• No results found

Övning 3a: Fallbeskrivning Tora

Hur kan den ursprungliga frågeställningen från Tora under rubrik A kategoriseras?

Kryssa i vilka livsområden som är aktuella i övningen på nästa sida, under ursprunglig frågeställning.

Hur kan den förtydligade frågeställningen från Tora under rubrik B kategoriseras?

Markera vilka livsområden som är aktuella i övningen på nästa sida, under förtydligad frågeställning.

A. Inledande samtal.

Tora ringer en handläggare för att få hjälp då hon efter en längre tids sjukhusvistelse för behandling av ett bensår återvänt till hemmet. Hon har hört via sina väninnor att det går att få hemtjänst om hon behöver och det får man genom kommunens äldreomsorg. Tora upplever efter hemkomsten att hon har svårigheter i vardagen. Tora säger att hon efter sjukhusvistelsen är trött och medtagen. Hon vill ha hjälp att duscha då hon måste vara noga med skötseln av bensåret och för henne är det viktigt att duscha varje dag.

B. Informerande samtal

Tora berättar att hon alltid använder rollator såväl inomhus som utomhus. Med stöd av sin rollator har hon tidigare själv kunnat ta sig runt både i och utanför hemmet, även om hon under de senaste åren har blivit mer stillasittande och inte orkat ut och röra på sig lika mycket. En längre tid har det varit besvärligt för Tora att tvätta då de nya

tvättmaskinerna är krångliga att hantera. Tora berättar att hon har ett svårläkt bensår och hon uppger att hon har värk som varierar under dagen. Tora önskar hjälp med inköp av dagligvaror när hon nu inte har ork och styrka att själv gå till affären. Tora vill ha stöd av personal för att komma ut och röra på sig för att hon på sikt ska bli mer

självständig igen och själv ta sig runt i närområdet. Tora känner sig mer otrygg i hemmet efter sjukhusvistelsen då hon är orolig för bensåret och hon känner en oro för vad som skulle hända om hon skulle ramla. Tora vill ha stöd för att känna sig tryggare hemma.

Tora vill även ha hjälp med att bädda rent i sängen då hon upplever att det är ganska svårt att göra själv, hon är trött och medtagen och har inte den ork som krävs.

Göteborgs Stad Intraservice, Övningshäfte: IBIC steg 2 9 (18)

Uppgift

Toras ansökan har dokumenterats i fritext på förra sidan så som hon beskriver det.

Kategorisera ursprunglig och förtydligad frågeställning (under kapitelrubriken, nivå 1) för de livsområden inom aktiviteter och delaktighet som ingår i frågeställningen för ansökan.

I det systematiska arbetssättet ingår ytterligare två livsområden för att säkerställa att eventuellt behov av trygghet eller indirekt stöd till anhöriga som vårdar den enskilde uppmärksammas i utredningen. Kryssa i aktuella områden.

OBS Denna övning är till för att du ska öva dig i att kategorisera, i utredningen kommer du inte att kategorisera ansökan förrän vi har IT-stöd i Treserva.

Livsområden Ursprunglig

frågeställning Förtydligad frågeställning Lärande och tillämpa kunskap

Allmänna uppgifter och krav Kommunikation

Personligt stöd från personer som vårdar eller stödjer en närstående

Göteborgs Stad Intraservice, Övningshäfte: IBIC steg 2 10 (18)

Övning 3b: fallbeskrivning Anna

Hur kan den ursprungliga frågeställningen från Anna kategoriseras? Kryssa i vilka livsområden som är aktuella i övningen nedan under ursprunglig frågeställning.

Inledande samtal

Anna har ramlat och fått en höftfraktur. Vid vårdplanering får handläggaren följande information från Anna: Anna säger att hon har svårigheter att ta sig upp ur sängen, klä på och av sig, duscha och att handla varor och att hon vill ha hjälp med det från

hemtjänsten. Anna tror sig klara av att bereda måltider. Anna tror att hon snart skall bli bättre så att hon kan klara av skötseln av hemmet själv, men att hon kan behöva hjälp med att hålla rent i köket första tiden. Anna bor ensam i en lägenhet centralt i tätorten, med affärer och service inom en kilometer från hemmet. Anna har en dotter, som hon upplever som ett stöd, men som inte har möjlighet att hjälpa Anna praktiskt i någon större utsträckning. Anna har sedan tidigare ett trygghetslarm och går med rollator då hon har nedsatt balans.

Anna avböjer erbjudande om informerande samtal.

Uppgift

Annas ansökan har dokumenterats i fritext så som hon beskriver det. Kategorisera ursprunglig och ev. förtydligad frågeställning (under kapitelrubriken, nivå 1) för de livsområden inom aktiviteter och delaktighet som ingår i frågeställningen för ansökan.

I det systematiska arbetssättet ingår ytterligare två livsområden för att säkerställa att eventuellt behov av trygghet eller indirekt stöd till anhöriga som vårdar den enskilde uppmärksammas i utredningen. Kryssa i aktuella områden.

OBS Denna övning är till för att du ska öva dig i att kategorisera. I utredningen kommer du inte att kategorisera ansökan förrän vi har IT-stöd i Treserva.

Livsområden Ursprunglig

frågeställning Förtydligad frågeställning Lärande och tillämpa kunskap

Allmänna uppgifter och krav Kommunikation

Förflyttning Personlig vård Hemliv

Göteborgs Stad Intraservice, Övningshäfte: IBIC steg 2 11 (18)

Mellanmänskliga interaktioner och relationer

Viktiga livsområden

Samhällsgemenskap, socialt och medborgerligt liv

Känsla av trygghet

Personligt stöd från personer som vårdar eller stödjer en närstående

Göteborgs Stad Intraservice, Övningshäfte: IBIC steg 2 12 (18)

Related documents