• No results found

Hur kan socialtjänstens kostnader minskas på sikt Ärendet

Social- och omvårdnadsnämnden beslutade vid sammanträde 2020-09-15 att ge förvaltningen i uppdrag att utreda hur förvaltningen kan minska placerings-kostnader samt att ge förslag på hur förebyggande verksamhet kan bli kostnadseffektiv på lång sikt.

Beslutsunderlag

 Tjänsteskrivelse, ”Hur kan socialtjänstens kostnader minskas på sikt”, socialchef Bengt Höglander, 2020-09-30.

 Bilaga 1 – Öppenvårdens kompetenser

 Social- och omvårdnadsnämndens beslut 2020-09-15 § 78, ”Beslut om anpassningsåtgärder”

Utredning

Socialtjänstens verksamhet är i huvudsak reglerad av socialtjänstlagen. Där föreskrivs bl.a. att varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område, och har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.

Barn och unga

När det gäller enheten för barn och unga har antalet anmälningar avseende barn som befaras fara illa årligen ökat kraftigt under de senaste 11 åren. År 2010 inkom totalt 178 orosanmälningar, detta att jämföra med prognosen för år 2020 som pekar mot att ca 600 anmälningar kommer att handläggas vid förvaltningen.

När en orosanmälan inkommer till förvaltningen föreskriver lagstiftningen att en omedelbar skyddsbedömning ska genomföras. Visar det sig, efter företagen skyddsbedömning, att det inte finns skäl för nämnden att

omedelbart agera för att skydda barnet så har förvaltningen 14 dagar på sig att ta ställning till om en utredning ska inledas.

11 kap 1§ socialtjänstlagen

Denna paragraf föreskriver att socialnämnden utan dröjsmål ska inleda utredning av vad som genom ansökan, anmälan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden.

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

När förvaltningen har beslutat att inleda en utredning så finns en tydlig tidsram för arbetet. Utredningen måste vara slutförd och kommunicerad med dem utredningen gäller inom fyra månader.

Under de senaste fem åren har förvaltningen genomfört ca 200 utredningar per år. År 2010 hade förvaltningen två handläggare med uppgift att hantera skydds- och förhandsbedömningar samt utredningar, idag har förvaltningen fyra handläggare som ska handlägga inkommande ärenden. Förvaltningen ser att anmälningarna blir allt mer komplexa. Utredarna möter många gånger en sammansatt problematik där våld ofta är förekommande.

Periodvis är det mycket ansträngande för förvaltningen att klara de av lagstiftaren fastställda tidsgränserna, vilket förvaltningen trots det stora ärendeinflödet hittills har klarat. Den tidvis mycket pressade arbetssituationen handlar oftast om en kombination av flera orsaker, handläggaren har för många svåra utredningar avseende utsatta barn pågående samtidigt, detta parallellt med att det kontinuerligt inkommer nya anmälningar som måste bedömas och i förekommande fall utredas. En annan försvårande

omständighet är att de som omfattas av utredningarna inte alltid är samarbetsvilliga och att de gör sig svåranträffbara.

Nämnden kan, om det finns särskilda skäl, besluta att förlänga

utredningstiden. Särskilda skäl är t.ex. att det väntas ett utlåtande från barn- och ungdomspsykiatrin, ett utlåtande som krävs för att utredningen ska bli fullständig.

Utredningen ska beskriva barnets behov, för att tydliggöra detta används BBIC. BBIC är en struktur för handläggning, genomförande och uppföljning av myndighetsutövningen.

Valet av insats för barnet utgår ifrån vad som framkommit i utredningen.

Brister hos föräldrarna kan ibland kompenseras genom stöd från familjens nätverk eller med stöd från socialtjänsten öppenvård. För att socialtjänsten ska få bra förutsättningar att hjälpa familjen till varaktiga förändringar i sitt föräldraskap är det viktigt att insatserna kan sättas in i ett tidigt skede. Det blir mycket svårt att åstadkomma förändringar i ett familjesystem där familjens svårigheter och barnets utsatthet har befästs.

Möjligheten att åstadkomma förändringar försvåras ytterligare om det går lång tid innan socialtjänsten får kännedom om att ett barn far illa eller befaras utvecklas ogynnsamt i en familj.

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

Ytterligare skäl till att tidigt påbörja ett förändringsarbete i en familj är att familjens mottaglighet för förändring är oftast större om erbjudande om insatser kommer snabbt efter en anmälan.

