• No results found

Helén Björmark blir landets första certifierade allmäntandläkare om två år. Hon går en treårig utbildning i Örebro

TEXT: JANET SUSLICK FOTO: MAGNUS WESTERBORN

För det mesta arbetar hon på sin »vanliga« kli-nik, Sofia i Örebro. Sedan i höstas har hon jobbat en dag i veckan i Lindesberg, där det finns många äldre patienter. I Lindesberg jobbar Roger Vård, en av Heléns två handledare. Cirka fyra timmar i veckan går åt till terapiplanering och fallbeskriv-ningar under handledning.

Till hösten byter Helén »extraklinik« och kom-mer att arbeta två dagar i veckan på Wivallius, en klinik i ett mångkulturellt område med många barn och ungdomar. Där arbetar Maria Holm-gren, Heléns andra handledare. Både Roger och Maria är övertandläkare inom folktandvården i Örebro län och fick certifieringskompetens 2012.

En gång i månaden träffas Helén och handle-darna på Centrum för specialisttandvård i cen-trala Örebro för att diskutera patientfall.

En solig dag i maj får Tandläkartidningen vara med. Helén försöker stänga ute ljuset så gott det går för att visa kliniska bilder.

Hon berättar om en tandvårdsrädd patient i pensionsåldern som har ett omfattande vård-behov efter att ha hållit sig ifrån tandvården en tid. Helén har behandlat henne för parodontit.

Patienten var missnöjd med estetiken och bett-funktionen och har bland annat därför fått en bro i underkäken. Helén tror att prognosen är god. Hon har tänkt på att det ska vara lätt för patienten att göra rent omkring konstruktionen.

Patienten går numera dessutom regelbundet på

stödbehandling.

TANDLÄKARTIDNINGEN ÅRG 105 NR 8 2013

30

REPORTAGET

Kaffedoften hänger i luften i fikarummet när det är dags att ta en paus. Det märks att »alla känner alla« inom folktandvården i Örebro. Kol-leger kommer fram till Helén, Roger och Maria, som ju inte är på specialistkliniken till vardags, och hälsar glatt.

Det blir tillfälle för både jobbsnack och skval-ler.Samarbete är viktigt. Att känna kollegerna på specialistkliniken och veta hur de arbetar är vär-defullt, då man som allmäntandläkare ska remit-tera patienter till specialistkliniken.

– Det gör det lättare att förmedla till patienten hur specialisten kommer att arbeta, säger Maria Holmgren.

ERFARNA TANDLÄKARE EN TILLGÅNG

Helén har jobbat som tandläkare i Örebro län i sju år. Hon kom dit direkt efter grundutbildning-en i Stockholm tillsammans med ett gäng kurs-kamrater, eftersom Örebro hade ett stort behov av tandläkare.

Helén har sambo och hus och trivs i Örebro.

Hon ser det som en fördel att staden ligger mitt-emellan hemorten Arvika i Värmland och Stock-holm, där hon gick på grundutbildningen. Men alla tandläkare är inte lika entusiastiska.

Av ett tiotal kurskamrater som började i Öre-bro som nyutbildade, finns bara tre kvar i länet i dag. De som går vidare ersätts efter hand främst av nyutbildade.

I Örebro erbjuds nya tandläkare ett trainee-program. Helén har varit handledare åt en trai-neetandläkare, och CT-utbildningen kan leda till fler utvecklande uppdrag.

– Folktandvården ser en tandläkare som har mycket kött på benen som en tillgång, säger Ro-ger Vård.

Som exempel berättar han att Helén och Ma-ria nu ingår i folktandvårdens vårdråd. Rådet an-svarar för den odontologiska styrningen genom arbete med odontologiska riktlinjer och evidens-baserad vård. En annan viktig uppgift för rådet är att se till att nya riktlinjer och rutiner tilläm-pas i den kliniska vardagen.

CT-utbildningen planeras och genomförs i

»Folktandvården ser en tandläkare som har mycket kött på benen som en tillgång.«

En gång i månaden träffar Helén Björmark handledarna Maria Holmgren och Roger Vård för att diskutera patientfall.

TANDLÄKARTIDNINGEN ÅRG 105 NR 8 2013 31 samarbete med specialistutbildningarna i

Öre-bro. Förutom kliniskt arbete, går Helén på en del föreläsningar och deltar i passande semi-narier tillsammans med blivande specialister.

Bland annat har hon gått en lustgaskurs och en kurs i motiverande samtal med pedodontiavdel-ningen.

KURSER MED ST-TANDLÄKARNA

Samtidigt studerar hon vetenskaplig metodik i odontologi vid Örebro universitet (sammanlagt 30 högskolepoäng under två terminer). Denna termin har hon lärt sig om forskningsprocessen, forskningsetik, statistik, informationshantering och datainsamling.

Hon har också planerat ett forskningsprojekt som hon kommer att utföra nästa termin. Pro-jektet handlar om hur Örebro läns riktlinjer för behandling av parodontal sjukdom tillämpas ute i tandvården. Folktandvårdens riktlinjer bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vux-entandvård. Har de evidensbaserade rönen nått ut till klinikerna?

Varken Helén Björmark eller handledarna Ro-ger Vård och Maria Holmgren känner till någon annan CT-utbildning i allmäntandvård i landet, men en liknande utbildning är under planering i Jönköping, berättar de.

– Efterutbildning finns förstås för allmäntand-läkare, men inte så omfattande programmerade och individuellt anpassade utbildningar som av-slutas med examen. Det är positivt om fler lands-ting börjar med liknande utbildningar. Då kan man ha ett utbyte, säger Maria Holmgren.

NY TANDLÄKARE VÅREN 2014

Oavsett om andra tar efter eller inte, planerar Öre-bro att fortsätta med CT-utbildningen i allmän- tandvård. En ny

tandläkare antas vårterminen 2014, enligt planerna.

Målet är att sedan anta en ny CT-tand-läkare var tredje termin.

HELÉN BJÖRMARK

CT-tandläkare i allmäntandvård sedan höstterminen 2012

Tandläkare på Folktandvården Sofia i Örebro sedan 2006

Tandläkarexamen från Karolinska institutet 2006 En dag i veckan arbetar Helén Björ-mark i Lindesberg.

Där jobbar Roger Vård, en av Heléns två handledare.

Bockstensmannen är en kvarleva från medeltiden och en

Related documents