• No results found

8.2 Hanna Elving, Project manager SSB, Sweden Abroad

Elving har nu bott i Shanghai i tre är, då hela familjen flyttade hit för att hennes man fick jobb här. Tidigare har Elving arbetat med miljöfrågor inom Politiken. Första året i Shanghai pluggade hon kinesiska och var mammaledig. Sedan augusti har hon arbetat på ”Business Sweden” som Project Manager för Swedish sustainable business in China.

E - Vad har du pluggat?

H- Polmag i Uppsala. Politisk kommunikation har jag läst mycket.

F – Hur hamnade ni i Shanghai?

H- VI hamnade här av en slump kan man säga, vi skulle varit här i 10 månader och nu har det gått tre år.

F- Vill du berätta lite om organisationen du arbetar på?

H- Ja visst, Business Sweden eller det som tidigare var Exportrådet bytte namn i januari i år.

När Invest Sweden och exportrådet gick ihop och blev en organisation. Efter ett riksdagsbeslut. Så nu arbetar vi både med företag som vill etablera sig i Kina och de som vill expotera till Kina eller vill köpa saker från kina. Men även kinesiska företag som söker investeringsobjekt i Sverige. Så det är handel i på båda hållen. Shanghai kontoret är det största kontoret utanför Stockholm vi har ett kontor utanför Shanghai också sammanlagt är vi drygt 30 personer, och en knapp tredjedel är svenskar och resen är kinesiska personer. Vi är uppdelade i olika industriområden och jag arbetar ju då med CSR och projektet som jag arbetar med heter Swedish sustainable business in China. Som kommer in på miljöfrågor, life science, ICT, Industrial Equipment, det är en del av affärsområdena som vi har fokus på.

Det projektet som jag arbetar med SSB det har funnits i tre och ett halvt år. Det startade för att man ville öka kunskapen hos Svenska företag som verkar i Kina om CSR frågor och detta för att underlätta deras affärer här i Kina. För vi tror att om man tar ansvar för sina affärer och gör ansvarsfullare affärer så tror vi att affärerna blir effektivare, snabbare och ger bättre resultat i slutändan. Och det trodde även de partners som gick in i projektet så nu är vi, region Kalmar, länsstyrelsen i Växjö, regionen i Västergötland och länsstyrelsen i Gävleborg, Swed Found och EKN som är med och finansierar detta projektet tillsammans med Business Sweden. Vi är en kunskapsplattform för företag som är intresserade av att prata om dessa frågor, och vårt syfte är att höja deras kunskap och att de ska bli bättre på att ta ansvar i sina affärer i Kina.

Vår metod är att ordna olika seminarier och workshops och att ställa upp och tala på olika event kring ordnar individuella utbildningar för företag.

E- Kommer initiativet från företagen eller från er?

H- Både och faktiskt, nu har vi funnits i tre och ett halvt år så det finns företag som vänder sig till oss också och ber oss komma och föreläsa. Men ofta är det vi som håller i det, för vi har ungefär en inplanerad aktivitet i månaden, minus jul och sommar. Och då är det vi som bjuder in, för annars hade de ju inte vänt sig till oss.

83 F- Är det bara svenska företag då?

H- det är mycket svenska företag, men det är också andra. Tillexempel ska vi i maj hålla en workshop om unga arbetare i Kina. Då bjuder vi bland annat in Svenska företag, men de har redan varit på ett litet förinformationsmöte om seminariet och då var det bara för svenska företag. Men samarbetar vi även med två kinesiska organisationer och de har bjudit in kinesiska företag och talare för att få en bra dialog mellan svenska och kinesiska företag.

Detta för att öka förståelsen om hur företagen tänker och att man då lär sig av varandra. Så vi har inte inställningen att Sverige är så mycket bättre och vi ska hjälpa kineserna om hur man jobbar med detta. Men sen har Sverige en hög standard och men det måste till en förståelse för att implementeringen ska vara möjlig.

