• No results found

I det kuperade slättlandskapet längs Helge å ligger ett 20-tal bostadshus utmed väg 19. Området bedöms ha högt värde

Inarbetade åtgärder

- Totalt föreslås 28 vägnära bullerskyddsåtgärder längs sträckan. Åtgärderna sänker den ekvivalenta ljudnivån vid fasad med minst 1 dBA för knappt 120 bostäder. Åtgärderna gör dessutom att ljudnivåerna sänks för en faunapassage, en bro och en passage till ett rekreationsområde. Föreslagna skyddsåtgärder är vallar, skärmar samt kombinerade vallar med skärm på. För alla skärmar gäller att de ska vara täta, även i nederkant mot mark.

- Totalt föreslås fasadåtgärder, i form av fönsteråtgärder, för drygt 40 bostäder.

Vilka fönster på varje bostad som behöver bytas bestäms i ett senare skede av projektet.

- Totalt föreslås lokal skärmning av uteplats för 15 bostäder. Utformning av uteplatsskärm bestäms i ett senare skede av projektet.

Effekter och konsekvenser

Lågt Måttligt Högt

Konsekvensskala

Mycket stor positiv Stor positiv Måttligt positiv Liten positiv Ingen Liten negativ Måttligt negativ Stor negativ Mycket stor negativ

Bedömningsskala

Mycket positiv effekt (+ +): Trafikbuller upphör eller minskar påtagligt (>8 dBA) för majoriteten av husen. Till exempel genom att vägen inte längre går i områdets närhet. Inga riktvärden överskrids.

Måttligt positiv effekt (+): Ljudnivån sänks märkbart (>3dBA) för majoriteten av husen. Riktvärdena för buller överskrids inte.

Liten/ingen effekt (0): Inga eller små (0–1 dBA) ljudnivåförändringar utan att några riktvärden överskrids för majoriteten av människorna.

Måttligt negativ effekt (-):Ljudnivån ökar märkbart (>3dBA) för majoriteten av husen. Riktvärden för buller överskrids inte eller redan överskridna värden försämras endast lite (≤1dBA).

Mycket negativ effekt (- -): Ljudnivån ökar påtagligt (>8 dBA) för majoriteten eller endast enstaka människor. Riktvärden för buller överskrids eller redan överskridna värden försämras (>1 dBA).

64

Nollalternativ

Nollalternativet beskriver situationen om väg 19 ligger kvar i befintlig sträckning, med en ökad trafikmängd och utan bullerskyddsåtgärder. Riktvärdena för ljudnivåer utomhus i fasad är 65 dBA i befintlig miljö. För att kunna jämföra nollalternativet med vägplaneförslaget konsekvensbedöms dock nollalternativet utifrån gällande riktvärden för nybyggnation som redovisas i tabell 2.

Bjärlöv

I nollalternativet höjs ljudnivåerna med 0–1 dBA jämfört med nuläget. För två hus överskrids riktvärdena för ekvivalent ljudnivå i befintlig miljö, både i nuläget och nollalternativet. Enligt gällande riktvärden överskrids de ekvivalenta ljudnivåerna för 19 hus, två mer än i nuläget. För 13 hus bedöms de maximala ljudnivåer överstiga 70 dBA i både nuläget och nollalternativet.

Värdena indikerar en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller den fysiska och den psykiska hälsan och som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och

kärlsjukdomar.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt till stora negativa konsekvenser uppstå.

Värde

Ljudnivåerna ökar 0–1 dBA jämfört med nuläget. För två hus överskrids riktvärdena för ekvivalent ljudnivå i befintlig miljö, både i nuläget och nollalternativet. Enligt gällande riktvärden överskrids de ekvivalenta ljudnivåerna för samtliga bostadshus i området, 3 stycken, i nuläget och i nollalternativet. 10 av husen utsätts dessutom för maximala ljudnivåer över 70 dBA i nuläget och nollalternativet.

Värdena indikerar en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller den fysiska och den psykiska hälsan, som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt till stora negativa konsekvenser uppstå.

Värde

Ljudnivåerna i Bössebacken ökar 0–1 dBA jämfört med nuläget.

Totalt fem hus har i nollalternativet ekvivalenta ljudnivåer som överskrider riktvärdena för befintlig miljö, ett mer än i nuläget. Enligt gällande riktvärden överskrids de ekvivalenta ljudnivåerna för 23 hus, lika många som i nuläget.

Även i detta område indikerar ljudnivåerna hälsorisker vad gäller fysisk och psykisk hälsa för de boende i området.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt negativa konsekvenser uppstå.

Värde

65

Hanaskog

Bostadshusen i Hanaskog ligger nära väg 19 och med en ökad

trafikmängd beräknas ljudnivåerna öka i storleksordningen 0–1 dBA.

För 11 hus överskrids riktvärdena för ekvivalenta ljudnivåer i befintlig miljö, två mer än i nuläget. Enligt gällande riktvärden överskrids de ekvivalenta ljudnivåerna för 49 hus, fem mer än i nuläget. För 37 hus överstiger dessutom de maximala ljudnivåerna 70 dBA, både i nuläget och i nollalternativet.

Dessa ljudnivåer innebär en hälsorisk vad gäller fysisk och psykisk hälsa för de boende i samhället.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter vilket gör att måttligt negativa konsekvenser uppstår.

Värde

Ljudnivåerna ökar 0–1 dBA i området till följd av ökad trafikmängd.

För ett hus överskrids riktvärdena för ekvivalenta ljudnivåerna i befintlig miljö, ett mer än i nuläget. Enligt gällande riktvärden överskrids de ekvivalenta ljudnivåerna för sju hus, lika många som i nuläget. För fyra hus överskrids dessutom riktvärdena för maximala ljudnivåer, lika många som i nuläget.

Värdena indikerar en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller de fysiska och den psykiska hälsan och som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och

kärlsjukdomar.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt till stora negativa konsekvenser uppstå.

Värde

Ljudnivåerna ökar 0–1 dBA i Knislinge till följd av ökad trafikmängd.

Riktvärdena för ekvivalent ljudnivå i befintlig miljö överskrids för ett hus i nollalternativet, i nuläget överskrids inte riktvärdena för något hus. Enligt gällande riktvärden överskrids de ekvivalenta

ljudnivåerna för 50 hus i Knislinge, fyra mer än i nuläget.

Värdena indikerar en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller de fysiska och den psykiska hälsan och som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och

kärlsjukdomar.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter vilket gör att måttligt till stora negativa konsekvenser uppstår.

Värde

66