• No results found

Hjälptexter

In document Kravspecifikation, tillägg (Page 45-61)

Hjälptexterna som visas är hämtade från nuvarande version av RS41. Ändringar är markerade med grått.

RS41 - Examen – [Personliga inställningar för examensbevis] RS41A02G Senast uppdaterad ÅÅÅÅ-MM-DD

I detta formulär kan du välja hur du ska utforma ditt examensbevis.

Om du själv inte gör några egna val så gäller följande: Sökandes val, Vad man läste för tillgodoräknade kurser, Kronologiskt, Snabb DS och Siffror.

Utformning av examensbevis

Om du markerar Sökandes val, så betyder det att när du listar kurser (för examensbeviset) så kommer alla kurser som en sökande (via LPW) har angett att visas. Om den sökande inte har angivit några kurser i sin ansökan, kommer samtliga godkända och tillgodoräknade kurser vid den egna högskolan att visas. Du kan senare lägga till och ta bort kurser som du inte vill använda i ditt arbete.

Om du markerar Ping-data, så betyder det att när du listar kurser (för examensbeviset) så kommer samtliga godkända och tillgodoräknade kurser att visas. Detta gäller såväl kurser på den egna högskolan som kurser från annan(andra) högskolor (om du har använt Flex-ping för att hämta hem data). Du kan senare lägga till och ta bort kurser som du inte vill använda i ditt arbete.

Sökandes val och Ping-data får inte markeras samtidigt.

Om du markerar Program för examensbevis, så kan du få benämningen på det program studenten har studerat med till i filen för examensbevis automatiskt.

Fotnoter skapas och hanteras enligt personliga inställningar. Om inget annat sägs ska alla fotnoter som anges tas från KA68. Uppbyggnad av standardtexter för fotnoter sker enligt följande:

Exempel för Tillgodoräknade kurser:

Tillgodoräknad(e) kurs(er) från tidigare studier vid <HSK>.

Course credits transferred from previous studies at <HSK>.

Exempel för Betygsskalor:

Betygsskala: <BETSKALA>

Grading schema: <BETSKALA>

Exempel för tillgodoräknade provpoäng:

Del av kurs tillgodoräknad med <POANG> <PTYP>.

Part of course has been given credit for with <POANG> <PTYP>.

Exempel på överlappande kurser:

Denna kurs överlappas av <KURSKOD> <KURSNAMN> med <POANG> <PTYP>.

This course has partly the same content as <KURSKOD> <KURSNAMN> with <POANG>

<PTYP>. (se även KA68).

Exempel på poängkonvertering:

<POANGS> har konverterats från annat poängsystem.

<POANGE> are transferred from an other credit system.

Om du markerar Automatiska fotnoter för tillgodoräknade kurser, så kommer data om kurser som inte visas i kurslistan att visas som fotnoter.

Om du anger ett fotnotsnr, kommer texten för denna fotnot (från KA68) )att användas som mall för att skapa fotnotstext för denna fotnot.

Om du markerar Automatiska fotnoter för betygsskalor, kommer alla kurser (där så är möjligt) att förses med en fotnot som visar betygsskalan.

Om du anger ett fotnotsnr, kommer texten för denna fotnot (från KA68) )att användas som mall för att skapa fotnotstext för denna fotnot.

Om du markerar Automatiska fotnoter för tillgodoräknade poäng, kommer aktuella kurser att förses med en fotnot som talar om hur många tillgodoräknade provpoäng som ingår i kursen.

Om du anger ett fotnotsnr, kommer texten för denna fotnot (från KA68) )att användas som mall för att skapa fotnotstext för denna fotnot.

Om du markerar Automatiska fotnoter för överlappande kurser, kommer aktuella överlappade kurser att förses med en fotnot som talar om hur många högskolepoäng/poäng som den aktuella kursen har gemensamt med en annan kurs.