Insatser och kostnader som kan bli aktuella om socialtjänstens öppenvård bedöms vara otillräcklig:

Kostnad/år

Kontaktfamilj 37 500

Familjehem eget 125 000 – 170 000

Familjehem stöds av konsulent 800 000 - 985 000

Hem för vård eller boende 1 277 500 – 3 650 000

Samverkan med skola och LSS-verksamheten

Förvaltningen har nu tillsammans med skolan och LSS-verksamheten byggt en ny struktur för samverkan. Den nya strukturen innebär att ett

konsultationsteam har inrättats. Teamet består av kunniga enhetschefer från ovan nämnda verksamheter.

Syftet med konsultationsteamet är att vara rådgivande, försöka hitta lösningar som gör att externa vårdkostnader kan undvikas. Alla möjligheter till lösningar på hemmaplan ska vara uttömda innan externa insatser övervägs.

Detta kommer i sin tur leda till att multiprofessionella team kommer sättas samman i olika ärenden. Förvaltningens öppenvårdsgrupp kommer

tillsammans med SAM-KRAFT och närvaroteamet att få en betydande roll i arbetet i de ärenden där konsultationsteamet föreslagit

förvaltnings-övergripande ”hemmaplanslösningar”.

Arbetet enligt den nya strukturen kommer att inledas under början av oktober.

Öppenvård

Förvaltningen har med stöd av medel från socialstyrelsen kunnat förstärka kompetensen inom öppenvården genom att utbilda behandlarna i

evidensbaserade metoder. Öppenvårdsgruppen arbetar med barn- och ungdomsärenden, missbruksärenden och ärenden som avser våld.

Öppenvårdens samlade kompetens finns i bilaga 1.

Förvaltningen håller för närvarande en tjänst i öppenvårdsgruppen vakant, detta p.g.a. pandemirestriktionerna. Förvaltningen har under rådande

pandemin vidtagit försiktighetsåtgärder vad gäller öppenvårdens arbetsmiljö.

Detta har inneburit att öppenvårdsgruppen varit något begränsade i sitt

klientarbete. När restriktionerna börjar lätta kommer öppenvårdsgruppen börja arbeta enligt mera normala former. Detta innebär att frågan om att tillsätta den fjärde behandlartjänsten blir högst aktuell.

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

Öppenvårdens uppdrag kommer framgent i huvudsak riktas mot ärenden som bedöms vara högst uppe i pyramiden, dvs ärenden där det finns risk för

att barn eller barn och föräldrar eller missbrukare kan komma att bli föremål för placering. Detta innebär att andra aktörer måste ta ansvar för de nedre delarna i pyramiden. Förvaltningen har redan idag lyckade exempel där öppenvården genom sitt teamarbete och sina insatser har åstadkommit förändringar i familjer. Det handlar om familjer där oron för barnen har varit mycket stor och en placering av familjerna på utredningshem har övervägts.

Beräkningar visar att nämnden genom öppenvårdens arbete i dessa två familjer undvikit kostnader motsvarande 1,5 mnkr.

När det gäller missbruk så har öppenvården ett pågående arbete med en mycket placeringsnära klient. Ett framgångsrikt arbete i det ärendet leder då till att nämnden undvikit en placeringskostnad med 120 000 kr.

Förvaltningen har genom medverkan i SKR:s projekt ang. systematisk uppföljning haft kontakt med kommuner som lyckas minska de externa vårdkostnaderna genom kraftfulla satsningar på öppenvården.

Statistikuppgifter i KOLADA visar att kommuner som satsar mera resurser på öppenvård har lägre externa vårdkostnader än Tidaholm. Förvaltningens strävan har under flera år varit att förstärka öppenvården med ytterligare resurser och med flera olika kompetenser. För att det ska bli möjligt att ytterligare förstärka öppenvården krävs det ytterligare resurser till

förvaltningens personalbudget, vilket den nuvarande ekonomiska situationen sannolikt inte tillåter.

Ett alternativ till att förstärka förvaltningens personalbudget kan vara att växla över resurser från myndighetsutövningen till öppenvården. Vid en sådan resursväxling så måste en rättssäker och kvalitativt god myndighetsutövning fortsatt kunna garanteras. Detta samtidigt som förutsättningar för en tämligen god arbetsmiljö för de myndighetsutövande medarbetarna måste säkras.

Denna resursväxling kan genomföras först när vi ser en stabil minskning av ärendeinflödet till förvaltningen.

