• No results found

Hur jobbar svenska tillverkningsindustrier med implementeringen av industri 4.0 samt vilka effekter

De svenska företagen försöker analysera kundkraven som finns inom branschen för att sedan anpassa sin affärsmodell efter kundernas krav (Magnusson & Seger, 2021). Svenska tillverkningsindustrier vill skapa ett kundvärde eftersom deras kunder då kan fakturera sina kunder. Vissa företag har redan färdiga robotar och elmotorer som är digitaliserade och då är det viktigt att analysera vad roboten kan användas till. Dessa företag vill hitta nya produkter som kunderna vill köpa och samtidigt reducera kostnaden, det är otroligt viktigt att ha en affärsmodell innan man kan skapa tekniska förutsättningar (Magnusson & Seger, 2021). Ett mål är att förkorta ledtider vilket leder till kortare processer och det leder till mindre utgifter, när processerna förkortas så vinner företaget mer effektiv och lönsammare.

Enligt strategi ingenjören på Volvo Cars Mohamad Abosh så har den fjärde industriella revolutionen tvingat många stora industrier att ställa om drastiskt. När det introducerades för ungefär 4 år sedan så var det inte många som tog det på allvar eller förstod vad det innebar.

Däremot insåg de att för att klara av konkurrensen samt vara attraktiva arbetsgivare så var industrierna tvungna att inse att de måste börja jobba med industri 4.0 (Mohamad, 2021). De flesta trodde i början att industri 4.0 var enbart en ny teknik, men idag är det ett faktum att man inte behöver ha ny teknik för att jobba med den fjärde industriella revolution. Första steget är att förändra sitt tankesätt och utnyttjar den data och de verktygen som finns idag. Data som redan genereras från produktionsutrustningen bör utnyttjas eftersom den data har visat sig vara väldigt värdefull. På grund av bristande kunskap kring analysverktygen så har man inte kunnat

21

analysera data i mängder fram tills t.ex. Microsoft Power BI blev tillgänglig för även ¨normala¨

människor. Eftersom data är abstrakt och inget man kan ta på så har det varit svårt för produktion och verksamheter att förstå hur och vad skall göras med det. Tack var verktygen som kommit i samband med industri 4.0 så är har det blivit enklare att förstå och nyttja den tillgängliga data. Många nya tekniker har öppnat upp möjligheter för fabrikerna, verktyg som VR-glasögon har använts för att utveckla spelvärlden. Men idag så använder industrier det till att t.ex. titta på virtuella kartor för fabriker samt att observera och utvärdera nya utrustningar utan att nödvändigt viss ha det på plats. Drönare klassades oftast som hobby pryl, idag används drönare till att göra inspektioner på byggnaden. Det som klassades som leksaker innan, används idag på ett professionellt sätt för att förbättra företagens resultat och minska kostnader. Volvo Cars påverkades av industri 4.0 och var tvungna att anställa nya människor för att jobba med t.ex. 3D-printing, AR & VR glasögon, data analytics, IoT-enheter osv. Detta är roller som inte har funnits inom fabriken innan den fjärde industriella revolutionen. Industri 4.0 kommer att ta bort många roller och jobb som finns i tillverkningsindustrier idag men nya roller och tyngre uppgifter kommer att skapas inom verksamheter (Mohamad, 2021). Människor kommer inte att bli arbetslösa bara för att företagen installerar robotar och inför mer automation. Människan kommer fortfarande att behöva ta hand om den nya tekniken, det betyder att det inte leder till arbetslöshet men till arbetsbyten. Detta medför att fler personer kommer att behöva utbilda sig för att klara av framtiden och uppgifter som är mindre stimulerande eller dåliga för kroppen kommer att ersättas av robotar.

