• No results found

Naturvårdsverket behöver, efter samråd med länsstyrelserna, ta fram underlag för, och utveckla föreskrifter och/eller andra styrmedel så att utsläppen av kväve och fosfor från enskilda avlopp reduceras till de ytvattenförekomster som inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god ekologisk status på grund av övergödning.

Vattenmyndigheterna har sammanfattat myndighetens redovisning enligt följande:

HaV bedömde i december 2013 att åtgärden är färdigställd.

En kombination av styrmedel, som kan öka åtgärdstakten för små avlopp, redovisade HaV i september 2013 som svar på regeringsuppdraget Enskilda avlopp. Uppdraget utfördes i samråd med Boverket och slutrapporteringen innehåller förslag på föreskrifter, ekonomiska styrmedel och åtgärder för en effektiv tillsyn. NV och två länsstyrelser fanns representerade i en referensgrupp i arbetet. En vägledning för VA-planering är färdig och finns publicerad på myndighetens webb.

HaV har under 2013 påbörjat planeringen av ett nationellt tillsynsprojekt som kommer fokusera på effektiv tillsyn. Arbetet fortsätter under 2014 och blir tillgängligt för kommuner och länsstyrelser under 2015.

HaV begär även in redovisningar angående insatser för tillsyn och vägledning avseende enskilda avlopp från länsstyrelserna, för att kunna samordna den operativa tillsynen.

Mer information om åtgärdens statsfinansiella kostnader och konsekvenser för kommuner, länsstyrelser, branscher och fastighetsägare hittas i HaV:s redovisning till regeringen av uppdraget Enskilda avlopp.

HaV:s arbete med åtgärden har finansierats med HaV:s ramanslag samt sakanslag för Havs- och vattenmiljö. Om det föreslagna styrmedelspaketet genomförs behöver HaV införa och följa upp arbetet med tillsynsvägledning. Dels i form av uppdaterad handbok och dels i utbildningskampanjer under kommande förvaltningscykel.

Fullständigt svar från myndigheten återfinns på vattenmyndigheternas webbsida.

Åtgärd 4 (Havs- och vattenmyndigheten, HaV)

Naturvårdsverket behöver ta fram underlag för, och utveckla föreskrifter och/eller andra styrmedel för vattenrelaterad miljöövervakning och recipientkontroll så att all sådan övervakning uppfyller tydliga och gemensamma krav med avseende på kvalitet, tillgänglighet, spårbarhet och jämförbarhet samt för vad som i övrigt krävs enligt förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön.

Vattenmyndigheterna har sammanfattat myndighetens redovisning enligt följande:

HaV bedömde åtgärden i december 2013 som pågående.

En revision av den nationella akvatiska miljöövervakningen för de två programområdena Sötvatten och Kust och hav kommer att slutföras under 2014. I arbetet tas speciell hänsyn till behoven från vattenförvaltningens övervakningsprogram.

I arbetet med att ställa ökade krav på verksamhetsutövares övervakning och egenkontroll har HaV inte haft resurser till under 2013 men resurser har budgeterats för 2014.

HaV har under 2013 skjutit till extra medel till myndighetens datavärdar för att öka förmågan att ta emot och tillgängliggöra recipientkontroll- och regional data.

Under 2013 har HaV även fört dialog med EU kommissionen om hur vattendirektivets övervakningsprogram kan förbättras. Dialogen fortsätter under 2014.

Åtgärden finansieras genom HaV:s förvaltningsanslag och ramanslaget för miljöövervakning.

Fullständigt svar från myndigheten återfinns på vattenmyndigheternas webbsida.

Åtgärd 5 (Naturvårdsverket, NV)

Naturvårdsverket behöver, efter samråd med Kemikalieinspektionen, Sveriges Geologiska Undersökning, Fiskeriverket, Skogsstyrelsen och Jordbruksverket, förbättra kunskapsunderlaget om de prioriterade ämnenas förekomst och miljöeffekter samt de särskilda förorenande ämnenas förekomst och effekt på den ekologiska statusen för att utveckla föreskrifter och/eller andra styrmedel för att minska effekterna av dessa ämnen, särskilt i de vattenförekomster som inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå god kemisk status eller god ekologisk status.

Vattenmyndigheterna har sammanfattat myndighetens redovisning enligt följande:

NV rapporterar att de genomför eller har påbörjat att genomföra samtliga åtgärder i den utsträckning som är möjligt enligt gällande lagstiftning och på ett sådant sätt att

genomförandet hänger ihop med övriga uppdrag från regeringen.

NV arbetar fortlöpande med att ta fram ett förbättrat kunskapsunderlag om förekomst av prioriterade ämnen och särskilda förorenande ämnen. Till exempel genomförde NV en mätkampanj om prioriterade ämnen i fisk insamlad från påverkade områden utefter kusten (ett försök med passivprovtagare i två jordbruksvatten). Ett projekt om

flamskyddsmedel och fluorerade ämnen i flodmynningarna kommer att slutrapporteras under våren 2014. NV genomför utöver det en lång rad screeningar.

