• No results found

Historie firmy PLEAS

In document Vývoj spodního prádla (Page 51-56)

Havlíčkobrodská tradice

Úplné počátky dnešní společnosti PLEAS sahají až do doby, kdy se po zrušení poddanství v roce 1848 stalo podnikání ve většině Evropy obyčejným lidem svobodnou volbou a mnohým tak umožnilo přebrat svůj život do vlastních rukou. Z takto nabyté svobody se zrodila průmyslová revoluce, která v druhé polovině 19. století přinesla nebývalý rozmach hospodářského podnikání. Bouřlivá éra zakládání živnosti a podniků se nevyhnula ani Vysočině a Havlíčkovu, tehdy ještě Německému Brodu. Město se stalo postupně sídlem nových úřadů a veřejně prospěšných institucí a ruku v ruce s ekonomickým rozvojem zde začal vzkvétat i bohatý společenský život, při jehož organizování se činilo mnoho nových spolků. Velký význam měla železnice i pro textilní podniky, které se právě v této době ve městě zakládaly a které k městu neodmyslitelně již dlouhá léta patří. Základ vzniku dnešní společnosti PLEAS dala továrna rodiny Mahlerů, která se nacházela v Revoluční ulici (dnes Beckovského – později závod národního podniku PLEAS). Druhým pilířem tradice PLEASu byl podnik rodiny Veselých v havířské ulici v místech, kde se dnes nachází sídlo společnosti.

Obrázek 1 a 2 - Názvy podniků [upletená historie]

Otcové tradice, Mahler a Veselý – firmy, jejichž osudy začaly splétat historii společnosti PLEAS

Rod Mahlerů žil v krajině východočeského Posázaví již v 18. století a jeho obživou, jak bylo dáno židovskou tradicí, se stal především podomní obchod a vinopalnictví. Josef Mahler, člen rozvětvené rodiny získal dostatek peněz na nákup domu tehdy v Německém Brodě a zařídil v něm hokynářství, které jako společnost registroval v roce 1871. Jasný záměr rozšířit své podnikání o textilní výrobu vedl Josefa Mahlera k tomu, že v říjnu 1873 koupil další dům, z něhož se stal později závod národního podniku PLEAS. V tomto domě a na jeho hospodářském dvoře, jak dokumenty z pozdějších let ukazují, začal i s textilní výrobou. Co bylo však přesně

tradice, který položil základy dnešního výrobního areálu společnosti PLEAS, byl podnik založený Janem Veselým. Tento muž se narodil v roce 1841, v polovině šedesátých let se v Německém Brodě oženil a živobytí si vydělával tím, že ve svém domě pletl rukavice. V roce 1883 koupil dům, v němž – jak se též traduje – v roce 1887 zahájil

„tovární“ výrobu pleteného zboží.

Přehled vývoje firmy PLEAS a.s. -

1887 - Podnik Mahlerových: do firmy jako společník vstoupil syn Vilém a podnik, vedený již jako „Josef Mahler a syn“, se rozšiřuje o tkalcovnu. Začala se také připravovat výroba punčochového zboží, která se naplno rozjela o tři roky později.

Podnik Veselých: Jan Veselý se svými syny zakládá firmu „Jan Veselý – ho synové, továrna na pletené, vlněné a bavlněné zboží“. V sousedství svého bydliště otevírá dílnu, v níž na ručních pletacích strojích vyrábí především punčochové zboží a rukavice.

1891 - Podnik Mahlerových: strojový park se rozšířil o nové pletací (žebrové) stroje.

Na řízení továrny se již podílí i syn Josefa Mahlera – Vilém.

Podnik Veselých: Jan Veselý umírá a firma s asi sedmdesáti zaměstnanci přechází a zakladatel Josef Mahler zemřel.

Podnik Veselých: Bratři Veselí po smrti svého otce na jeho památku ponechali název firmy „Jan Veselý a synové“. Kupují pole a začínají se stavbou nové továrny.

1907 – 1914 - Podnik Mahlerových: Od obchodního zástupce vídeňské firmy Lederer se nakupují nové stroje Invincible. Výrobní program se rozšiřuje o výrobu umělého na trhu radikálně omezit provoz, což samozřejmě provázelo velké propouštění. Většina mužů navíc narukovala na frontu.