Effekterna av digitaliseringen är väldigt positiva eftersom de påverkar människor välmående och framgång. Möjligheten att vara mångsidig är mycket större än förr eftersom arbetsuppgifter och enformigt arbete kan nu utföras av datorer (Sonnegård, 2020). Eftersom datorer kan utföra rutinuppgifterna så kan personalen satsa på kompetensutveckling inom företaget och detta gör att allt fler personer slipper gå igenom den onda cirkeln som oftast talas om. Onda cirkeln innebär att personal utför arbete utan ansvar eller förtroende från arbetsledare, när de utför samma rutinarbete om och om igen, så blir de irriterade och motivationslösa. Om företagen utnyttjar digitaliseringens fördelar så innebär det början av nya möjligheter. Företag som Volvo som funnits i tiotals år behöver utvecklas, för att hinna med utvecklingen som andra bil företag går igenom. Målet är att alltid göra kunder glada och genom digitalisering så förkortas ledtider och det går snabbare att ställa om i produktionen. Rätt data i realtid kan bara uppnås genom digitala system och det leder till effektivare resultat. För Sveriges konkurrenskraft och framtid så krävs rätt användning av digital teknik, då leder det till lönsamma företag. När företag

22

automatiserar sin process så reduceras mänskliga misstag, som leder till stora förluster ifall misstagen spåras sent i processen. De ostimulerande rutinuppgifterna som sliter på kroppen och gör att anställda sjukanmäler sig reduceras, och följden av det är friskare personal som har roligt på arbetsplatsen (Thorstensson, 2018).

De svenska företagen kan öka sin omsättning genom digitalisering, t.ex. inom byggbranschen så bör företag ha ett system där de kan planera sin process i förväg i sin egen takt. Ifall det går att bygga hus på datorspel så bör det kunna gå att göra det på nätet för riktiga kunder (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Detta ger företagen mer tid att handskas med kunder som är osäkra på vad dom vill ha eftersom kunder som redan är säkra på vad de vill ha, har redan designat sitt egna verk. Förut så var det mer behov av byggingenjörer för att utföra sådant arbetare men med hjälp av detta system så kan vem som helst vara försäljare. Rekryteringen blir billigare eftersom du kan rekrytera människa före kompetens i och med att de digitala verktygen börjar bli så kraftfulla (Smart industri. Framtidens industri, 2018). När företag slutar se digitaliseringen som en utmaning och istället ser det som ett verktyg vid sidan om som förenklar vardagen, så kommer de ta ett steg i rätt riktning. Detta system gjorde så att företaget Lundqvist Trävaru hanterade mer per person än innan, då de hade en tillväxt på endast trettio procent per år och på senare tid har tillväxten ökat till fyra hundra procent sammanlagt (Smart industri. Framtidens industri, 2018).

Automatisering hjälper till att behålla produktionen i Sverige eftersom då blir svenska företag effektiva och kan konkurrera med omvärlden. De flesta företagen var tvungna att göra allting manuellt t.ex. sätta lådor manuellt på pallar och köra de manuellt till lagret och detta är slöseri på tid (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Transporter inom företagen skall kunna ske dygnet runt utan personal och tänk ifall fler företag kunde genomföra detta, att inte behöva betala ut löner till hundratals personal på flera timmar om dagen men samtidigt tjäna in pengar.

De enkla stegen i ett produktionssystem är enkla att ersätta med en robot eftersom de är så enkla att programmera in, samtidigt som det kan förekomma att om en enskild individ måste göra de enkla stegen i nio timmar i sträck kan det förekomma misstag. Användningen av hjärnan istället för kroppen är nyttigt för människor eftersom man minskar på rapportering och montont arbete.

Företaget TePe som sysslar med munhygien hade en tidsåtgång på 240 minuter att ställa om produktionen innan digitaliseringen reducerade den tiden till 2 minuter eftersom den mänskliga faktorn försvinner och kunderna får alltid rätt produkt eftersom det alltid är rätt etikett på rätt produkt (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Då kan även företaget producera betydligt

23

fler produkter per timme än innan digitaliseringen och det gynnar ekonomin väldigt mycket.

För att andra företag skall införa digitalisering på ett korrekt sätt så bör de ta tips från andra företag som redan har implementerat digitaliseringen och även hyra in folk som är kritiska till brister i produktionen (Smart industri. Framtidens industri, 2018).

