• No results found

Handlingsplan prioriteringar och strategiska val

Den handlingsplan som föreslås här utgör i huvudsak en fortsättning på det arbete som bedrivits med begränsade resurser under många år vid bland annat SSI, Stockholms läns landsting och Cancerfonden. Många av de föreslagna åtgärderna baseras på den samsyn beträffande UV-strålningens betydelse för uppkomst av hudcancer som nåddes vid en konsensuskonferens i Stockholm redan 1994, ref 4. De rekommendationer som tidigare gjorts av WHO, ref 1, 2 och 3 och organisationen Euroskin, European Society of Skin Cancer Prevention, vilken verkar inom EU-programmet Europe Against Cancer, ref 5, har beaktats. De mål och strategier för hudcancerprevention som presenterats av Nationella Folkhälsokommittén 1999, ref 8, har givits särskild tyngd. Handlingsplanen omfattar ett prioriterat urval av alla de önskvärda åtgärder som tidigare föreslagits.

De föreslagna åtgärderna baseras på bästa kunskap om strålningens skadlighet och om möjliga skyddsåtgärder samt på faktiskt uppmätta strålningsvärden. Avsikten är att bygga upp en medvetenhet om problemområdet hos allmänheten och ett förtroende för de olika aktörer som kommer att vara verksamma. Det är troligt att varje minskning av individens totala dos av UV-strålning är väsentlig. Åtgärder som syftar till att eliminera risken för brännskador i solen kommer också att reducera den totala dosen. Att undvika brännskador utgör i sig själv ett delmoment för prevention av malignt melanom och det anses dessut- om särskilt viktigt när det gäller små barn. Det är angeläget att betona att individens bete- ende har en avgörande inverkan på såväl den faktiska exponeringen som på brännskade- risken. Flera av de föreslagna åtgärderna kommer också att reducera risken för ögonskador, framförallt grå starr, orsakad av solen, något som primärt inte omfattas av denna handlingsplan.

Den strategi som SSI väljer att föra fram bygger på ambitionen att på sikt få till stånd förändrade livsstilsmönster, skönhetsideal och attityder till solbrunhet. Det är en allmän uppfattning att vägen dit är lång och mödosam och att en mångfald olika åtgärder och aktörer är nödvändiga.

De sätt som SSI väljer för att föra ut sitt budskap redovisas årligen i en kommunikations- plan. Den utarbetas i samband med den årliga verksamhetsplaneringen och baseras dels på den strategiska handlingsplanen, dels på nyvunna erfarenheter under året. Informa- tionsinsatser görs företrädelsevis i samarbete med andra myndigheter och organisationer med ansvar eller intresse för området. Alla åtgärder exponeras aktivt i media. Avsikten med detta är att öka allmänhetens medvetenhet om problemområdet och att ge draghjälp till de övriga aktörerna i detta arbete.

Handlingsplanen riktar sig till Sveriges riksdag och regering. De enskilda förslagen riktar sig till ett antal olika målgrupper som bland andra omfattar allmänheten, andra myndighe- ter, samhällsplanerare, forskare och näringsidkare.

Den strategiska handlingsplanen innehåller ett antal förslag på åtgärder som är viktiga för att nå delmålet. Den innehåller inte konkreta detaljer med konsekvensbedömningar utan är ämnad att ange en inriktning på det arbete som behövs framöver.

Det viktigaste strategiska valet vi gör är att prioritera åtgärder inom områdena informa- tion, tillsyn, forskning, strukturella åtgärder, miljöövervakning och arbetsmiljö, vilka redovisas under egna rubriker nedan.

Information

Begränsa exponeringen av barn

En viktig orsak till den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, anses vara upprepade solbrännskador, särskilt i barn- och ungdomsåren. Det är därför viktigt att aktivt skydda små barn och att på ett tidigt stadium etablera ”rätt” beteende i solen för barn och ungdomar. Exponeringen av barn kan effektivt begränsas av föräldrarna och personalen inom barnomsorg och skola. Åtgärderna är riktad information via mödra- och barnhälsovården. De viktigaste aktörerna för detta är Socialstyrelsen inom ramen för sitt miljömålsansvar för hälsofrågor och de regionala sjukvårdshuvudmännen samt kommu- nerna när det gäller insatser på skolor och förskolor.

Regelbundet återkommande informationskampanjer

Flertalet av de åtgärder som föreslås innehåller informationsinslag som syftar till att ge saklig information om hudcancer, strålningsförhållanden och råd om skyddsåtgärder och till en allmänt ökad medvetenhet om problemområdet. Detta sammantaget förväntas ”dra åt rätt håll” men inte vara tillräckligt för att åstadkomma varaktiga förändringar i livs- stilsmönster och attityder till solbrunhet och skönhetsideal. För detta krävs regelbundet återkommande informationskampanjer under en längre tid. Metoderna för dessa liksom samverkansformer mellan myndigheter och andra berörda behöver dock utvecklas. Kam- panjerna, som ska baseras på beteendevetenskaplig kunskap, torde med fördel kunna te- matiseras och kopplas till aktuella händelser. Aktörer är i första hand centrala myndighe- ter såsom SSI, Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut i samverkan med t.ex. Cancerfonden och Apoteksbolaget. Regionala insatser från landstingen och kommunerna är önskvärda. Målgruppen är allmänheten med tyngdpunkt på yngre generationer.

Information om UV-strålning i utbildningsmaterial

För att åstadkomma en varaktigt förändrad livsstil och inställning till solbrunhet i befolk- ningen är insatser riktade till barn och ungdomar viktiga, eftersom de bedöms vara sär- skilt mottagliga för riktad information. Skolböcker och undervisningsmaterial utgör vikti- ga redskap för denna verksamhet. Vi föreslår därför att information om hudcancer och riskerna med solen införs konsekvent i allt nytryckt undervisningsmaterial för grundskola och gymnasium. Broschyrmaterial kan användas under den tid då äldre läroböcker fortfa- rande är i omlopp. Litteraturlistor och annat material som utgångspunkt för specialarbeten och grupparbeten om ozonskikt och UV-strålning på såväl grundskolan som gymnasiet ska göras lätt tillgängligt på Internet. Informationsmaterial för högskolans vård- och lä- rarutbildningar tas fram. Aktörer är centrala myndigheter, i första hand Skolverket, och läromedelsförlagen. Målgruppen är barn och ungdomar som genomgår utbildning i lan- det.

Riktade åtgärder för sport och fritidsaktiviteter

Många sport och fritidsaktiviteter utomhus ger betydande UV-exponering både beträffan- de brännskaderisk och total dos. Utövare av t.ex. segling, golf och tennis exponeras för en stor andel av den tillgängliga UV-strålningen. Därför bör informationsmaterial med re- kommendationer om UV-skydd, som riktas till särskilt utsatta grupper och fritidsaktivite-

ter, tas fram och distribueras via kanaler som är specifika för dessa grupper eller aktivite- ter. Även tillgång till lämpliga kläder, hattar och solkrämer bör beaktas. En mångfald olika aktörer är tänkbara, bland annat idrottsrörelsen. Grundinformationen hämtas från SSI. Målgruppen är utövare i alla åldrar av sport och fritidsaktiviteter utomhus.

Related documents