Om du anger ett fotnotsnr, kommer texten för denna fotnot (från KA68) att användas som mall för att skapa fotnotstext för denna fotnot.

Om du markerar Automatiska fotnoter för poängkonvertering, kommer kurser med konverterade poäng att förses med en fotnot som talar om att kursens omfattning (högskolepoäng/poäng) har konverterats.

Om du anger ett fotnotsnr, kommer texten för denna fotnot (från KA68) att användas som mall för att skapa fotnotstext för denna fotnot.

Observera att om man markerar att automatisk fotnot ska skapas måste man även ange det fotnotsnummer (från KA68) som ska användas för att generera fotnoten.

Om du markerar Vad man slipper läsa för tillgodoräknade kurser, kommer kurskod, benämning mm att visas för kurser som studenten slapp läsa.

Om du markerar Vad man läste för tillgodoräknade kurser, kommer kurskod, benämning mm att visas för kurser som studenten verkligen läste.

Du kan inte samtidigt markera Vad man slipper läsa för tillgodoräknade kurser och Vad man läste för tillgodoräknade kurser.

Sorteringsordning

Här ska du ange hur du vill att kurserna ska sorteras i listan. Du kan välja mellan att sortera dem kronologiskt (godkännandedatum), alfabetiskt (kursnamn), kurskodsordning eller program/

kursordning (programkod/kurskod).

Diploma Supplement

Om du markerar Snabb DS, så innebär det att du kan ta fram ett Diploma Supplement med ett

"snabbförfarande".

Om du inte markerar Snabb DS, så kan du ta fram ett Diploma Supplement med ett normalt förfarande.

Det går att "under vägen" ändra denna inställning.

Om du markerar Dagens datum under Diploma Supplement, så kommer dagens datum att användas som utfärdandedatum för DS när Diploma Supplement skrivs ut.

Om du markerar Inget DS, så betyder det att det inte kommer att skapas något Diploma

Supplement i samband med skapandet av datafilen för examensbeviset. Det går dock alltid att via menyn skapa ett Diploma Supplement.

Datumformat

Här väljer du hur datum ska visas, antingen med siffror (1999-09-01) eller som text (1 sep 1999).

Du sparar dina ändringar i databasen genom att aktivera Uppdatera-knappen.

RS41 - Examen - [Personliga inställningar för Ping-data] RS41A04G Senast ändrad ÅÅÅÅ-MM-DD

Här kan du ändra dina personliga inställningar för visning av Ping-data.

Standarduppgifter som automatiskt visas är Examina, betygsskala, ämne/sområde, nivå, utbildningsnivå och djup, Engelska benämningar och Allt om tillgodoräknade kurser.

Du kan välja till andra uppgifter genom att markera de alternativ som du vill ska visas.

Examina visar de uppgifter om examina som finns tillgängliga.

Betygsskala, ämne, nivå, utbnivå och djup visar uppgifter om betygsskala, ämne/sområde, nivå, utbildningsnivå och djup för respektive kurs.

ECTS-poäng och -betyg visar dessa data om de finns tillgängliga. Gäller både kurs och prov.

Examinator visar titel och namn på examinator om de finns tillgängliga.

Visa endast avslutade kurser visar endast de kurser som är godkända. Om du inte markerar detta alternativ visas även ej avslutade kurser.

Titel på projekt/examensarbete visar dessa data om de finns tillgängliga. Om inga prov ska visas skrivs data ut för kurs ändå.

Program/inriktning visar dessa data om de finns tillgängliga.

Engelska benämningar visar engelska benämningar där de finns tillgängliga.

Allt om tillgodoräknade kurser visar alla tillgängliga uppgifter om respektive tillgodoräknande

(vad man har läst och vad man har sluppit läsa).

Visa godkända prov i alla kurser visar dessa data om de finns tillgängliga.

När du är klar med alla ändringar spara dem genom att aktivera Uppdatera-knappen.