F – Ja och det var något som Chiu pratade mycket om igår, om förstålelsen hos de kinesiska arbetarna, när vi kommer med pekpinnen och talar om hur det ska vara. För det som funkar i Sverige fungerar inte på samma sätt här för arbetarna är inte intresserade det är inte deras första prio att tänka på miljön när de knappt har mat på bordet.

H- Jag var på ett industribesök förra veckan med ett företag så vi var där och granskade för att se om det skulle kunna börjas ett samarbete. Då såg man de klasiska grejerna så som att man stod och skar tyg med en stor elektrisk såg utan skyddshandskar, så då frågade jag han som visade runt om de inte hade några skyddshandskar. Jo det har dem svarade han och handsken hängde precis bredvid honom en jätte bra kevlarhandske, så han sa till honom att ta på sig den och då gjorde han det. Handsken fanns ju där och han var informerad om att ha den på sig, men han hade inte det. Det vittnar extremt många företag om, att vi har ju det här vi jobbar ju med det här. Vi utbildar och vi ser till att vi har skyddsutrustning och vi påpekar för våra underleverantörer att de ska använda skyddsutrustning men det är jätte svårt att få dem att använda dem, och då hjälper det inte att skriva ett papper på hur det ska va utan man måste ut och prata om hur viktigt det är annars händer inget.

F – Vilka värderingar och riktlinjer utgår ni ifrån i ert arbete?

H- Jag jobbar ju mot företag, så utgångspunkten är att allt vi gör, det vi jobbar med och det vi pratar om det ska gynna företag. Vi jobbar inte med CSR frågor för att vi är några goda människor utan vi gör ju det för att vi tror att företag gynnas av det. Vi följer ju den definitionen som svenska staten har för hur man ska jobba med CSR frågor.

F- Så grundsyftet är att det ska vara ekonomiiskt gynnsamt

H- Ja det ska vara lönsamt. Det är också något som vi pratar väldigt mycket om när vi träffar kinesiska personer som både är anställda på svenska och kinesiska företag att det är ingen välgörenhet som CSR handlar om. Det är jättebra om man vill stötta jordbävningsoffer men det är inte set som CSR handlar om utan det handlar om att effektivisera sin verksamhet genom att arbeta på ett hållbart sätt. Som nu när vi ska ha det här seminariet för unga arbetare så skriver vi ju i inbjudan att förbättra ditt HR management och få minskad personalomsättning och få en effektivare verksamhet och få en mer lönsam business, och det är det som det handlar om. Det handlar inte om att man ska behandla sina arbetare mellan 16 – 18 bättre och få en utan att det handlar om behandla dina arbetare bättre så stannar dom längre och presterar bättre så är dom mer trogna ditt företag och så blir det bättre produktion och färre stopp så det är grunden. Så det gör att det är väldigt sällan som vi stöter på problem eller censuren för det är företagens ansvar och att det ska bli bättre för ditt företag . Det är

84

även väldigt sällan att det är någon som blir sur eller att folk tycker att det är besvärligt eftersom att det är för att stödja företaget. Det är väldigt sällan även att jag kan tycka såklart att kinesiska regeringen och kinesiska staten har en del att leva upp till när det handlar om mänskliga rättigheter och så vidare men det är inte som frågorna vi har fokus på utan de frågorna vi har fokus på är att företaget är kärnar och sen vad vi kan göra för att göra deras arbete enklare och mer hållbart.

E- Är det så att företagen köper en tjänst ifrån er?

H- Nej, inte direkt, eller ibland får man betala för att få vara med på seminarierna beroende på vad det är för kostnader för dem. Men oftast hålls seminarierna i samarbeten med andra organisationer och med konsulatet och ambassaden och då finns det annan finansiering för det. Sen säljer vi inte tjänster så som att skriva företags code of conduct eller arbeta fram företags CSR strategier, de har vi valt bort och arbetar inte med än så länge, sen kan det bli så i framtiden men inte i dagsläget.

