• No results found

Hodnocení vybraných vlastností přízí

3. Experimentální část

3.2. Hodnocení vybraných vlastností přízí

Vzorky režných i šlichtovaných přízí byly před měřením klimatizovány.

Ovzduší v klimatizační místnosti mělo relativní vlhkost vzduchu (65 ± 2) % a teplotu (20 ± 2) °C podle normy ČSN EN 20139. Klimatizace probíhala vždy minimálně 48 hodin před měřením. [26]

Měření jemnosti přízí probíhalo dle normy ČSN EN ISO 2060 pásmovou

35

Průměrné hodnoty spolu s intervalem spolehlivosti jemnosti jsou zaznamenány v příloze G v tab. 6.

Zákruty přízí byly měřeny pouze u režných přízí, jelikož díky šlichtování jsou zákruty fixovány. Byla použita nepřímá metoda s napínačem a omezovačem dle normy ČSN 80 0701. Postup měření je popsán v kapitole 2.2.2. v metodice měření zákrutů hodnoty spolu s intervalem spolehlivosti zákrutů jsou uvedeny v příloze G v tab. 6.

Průměr příze 2DØ, tvar průřezu Shape, hustota přízí Density (vnitřní značení Uster, jinak se značí jako ρ), hmotná nestejnoměrnost CVm, chlupatost H, směrodatné odchylky chlupatosti sH a vady (Silná Thick a slabá Thin místa a nopky Neps) byly sledovány prostřednictvím USTER TESTER 4. Příze byla navedena pomocí vodičů přes optická čidla a mezi desky kondenzátoru. Každý vzorek příze byl proměřován 5 krát v úhrnné délce 1 km rychlostí 400 m/min. Postup měření je blíže specifikován v kapitole 2.2.3 v metodice měření průměru přízí, dále v kapitole 2.2.4. v metodice měření hmotné nestejnoměrnosti a vad v přízi a v kapitole 2.2.5. v metodice měření chlupatosti přízí. Hodnocení hmotné nestejnoměrnosti proběhlo dle normy ČSN 80 0706. Výsledné protokoly z Uster Tester 4 (viz. výše uvedené charakteristiky zkoumaných přízí) jsou v příloze A. Průměrné hodnoty průměru 2DØ jsou uvedeny v příloze G v tab. 6.

Získané výsledky vybraných charakteristik pro testovaný soubor přízí byly porovnávány se světovou produkcí prostřednictvím Uster Statistic. Porovnávány byly tyto charakteristiky zkoumaných přízí: průměr 2DØ, tvar průřezu Shape, hustota přízí Density (vnitřní značení Uster, jinak se značí jako ρ), hmotná nestejnoměrnost CVm, variační koeficient hmotné nestejnoměrnosti CVmb, chlupatost H, variační koeficient chlupatosti CVHb, směrodatná odchylka chlupatost sH, slabá Thin a silná Thick místa a nopky Neps.

Uster Statistic shromažďuje celosvětové údaje o nestejnoměrnosti vyráběných přízí. Slouží k porovnání parametrů hmotné nestejnoměrnosti analyzované příze s ostatními na trhu. Firma vydává informace v podobě grafů. Na ose x je vždy

36

vyznačena jmenovitá jemnost, jako osu y vybíráme jeden z analyzovaných parametrů, který chceme porovnávat. Dále je zvolen druh porovnávané příze (materiálové složení, technologie výroby příze, účel použití – pletení, tkaní, materiál – jedno-komponentní, více-komponentní se specifikací vlákenného materiálu). Diagram obsahuje kvalitativní hladiny (5%, 25%, 50%, 75% a 95%), které představují konstantní kumulativní četnost (podíl výrobců vyrábějící přízi o stejné nebo lepší kvalitě) celosvětově naměřených se pak vypisují hodnoty hmotné nestejnoměrnosti, chlupatosti, variace průměru a vad.

Po vyhodnocení se vedle zadaných hodnot zobrazí barevně vyznačená procenta. Barva nám řadí procenta do kategorie výborná, nadprůměrná, průměrná, podprůměrná

Mechanicko-fyzikální vlastnosti přízí byly změřeny pomocí trhacího přístroje Instron 4411 dle normy ČSN EN ISO 2062. Postup měření je popsán v kapitole 2.2.6. do přetrhu. (Poznámka: Poměrná síla u šlichtovaných přízí R byla dopočítána jako podíl absolutní pevnosti příze P a experimentálně stanovené jemnosti šlichtovaných přízí T).