En utökad samverkan med barnmorskemottagningen (BMM) och Barnavårds-centralen (BVC), enligt Rinkebymodellen, kan komma att minska samhällets kostnader för socialtjänst, psykiatri, rättsväsendet och kriminalvård.

Modellen går i korthet ut på att BMM, BVC och socialtjänsten tillsammans genomför utökade hembesök hos blivande och nyblivna föräldrar. Första besöket genomförs under graviditetsvecka 37. Därefter genomförs hembesök en vecka efter nedkomsten, nästa besök vid fyra månader, därefter vid åtta månader och sedan efter 15 månader.

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

Kommuner som arbetat enligt modellen har i erfarit, vilket är föga överraskande, att nyblivna föräldrar är mera motiverade till att ta emot

föräldrastödsinsatser samt att förutsättningarna för att åstadkomma varaktiga förändringar ökar när insatserna sätts in tidigt.

Arbetet enligt modellen kräver enligt BMM och BVC mera personalresurser från deras sida. Försöksprojekt enligt modellen pågår idag, med mycket goda resultat, i Töreboda och Södra Ryd.

Minskade kostnader för kommunens socialtjänst kan också åstadkommas genom att den politiska ledningen i kommunen beslutar om mycket tydliga styrande övergripande strategiska mål och insatser inom det socialt preventiva området. Det behöver vara strategiska mål och insatser som omfattar samtliga nämnder i kommunen och som förpliktigar dem att arbeta mot dessa mål. Den nuvarande strategiska planen saknar övergripande strategiska mål och

strategisk styrning som tar sikte på social hållbarhet.

Det är helt orimligt att förvänta sig att social- och omvårdnadsnämnden själva ska klara att vända den samhällsutveckling vi ser idag.

Försörjningsstöd

Socialtjänstlagens 4 kapitel 1 § säger att ”den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt”.

Försörjningsstödsenheten handlägger i genomsnitt 3 - 5 nya ansökningar om försörjningsstöd varje vecka. Detta samtidigt som respektive handläggare har ansvar för drygt 40 pågående ärenden.

När det gäller handläggning av ansökningar om försörjningsstöd så finns det inte likt handläggningen av barn- och ungdomsärenden några absoluta

tidsgränser för ärendehandläggningen. Det är förvaltningslagens skrivning om skyndsam handläggning som gäller.

Sektionschefen vid försörjningsstödsenheten fördelar varje måndag inkomna ärenden. De sökande kan räkna med att utredning är klar inom 14 dagar och att beslut också meddelas inom 14 dagar från det att en komplett ansökan inlämnats. Vid utredningens genomförande inhämtas uppgifter från de sökande samt från andra myndigheter såsom arbetsförmedlingen,

försäkringskassan, CSN med flera myndigheter. Den sökande måste vara aktivt arbetssökande, om de inte är sjuka, för att beviljas bistånd. Den sökande måste också ha uttömt alla andra möjligheter att försörja sig för att vara berättigad till bistånd.

Socialförvaltningen kan inte själva påverka inflödet av nya ärenden till sektionen för försörjningsstöd. Det som i mycket stor utsträckning påverkar individers möjlighet att själva försörja sig är:

 om de fått förutsättningar att utvecklas till trygga individer

 om de lyckats i skolan

 hur deras fysiska och psykiska hälsa utvecklats

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

 hur det ser ut på arbetsmarknaden

 socialförsäkringens regelverk

Ovan angivna punkter har social- och omvårdnadsnämnden små och i vissa delar inga möjligheter att påverka. Det som nämnden kan och bör styra är att nämndens arbetsmarknadsenhet och försörjningsstödsenheten har

gemensamma mål eller mål som tydligt harmoniserar med varandra. Mål som tar sikte på att människor ska bli självförsörjande och kunna leva ett

självständigt liv.

Arbetsmarknadsenheten bör prioritera försörjningsstödsärende.

Arbetsmarknadsenheten bör också ha i uppdrag att tillsammans med arbetsförmedlingen kontinuerligt kartlägga näringslivets kompetensbehov.

Försörjningsstödstagare bör sedan motiveras till att kompetensutveckla sig så att de blir rustade för att möta näringslivets kompetensförsörjningsbehov.

Vidare bör arbetsmarknadsenheten i samverkan med arbetsförmedlingen arbeta med att matcha personer som bedöms stå till arbetsmarknadens förfogande mot de lediga arbeten som finns.