RS41 - Examen - [Personliga inställningar för inrapportering] RS41A05G Senast ändrad ÅÅÅÅ-MM-DD

Här kan du ändra dina personliga inställningar för inrapportering av examen.

Om du markerar Rapportera alltid avbrott på program, kommer programmet automatiskt att lägga in avbrott på program vid inrapportering av examen. Du kan alltid ändra detta för enskilda

examina utan att ändra den personliga inställningen.

Om du markerar Specificera innehåll i examen, kommer programmet automatiskt att visa att du vill specificera innehåll i examen vid inrapportering av examen. Du kan alltid ändra detta för enskilda examina utan att ändra den personliga inställningen.

Om du inte markerar detta alternativ, så kommer du inte att kunna specificera innehåll i examen om du inte manuellt ändrar markeringen.

Om du väljer Underlag i form av sparad lista, kommer programmet automatiskt att visa alla sparade listor som underlag för inrapportering av examen. Du kan alltid ändra detta för enskilda examina utan att ändra den personliga inställningen.

Om du väljer Underlag i form av programantagning, kommer programmet automatiskt visa alla programantagningar som underlag för inrapportering av examen. Du kan alltid ändra detta för enskilda examina utan att ändra den personliga inställningen.

Om du inte markerar Specificera innehåll i examen kan du inte välja något i radiogruppen.

Du kan ange vilket datum som du vill ha som examensdatum genom att markera något av alternativen under Ange som examensdatum. Detta datum kan sedan skrivas ut på

examensbeviset och användas vid inrapportering av examen. Du kan alltid ändra detta för enskilda examina utan att ändra den personliga inställningen.

När du är klar med alla ändringar, kan du spara dem genom att aktivera Uppdatera-knappen.

RS41 - Examen – [Visa kurser] RS41C00G Senast uppdaterad 2005-12-20

Här visas den utvalda studentens avslutade kurser med högskolekod, kurskod, kursnamn, omfattning, poängtyp, betyg, betygsdatum, ev fotnoter, utbildningsnivå, betygsskala, nivå och

markering av överlappande kurser. Uppgifterna är hämtade från sökandes ansökan (via LPW) eller från egen högskola och/eller från annan högskola (FLEX-ping) beroende på dina personliga inställningar för Examensbevis.

Dina personliga inställningar styr även hur kurserna är sorterade, vilka uppgifter som visas vid tillgodoräknanden samt om fotnoter ska skapas automatiskt utifrån standardtexter.

Ta med

Om du inte vill ha med en kurs, måste du avmarkera denna ruta. Kursen försvinner inte från listan på en gång, utan den finns kvar tills du väljer att spara listan. En borttagen kurs kan då visas under Borttagna kurser.

Sortera

I kolumnen sortera kan du välja i vilken ordning som kurserna ska anges i examensbeviset. Du kan välja mellan en fast sorteringsordning eller en egen ordning.

Den fasta sorteringsordningen som bygger på sorteringsordningen Huvudämne (H), Biämne (B), Övrig kurs (Ö), Obligatoriska kurser (O), Obligatoriska kurser inom inriktning (I), Valbara kurser (V), Tillgodoräknad kurs (T), Frivillig kurs (F) samt Kurser utöver examensfodringar (U).

Normalt kombinerar man H, B och Ö som en sorteringsordning och O, I, V och F som en annan.

Kurserna sorteras i ordningen H, B, O, I, V, Ö, ej markerad, T, F, U.

Man kan skriva H1, H2, H3, …, H9 osv.

Kurserna lagras i listan och placeras i datafilen i denna ordning.

Den egna sorteringen anges med 0, 1, 2, .., 99. Lämnas fältet Sortera blankt läggs dessa kurser efter dem som har en sortering angiven.

Man kan inte blanda sorteringsordningarna.