1917 – 1919 - Podnik Mahlerových: Zastavuje podnik kvůli nedostatku materiálu výroby. Stroje mlčí až do konce války. V roce 1919 továrna po válce opět jede na dvě směny, podniku se daří a počet zaměstnanců včetně dělníků, kteří pracují doma, se vyšplhal na zhruba osm set. Dochází k rozmachu výroby, který si vyžádal přistavování dalších provozů. Modernizovala se barevna, jež se rozšířila o bělení a merceraci přízí. Vznikl i provoz na potiskování ponožek a podkolenek. Již šedesát procent výroby, především punčochového zboží, směřuje na export. Nejvíc produktů pak míří do Egypta a do Anglie.

1920 - 1921 - Podnik Veselých: Téměř další dva roky zůstává továrna kvůli poválečné krizi opuštěná. Koncem roku se za účasti České banky v Praze podnik mění na akciovou společnost pod názvem „J. Veselý, synové, továrny na punčochy a pletené zboží, akciová společnost, Německý Brod“. V pokračující poválečné krizi začalo vedení společnosti spekulovat o prodeji továrny a její vyhlídky se zdály být velmi nejisté.

Podnik Mahlerových: V režii Josefa Mahlera se rozjíždí strojní výroba náhradních dílů k punčochovým strojům. Vyráběly se i soukací stroje, které mířily na export. Raritou mezi pletařskými výrobky byly ve dvacátých letech podkolenky značky Bonfit, které se skládaly ze síťované pleteniny nad kotníkem a hladké pleteniny pod ním.

1922 – 1929 - Podnik Veselých: Továrna se musí po následující roky potýkat s hledáním nových odbytišť, neboť státy, které vznikly z rozpadlé monarchie, vysokými cly výrazně omezily přístup na své trhy. Navzdory tomu se sortiment rozšiřuje a zavádí se výroba mercerované příze, díky níž se punčochové zboží ve větší míře prosazuje – v Anglii, Francii, Holandsku, Švýcarsku, Skandinávii, Egyptě, jižní Africe, Kanadě a dalších zemích, kam se v roce 1929 vyváží již sedmdesát procent celkové produkce.

1930 – 1933 - Podnik Veselých: Začíná se projevovat světová hospodářská krize a v solidární snaze nepropouštět dělníky ředitel továrny Josef Knap vytváří nové, méně placené pracovní pozice na kratší úvazek.

Podnik Mahlerových: V roce 1932 se podnik transformuje v akciovou společnost s názvem „Bratři Mahlerové, akciová společnost, továrna na pletené zboží, Německý Brod“. Navzdory světové hospodářské krize je podnik na vrcholu rozvoje. V roce 1934 hospodářská krize kulminuje, propouští se a dochází k prvním stávkám za sociální požadavky.

1937 – 1938 - Podnik Mahlerových: Josef Mahler jako Žid pod hrozbou nacistické perzekuce odjíždí se svou rodinou do USA. S sebou si bere i kus svého umu z vynálezecké činnosti, kterou uplatňoval v továrním oddělení výroby strojů. V USA si nechal patentovat potiskovací stroj na dvou - a tříbarevné vzory na ponožky a podkolenky. Vymyslel přídavné žakárové zařízení na podplétací stroj. Továrnu přebral Hanuš Mahler a i ten před postupujícím nacismem odjel do USA. Jeho akcie získal advokát Karel Paštika a stal se tak většinovým majitelem firmy.

Podnik Veselých: Po německém záboru Sudet se vedení firmy rozhodlo zakoupit v Teplicích pletárnu a stávkárnu firmy Steinberg, respektive její stroje, a se zásobami výrobních materiálů je přesunout do Brodu. Z teplické textilky byl do továrny přijat nový technický vedoucí, který zavedl výrobu dámského, pánského a dětského prádla.

1940 – 1948 - Podnik Mahlerových: Dne 8. dubna 1940 si bývalý podnik Mahlerů přihlásil svoji obchodní značku – PLEAS. Byla to zkratka: Pletárny, akciová společnost. Dne 5. června roku 1941 bylo jméno podniku změněno na „PLEAS, továrna na pletené zboží a pletací stroje, akciová společnost“. V roce 1943 pletárna z poloviny své výrobní kapacity pracuje pro vojenské potřeby, produkuje ponožky a spodní prádlo.

V roce 1946 se vrací z USA Hanuš Mahler a dochází ke sporům s Karlem Paštikou.

Spory vyřeší znárodnění firmy PLEAS vyhláškou ze dne 9. Července 1948, kdy je firma začleněna do národního podniku Pletařské závody, jehož sídlo se přestěhovalo z Havlíčkova Brodu do Jihlavy.