”SKR anser att arbetslösa lämnas utan stöd och att arbetsförmedlingen abdikerat runt om i landet. Regeringen behöver mobilisera i budgeten och se till att arbetsförmedlingen tar sitt ansvar och samarbetar med kommunerna kring individer som behöver stöd. Det behövs för att möta situationen här och nu, och för att skapa en välfungerande arbetsmarknadspolitik från 2022.

Individer långt ifrån arbetsmarknaden behöver bättre stöd.” Socialförvaltningen och arbetsmarknadsenheten saknar härav en aktiv part att samverka med kring målgruppen.

”Statens ansvar för vissa målgrupper behöver utökas och arbetslösa ska framför allt ha sin försörjning genom arbetslöshetsersättning och sjuka inom socialförsäkringssystemet. Idag utgör dessa en stor grupp som har

ekonomiskt bistånd och det är inte hållbart.”

Social- och omvårdnadsnämndens kostnader för ovan nämnda grupper t.o.m.

2020-08-31 är

Kostnader för sjuka januari – augusti 861 000 kr Kostnaden för arbetslösa januari – augusti 6 599 000 kr

Forskning har tydligt kunnat visa att den absolut viktigaste skyddsfaktorn mot social- och psykisk problematik är att lyckas i skolan. Det som i framtiden till stor del kommer att kunna påverka hur många individer som blir i behov av försörjningsstöd blir således hur eleverna lyckas i skolan och hur barn- och utbildningsnämndens klarar att stödja eleverna att lyckas med studierna.

Det preventiva arbetet som bedrivs i samverkan mellan barn- och

utbildningsnämnden och social- och omvårdnadsnämnden kommer också få stor betydelse. Har nämnderna tillsammans resurser med kompetens att möta barn och familjers behov tidigt så kommer antalet försörjningsstödsärenden att minska.

En faktor som också påverkar kostnaderna för försörjningsstödet är hur många ärenden varje handläggare har ansvar för. En handläggare bör helst inte ha ansvar för fler än 30-35 ärenden. En stor ärendemängd per

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

handläggare försvårar ett fördjupat arbete och noggrann utredning och uppföljning i varje ärende. Detta kan innebära att vissa ärenden under perioder kan läggas på löpande utbetalning, vilket kan kosta mera än det borde göra. Slutsatsen av detta är att förvaltningen, i dagsläget behöver bemanna de fem tjänster som finns i personalbudgeten. Under hösten kommer 0,70 procent tjänst att vara vakant.

Missbruk

Handläggningen av missbruksärenden har inte i alla delar lika skarpa tidsgränser som vid handläggning av barn och ungdomsärenden.

Grundstrukturen liknar i stort handläggningen av barn ärenden.

När en anmälan inkommer ska det alltid göras en förhandsbedömning. Vid förhandsbedömningen, som sker i den enskildes hem eller på kontoret, görs en bedömning av personens hälsotillstånd, missbruk och sociala situation. Vid bedömningar i den enskildes hem är det inte helt ovanligt att

social-sekreterarna behöver tillkalla ambulans för transport av personen till den somatiska eller psykiatriska akutmottagningen.

Ärenden som är av mindre akut karaktär och där personen tackar nej till fortsatta kontakter med socialtjänsten redan i samband med

förhandsbedömningen så inleds ingen utredning. Vill en vuxen person inte ha någon hjälp från nämnden så föreskriver 11 kap 1 § att nämnden inte ska inleda utredning. Inkommer det en ansökan från någon enskild så ska den alltid utredas.

Nämnden är dock skyldig att inleda utredning om det inkommer en LVM-anmälan från en läkare. Ansvarig chef är personligt ansvarig för att detta sker.

Vid underlåtelse kan ansvarig chef dömas till dagsböter eller fängelse i högst två år.

De vanligast förekommande drogerna är amfetamin, hasch, opiater, heroin, benzodiazepiner och alkohol.

När förvaltningen utreder missbruksärenden så används Addiction Severity Index (ASI) ASI är en standardiserad bedömningsmetod i intervjuform avsedd för användning i missbruks- och beroendeverksamhet.

Huvudsyftet med ASI är att kartlägga den enskildes problemsituation,

missbruk, social situation och upplevd psykisk- och somatisk hälsa. Det ger en grund för bedömning av hjälpbehovet och är ett verktyg för vidare

vårdplanering. ASI-intervjun användas också för uppföljning och utvärdering.

