• No results found

Statsbidrag 1 820 000

Övriga bidrag 200 000

Utbildningsnätverket 13 000

Projekt

Projektet Normer Attityder och Beteenden 300 000 Projektet Norden Nätet Rasismen 700 000

Totalt 3 033 000

Huvudintäkter

Varje år ansöker förbundet om statsbidrag hos Ungdomsstyrelsen. Bidragets storlek beror på antalet medlemmar och föreningar och förbundsstyrelsen beräknar att Ungdomsstyrelsen bidrag 2014 kommer vara 1 820 000 kr.

Dessutom väljer förbundsstyrelsen att lägga ett mål om att 200 000 kr av våra kostnader detta år ska vara finansierat av övriga bidrag än statsbidraget från Ungdomsstyrelsen.

Utbildningsnätverket är intäkter sålda utbildningar inom ramen för utbildningsnätverket. Till 2014 föreslår förbundsstyrelsen ett mål om att sälja utbildningar för 13 000 kr.

Projekt

Projektet Normer Attityder och Beteenden är ett projekt som drivs tillsammans med Sverok. Ung Media och Sverok är till lika delar ägare. Projektet omsätter totalt 600 000 kr per år och eftersom Ung Media äger hälften av projektet redovisas här 300 000 kr.

Projektet Norden Nätet Rasismen är ett projekt som Ung Media tillsammans med Föreningen Norden och Ungdom mot Rasism driver. Projektet omsätter totalt 2 100 000 kr. Eftersom Ung Media är en av tre delägare redovisas här 700 000 kr.

Alla dessa projektmedel är öronmärkta på så vis att medlen måste gå till just de projekten. Beviljas inte medel till ett projekt kommer inte projektet att genomföras.

Kostnader

Resultatgrupp kr

Kostnader

Förvaltning

Kansli -550 000

Statsbidragsansökan -30 000

Förbundsförvaltning -130 000

Marknadsföring och kommunikation -30 000

Förtroendevalda

Förbundsstyrelse -340 000

Valberedning -20 000

Revisorer -5 000

Medlemmar

Presskonferensen -100 000

Kongress -130 000

Ekonomiska bidrag -425 000

Utbildningsnätverk -25 000

Medlemsträffar -30 000

Distriktsstöd -10 000

Arbetsgrupper -50 000

Projekt

Projektet Normer Attityder och Beteenden -300 000 Projektet Norden Nätet Rasismen -700 000

Totalt -2 875 000

Förvaltning

Förbundets förvaltning består av fyra delar. Kansli, statsbidragsansökan, förbundsförvaltning, samt marknadsföring och kommunikation. Kansliet är den löpande verksamheten och administrationen. I den posten inryms personalkostnader, lokalhyra för kontoret och övriga löpande

administrationskostnader.

Statsbidragsansökan är de kostnader som uppkommer i samband med ansökan av statsbidraget. Härtill hör kostnader för extern revision samt löner för timanställda som ringer och kontrollerar våra

föreningars medlemmar.

Förbundsförvaltning är den övriga administrationen. Till förbundsförvaltning hör kostnader för förbundets redovisningskonsult, vår medlemsdatabas och övriga internettjänster samt våra olika medlemskap i andra organisationer.

Förtroendevalda

Förbundet har tre grupper av förtroendevalda. Budgeten för styrelsen innefattar dels arvode och telefon till ordförande. Dessutom innehåller posten kostnader för styrelsens möten och arbete samt kompetensutveckling för styrelsen.

Valberedningen innefattar kostnader för mötes- och rekryteringskostnader samt kompetensutveckling.

Revisorer innefattar kostnader för resor och andra kringkostnader som krävs för att kunna göra en revision.

Medlemmar

Presskonferensen är Ung Medias årliga nationella utbildningshelg. Kongressen är förbundets högsta beslutande organ.

Ekonomiska bidrag innefattar alla våra ekonomiska bidrag som man som förening kan ansöka om.

Dessa är föreningsbidrag, välkomstbidrag och projekt- och evenemangsbidrag.

