminering. Utskot-tet vill här, precis som det pekas på i propositionen, framhålla att det förhål-landet att det upprättas en handlingsplan, där det anges att en sådan lön skall korrigeras inom den i lagen angivna tiden, inte innebär att den enskilde ar-betstagare som diskriminerats skulle vara fråntagen sin rätt att väcka talan.

Omvänt gäller att den omständigheten att en lön skall justeras enligt hand-lingsplanen inte nödvändigtvis innebär att den utgör en överträdelse av dis-krimineringsförbudet.

Förslaget innebär att en arbetsgivare som vid senaste kalenderårsskiftet sysselsatte färre än tio arbetstagare inte skall vara skyldig att upprätta en handlingsplan för jämställda löner. Detta motsvarar vad som gäller enligt nuvarande jämställdhetslag i fråga om vilka arbetsgivare som är skyldiga att upprätta jämställdhetsplan.

2000/01:AU3

47 Utskottet vill påminna om att en arbetsgivare med färre än tio anställda liksom övriga arbetsgivare är skyldig att genomföra den ovan behandlade kartläggningen och analysen av löner m.m. i sin verksamhet. Skyldigheten omfattar också att göra en bedömning av orsakerna till eventuellt upptäckta löneskillnader. För arbetsgivare med så begränsat antal anställda torde det emellertid inte vara svårt att hålla reda på vilka åtgärder som blir aktuella att vidta med hänsyn till resultatet av kartläggningsarbetet. De problem som det eventuellt kan innebära att inte upprätta en handlingsplan får anses som så små att de inte uppväger det merarbete som det skulle innebära för denna grupp arbetsgivare.

Vänsterpartiet tar i motion A818 (yrk. 8) upp frågan om Jämställdhets-nämnden, i fall där parterna inte kan enas om innehållet i handlingsplanen, på talan av endera av parterna skall kunna fastställa innehållet i planen. Som framgått ovan har utskottet ställt sig bakom propositionens ställningstagande att de beslut som fattas, liksom de åtgärder som tas med i planen, i sista hand ankommer på arbetsgivaren ensam. Med hänsyn härtill avstyrker utskottet motionen.

Related documents