Digitaliseringen bidrar med förbättring av kvaliteten eftersom det blev en ökning av variation på produkter i t.ex. Volvo på det gamla sättet. Genom digitala instruktioner och verktyg som casat så informerar Volvo Penta sina operatörer med rätt uppgifter, innan så var operatörerna tvungna att använda sig av pärmar och ifall någon inte var informerad så blev det fel. Eftersom produkterna idag är komplexa så blir det viktigt med spårbarhet i produktionen som endast kan möjliggöras med hjälp av automatisering (Smart industri. Framtidens industri, 2018). När en kund får både en kvalitetssäkrad produkt samtidigt som ledtiderna förminskas så blir kunden nöjd och återkommer. Volvo Penta hade ett resultat på 40 procent på antal order utan justering, idag ligger den siffran på 86 procent i och med implementeringen av digitala system. Systemet med verktyget casat gör att pappersarbete minskar och det gynnar miljön väldigt mycket (Smart industri. Framtidens industri, 2018).

En produktion effektiviseras genom digitalisering, det kan Fristad Plast deklarera då de lämnade pappersarbete och automatiserade sitt system (Smart industri. Framtidens industri, 2018). När det blev en ökning av produktionen eftersom antalet människor i Sverige har ökat, så krävde det en moderniserad system. Fristad Plast hade inte en positiv prognos inför framtiden utan att först digitalisera systemet och deras lösning var digitala uppföljningssystem. De viktigaste för de var att se alla order på samma gång istället för att leta i pärmar eller pappershögar och lösningen var produktionsuppföljningssystem. Ifall det sker en omplannering syns det direkt på en skärm i realtid och det reducerar misstag eftersom man kan läsa fel, samtidigt som det tar tid (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Målet är att ledarna i produktionen kan när som helst kontrollera processen och se vart en produkt befinner sig, detta medför att ifall kunden ringer och vill veta vart deras order är så kan de få ett svar. Utnyttjandegraden låg på 75 procent innan Fristad Plast startade och idag ligger kurvan på över 90 procent, detta har gjort att företaget har vuxit markant (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Tack vare detta så har företaget inte behövt köpa en extra maskin som kräver extra anställning av maskinoperatörer för att kompensera. Stressnivån hos personalen på företaget har sjunkit samtidigt som arbetet har ökat och effektiviteten har ökat just på grund av digitaliseringen (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Företaget Axelent utvecklade sitt system genom att använda sig av

24

direktuppkoppling i ett och samma system för att effektivisera systemet. De använder sig av mjukvaran SnapperWorks så att kunderna kan rita upp ett skyddsnät för att generera en ordet genom att importera sin ritningar (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Att göra samma arbete med papper tog väldigt långt tid och nu är leveranserna mycket snabbare även svar och offerter. Arbetarna på Axelent är glada och längtar till att jobba och det blir en mycket bättre arbetsmiljö, även om kraven från kunderna är högre. Företaget ser tillbaka i tiden och konstaterar att de inte hade varit där de är idag utan digitaliseringen eftersom de inte alls hade haft samma tillverkningstakt (Smart industri. Framtidens industri, 2018).

Företaget Unibap försöker ge robotar mänskliga förmågor så som att kunna se, genom att kombinera artificiell intelligens med robotik och automation (Smart industri. Framtidens industri, 2018). En maskin idag har inte ögon så för att utvecklas vidare så försöker Unibap tillverka robotar som kan se för att mäta vart föremål finns på t.ex. en arbetsbänk. En robot som inte har ögon kan inte göra mycket mer än en människa ifall roboten är väldigt bra programmerad, men med ögon så kan företagen tanka av tjugo års arbetslivserfarenhet på tre veckor (Smart industri. Framtidens industri, 2018). Ifall alla företag skulle vilja digitalisera på samma höga grad som de mest ambitiösa företagen, så skulle det vara brist på programmerare.

Men med detta system så skall företagen använda ett CAD-program för att tala om roboten vad den skall göra och den informationen går sedan vidare till ett vision-system som styr roboten (Smart industri. Framtidens industri, 2018). För att även de små företagen skall lyckas med detta i framtiden så behöver de köra små serier eftersom kunderna gillar små förändringar kontinuerligt. Det skall vara enkelt att ställa om robotarna uppgifter när de utför små serier och man skall kunna byta program hela tiden (Smart industri. Framtidens industri, 2018).