Utbildningsnätverket är det nätverk av medlemmar som är ute och utbildar dels medlemsföreningar men också andra grupper som är intresserade av tryck- och yttrandefrihet.

Medlemsträffar innefattar resekostnader och andra kringkostnader för ordförande när hen är ute och träffar medlemsföreningarna.

Distriktsstöd är kostnaden för att utveckla distrikten i enlighet med verksamhetsplanen.

Arbetsgrupper innefattar kostnader för att starta upp arbetsgrupper.

Projekt

Projektens medel är villkorade. Med det vill sägas att de enbart får användas till projektens verksamhet.

Kostnaderna i budgeten visar projektens kostnader som kommer belasta år 2014 års budget.

Proposition: Vision för Ung Media Sverige

Bakgrund

Som en del av omstruktureringen har förbundsstyrelsen fått i uppdrag att formulera en vision för förbundet. Visionen är tänkt att fungera som en ledstjärna i förbundets arbete. Den är en kortfattad beskrivning av vad vi drömmer om att uppnå, och ska göra det enklare för såväl medlemmar som utomstående att förstå varför Ung Media finns och vad vi som förbund strävar efter.

Visionen

Förbundsstyrelsens förslag på vision lyder:

Vår vision:

Var och en av Sveriges unga kan fritt sprida sina ord, bilder, idéer och drömmar. Detta kan de genom att själva

producera media och genom att ha tillgång till media producerad av andra unga. Unga medieproducenter är en stark kraft som påverkar både ungas liv och hela samhället.

Huvudyrkande

Förbundsstyrelsen yrkar på att…

• anta Vision för Ung Media Sverige.

Proposition: Förbundsstyrelsens arvode

Bakgrund

Ung Media Sverige har de senaste två åren haft ett månatligt arvode på 650 kr till

förbundsstyrelseledamöter. Förbundet har som förhållningssätt att förbundet står för alla Ung Media Sverige relaterade kostnader för förbundsstyrelseledamoten. Arvodets syfte har varit att underlätta engagemang och eventuellt fylla ut oförutsedda kostnader inom uppdraget. Arvodet var tänkt att underlätta för ett engagemang i Ung Media Sverige, då det inte ska påverka enskildas privata ekonomi.

Då Ung Media Sverige kan och ska betala alla kostnader, fyller inte arvodet sitt syfte utan blir mer som en slags månadspeng vilket ger fel signaler. Ung Media Sverige är ett ideellt förbund och engagemanget i det likaså.

Förbundsstyrelsen har samma vision om att ett engagemang inte ska bekostas av medlemmars privata ekonomi. Att ta bort arvodet skulle inte heller göra det. Ung Media Sverige står idag för resor, kost och boende i samband med förbundsstyrelsemöten eller annan verksamhet som har med förbundet att göra och som ingår i styrelseuppdraget.

Huvudyrkande

Förbundsstyrelsen yrkar på att:

Förbundsstyrelsens arvode fastställs till 0 kronor, med undantag för förbundsordföranden som får arvode enligt gällande arvoderingsvillkor fastställda på årsmötet 2012.

Proposition: Reviderat principprogram

Bakgrund

På årsmötet 2012, när Ung Medias nya principprogram antogs, röstade årsmötet även igenom en motion från Örebro studentkår om att Ung Medias texter och dokument ska inkludera studentmedia på ett bättre sätt.

Medlemsföreningar på universitet och högskolor är en relativt ny företeelse i förbundets snart

femtonåriga historia, och i många texter och dokument, inklusive det nya principprogrammet, beskrevs situationen för “skolmedia” utan att “studentmedia” nämndes, vilket osynliggjorde många av våra medlemmar.

I diskussionen kring motionen tog förbundsstyrelsen på sig ansvaret att göra alla förbundets texter mer inkluderande och representativa för medlemmarna. Detta arbete har sysselsatt oss under året, med genomgång av hemsidan, framtagandet av riktlinjer för en mer inkluderande kommunikation, och sist men inte minst en omarbetning av principprogrammet.

Related documents