F- Vad innebär CSR för din organisation?

H- Vi har en egen business Sweden som vi lever efter, och nu är det faktiskt en satsning att all personal, vi är mellan 550 0ch 600 personer runt om i världen genomgår en e-utbildnig inom CSR. För att alla ska ha en grundnivå att stå på, och då handlar det om vårt eget beteende och vår egen organisation och hur vi jobbar att vi jobbar med uppdrag, och vi jobbar inte med mutor alltså hur vi beter oss.

F- Är ni en statlig organisation

H- Halvstatlig, vi går aldrig med vinst utan plus minus noll. Så ena halvan äger staten och den andra äger näringslivet. Det är därför vi kan ta oss an mindre bolag och hjälpa även dom med lite lägre betalningsförmåga.

F- Vad innebär CSR personligen för dig?

H- Det handlar om långsiktighet och hållbarhet jag börjar nästan mer och mer prata om hållbarhet, jag vet inte varför det är ett verb som kommer. Men det handlar om att ta ansvar för samhället som man verkar i. Därför tycker jag att det är bra att vi har en code of conduct på företaget där jag jobbar eftersom att det visar att vi kan leva som vi lär.

F- Har den synen ändrats något sedan du flyttade till Kina?

H- Jag tycker att det är viktigare och viktigare, för i Kina när man pratar om det så är gäller det ofta enskilda individer, medan i Sverige, vi har ju så liten produktion i Sverige, det handlar ju mer om ansvaret du tar gentemot dina konsumenter, leverantörer eller grannarna till fabriken eller samhället där du har ditt företag, för i Sverige har vi kommit så långt så det handlar mer om att man ska få sluta klockan fem varje dag och att jag ska ha rätt till fortbildning. Medan här handlar det om att man ska överleva arbetsdagen.

F – Gör ni några kontroller på fabriker?

85

H- Nej jag gör inte det, men när vi hjälper företag som vill köpa från kina då gör vi ofta fabriksbesök och gör kvalitetskontroller, men vi erbjuder inte CSR kontroller, men däremot rekommenderar vi att man ska göra det.

F- Är det vanligt att man gör det?

H – De stora företagen gör ju det, stenhårt. Hålls inte måtten så säger de nej. Men företagen brukar ofta säga att det går hand i hand, vill du ha bra kvalitet så funkar det inte att arbetarna sitter och fryser och inte får mat så fungerar för då fungerar såklart inte arbetet heller. Så är det för skitigt i en fabrik så ger det en bra signal på att Kvaliteten kommer bli sämre eftersom att här trivs inte de som

jobbar och vissa företag har bara kvalitetskontrollanter och de har inga CSR kontrollanter för de tycker att det hänger ihop så pass mycket så att det räcker.

Sen erbjuder vi även alla företag som vi arbetar med eller de som vill köpa in från Kina eller som vill sourca i Kina erbjuder vi en timmes utbildning av oss när de kommer ner till oss för att göra sina fabriksbesök och då är det en grundutbildning i CSR, så som vad ska du tänka på i fabriken?, vad är CSR för någonting?, varför kommer det vara viktigt för ditt företag?, Hur kan du använda det strategiskt, det är väldigt många små bolag i Sverige som inte vet vad CSR är för något.

F- Kommer riktlinjerna från Svenska staten eller vad sa du?

H- Nej, eller ja i vår code of conduct jobbar vi efter samma principer, men våran code of conduct bygger på OECD:s grundprinciper och rekommendationer i global conducts så vi har inte hittat på något eget utan vi följer dem.

E- Har du några praktiska exempel på hur ni arbetar med CSR? Du har ju nämnt lite..

H – Dels är det de aktiviteter som vi ordnar när det gäller seminarier och workshops.

F- Hur stora är dom?

