• No results found

Zdroj: vlastní zpracování dle Nenadál (2006)

Společnosti by měly dojít k vzájemné synchronizaci strategií, cílů a hodnot. Měla by zde být ochota pomoci jeden druhému při případném problému, ať už na kterékoliv straně. Společná vůle spolupracovat, v. případě potíží na jedné straně dochází k ovlivnění i druhé strany.

Společnosti by měly být na srovnatelné úrovni z hlediska technologií. A jako poslední, obě společnosti by si měly plně uvědomovat a pochopit princip partnerství mezi dodavatelem a odběratelem.

Partnerství s dodavateli představuje několik po sobě jdoucích procesů, které jsou vzájemně provázané, lze je definovat dle Nenadála (2006) takto:

- tvorba politiky a strategie vztahů s dodavateli, - stanovení požadavků na dodávku a dodavatele, - hodnocení a výběr dodavatelů,

- společné plánování s dodavateli,

- hodnocení systému managementu u dodavatele, - posuzování shody dodávek,

- průběžné hodnocení dodavatelů a jejich výkonnosti, - motivace dodavatelů,

- soustavné zlepšování a rozvoj dodavatelského managementu, - motivace dodavatelů.

Tvorba politiky a strategie vztahů s dodavateli znamená, že by si společnosti měly definovat základní dlouhodobé přístupy k dodavatelům. Společnost by měla mít definované své strategické záměry, jako poslání, vize a hodnoty. Aby dodavatel stoprocentně uspokojil odběratele, je potřeba aby odběratel přesně stanovil požadavky na dodávku. Tím předejde případným reklamacím a dodatečným konzultacím. Hodnocení a výběr vhodných dodavatelů je nezbytný k naplnění strategií společnosti. Díky hodnocení lze jasně určit, který dodavatel je schopen splnit požadavky, případně snížit náklady. Hodnocení je dobré pro efektivnost spolupráce a pro vyjasnění nedostatků.

Společné plánování je stěžejní pro optimalizaci procesů. Posuzování a hodnocení systému managementu u dodavatele má v případě výběru zajistit a odhalit další příležitosti k optimalizaci u dodavatele. Posuzování shody dodávek je prováděno za účelem zjištění shody se specifikovanými požadavky v druhém kroku tohoto procesu. Průběžným hodnocením výkonnosti dodavatele se rozumí, jaká je jeho schopnost plnit požadavky na dodávky, které jsou předmětem uzavřené smlouvy. Komunikace představuje nedílnou součást vztahů. Soustavné zlepšování a rozvoj jsou v dnešní době neodmyslitelné. Všechny části dodavatelského řetězce by se měly soustavně snažit hledat prostory pro možné vylepšení. Motivování dodavatelů by mělo probíhat tak, aby měli dodavatelé neustálou potřebu hledat lepší řešení a zlepšovat se.

Tvorba dodavatelské sítě, navázání dodavatelsko – odběratelských vztahů, rozšiřování portfolia dodavatelů je jedním z klíčových bodů pro úspěch společností jak na domácím, tak také na zahraničním trhu. Tuto skutečnost si uvědomuje i společnost Škoda Auto, která hledá optimální řešení při výběru nového trhu, volbě dodavatele, rozšíření dodavatelského portfolia a zlepšování dodavatelsko – odběratelských vztahů. Touto tématikou se zabývá další část této práce.

3. Představení společnosti Škoda Auto a.s.

Tato kapitola je zaměřena na představení společnosti Škoda Auto a.s., jako na vybranou společnost pro tuto diplomovou práci. Je zde blíže popsána historie společnosti a dosavadní působení na trhu. Informace jsou čerpány z výročních zpráv z posledních let a jsou použity i další interní zdroje společnosti.

Společnost Škoda Auto a.s. patří mezi nejstarší automobilky světa. Její pozice v automobilovém průmyslu je nepřehlédnutelná. Již 25 let je součástí koncernu Volkswagen.

Jedná se o silnou a na mezinárodním trhu úspěšnou společnost, která působí na více jak 100 trzích. Skupina Škoda Auto je tvořena mateřskou společností ŠKODA AUTO a.s. a plně konsolidovanými dceřinými společnostmi SkodaAuto Deutschland GmbH, ŠKODA AUTO Slovensko, s.r.o., Skoda Auto Polska S.A., Skoda Auto India Private Ltd. a přidruženým podnikem OOO VOLKSWAGEN RUS. V České republice je brána jako pilíř ekonomiky, neboť zaměstnává více než 33 600 osob.

Společnost má sídlo v Mladé Boleslavi. Zde se také nachází jeden ze tří výrobních závodů.

Dalšími závody jsou Kvasiny a Vrchlabí. Výroba probíhá také v zahraničí prostřednictvím koncernového partnerství, a to v Číně, Rusku, Slovensku, Německu, Alžírsku a Indii, dále pak skrze spolupráci na Ukrajině a v Kazachstánu. Automobilka si zajišťuje vlastní vývoj, výrobu, prodej automobilů a komponentů, originálních dílů, příslušenství a poskytuje servisní služby. Společnost Škoda je plně vlastněna jediným akcionářem, společností VOLKSWAGEN FINANCE LUXEMBOURG a.s., která je dceřinou společností společnosti VOLKSWAGEN AG.

3.1. Historie společnosti

V letošním roce oslaví společnost 125. výročí od založení v roce 1895. Jedná se o jednu z nejstarších automobilek světa. V České republice Škoda celkem zaměstnává více než 33 600 zaměstnanců.

Historie společnosti sahá do roku 1895, kdy 17. prosince Václav Laurin, mechanik, a Václav Klement, knihkupec, založili podnik Laurin&Klement. Podnik založili v Mladé Boleslavi.

Tak začal úspěch značky, která je neodmyslitelně spjata s tímto městem. Zprvu se L&K

zaměřovali na výrobu jízdních kol. Od roku 1899 začala výroba prvního motocyklu Slavia a v roce 1905 začala výroba prvního modelu automobilu Voiturette A pod touto značkou.

Automobil se stal okamžitě hitem na trhu. Výroba této linie automobilů řadí značku mezi nejstarší automobilky na světě.

Během první světové války byla společnost součástí válečné výroby. Po válce, v roce 1925, došlo ke spojení se strojírenských koncernem Škoda Plzeň. Značka Laurin&Klement přechází na nový název Škoda. Průlomem v úspěchu tohoto spojení byl model Škoda Populár. Škoda v historii vyráběla vozy špičkové kvality, které soutěžily na světových trzích.

Zlomových rokem pro celý podnik byl rok 1991, kdy se Škoda stala součástí koncernu Volkswagen Group. Volkswagenu připadl 30% podíl a Škoda se zařadila do koncernu jako čtvrtá značka po VW, Audi a Seatu. VW postupně navyšovalo svůj akciový podíl ve společnosti. Od 30. května 2000 Volkswagen vlastní již 100 % společnosti Škoda Auto.

Stejně, jak se vyvíjela společnost, tak docházelo k vývoji loga. První logo z roku 1895 bylo spjato převážně s jízdními koly a motocykly. Základem loga byly lipové květy, které symbolizovali slovanské národy. Postupně se k lipovým květům doplnily jména zakladatelů.

Od roku 1926 se v Mladé Boleslavi vyráběly automobily pod značkou Škoda a tak došlo ke změně loga. Toto logo ale ještě vyjadřovalo návaznost na předchozí.