• No results found

Hur beskriver lärare undervisningen om barnkonventionen

In document Barnkonventionen i skolan (Page 32-35)

6. Resultat

6.2 Hur beskriver lärare undervisningen om barnkonventionen

Syftet med denna studie har varit att undersöka hur olika lärare arbetar med barnkonventionen och om undervisningen på något sätt har förändrats i och med att barnkonventionen blivit lag, samt undersöka vilka läromedel gällande barnkonventionen lärarna upplever att de har att tillgå. En fråga som då har varit relevant i alla tre undersökningar som gjorts rör hur lärarna arbetar med undervisningen gällande barnkonventionen. I elevintervjuerna har frågan handlat om att finna ut på vilket sätt eleverna har fått ta del av information gällande barnkonventionen. I både enkätundersökningen och lärarintervjuerna har det framgått att barnkonventionen är något som lärarna menar på att de arbetar med hela tiden, i och med skolans värdegrund och de riktlinjer som finns att förhålla sig till inom skolans verksamheter. I lärarintervjuerna poängterar Britta att barnkonventionen är en ”del av deras yrke, genom att hålla koll på barnen, att de får sin utbildning, att det har de bra, någonstans att bo och att de är trygga samt får sin mat och sin omsorg”. Alla lärare är eniga om att barnkonvention ingår i deras dagliga arbete och Elin tar också upp elevdemokrati, ”Det ingår i allt. Typ elevdemokrati”, som ett sätt att arbeta med barnkonventionen i undervisningen. Samtliga lärare menar att arbetet med de specifika artiklarna sker i samband med FN-dagen, eller som Carin beskriver det, ”det är då man djupdyker lite extra i den”. Vilket också är då, Anna, Britta och Carin menar att de lyfter det för eleverna att det är ämnesområdet barnkonventionen de ska arbeta med.

”När man lyfter det rent för barnen att nu jobbar vi med barnkonventionen, det har egentligen hittills varit mest bara att man har FN-dagen /…/” (Carin).

I samtalet kring vad eleverna finner mest intressant i barnkonventionen framgår det att på skolan där Anna, Carin och Britta arbetar har det gjort en uppdelning av arbetet med konventionen.

Sen blir det ju inte så att man tar alla artiklar samma dag, det blir för mycket att ta in utan vi försöker dela upp. Och då har vi gjort som en handlingsplan att det här gör vi i sexårs, det här gör vi i ettan, det här gör vi i tvåan och det här gör vi i trean /…/ (Anna).

Uttalandet är någonting som Britta håller med om och lägger till att ”Det underlättar. De ska ta in det också”.

När diskussionen handlar om hur lärarnas kännedom kring barnkonventionen är inleds det ämnet först med att Anna berättar att de strax innan jul fick en ”bra föreläsning” gällande att barnkonventionen blivit lag, sen tillägger hon att de varje höst arbetar med barnkonventionen men menar också på att de egentligen arbetar med den ”hela tiden med värdegrunden men just specifikt där vid… i och med FN”. Britta och Carin håller med och Anna fortsätter sedan med att säga:

27

Men nu blev den ju lag. Så nu är det klart nu måste man ju fundera ännu mer med att man får in den kanske ännu mera. Och riktigt jobba med att det är viktigt tänker jag. Att få in den hela året på något sätt och göra alla barn medvetna om den och… så är det ju (Anna).

I elevintervjuerna framgår det att elev (1), (2), (3), (6), (7) och (8) är säkra på att de har hört talas om barnkonventionen i skolan. Elev (2) är säker på att barnkonventionen är någonting som de diskuterat på skolan både i årkurs ett, två och tre. Elev (1), (3) och (4) menar att de är under pågående läsår som det har hört om barnkonventionen medan elev (8) menar att hen har hört om barnkonventionen både pågående läsår samt det föregående. Elev (7) talar om att hen har hört om barnkonventionen i årskurs ett och två, men inte i årskurs tre. Elev (5) och (6) minns inte i vilken årskurs de har hört om barnkonventionen.

I enkätundersökningen ställdes frågan ”på vilket sätt ingår barnkonventionen i din undervisning?”. Frågan är formulerad som en öppen fråga och i analysen av resultatet kunde sex olika kategorier urskiljas. I figur 5 nedan presenteras resultatet av frågeställningen.

Figur 5. På vilket sätt ingår barnkonventionen i din undervisning?