H- Mellan 50 och 100 personer ungefär, ibland mer. Så bjuder vi in ungefär två gånger per år hit bara för att diskutera vad som är aktuellt för dom just nu. Hur kan vi stötta varandra för att sätta en agenda utifrån vad faktiskt företagen har behov av. Sen är det dän här utbildningen som vi erbjuder alla sourcing företag som vi hjälper. Sen är jag ofta ute på kinesiska universitet som talare och håller kurser och jag hjälper även dom med att hitta andra talare till vissa MBA kurser för att de ska lära sig mer angående det här. Allt det vi gör skriver vi även ner och skickar hem i olika rapporter, för alla de partners vi har vill såklart också lära sig mer och veta vad vi gör.

F- Finns det något motsvarande begrepp som CSR här i Kina ?

H- Det blir mer och mer, och studenterna efterfrågar det mer och mer vilket gör att man måste erbjuda det. Men det finns folk som jobbar med CSR också och organisationer.

F- Är det någon skillnad på förmedlingen av CSR beroende på vilket företag ni arbetar med?

86

H- Ja det kan man säga, för företagen gör ju olika saker här, dels så köper di in saker här alltså soursar här så, då ställs frågorna, hur mår dina unga arbetare?, använder arbetarna någon skyddsutrustning, finns det några problem inom dessa områderna och så vidare? Men jobbar vi med företag som istället säljer saker till Kina, då handlar det ju mer om att hur kan jag stärka mitt varumärke genom att arbeta med hållbarhetsfrågor och CSR frågor. Det vet jag inte om Chiu, men han var säkert inne på det igår, för dom är ju Kina en stor marknad för dom och fler och fler företag är ju här för att sälja så då gäller det ju mer strategiskt användande av CSR som att exempelvis marknadsföra sitt företag och hur man kan jobba med transporter och försäljning så kan man skära företagen, sen kan man även skära företagen på om dom är större eller mindre. För det är ju klart att om jag träffar Hennes & Mauritz eller IKEA så kan ju dom mycket mer än vad jag kan, men träffar man mindre företag såsom Juhla eller kjell och CO så kanske balansen ser lite annorlunda ut eftersom de inte har samma resurser och dom är inte lika utsatta heller. Både IKEA och HM har kommit väldigt långt i sitt hållbarhetsarbete.

F- Ja precis, men så blir det lite bakslag ibland också

H- Ja och det blir det ju för att de alltid har ögonen på sig måste man ju ändå säga.

F- SCA är ju i blåsvädret i Sverige eller har varit nu eller med deras skogsarbetare, eller det var ju det företaget som de anställde.

H- Ja man det är ju det som är precis samma ska, om man tillexempel pratar om korruption som är ett gigantiskt problem i Kina. Det pratar alla om, och är det något som enar företag i Kina så är det problemet med korruption. I Svensk korruptionslagstiftning så har vi ansvar, dels har moderbolaget ansvar för vad som händer på dotterbolaget i Kina och man har ansvar om dotterbolaget tar in en agent och så vidare alltså har man ansvar i hela ledet. Så det går inte att komma ifrån problemet.

F- Men vad gör man åt det då?

H- Man försöker vara så noggrann som möjligt, jag tror att de flesta företagen lever i någon så kallad gråzon. Sen finns det företag som har extremt höga krav, och de flesta har samma tolerans här som moderbolaget i Sverige har så det är ju nolltolerans. Så man får ju inte ta emot gåvor och inte ge gåvor sen är det ju jättesvårt för så stora företag som exempelvis SCA, som har ett par tusen anställda i Kina att ha koll på alla dom, och även kontrollera alla säljled och som dom som vänder sig mot läkemedelsindustrin, eftersom att läkare har extremt låga löner så blir man extra utsatt.

F- SCA skulle ha någon utbildning nu för alla nya tror jag det var att utbilda inom korruption.

