• No results found

Hemlöshet en skiftande framställning

4. Metod

5.3 Hur klientgrupper kategoriseras som ”den andre”

5.3.3 Hemlöshet en skiftande framställning

En annan klientgrupp som får en stor uppmärksamhet i boken är personer utan en fast bostad. I boken återfinns ett kapitel som handlar om medborgarskap, socialt arbete och hemlöshet (Arnold, 2016, kap.21). Framställningen av personer som lever i hemlöshet skiftar när det kommer till den begreppsliga användning för att förklara dessa personer antingen benämns de som “personer utan fast adress” kontra “hemlösa”, nedan följer några exempel:

Det innebär inte att de personer som inte har en fast adress på något sätt skulle vara irrationella eller ovärdiga människor på grund av deras aktuella och pressade livssituation.

// När man på ett härbärge påtvingar de boende paternalistiska regler, betraktas de hemlösa som irrationella och som att de inte är förtjänta av självständighet. (Arnold, 2016, s.432)

Första gången författaren nämner individer som lever i hemlöshet görs det i termer av “personer som inte har någon fast adress” för att sedan benämnas som “hemlösa”. Även här blir det problematiskt att benämna en individ som hemlös då det precis som med termen “missbrukare” finns det en risk att individens identitet tas över och att hen endast ses som hemlös. Det finns en dubbelhet i att författaren först skriver om problematiken skilt från individerna för att sedan gå över till “hemlösa” och därmed tillika göra problematiken med individens identitet.

I dessa två textutdrag ger författaren exempel på både en subjektiv och objektiv modalitet. I det första textutdraget kan vi urskilja en subjektiv modalitet (Winther Jørgensen & Phillips, 2000) där författaren påpekar att de inte innebär att dessa individer är irrationella eller ovärdiga. I andra textutdraget går det däremot att urskilja en slags objektiv modalitet om att hemlösa betraktas som irrationella och inte förtjänta av sin självständighet ifall de blir påtvingade paternalistiska regler. Att i detta fall uttala sig som att det inte finns något alternativ till hur de betraktas gör att det ses som en objektiv modalitet (Winther Jørgensen & Phillips, 2000).

5.4 ”Invandraren” som den andre

Reproduktionen av förståelsen för ett sammanhållet “vi” går hand i hand med återskapandet av ett avvikande “dem” (SOU 2006:40). Andrafieringen är med andra ord en process som både skapar en föreställning om “de andra” samtidigt som den skapar en föreställning om ett “vi”, som inte är som “de andra” (Anzaldúa, 2012). Det kan då exempelvis handla om ett nationellt “vi” och ett icke nationellt “dem” vilket är en förståelse som återspeglas vid ett flertal tillfällen i boken. Att skriva om etnicitet är dock viktigt, framförallt för att kunna belysa de ojämlikheter som finns, men det är även svårt då det riskerar att reproducera dessa tankar och riskerar att ytterligare förstärka bilden av markerat rasifierade människor som “de andra”.

Hur det skrivs kring etnicitet i läroböcker är viktigt framförallt på grund av att det som skrivs i läroböcker ofta tas som “sann kunskap” vilken då bidrar till att forma människors bild av och förståelse för verkligheten. Detta är något som bland annat Sawyer och Kamali (SOU 2006:40) uppmärksammar, de beskriver skolan som en institution där specifika normer, värderingar och föreställningar reproduceras, varför det är viktigt att granska hur andrafiering skapas och upprätthålls genom läroböcker.

I boken går det att de hur författarna konstruerar “den andre” genom någon form av föreställning eller förutfattad mening kopplat till äldre män från Turkiet. Nedan är ett utdrag ur boken.