Podnik Veselých: Továrna je od 1. ledna 1946 znárodněna a stala se součástí nově zřízeného národního podniku Pletařské závody, národní podnik v Havlíčkově Brodě.

1949 – 1965 – V roce 1949 vyhláškou ministerstva průmyslu byl vyčleněním z Pletařských závodů v Jihlavě zřízen nový národní podnik Pletařské závody Karla Havlíčka Borovského se sídlem v Havlíčkově Brodě. Byla zahájena první rozsáhlejší poválečná modernizace strojového parku pořízením nových soukacích strojů. Snaha o zkvalitňování výroby pokračovala od roku 1955 zaváděním výkonových norem a do výroby vstoupilo stříhání elektrickými nůžkami a první formovací stůl. Kulturu prodeje pozvedlo zavedené balení punčoch do kartonových krabiček. Podnik Pletařské závody K. H. Borovského se rozšířil o závody v Praze – Nuslích a Kunraticích, v Kutné Hoře, Chlumci nad Cidlinou a v Rychnově nad Kněžnou. Ty dosud patřily ke čtyřiadvaceti závodům z oblasti středních a severovýchodních Čech, které spravoval podnik Mira Praha. V roce 1964 se konfekční výroba prádla přestěhovala do závodu někdejší Mahlerovy továrny, která přestala být samostatným závodem a stala se konfekčním provozem hlavního závodu. Modernizace Pletárny pokračovala instalací anglických okrouhlých strojů RTW, jejichž zavádění probíhalo až do počátku osmdesátých let.

1967 – 1985 - Dosavadní název podniku Pletařské závody K. H. Borovského se změnil na PLEAS, pletařské závody, národní podnik Havlíčkův Brod a vznikla nová značka podniku - symbolické vyobrazení tří vřeten v oválu v národních barvách i nová grafická podoba názvu PLEAS. Jejich autorem byl Josef Týfa, legenda československé grafiky a typografie. Jako první v podniku byly zavedeny časové normy na jednotlivé výrobní operace. V konfekčních závodech Havlíčkův Brod a Chlumec nad Cidlinou byly zavedeny japonské šicí automaty ABH, které zvýšily produktivitu práce o sto procent.

Ve výrobě prádla skončilo používání viskózového hedvábí, které bylo plně nahrazeno novými syntetickými vlákny.

1990 – 2005 - V rozpadajícím se systému socialistické ekonomiky v roce 1990mělo vedení podniku v čele s nově jmenovaným ředitelem Ivanem Snížkem jasnou představu

o tom, že budoucí ekonomicko – technický rozvoj PLEASU není možný bez podpory silného zahraničního partnera, který by podnik zprivatizoval. V Havlíčkově Brodě si PLEAS a Schisser (německá společnost) vyjasnily podmínky případné privatizace a svůj zájem o vzájemnou výrobní spolupráci si písemně stvrdily 14. listopadu 1990. Dne 30. března v roce 1994 vláda ČR ve svém unesení schválila rozhodnutí o privatizaci části majetku podniku PLEAS do právní formy akciové společnosti a prodej devadesáti čtyř procent jejich akcií přímému nabyvateli, firmě Schisser Eminence Holding AG. Čtyři procenta akcií měla připadnout Restitučnímu investičnímu fondu ČR a město Havlíčkův Brod získalo dvě procenta akcií. Dne 30. září byl státní podnik PLEAS zrušen a k 1. říjnu vznikla akciová společnost PLEAS, jejímž hlavním akcionářem se stal Fond národního majetku České republiky, respektive společnost Schisser, na niž byly akcie vzápětí po jejich zaplacení převedeny.

2010 – 2014 - V PLEASU v roce 2013 vzniklo více než 14 milionů výrobků s celkovým obratem přesahujícím jednu miliardu korun českých. PLEAS také investoval do nových technologií např. Lasting Cotton, který prodlužuje bezchybný vzhled bavlněného oblečení a brání žmolkovitosti. V květnu v roce 2014 byla slavnostně otevřena za přítomnosti vedení společnosti Schiesser nová prémiová prodejna této značky.

Prodejna je situována v areálu společnosti v Havlíčkově Brodě a kromě výrobků značky Schiesser nabízí i výrobky domácí značky PLEAS. [34]

In document Vývoj spodního prádla (Page 51-56)

Related documents