Typ

Här anges det automatiskt vilken typ kursen är. T = tillgodoräknad kurs vid den egna högskolan eller annan högskola

I fotnotsfälten kan du själv lägga till fotnoter genom att ange ett nummer för en redan definierad fotnot eller ange ett nummer på en ny fotnot, som du får ange texten i. Fotnoten kan sedan redigeras via knappen Fotnoter.... Du kan ha max fem fotnoter per kurs.

Överlapp

Här markeras de kurser som överlappar/-as av en annan kurs. Normalt åtföljs de av en fotnot.

Antal

Antal rader talar om hur många kurser som visas och som inte är markerade för borttagning.

Omfattning talar om hur många poäng av en viss typ alla kurser som visas omfattar och som inte är markerade för borttagning.

Spara lista

Du har möjlighet att spara uppgifterna på skärmen som en lista. Tack vare listan slipper du göra om allt arbetet som du redan har gjort om du t ex skulle bli tvungen att avbryta din körning.

Samtliga uppgifter sparas här i databasen det gäller även tillagda fotnoter och fritexter. Du kan

med listans hjälp sedan fortsätta där du slutade. Listan kan du också använda när du ska skapa en datafil för examensbeviset och för att specificera innehållet när du rapporterar in en examen.

Skapa datafil

Här begär man utskrift av data i form av en fil som ska användas i Word. Diploma Supplement kommer att skapas efter examensbeviset om du valt detta i dina personliga inställningar.

Lägg till kurs...

Här kan en kurs som inte finns angiven bland de avslutade kurserna läggas till. Det kan t ex vara en kurs som är läst vid en annan högskola/universitet. Du kommer då till ett nytt formulär där du ska ange uppgifter om kursen.

Ändra tillagd kurs...

Här kan du ändra data för en kurs som du tidigare har lagt till. Du kommer då till ett nytt formulär där du kan ändra uppgifter om kursen. Du kommer då till ett nytt formulär där du ska ange uppgifter om kursen.

OBS! Du får inte ändra kurser som definieras med en kurskod på den egna högskolan eller en kurs som har pingats.

Visa detaljer...

Här kan du se detaljer om respektive kurs som inte visas i kurslistan. Endast en kurs åt gången kan visas.

Ping-data...

Med hjälp av Ping kan man få se vilka kurser mm som en student har avklarade på andra högskolor och universitet. Dessa kurser kan sedan inkluderas i examensbeviset om så önskas.

Borttagna kurser...

Här kan du se de kurser som har tagits bort under arbetets gång. Det är möjligt att ta tillbaka en borttagen kurs. Du kan också titta på detaljer enligt Visa detaljer… .

Fotnoter...

Här kan du titta på samt redigera de fotnoter som automatiskt skapats från dina standardtexter (upplagda i KA68). Du kan även skapa och ändra egna fotnoter som endast ska gälla för den här listan (examensbeviset).

Fri text...

Här kan du ange text som du vill ska skrivas ut på examensbeviset.

Examenskontroll...

Här kan du genomföra en examenskontroll genom att kontrollera vilka kurser som överlappar, vilka kurser som tillhör vilka ämnen och vilken utbildningsnivå respektive kurs för till.

Om personliga inställningar för examensbevis/inrapportering saknas gäller följande:

1. Sökandes val

2. Vad man läste för tillgodoräknade kurser 3. Kronologisk sorteringsordning

RS41 – Examen – [Lägg till/Ändra kurs] RS41C02G Senast ändrad: ÅÅÅÅ-MM-DD

I detta formulär kan du lägga till en kurs som inte finns bland de listade kurserna. Det kan t ex vara en kurs från en annan högskola eller universitet.

De uppgifter om kursen som kan läggas in är kurskod, svensk och engelsk kursbenämning, högskolepoäng/poäng, ECTS credits, betygskod, ECTS-betyg, svenskt och engelskt betyg i klartext, betygsskala, datum för godkänd kurs, nivå, djup, utbildningsnivå och ämne/sområde för kursen, kod för svensk högskola (om det är aktuellt), benämning på svensk högskola, landskod kod för utländsk högskola (om det är aktuellt), svensk och engelsk titel på examinator och examinators namn.

