• No results found

Den beräknade trafikökningen ger en liten ökad barriäreffekt längs med sträckan. Det innebär inte att några kulturhistoriska värden går förlorade.

Sammantaget bedöms de negativa effekterna bli små till obefintliga. Det gör att inga konsekvenser bedöms för nollalternativet.

Vid rondellen görs ett mycket litet intrång i ytterkanterna av Riksintresset Araslövs farmer när cirkulationsplatsen ska breddas. Inget intrång görs i kärnvärdena och eftersom området redan gränsar till infrastruktur och den gränsen endast förskjuts något bedöms påverkan som liten. Kulturmiljön kan upplevas och bevaras på samma sätt som tidigare.

Väg 19 är sedan tidigare utflyttad från samhället Bjärlöv men den gamla landsvägen finns kvar som lokalgata och värdena kring den, strukturen och sambanden, blir opåverkade av vägplaneförslaget. Likaså den äldre gårdsbebyggelsen, Bjärlöv 17:5 påverkas inte av vägplaneförslaget.

När den nya korsningen norr om Bjärlöv byggs, kommer det inte längre finnas någon direktutfart från Övarpsvägen till väg 19. En del av den långa kontinuiteten och läsbarheten av förhållandet mellan de två vägarna kan därmed förloras. Övarpsvägen är dock sedan tidigare påverkad av sentida förändringar.

Vägplanen gör intrång i bra boplatslägen och fornminnen.

Fortsatta utredningar av fornlämningar föreslås. Det förestår alltid en risk med att göra ingrepp i dolda fornminnen under jord då kunskap och information kan gå förlorad.

Sammantaget bedöms effekten av vägplaneförslaget bli lite negativ. Konsekvensen bedöms bli lite negativ.

Värde:

Väg i ny sträckning innebär en avsevärd förändring av kulturlandskapet. Den innebär en ny struktur med arkitektur och formspråk som inte helt kan underordnas det historiska landskapets strukturer. Den nya vägen ersätter befintlig väg 19 som huvudstråk, som har mycket lång kontinuitet. Det leder till att gårdsanläggningar skiljs från sitt markområde, till exempel Bonnarps gård. Den nya vägsträckningen följer befintlig infrastruktur, banvallen, och markanvändningsgränser så långt det har varit möjligt, vilket gjort att negativa barriäreffekter har minimerats. Den befintliga vägen lever vidare med funktion som lokalväg och den kan bevaras i sitt befintliga skick, vilket troligen

Värde

55

inte hade varit möjligt om väg 19 skulle förbättrats i befintlig sträckning.

På en kortare sträcka gör vägområdet intrång i banvallen. Detta försämrar läsbarheten av den idag välbevarade gamla

sträckningen av järnvägen. Möjligheten att göra om den gamla banvallen mellan Bjärlöv och Broby till cykelväg försvinner, vilket annars hade varit ett hänsynsfullt sätt att återanvända sträckningen på.

Ett litet intrång görs i riksintresset Ballingstorp – Hanaskog – Hanaholm L:K25 när den nya vägen ansluter till befintlig sträckning av väg 19. Riksintressets kärnvärden ligger inte i anslutning till väg 19 0ch riksintresset kan upplevas och bevaras på likvärdigt sätt även efter att vägen byggs om.

Vägplanen gör intrång i bra boplatslägen och fornminnen.

Fortsatta utredningar föreslås men det förestår alltid en risk med att göra ingrepp i dolda fornminnen under jord då kunskap och information kan gå förlorad.

Sammantaget bedöms vägplaneförslaget ge måttligt negativa effekter. I en sammanvägning med områdets värde genereras lite negativa konsekvenser.

Hanaskog/Kviinge

Eftersom inga ombyggnader av vägen ska göras på sträckan uppstå inga negativa effekter på värdena i Riksintresset Ballingstorp – Hanaskog – Hanaholm L:K25. Inte heller de föreslagna bullerskyddsskärmarna gör något intrång i det.

Bullerskyddsskärmarna kommer förändra kulturmiljön i samhället. Kopplingen mellan byn och vägen samt upplevelsen av en gammal ort som under väldigt lång tid förlitat sig och livnärt sig på transportstråket kommer förminskas. Intrång i vägnära fornlämningar undviks. De föreslagna bullerskydden går igenom områden utpekade som Bra boplatslägen varför fortsatta arkeologiska utredningar behövs. I samband med sådana undersökningar finns alltid en risk för att kulturhistoriska värden förloras.

Sammantaget bedöms vägplaneförslaget ge måttligt negativa effekter på kulturmiljön då samband och strukturer delvis försämras. Konsekvenserna bedöms bli måttligt negativa.

Värde

Slätten vid Almaån och Helge å

Vägen går i befintlig sträckning och byggs om enligt

målstandard, vilket innebär breddning, samt faunastängsel längs hela sträckan.

Befintlig bro över Almaån kommer att rivas och ersättas av en ny bro cirka 10 meter väster om den befintliga. Avståndet till stenvalvsbron ökar i och med förskjutningen och ett något större respektavstånd till den gamla bron skapas. Stenvalvsbron kan upplevas mer som en egen enhet utan att i lika hög grad

Värde

Effekt

Konsekvens

Lågt Måttligt Högt

- - - 0 + + +

56

”skymmas” av den större bron på väg 19, det vill säga mer likt så som den upplevdes när den var i bruk. Detta är positivt för kulturvärdena kopplade till den. Den gamla stenvalvsbron ligger fortfarande nära vägområdet och det ska vidtas skyddsåtgärder under byggtiden för att säkerställa att den inte skadas.

Vägen ska breddas genom områden utpekade som bra

boplatslägen varför fortsatta arkeologiska utredningar behövs. I samband med sådana undersökningar finns alltid en risk för att kulturhistoriska värden förloras.

Sammantaget bedöms vägplaneförslaget ge lite negativa effekter.

I en sammanvägning med värdet bedöms lite negativa konsekvenser uppstå.

Lite negativ

Knislinge

Bullerskyddsskärmar är föreslagna vid de fastigheter där bullernivåerna överstiger riktvärdena. Det kommer påverka upplevelsen av kulturmiljön men inga intrång görs i

identifierade fornminnen. Kopplingen mellan byn och vägen samt upplevelsen av en gammal ort som under lång tid livnärt sig på transportstråket kommer förminskas.

Bullerskyddsskärmar föreslås på sträckor som är utpekade som bra boplatslägen och fortsatta arkeologiska utredningar behövs.

I samband med sådana undersökningar finns alltid en risk för att kulturhistoriska värden förloras.

Sammantaget bedöms vägplaneförslaget ge måttliga till stora negativa effekter då vägen och bullerskyddsskärmarna

fragmenterar den sammanhållna 1900-talsstrukturen som ligger utmed vägen. Konsekvenserna bedöms bli måttligt negativa.

Värde

Vägen går i befintlig sträckning och ska byggas om till

målstandarden, vilket innebär breddning i den södra delen av sträckan och faunastängsel längs hela sträckan.

Kulturmiljöstråket Helge å påverkas inte i sin helhet av vägplaneförslaget då de företeelser som utpekats som bevarandevärde inte berörs.

Ett omfattande antal bra boplatslägen och fornlämningar finns identifierade längs vägsträckan, vilka föreslås utredas vidare, enligt förslag i AU1. I denna process finns det en risk att kulturhistoriska värden och delar av vårt kulturarv går förlorat.

Sammantaget bedöms lite negativa effekter, vilket ger lite negativa konsekvenser.

57