• No results found

Lokala avtal

För hemsjukvårdpatienter är det den egen valda familjeläkaren som är ansvarig. Därmed tecknar utförarna av hemsjukvården avtal med de vårdcentraler där deras patienter är listade och har sin familjeläkare. ProAros och Distriktssköterskegruppen Q-RA har avtal med tolv vårdcentraler vardera och Skultuna har avtal med en vårdcentral.

ProAros har granskat 580 journaler för patienter inskrivna hemsjukvården, vid

Distriktssköterskegruppen Q-RA har 75 journaler granskats och Skultuna har granskat ungefär 29 journaler.

För patienter inskrivna i hemsjukvården ska det finnas namngiven ansvarig läkare och omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Undersökningen visar att det för majoriteten av patienterna saknas en namngiven läkare. I högre utsträckning finns omvårdnadsansvarig sjuksköterska, men fortfarande saknas det för cirka en fjärdedel av alla patienter.

För personer med hemrehabilitering återfinns namngiven arbetsterapeut/sjukgymnast i cirka 90 procent av journalerna.

Figur 23 | Har patienten en…

Ja Nej

Svar saknas

…namngiven läkare? 36,70% 61,00% 2,30%

…omvårdnadsansvarig sjuksköterska? 70,90% 26,30% 2,80%

…en namngiven arbetsterapeut/sjukgymnast?

(För personer med hemrehabilitering)

90,10% 9,90% -

Figur 24 | Har läkaren meddelat…

Har läkaren meddelat… Ja Nej

Svar saknas

…tid telefonnummer för kontakt? 46,6% 48,2% 5,3%

…tid för tillgänglighet? 31,0% 60,7% 8,3%

Till stor del saknas telefonnummer och tid för tillgänglighet till läkaren. För de patienter som har en namngiven läkare så har telefonnummer meddelats i 70 procent av fallen, däremot har tid för läkarens tillgänglighet meddelats i lägre utsträckning, cirka 47 procent av fallen.

Ibland kan det vara så att namngiven läkare saknas men att telefonnummer för kontakt meddelats. Vanligast är dock att för de patienter som det saknas namngiven läkare så saknas också telefonnummer samt tid för tillgänglighet.

Av hemsjukvårdens patienter är det färre än var tionde person som haft vårdplanering under de senaste tolv månaderna. Vid de vårdplaneringar som ändå genomförts har läkaren deltagit vid merparten.

I dokumentet Kommunalisering av hemsjukvården i Västmanlands län – Praktiska anvisningar till hemsjukvårdsavtalet1 framgår att För person inskriven i

hemsjukvård/hemrehab ska en individuell vårdplanering genomföras i patientens hem inom två veckor efter inskrivning. Vårdplaneringen ska omfatta medicinsk genomgång, inklusive strukturerad läkemedelsgenomgång samt funktions- och rehabiliteringsbedömning. /../

Sammankallande till vårdplaneringarna är patientansvarig sjuksköterska. Deltagare i vårdplaneringen är patienten och/eller dennes företrädare, läkare samt de yrkeskompetenser som bedöms nödvändiga./…/ Uppföljning ska ske när behov uppstår och minst 1 gång/år.

För de som inte fått vårdplanering har närmare över 95 procent varit inskrivna från två veckor och uppåt. En mindre andel, färre än fem procent, har haft uppföljningar av vårdplaner under de senaste tolv månaderna.

Cirka 7 procent av patienterna har haft läkemedelsgenomgång tillsammans med läkare under de senaste tolv månaderna. Vid de läkemedelsgenomgångar som genomförts har

sjuksköterska deltagit i hög utsträckning, 83 procent av fallen. Dock anger enheterna vet ej för närmare 66 procent av patienterna.

1 Kommunalisering av hemsjukvården i Västmanlands län – Praktiska anvisningar till hemsjukvårdsavtalet, version 3, 20121204, sidan 8

För cirka fem procent av patienterna har hemsbesök gjorts av läkare. Även på denna fråga har man för nästan 65 procent av de granskade journalerna angett vet ej.

Generellt sett är de tre utförarna mycket/ganska nöjda med möjligheten att nå familjeläkarna på dagtid under vardagar vid vårdcentralerna. För ett fåtal vårdcentraler finns dock ett missnöje med att nå ansvarig familjeläkare. Detta kan vara ett problem på vårdcentralsnivå men också problem att nå en specifik läkare vid vårdcentralen. När det gäller att nå läkare i akuta situationer så anges att det har hänt vid enstaka tillfällen att man inte nått läkaren vid vissa vårdcentraler, medan det aldrig hänt vid andra vårdcentraler. Utförarna har också i vissa fall olika uppfattning av samma vårdcentral, men det kan även här bero på att de sökt olika läkare vid den vårdcentralen. För flera vårdcentraler uppger en eller fler av utförarna att det inte har varit aktuellt att nå någon läkare.

För de vårdcentraler, där det varit aktuellt, att få läkaren att komma hem till patienten anges att merparten av familjeläkarna kommer. Vid enstaka eller flera tillfällen har det dock hänt att läkare inte kommit från vissa vårdcentralerna. Men även här förekommer olika uppfattningar mellan utförarna, som kan ha sin grund i både vårdcentralen men även den ansvarige

familjeläkaren.

Två av tre utförare anger att de inte haft problem att nå den mobila familjeläkaren under kvällar och helger. En utförare anger dock att de inte nått mobil familjeläkare vid flertalet tillfällen och likaså när det handlar om att få den mobila familjeläkaren att komma hem till patienten så är det två av tre utförare som inte upplever att det varit ett problem, medan den tredje anger att det hänt vid enstaka tillfälle att läkaren inte kommit.

I de flesta fall har läkare inte deltagit vid teammöten på grund av att de inte blivit inbjudna att delta. Från cirka sex vårdcentraler har läkare deltagit i teammöte vid enstaka tillfällen. Endast vid en vårdcentral har en läkare inbjudits men inte deltagit.

Generellt sett tenderar utförarna att vara mer nöjda än missnöjda med samverkan mellan patientansvarig personal och ansvarig familjeläkare. För nästan alla aktuella vårdcentraler har utförarna ansett att påståendet om att samverkan fungerar bra stämmer delvis/till stor del/helt.

Det vanligaste är att utförarna tycker att påståendet stämmer delvis. Det är bara för en

vårdcentral som det anges att man anser att påståendet inte stämmer alls. Liksom vid tidigare frågor kan detta både bero på att man upplever bristfällig samverkan med en specifik läkare eller med vårdcentralen.

För merparten av vårdcentralerna anser utförarna att påståendet att enheten får de

läkarinsatser de är i behov av stämmer delvis/till stor del. Men det samma som ovan gäller även här att det finns vårdcentraler för vilka utförarna tycker att påståendet stämmer till liten del/inte alls. På frågan om personalen får den tid med läkare de är i behov av för handledning etcetera går det inte att dra några generella slutsatser då utförarna svarat helt olika. En har svarat stämmer till liten del, en att det stämmer delvis och slutligen en som svarat att det stämmer till stor del.

Avslutningsvis har samtliga utförare angett att de anser att påståendet om patienterna får den tid med läkare de är i behov av stämmer delvis.

Beaktas bör att det finns skäl att misstänka att sjuksköterskorna som granskat journalerna har gjort olika. I vissa fall kan inskrivna patienterna med läkemedelsinsatser ha exkluderats från granskningen.

Related documents