Företagare brukar oftast bli obekväma när de hör ordet digitalisering, eftersom det är en stor förändring som vissa inte är förbereda att möta. Vissa är inte pålästa på vilka fördelar som kan finnas, andra blir stressade för att deras konkurrenter har dragit nytta av detta fenomen medan de själva är på samma ruta. En viktig faktor för en konkurrenskraftig framtid för företagen är teknisk utveckling. Produktionen effektiviseras och det blir besparingar av arbetskraft, stora mängder data går nu att sparas på grund av att datorerna har utvecklats och blivit kraftfulla.

Information finns tillgänlig och är offentligt för alla och detta är bakgrunden till digitaliseringen (Lindeblad, u.d.). En digitaliserad värld gör det enklare för företagaren att komma närmare sina kunder och förstå deras individuella behov. Varje kund efterfrågar någonting speciellt och som företagare går det att svara på efterfrågan på ett effektivt sätt och bygga bra relationer

25

(Lindeblad, u.d.). Med digitala system så går det att ha överblick och kontrollera marknaden, genom digitala plattformar så går det att lagra data och information väldigt enkelt. Risken för misstag minimeras eftersom mycket fel kan uppstå genom skriftliga avtal (Lindeblad, u.d.).

Kundrelationer och kundservice förbättras eftersom det finns större möjligheter till information som gör att kunderna är mer medvetna. Fler möjligheter för kundkontakt skapas genom hemsidor och sociala medier (Lindeblad, u.d.).

Fördelar med digitalisering är många eftersom det gynnar de ekonomiska aspeketerna, arbetsmiljön och tidsbesparing. Eftersom företagare kan förutse hur framtida projekt kommer att se ut, så kan arbetsgången i projektet studeras i förtid. De går att hitta förbättringsmöjligheter innan planen organiseras och vidareutvecklas. Misstag och fel kan spåras i tidig stadie och chansen att rätta till felen i tidigt skede är större. Tiden som sparas kan användas till mycket annat, eller producera flera gånger så mycket som tidigare samtidigt som företagen kan fokusera på kvalitetshöjning (Abdulle & Ahmed, 2020). Arbetsmiljön ser mycket trevligare ut efter digitaliseringen eftersom det inte finns pappersarbete längre, allt lagras digitalt. Där kan arbetarna se statistik i en databas som rapporterar säkerhetsåtgärder och brister (Abdulle &

Ahmed, 2020). Eftersom digitalisering innebär tidsbesparingar så innebär det samtidigt ekonomiska besparingar och appar kan användas för att rapportera information. När misstag minimeras eftersom den mänskliga faktorn har minimerats så sparas det både tid och risken för olyckor. Mycket mindre tid läggs på själva produktionen, istället så kan företagen lägga tid på förbättringar inom företaget och få fram bättre produkter (Abdulle & Ahmed, 2020). Problemet med implementeringen av industri 4.0 i Sverige är att de flesta bolagen fortfarande befinner sig runt industri 3.0 (Danielsson, 2021). Detta beror på att de flesta fortfarande är okunniga inom ämnet och beroende på vilken bransch det talas om så varierar för och nackdelarna. I de flesta branscherna så är fördelarna så stora att nackdelarna kan försummas men t.ex. i vården så vet läkarna fortfarande inte hur de ska möta denna förändring. Självklart så har digitalisering gynnat vården väldigt mycket, med alla apparater och maskiner som har gjort det så enkelt att upptäcka sjukdomar eller potentiella sjukdomar. Men vissa anser att det lilla extra som har kommit nu under senare tid, kan vara ett problem. T.ex. digital vård som gör att läkare blir begränsade och inte kan klämma eller känna på sina patienter och även ta röntgenbilder (Farrokhnia & Mårten, 2020). Men samhället måste inse att nästan alla nackdelar inom digitaliseringen är knappt nackdelar, det är bara samhället som inte hunnit med i utvecklingen. Digitalvård sparar både läkarnas tid och patienternas, sedan ifall läkaren anser att det är någonting allvarligt genom videosamtal så får patienten en fysisk kallelse. En del patienter är även mer avslappnande vid

26

digitala möten än fysiska besök, vilket leder till bättre och bekvämare vårdsamtal (Farrokhnia

& Mårten, 2020).

4.2 Vad är framgångsfaktorer och hinder vid implementering av

Related documents