37

Homogenita a normalita dat byla potvrzena (v případě nutnosti byla odstraněna vybočující měření, to znamená, že pokud daná hodnota vybočovala, bylo nutné vyřadit celý soubor dat, jelikož data jsou určeny z pracovního diagramu).

Pracovní grafy jednotlivých přízí a průměrné tahové pracovní křivky byly zpracovány pomocí programu v jazyce Matlab. Pracovní diagram znázorňuje závislost síly na poměrném prodloužení se zaznamenáním bodu přetrhu pro padesát platných měření pro jeden druh příze. Průměrná tahová křivka je znázorněna červenou barvou (odhad jejího průběhu je možný do místa přetrhu příze s nejnižší tažností). Červený křížek značí odhad střední hodnoty pevnosti a tažnosti.

Konstrukce tahové pracovní křivky spočívá v nalezení průměrných hodnot silové odezvy pro daná protažení. Výstupní data z trhacího přístroje Instron je nutné nejprve pomocí lineární interpolace předzpracovat a doplnit. Důvodem je způsob odečítání aktuální silové odezvy při tahového namáhání, kdy je absolutní síla odečítána v 5-ti sekundových časových intervalech. Tento způsob záznamu znamená, že měřítko (dělení) na ose x není pro všechny dílčí tahové pracovní křivky shodné. Po lineární interpolaci následuje eliminace předpětí z důvodu snazšího porovnání křivek. Jeho eliminace znamená odečtení hodnoty předpětí od všech hodnot popisující tahový pracovní diagram dílčího testovaného vzorku příze. Stanovení průměrné silové odezvy pro všechna dílčí protažení je dalším krokem vyhodnocení. Vykreslení odhadu vzájemně srovnány průběhy průměrných tahových křivek přízí režných a šlichtovaných v rámci jedné jemnosti. Srovnání průběhu tahových pracovních křivek všech přízí režných je uvedeno na obr. 82. a 83. v příloze F. Shodně je na obr. 84. a 85. v příloze F uvedeno srovnání průběhů tahových pracovních křivek pro příze šlichtované. Průběhy průměrných tahových pracovních křivek pro všechny typy přízí (všechny jemnosti, příze režné i šlichtované) je uvedeno na obr. 86. a 87. v příloze F. Všechny tahové pracovní křivky jsou uvedeny s intervalem spolehlivosti.

38

Poměrné pevnosti šlichtovaných přízí byly stanoveny jako podíl absolutní pevnosti šlichtovaných přízí a experimentální jemnosti šlichtovaných přízí. Průměrné hodnoty spolu s intervalem spolehlivosti pevnosti, poměrné pevnosti, tažnosti, Yangova modulu a uživatelského modulu jsou uvedeny v příloze G v tab. 6. Grafické porovnání výsledků je uvedeno na . 88. – 92. v příloze G.

Oděru-vzdornost přízí byla měřen na přístroji Zweigle G 552 dle normy IN 32-203-01/01. Až 20 přízí je navedeno přes odírací váleček a upevněno v rámu. Jako odírací materiál byl zvolen brusný papír typu P800 HERMES 789 H209, kde označení vyjadřuje typ podkladového materiálu, počet zrn na plošnou jednotku a typ použitých zrn. Příze byly na jedné straně zatíženy závažíčky o hmotnosti 20g a na druhé straně byly upevněny obmotáním kolem kolíku. Po spuštění začal brusný váleček obrušovat přízi. Po přetržení příze došlo ke spadnutí závaží a zaznamenání počtu odíracích cyklů válečku do přetrhu. Na všech přízích bylo provedeno 60 měření. Získaná data byla statisticky zpracována pomocí QC Expertu. Homogenita a normalita dat byla potvrzena (v případě nutnosti byly odstraněna vybočující měření). Průměrné hodnoty spolu s intervalem spolehlivosti jsou uvedeny v příloze G v tab. 6. a grafické porovnání výsledků je uvedeno na obr. 93. v příloze G.

39

Related documents