NV deltar i arbetsgruppen om kemisk status inom EU:s införandestrategi. Sverige har drivit på för att miljökvalitetsnormer ska fastställas även för andra matriser än vatten.

NV har under vintern 2012-2013 finansierat framtagande av EQS för potentiella särskilda förorenande ämnen, vilka identifierats i samråd med länsstyrelserna. Vad gäller

utvecklande av föreskrifter och andra styrmedel för att minska effekterna av dessa ämnen, hänvisar NV till att de deltagit i arbetet med uppdateringen av PRIO direktivet.

Under hösten 2013 har Naturvårdsverket haft regelbundna avstämningar med Havs- och vattenmyndigheten samt vattenmyndigheterna kring de problemställningar som dykt upp under statusklassificeringen inför den kommande förvaltningscykeln.

NV uppskattar kostnaden för att genomföra åtgärd 5 till 3,75 Mkr/år.

Fullständigt svar från myndigheten återfinns på vattenmyndigheternas webbsida.

Åtgärd 6 (Naturvårdsverket, NV)

Naturvårdsverket behöver utveckla det nationella systemet med datavärdar så att de omfattar de kvalitetsfaktorer och den påverkansdata som är av betydelse för vattenförvaltningen.

Vattenmyndigheterna har sammanfattat myndighetens redovisning enligt följande:

Eftersom det är HaV står för den huvudsakliga drift- och förvaltningskostnaden för både insamling av data och utökade vattenrelaterade datavärdskap kan inte NV driva frågan, utan behöver vidare direktiv från HaV.

NV har fortsatt utvecklingen av en valideringstjänst för miljödata samt ett

stationsregister för alla övervakningsstationer i Sverige. Dessa är två av nyckeltjänsterna för att åstadkomma en stabil dataförsörjning oavsett typ av data eller kvalitetsfaktor. NV vill samverka med HaV vid denna utveckling och ser att det med fördel går att dela på kostnaderna för ytterligare gemensamma datatjänster.

Fullständigt svar från myndigheten återfinns på vattenmyndigheternas webbsida.

Åtgärd 7 (Havs- och vattenmyndigheten, HaV)

Naturvårdsverket behöver, efter samråd med Fiskeriverket och länsstyrelserna, ta fram underlag för, och anpassa den nationella kalkningsplanen till att omfatta de vattenförekomster som inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god ekologisk status på grund av antropogent orsakad försurning.

Vattenmyndigheterna har sammanfattat myndighetens redovisning enligt följande:

HaV bedömde åtgärden i december 2013 som färdigställd.

Åtgärden genomfördes delvis inom NV:s regeringsuppdrag där verket uppdrogs att ta fram en ny kalkningsplan (2011). HaV framhåller att det i nuläget saknas ett tillförlitligt underlag för att bedöma nykalkning i landet. HaV bedömer att insatser, både för att verifiera försurningspåverkan och därefter bedöma behovet av nykalkning, bör prioriteras till sådana vatten där kalkningen är viktig för att gynna hotade arter eller stammar.

NV:s kalkningsplan konstaterar att det finns potential för kvalitetsförbättringar för kalkspridningsplanering, uppföljning och skötsel av doserare, liksom för ökad kommunikation, rådgivning och utbildning. 2012 startade HaV därför ett

kvalitetshöjande projekt för att hantera dessa frågor. Inom projektet beräknas också regionala kalkbehov på kort sikt (till och med år 2015) för att möjliggöra behovsprövning som ett kriterium inför anslagsfördelning. Arbetet med åtgärden har finansierats genom HaV:s ramanslag och sakanslaget för Havs- och vattenmiljö.

Fullständigt svar från myndigheten återfinns på vattenmyndigheternas webbsida.

Åtgärd 8 (Naturvårdsverket, NV)

Naturvårdsverket behöver i sitt arbete med bidrag till att åtgärda föroreningsskadade mark- och vattenområden särskilt prioritera de områden som läcker prioriterade ämnen eller särskilda förorenande ämnen, till vattenförekomster som därför inte uppnår, eller riskerar att inte uppnå, god kemisk status eller god ekologisk status.

Vattenmyndigheterna har sammanfattat myndighetens redovisning enligt följande:

NV tar hänsyn till miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram i sitt arbete genom att ge bidrag till åtgärdande av förorenade områden. NV har inte gjort någon särskild insats med anledning av åtgärden under 2013, men flera av de slutförda

efterbehandlingsåtgärderna med statligt bidrag ger positiva effekter för sjöar och vattendrag.

Naturvårdsverket har under 2013 fortsatt arbetet med att ta fram en nationell plan med prioriteringsgrunder för att åtgärda föroreningsskadade mark- och vattenområden.

Ambitionen är att slutföra arbetet med planen under första halvan av 2014.

NV arbetar med att effektivisera tillsynen och en viktig uppgift är att klargöra tillsynsansvaret mellan länsstyrelser och kommuner.

NV uppskattar kostnaden för att genomföra åtgärd 8 till 100 tkr.

Fullständigt svar från myndigheten återfinns på vattenmyndigheternas webbsida.

Sveriges Geologiska Undersökning (SGU)

Related documents