Svenskt kursnamn är obligatoriskt.

Engelskt kursnamn, betyg, högskolepoäng/poäng och datum bör också alltid anges.

Om du vill ha med svensk och engelsk projekt/examensarbetstitel, så klickar du på knappen Ange projekttitel. Inläggning sker då i ett särskilt formulär.

Uppgifter som finns i databasen för en kurs kommer automatiskt att läsas in. Dessa uppgifter kan du inte ändra.

När alla uppgifter är inlagda tryck på Spara och kursen läggs till listan av avslutade kurser. Det är möjligt att lägga till flera kurser efter varandra.

RS41 – Examen – [Lägg till projekttitel] RS41C03G Senast ändrad: ÅÅÅÅ-MM-DD

Allmänt om funktionen

Här kan du ange/ändra projekt/examensarbetstitel på svenska/originalspråk och på engelska. Max 240 tecken per titel är tillåtet.

När du är klar med projekttiteln tryck på Spara och texten/texterna kommer att läggas till kursen som du lagt till i föregående formulär. Texterna kan du sedan se i sammanställningen under I-knappen eller Visa detaljer....

RS41 – Examen – [Examenskontroll] RS41C05G Senast ändrad: ÅÅÅÅ-MM-DD

I detta formulär kan du söka ut de ev överlappningar av kurser som finns för en viss person eller söka ut ämnestillhörigheten eller utbildningsnivån för de kurser som finns för en viss person.

Du väljer själv vilken kontroll du ska göra genom att välja något av alternativen i radiogruppen.

Överlappande kurser är förvalt.

Ange alltid personnummer. Sökning startas genom aktivering av Sök-knappen.

Om du väljer Ämnestillhörighet eller Utbildningsnivå för kurser kan du avgränsa sökningen genom att avmarkera ett eller flera alternativ. Minst ett alternativ måste dock vara markerat.

Resultatet av sökningen visas alltid på bildskärmen.

För överlappande kurser visas resultatet i form av ett meddelande, där du får reda på att inga överlappningar finns eller en lista som visar alla överlappningar.

För ämnestillhörighet visas en lista där

a) alla kurser visas i bokstavsordning (kurskoden) med tillhörande ämne och nivå b) alla kurser sorteras per ämne och summa omfattning inom respektive ämne redovisas Kurserna markeras i vissa fall med typkoder:

D = Dubbelklassning

T = Tillgodoräknade kurser (vid den egna högskolan) X = Pingdata

För utbildningsnivå visas en lista där alla kurser delas upp på nivå 1 (grundnivå), nivå 2 (avancerad nivå) eller ej nivåklassade.

Du kan alltid välja att skriva ut resultatet på skrivare.

RS41 - Examen – [Fritext för examensbevis] RS41C06G Senast ändrad: ÅÅÅÅ-MM-DD

Allmänt om funktionen

Här kan du ange text som du vill ska skrivas ut på examensbeviset för just den person som du jobbar med. Texten avser information som gäller för hela examensbeviset och kommer normalt att redovisas sist på examensbeviset. Du kan ange högst 2000 tecken.

Fritexten sparas till listan genom att du aktiverar Spara-knappen.

RS41 - Examen – [Visning av Ping-data]

Senast ändrad: ÅÅÅÅ-MM-DD

Om du vill ha med en kurs från listan till kurslistan i RS41C00G måste du markera Lägg till för aktuell kurs. Antalet markerade kurser och deras sammanlagda omfattning visas i antalsrutan respektive omfattningsrutan. Alla kurser som är markerade följer med till RS41C00G efter det att du aktiverat Spara-knappen.

Om du inte vill ha med någon kurs, så behöver du inte göra någonting.

