• No results found

Hur kan man använda Harry Potterfilmerna i undervisning?

David Ludvigsson skriver om att använda film i undervisningen. Han tar upp frågor som vad man ska använda film till och hur man ska göra det. Film är en produkt av sin samtid och ett sätt att förmedla information och stimulera till diskussion. Audiovisuella medier har en central roll som kommunikationsmedel i samhället. Elever behöver tränas i hur man förhåller sig till film menar han.115 För att kunna använda sig av Harry Potterfilmerna måste man först reda ut vad begreppet ondska innebär och hur det kan ta sig i uttryck i film. Eleverna måste bli medvetna om vad de ska titta efter och vad de ska analysera. Som lärare måste man själv ställa sig frågan vad man vill ha ut av sin undervisning. Att visa film får inte vara ett självändamål.

Vilka ska se filmerna?

Vilken är målgruppen för läraren när han eller hon vill använda sig av film i undervisningen?

Harry Potterfilmerna fungerar bra för elever på den senare delen av grundskolan och på gymnasiet, där eleverna kan tänka mer abstrakt och hålla fokus under en hel filmvisning.

Delar eller avsnitt ur filmerna skulle sannolikt kunna fungera även på grundskolan i årskurserna fyra till sex, där man istället visar mer konkreta avsnitt ur filmerna där de onda framställs.

Det är viktigt att eleverna är insatta i ämnet när de ska se filmen, så de förstår vilket visuellt syfte den fyller. Det går inte bara att titta på en film för tittandets skull, utan eleverna ska känna att de praktiskt kan tillgodogöra sig den. Under filmens gång ska eleverna kunna föra anteckningar.

När man som lärare väljer film i undervisningen måste man förklara syftet med filmen och att man måste närma sig film med en kritisk blick. Det är viktigt att man analyserar

115Ludvigsson, David ”Film i historieundervisningen”. Historielärarnas förenings årsskrift 2004. HLF Stockholm 2004, s 89.

perspektiv, samt ideologiska och politiska undertexter.116 Filmens inre implicita budskap måste också lyftas fram. Eleverna måste samtidigt förstå att det inte är någon tillfällighet vilka känslor de får när de tittar.

Vad ska man lyfta fram?

Om man vill diskutera ondska med eleverna, ska de arbeta med begreppet ondska en tid innan de ser Harry Potterfilmerna. Då har de fått mer kunskap om ämnet och kan tillgodogöra sig och analysera hur rörliga bilder visualiserar ondskan.

Filmen kan visualisera centrala poänger vilket gör den till ett viktigt redskap i undervisningen. Det är också bra om läraren har möjlighet att lyfta fram enskilda scener och diskutera dessa. I Harry Potterfilmerna finns det många karaktärer och olika typer av ondska exempelvis skillnaderna mellan familjerna Dursleys och Malfoys. Det är viktigt att eleverna kan se dessa skillnader, även om det inte alltid är tydligt och klart. I jämförelse med Dursleys och Malfoys kanske en diskussion kring familjen Wesley kan vara fruktbar med frågor som:

Är familjen Wesley en bra familj? Varför och varför inte?

Man kan också lyfta fram Draco Malfoy och diskutera kring hans agerande gentemot andra elever som han mobbar. Frågor läraren kan ta upp med eleverna är exempelvis: Varför mobbar Draco andra elever? Vad gör honom till en mobbare? Vilken relation har han till sin far? Hur kan vi som tittare veta det? Eleverna måste kunna förklara vad de sett och argumentera för sitt ställningstagande om de anser någon vara ond och kunna förklara varför.

Man måste också diskutera filmens innehåll och mottagande.117 Kanske har det varit en livlig debatt kring Harry Potterfilmernas budskap? Då kan man låta eleverna ta del av den för att göra egna analyser och bemöta påståenden utifrån sina egna tolkningar av filmerna.

Det onda kan gestaltas på många sätt och det gäller att få eleverna att förstå hur man kan använda sig av film för att ta reda på hur ondska framställs.

116Ludvigsson, David ”Film i historieundervisningen”. Historielärarnas förenings årsskrift 2004. HLF Stockholm 2004, s 89f.

117Ludvigsson, David ”Film i historieundervisningen”. Historielärarnas förenings årsskrift 2004. HLF Stockholm 2004, s 90.

Hur ska film integreras och användas i undervisning?

En del dialoger kan vara intressanta att skriva av för att sedan studera dem mer ingående och se om filmsekvensen igen, för att få med andra detaljer som till exempel miljöer, rörelser, kläder, musik och ansiktstuttryck. Det är inte bara vad de säger på filmen som är det centrala, utan hur de säger det och var händelserna äger rum. Det finns flera dimensioner i en film som ska analyseras samtidigt för att få fram en helhetsbild. I filmerna behandlas dialogerna som textmaterial, men eftersom det är flera saker som händer i en film följs upp av bild, ljus, vinklar och musik, så källkritiken måste även riktas åt det hållet.118

Förutom fokusering på begrepp eller liknande så kan man titta på andra fysiska detaljer i filmerna. Händer fungerar till exempel som ett komplement till karaktären. Vad håller de i?

Trollstavarna fyller en stor funktion i filmerna. De är varje persons maktmedel och eftersom trollstaven är den som har valt sin ägare blir det intressant.

Vad kan händer göra? Genom händernas rörelser kan man se dem smeka någon och fingrar som pekar mot någon kan uttala om makt eller som handpåläggningen Harry gör på Professor Quirell och gör honom fri från Voldemort. Draco Malfoy vill skaka hand med Harry när de träffas första gången, men Harry vägrar. Händer kan således utföra symbolhandlingar på olika sätt.

Varför ska man använda film i undervisningen?

Abstrakta begrepp som ondska blir mer konkreta om man kan få ett ansikte, en händelse, en gärning eller en plats att relatera den till. Ondska har varit föremål för diskussioner inte bara bland teologer, utan även inom andra vetenskaper och fortsätter att vara det. Att presentera ondska i filmform där det dessutom visas flera olika typer av ondska, gör det kanske lättare för eleverna att förstå ondskans problematik.

Har eleverna arbetat med ämnet före filmvisningen får de oftast mer ut av filmen och kan även se nyanser. För att aktivera deras tittande kan man ge dem frågor för att diskutera vidare.

Man kan också be eleverna skriva ner det de ser och beskriva de känslor de får när de ser filmen och fundera över filmens explicita och implicita budskap.

118Ludvigsson, David ”Film i historieundervisningen”. Historielärarnas förenings årsskrift 2004. HLF Stockholm 2004, s 89.

Om man visar en hel film eller delar av film spelar ingen roll, så länge man som lärare argumenterar för varför man visar filmen och vilket syfte den har.119

Att använda Harry Potter i undervisningen för att förklara ondska skulle fungera alldeles utmärkt anser jag. Det viktigaste är att läraren förbereder sig noga, både vad gäller begreppet ondska så eleverna har klart för sig att det inte är något enkelt begrepp.

Harry Potter visar på olika sorters ondska. Man kan till exempel prata om familjer och hur vardagsondskan gestaltas där eller att det finns maktgalna människor som begår onda handlingar för att nå sina mål.

Framförallt kan man genom filmen visa att ondskan inte är ett enhetligt begrepp.

Related documents