De missbruksärenden som aktualiseras vid förvaltningens vuxenenhet kan man generellt kategorisera på två sätt; vuxna personer med ett etablerat missbruk som flyttar in i kommunen och en grupp är personer som vuxit upp i kommunen, personer som levt i dysfunktionella familjer. Detta har i sin tur påverkat personens möjlighet att utvecklas till en trygg person, en person som inte fått goda förutsättningar att lyckas i skolan. Utöver detta så har flera av, de genom åren aktuella, missbrukarna haft odiagnostiserade

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

neuropsykiatriska funktionshinder som de självmedicinerar med droger. Det finns även undantag från dessa beskrivningar.

För att kunna motverka missbruk så krävs att skolan och socialtjänsten arbetar tillsammans tidigt så att den dysfunktionella familjen får insatser som kan leda till förändrade förutsättningar för barnet. Arbetet i den nya

samverkansstrukturen tillsammans med skolan, LSS och socialförvaltningen kommer kunna skapa bättre förutsättningar för socialtjänstens öppenvård att arbeta med dessa familjer i ett tidigare skede än idag. Förutsättningarna för ett multiprofessionellt arbete är att SAM-KRAFT och närvaroteamet eller att andra motsvarande verksamheter finns.

Samverkan med boendestöd fungerar mycket väl, detta är dock inte tillräckligt i alla ärenden. Kommunen saknar flexibla boendelösningar för målgruppen.

Möjligheten att utveckla olika kostnadseffektiva boendelösningar bör undersökas.

Våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck

Arbetet med våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck är en kommunövergripande fråga. På initiativ från socialtjänsten har

Brottsförebyggandet rådet fått ett övergripande ansvar för frågan.

Folkhälsostrategen har av BRÅ fått uppdraget att leda det

kommunövergripande arbetet. Folkhälsostrategen har till det övergripande arbetet samlat barnmorskemottagningen, primärvårdens psykisk hälsa, koordinator primärvården, hemtjänsten, kriminalvården, socialtjänsten, AME, elevhälsan, LSS, personalavdelningen och konsumentvägledaren.

Nyckelpersoner har utarbetat en kommunövergripande strategi för arbetet.

Genom detta skapas förutsättningar för ett sammanhållet

kommunövergripande arbete. Med utgångspunkt från den övergripande strategin har berörda förvaltningar och personalavdelningen tagit fram handlingsplaner för arbetet.

Ärenden avseende våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck ökar hos socialtjänsten. En av anledningarna till detta är troligen att

kunskaperna hos de olika myndigheterna blivit bättre de senaste två åren.

Under de två första tertialen har 23 ärenden avs. våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck aktualiserats. Utredning inleds inte i

våldsärenden där den utsatte inte vill ha något stöd eller hjälp från nämnden.

Lagstiftningen föreskriver dock att utredning alltid ska inledas avseende barns situation om barn finns i familjer där det förekommer våld.

För att bedöma och utreda den utsattes situation använder förvaltningen FREDA. FREDA är en standardiserad bedömningsmetod som förvaltningen använder i arbete mot våld i nära relationer. FREDA består av tre instrument, FREDA kortfrågor, FREDA beskrivning och FREDA farlighetsbedömning.

FREDA ger socialförvaltningen stöd i att identifiera och bedöma behov av skydd och stöd i arbetet med personer som utsatts för våld i nära relationer.

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar i många fall om hot som begränsar en ung persons handlingsutrymme eller rätt att själv välja partner. Den som öppet utmanar eller trotsar den rådande normen anses dra skam över hela

Social- och omvårdnadsnämnden Postadress: Tidaholms kommun | 52283 Tidaholm

familjen och riskerar att straffas fysiskt för att familjen eller ett utökat kollektiv ska återfå det som uppfattas som förlorad heder. Gärningspersonerna är ofta familjemedlemmar, släktingar eller andra medlemmar av gemenskapen När en anmälan om våld i nära relation inkommer till förvaltningen så handlar det ibland om att omedelbart skydda den som är utsatt för våldet.

Förvaltningen måste då snabbt skapa sig en bild över situationen och hitta ett boende där den utsatte är trygg och skyddad. Förvaltningen har även att tillse att den utsatte på ett säkert sätt kan flyttas från sin utsatthet och transporteras till ett skyddat boende.

Efter en tid, vilken kan variera, när allt praktiskt lösts och den utsatte och

Efter en tid, vilken kan variera, när allt praktiskt lösts och den utsatte och