Vilka risker för diskriminering finns när en ung kvinnlig socialsekreterare möter en äldre man från Turkiet? (Johansson & Herz, 2016, s.272)

Författarna ber läsaren reflektera över vilka risker det finns för diskriminering för den unga kvinnan när hon möter den äldre mannen från Turkiet, som om det vore någonting helt främmande från vad som pågår i mötet mellan den unga kvinnan och personer födda och uppvuxna i Sverige. Detta skapar en bild, ett etos, av att män från andra kulturer är de som diskriminerar unga kvinnor, trots att diskrimineringen av denna grupp är något som pågår i Sverige hela tiden (Winther Jørgensen & Phillips, 2000). Detta ger en tydlig inblick i hur andrafieringen av markerat rasifierade personer bidrar till konstruerandet av icke-markerat rasifierade personer och Sverige som ett gemensamt “vi”; ett som inte diskriminerar unga kvinnliga socialsekreterare.

Författarna till boken visar genomgående på en medvetenhet kring just diskriminering och marginalisering av utsatta grupper, de belyser hur detta framförallt drabbar markerat rasifierade människor och minoritetsbefolkningar. Dock går det på flera ställen att problematisera det vanligt förekommande ordet “invandrare”, vilket bidrar till processen att stärka “viet” och skapa “de andra”. Nedan följer några exempel ur boken:

Både när det gäller kön och etnicitet finns det studier som visar på en systematisk diskriminering av kvinnor och invandrare. (Johansson & Herz, 2016, s.277)

Ett exempel är att den invandrare som uppfattas tillhöra en etnisk minoritet och som exploateras på sin arbetsplats kan vara tvingad att acceptera såväl en låg lön och dåliga arbetsvillkor som rasistiska och sexistiska kommentarer och en behandling som inte kan förklaras av ett profitmotiv. (Arnold, 2016, s.430) I mer närliggande tid, då vissa grupper fått medborgerliga rättigheter, har andra (framför allt religiösa minoriteter, underordnade grupper och invandrare) i allt större utsträckning mötts av fördomar. (Arnold, 2016, s.431)

Att använda begreppet “invandrare” för människor som på grund av sitt ursprung eller sin kultur blir diskriminerade och marginaliserade är problematiskt på flera sätt. Som ovan nämnt är det en del i andrafieringen, men det är även problematiskt då det är underförstått att inte alla “invandrare” blir diskriminerade som tex. människor som kommer från andra nordiska länder till Sverige. Att ha invandrat från Norge eller Danmark utgör sällan några större hinder för människor när de ska leva i Sverige. Grunden för diskrimineringen är kanske därför inte just att de invandrat från ett annat land till Sverige, utan snarare att personerna antingen är markerat rasifierade eller att vi, genom andrafiering, skapat en bild av att deras kultur är konstig, annorlunda eller farlig. Det skulle därför kunna vara problematisk att använda sig av termen “invandrare” när det pratas om diskriminering då det snarare handlar om vilka människor vi gjort till “de andra”.

Författarna använder sig även av begreppet “svenskar” i boken, vilket upplevs som mycket svårdefinierat. Frågan är vilka människor som platsar inom den kategorin och vilka som faller utanför. Vem är egentligen helt svensk? Och när är en människa tillräckligt svensk för att få tillhöra kategorin “svenskar”? Nedan följer ett exempel:

Förståelsen av olikhet måste också alltid problematiseras och dekonstrueras med en sensitivitet för den olikhet som finns inom gruppen kvinnor (eller män, eller svenskar, eller heterosexuella, eller…), och alltså mellan olika grupper av kvinnor (eller grupper av män, eller svenskar, eller heterosexuella eller…). (Mattsson, 2016, s.427)

Att författarna genomgående i boken utgår från att referenspersonen är vit och ”svensk” är något som fortsätter att reproducera den vita omarkerat rasifierade kroppen som norm. Att vitheten ses som norm går att se genom att den vita kroppen aldrig benämns som just vit i texten, vitheten är därmed osynlig, medan den markerat rasifierade kroppen markeras i texten.

5.5 Bristen på utrymme för personer med normbrytande

Related documents