Om du vill ha en lista över samtliga Ping-data (beroende på vad du har valt att få ut) aktiverar du Skärmutskrift-knappen. Defaultvärden som visas är Examina, Betygsskala, kursnivå,

utbildningsnivå och ämne/sområde, Engelska benämningar samt Allt om tillgodoräknande kurser.

Du kan styra vad du vill se i listan genom att välja alternativet Personliga inställningar… i Funktionsmenyn.

När du är klar, ta med utvalda kurser till listan genom att aktivera Spara-knappen.

Om personliga inställningar för inrapportering saknas gäller följande:

1. Visa examina

RS41 - Examen – [Borttagna kurser} RS41C13G Senast uppdaterad ÅÅÅÅ-MM-DD

Här kan du se vilka kurser du har tagit bort under arbetets gång.

Om du vill "ta tillbaka" en kurs, markerar du rutan Ta med. Antal Valda rader och Antal Omfattning kommer då att visa hur många kurser du vill ha och hur många högskolepoäng/

poäng de omfattar.

Om du vill se detaljer om resp kurs så får du aktivera informationssymbolen eller genom menyalternativet Visa detaljer....

Du sparar ditt/dina val genom att aktivera Spara-knappen.

RS41 - Examen – [Diploma Supplement] RS41C20G Senast uppdaterad ÅÅÅÅ-MM-DD

Här kan du ange för vilken person och för vilken examen du ska skriva ut ett Diploma

Supplement (DS). Personnummer och åtminstone examenskod måste anges. Examensinriktning och/eller ämne/sområde anges om det krävs. Om du vill ha snabb DS ska rutan Snabb DS vara markerad, annars inte. Du kan styra hur rutan automatiskt ska vara markerad genom personliga inställningar för Examensbevis. Du kan ändra markering för varje enskild person utan att det påverkar de personliga inställningarna.

För att fortsätta aktiverar du knappen Personuppgifter... .

Om personliga inställningar för examensbevis saknas gäller följande:

1. Markera Snabb DS

RS41 - Examen – [Personuppgifter och datum] RS41C21G Senast uppdaterad ÅÅÅÅ-MM-DD

Du har här möjlighet att ändra namnet om så behövs. Kom ihåg att namnet bör vara detsamma som på examensbeviset för att undvika missförstånd.

Examensdatum visas automatiskt om examen är inrapporterad. Om du har angett examensdatum i personliga inställningar visas detta, annars är datumet blankt.

Utfärdandedatum är datum för DSs utfärdande, inte examen, även om de kan vara lika. En kontrollfråga ställs om datumet ligger i framtiden.

Alla fält måste fyllas i. Du kan ändra alla fält utom personnummer.

Du startar skapandet av datafilen för Diploma supplement genom att aktivera knappen Datafil för DS.

RS41 - Examen – [Personuppgifter och datum] RS41C23G Senast uppdaterad ÅÅÅÅ-MM-DD

I detta formulär behandlas personuppgifter och information om examen motsvarande avsnitt 1 och 2 i HSV:s föreskrifter om Diploma Supplement.

Siffrorna efter respektive text hänvisar till motsvarande rubrik i HSV:S föreskrifter.

Data läses in automatiskt till detta formulär med hjälp av personnummer. examenskod(, examensinriktning och/eller ämne/sområde).

Examensdatum visas automatiskt om examen är inrapporterad, annars är datumet blankt.

Svensk och engelsk examensbenämning ska finnas angivna som katalogdata och dessa ska du normalt inte behöva ändra på något sätt.

Huvudsakligt/a ämne/sområde(n) ska du normalt fylla i själv.

Adm högskola/Status måste du ändra om undervisningen har förmedlats av en annan skola via avtal med den egna högskolan, annars ska det stå Not applicable. där.

Undervisningsspråk kan du ändra om en stor del av undervisningen har bedrivits på ett annat

Undervisningsspråk kan du ändra om en stor del av undervisningen har bedrivits på ett annat

In document Kravspecifikation, tillägg (Page 45-61)

Related documents