Resultatet visar att 25 av de tillfrågade informanterna har svarat att barnkonventionen ingår genom värdegrund/riktlinjer att förhålla sig till i verksamheten. 18 informanter har svarat att barnkonventionen ingår i undervisningen i samhällskunskap som ett arbetsområde, medan 15 informanter har svarat att det regelbundet ingår i ordinarie undervisning eller undervisningen i samhällskunskap. Av de tillfrågade har 14 svarat att de undervisar om barnkonventionen i samband med FN-dagen eller barnkonventionens dag. Att barnkonventionen ingår i undervisningen i form av elevers delaktighet har fem informanter svarat och 5 informanter har också svarat att barnkonventionen inte ingår alls i deras undervisning. Av dessa fem som svarat att barnkonventionen inte ingår i undervisningen har en person samtidigt uppgett att hen undervisar i samhällskunskap. 25 5 5 14 18 15 Värdegrund/Riktlinjer Inte alls Delaktighet FN-dagen/Barnkonventionens dag SO Regelbundet 0 5 10 15 20 25 30

På vilket sätt ingår barnkonventionen i din

undervisning

28

Utöver att undersöka huruvida barnkonventionen ingår, och på vilket sätt det ingår i undervisning har intervjuerna samt enkätundersökningen också ämnat undersöka vilka läromedel eller undervisningsmaterial som används gällande konventionen. I lärarintervjuerna framgår det att internet spelar en betydande roll gällande undervisningen av barnkonventionen. På frågan gällande vilket undervisningsmaterial de använder sig av svarar Britta att det finns olika sidor på internet man kan hämta information från. Anna instämmer och lägger till att det finns många filmer man kan se, samt att det finns många PowerPoints tillgängliga på exempelvis lektion.se. Elin svarar ”jag minns inte riktigt, Unicef kanske”.

I gruppintervjun med Carin, Anna och Britta får de en fråga där de ombeds beskriva något innehåll i barnkonventionen som de känner till. Det samtalet inleds med att de pratar om undervisningsmaterial:

Jag tänker på de här skyltarna som vi har, som vi jobbar med barnen. Vi jobbar ju mycket med svält med barnen och då har vi skyltar som är satt för varje av de här olika grundpunkterna, så jag ser skylten framför mig /…/ (Britta).

Det framgår då att detta är ett material som finns, men som lärarna på denna skola låtit förstora och plasta in. Carin frågar Britta om detta är ett material som alltid finns uppsatt i klassrummet men Britta svarar att de bara har en uppsättning och Anna fyller i att det är ett material som man får ”låta gå runt”. Även enkätundersökningen innehöll frågan om vilket undervisningsmaterial som används. Frågan var formulerad som en öppen fråga och i analysen av resultatet kunde åtta olika kategorier urskiljas. Figur 6 nedan visar resultatet av frågeställningen.

. Figur 6. Vilket undervisningsmaterial använder du dig av i undervisning gällande barnkonventionen?

Resultatet visar att nio av de tillfrågade informanterna inte använder sig av något undervisningsmaterial gällande barnkonventionen, tio informanter har svarat att de använder sig av filmer. Två av de som svarat filmer har specifikt angett att de använder sig av ett program från Film och skola som heter ”Evas superkoll” (www.filmochskola.se). Åtta av alla tillfrågade

9 8 40 10 3 7 3 2 Inget Eget material Internet Filmer Skönlitteratur SO-boken Vet ej Övrigt 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45

Vilket undervisningsmaterial använder du dig av i

undervisning gällande barnkonventionen?

29

har svarat att de använder material som de gjort själva eller material som de tillsammans kollegialt tagit fram på skolan. Sju informanter har svarat att de använder PULS SO-boken. Tre av de tillfrågade har svarat att de inte vet vilket undervisningsmaterial de använder och tre informanter använder skönlitteratur i undervisningen om barnkonventionen. Av de två informanter som återfinns i kategorin övrigt, där har en av dem angett att de använder sig av skolans likabehandlingsplan och en har angett att de använder ett material som heter ”Greta”. Resultatet visar att nästan häften, 40 informanter, av de tillfrågade använder sig av internet i sin undervisning med barnkonventionen, hur dessa är fördelade utifrån de hemsidor de angett visas i figur 7 nedan.

Figur 7. Internet i undervisningen

Av de 40 tillfrågade som angett internet som huvudsakligt undervisningsmaterial så framgår det att 18 av dem använder sig av material från UNICEF. Åtta informanter har svarat att de använder material från FN och fem informanter har uppgett att det är från Barnkonventionen de hämtar material. Fyra informanter har svarat Rädda Barnen och fem av de tillfrågade informanterna har givit internet som svar på vilket undervisningsmaterial som använts och ingen specifik hemsida har då angetts.

Som tidigare nämnts uppgav fem elever att de var säkra på att de har hört om barnkonventionen i skolan, således har frågan också ställts i intervjuerna på vilket sätt eleverna har fått ta del om information kring barnkonventionen. Elev (8), (7) och (6) svarar att de har fått se en film om barnkonventionen. Elev (5) och (4) menar att det har tagit del om information gällande barnkonventionen genom ”Lilla Aktuellt”. Elev (1) uppger att de har arbetat med barnkonventionen i SO-boken. Elev (3) svarar att hen tror, ”kanske det var i religion”.

In document Barnkonventionen i skolan (Page 32-35)

Related documents