H- Man måste även skilja på politiskkorruption och korruption inom företag, det som Xin zing Pin pratar mycket om är den politiska korruptionen, där det handlar om att städa upp i de egna leden så som att skära ner på bjudmiddagar, och det märks när man är ute det är stor skillnad nu på bjudmiddagar nu mot förra året det är stor skillnad på vad man får för mat och så vidare, och det är ju jätte positivs och jätte bra, det är även svårare att bjuda in politiker till event som vi har så det är verkligen strikt. Så det har inte alltid med företagskorruption att göra men de går ändå ihop såklart.

87

E – Sca hade exempel på hur de arbetade med rättigheter för de anställde och även för samhället, så som att utbilda sjukvårdspersonal exempelvis, har du något exempel på hur man kan inspirera företag med att arbeta på det sättet?

H – Det tycker jag är ett bra exempel för det hänger ju ihop med deras business, jag får tänka lite men något har jag säkert, jo men såsom både HM och IKEA de samarbetar ju med CCRCSR och dem kör ju utbildningar för exempel sina migrantarbetare om föräldraskap genom CCRCSR för antingen har du med dig ditt barn om du flyttar från din provins för att jobba på en fabrik eller så lämnar du barnet hos mor- och farföräldrar, och hur fungerar det föräldraskapet? Så det är ju ett exempel på hur man tar ansvar gentemot sina anställda att göra dem tryggare, och ge dem verktyg hur man hanterar denna fråga också.

F – Har ni några utbildningar i arbetsmiljö?

H- Nej det har vi inte, vi går inte så djupt in i varje företag.

F- Hur ser ni på viljan hos företag att ta emot idéer om CSR?

H - Bra, positiv, vissa företag kanske har lite dåligt självförtroende, så de säger att de inte vet vad det handlar om och att de tycker att det är så svårt och stort och så, men det finns ändå ett pyrande intresse. Även här i kina för att företaget i Sverige har en policy att arbeta kring dessa frågor och då måste man göra det även i Kina. Så exempelvis så fort HM är i blåsväder så ringer LKAB’s chef till sina kontor här och då ringer Styrelsen för kapphal till sitt HK här, och undrar vad som händer, och när svenska dagbladet körde sin korruptionsserie i höstas, då var det jätte många som tog upp denna frågan och startade utbildningar. Det finns ett jättestort intresse.

F – Vi får tacka HM nu då att dom ger ringar på vattnet.

H – Ja precis, Men det jag tycker är extra roligt är att det även finns ett stort intresse hos kinesiska företag också, som förvånade mig i början. Det finns även ett stort intresse hos kinesiska universitet, och det är ju faktiskt där som framtidens ledare som sitter och utbildar sig. Så jag tror att det rör på sig helt klart, men sen ska man inte hurra för högt för det är ändå Kina vi pratar om och det finns extremt många olika åsikter och syn på saker för vi lever ändå i en diktatur. Men det händer ändå saker på den kinesiska marknaden för de kinesiska företagen verkar också på en internationell marknad, och ska de sälja till någon i Amerika eller i Europa så har antagligen det företaget vissa standarder uppsatta efter OECD och så kontrollerar de sina leverantörer enligt de, eller sina samarbetspartners på det sättet. Så det finns ett intresse på båda sidor helt klart.

F – Vilken är den största skillnaden med arbeta med kinesiska personer och svenskar?

H- Svenskarna har oftast kommit ett steg längre oftast.

F – Vilka är de största svårigheterna med att arbeta som svenska på en kinesisks marknad?

H- Jag tror att det är språket, och även en del kulturella skillnader när det gäller att hantera människor i olika situationer. Så som att skickar man ett E-mail till en svensk person så kan man skriva ganska direkt medans om man skickar till en kinesisk person så krävs det lite mer

H- Jag tror att det är språket, och även en del kulturella skillnader när det gäller att hantera människor i olika situationer. Så som att skickar man ett E-mail till en svensk person så kan man skriva ganska direkt medans om man skickar till en kinesisk person så krävs det lite mer

Related documents