• No results found

I och med förra årets stadgeändringar ändrades räkenskapsåret, verksamhetsåret och styrelsens mandatperioder. Detta fyller ett syfte, men gör det hela lite knepigare att förstå. Istället för att ha mandatperioder mellan årsmötena som är vanligt i de flesta mindre föreningar väljs styrelsen för Ung Media på kalenderår – alltså från januari till december.

Revisorernas uppdrag är att granska styrelsens arbete – och en av de viktigaste delarna i granskningen är årsredovisningen och bokslutet. Eftersom att årsredovisningen färdigställs i början av året kan den först tas upp på följande kongress – som inträffar nästan ett år efter avslutat räkenskapsår. Följande tidslinje beskriver hur det kommer att fungera för de revisorer och styrelse som väljs på årets kongress:

FÖR STADGEÄNDRING KRÄVS 2/3 MAJORITET.

I figuren nämns revisorernas rapport. Självklart undrar kongressen 2014 hur styrelsen som valdes 2013 har skött sig – de vill inte vänta på revisorsberättelsen 2015. Därför lämnar revisorerna en rapport redan innan de haft möjlighet att titta på årsredovisningen. Det är denna rapport som regleras lite otydligt i nuvarande stadgar – och därför föreslår vi följande ändring:

Huvudyrkande

Förbundsstyrelsen yrkar på att:

• Ändra §13 mom 4 i stadgarna till:

Den auktoriserade revisorns uppgift är att granska förbundets räkenskaper och årsredovisning samt därefter upprätta en revisionsberättelse som redovisas på kongressen som följer på

avslutad mandatperiod. Verksamhetsrevisorernas uppgift är att granska förbundets räkenskaper, årsredovisning och verksamhet samt därefter upprätta en revisionsberättelse som redovisas på kongressen som följer på avslutad mandatperiod. Revisionsberättelsen skall innehålla ett förslag till beslut i frågan om ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen. Verksamhetsrevisorerna ska också granska förbundets verksamhet löpande under mandatperioden, och presentera en

revisorsrapport som redovisas på den kongress som infaller under mandatperioden.

Nov 2013: sin berättelse för 2014.

Har styrelse 1 skött sig kan de få ansvarsfrihet.

Revisorer 2 presenterar sin rapport för 2015.

Nov 2014:

Revisorer 1 presenterar sitt arbete under året i en revisorsrapport.

Styrelse 2 och revisorer 2 väljs.

Årsskiftet:

Styrelse 2 börjar arbeta.

Proposition: Stadgeändring gällande motionsstoppet

Bakgrund

I de nuvarande stadgarna föreskrivs att förbundet har ett motionsstopp som

reglerar att förslag till kongressen måste lämnas till förbundsstyrelsen senast 4 veckor innan

kongressens öppnande. Det står som följer i §7: mom 6 Motionsstopp för förbundet är fyra veckor innan kongressens öppnande.

Ett motionsstopp möjliggör för förbundsstyrelsen att ge ett svar på de motioner som inkommer till kongressen. Motionsstoppet fungerar också som en säkerhet för att inga motioner inlämnas som inte är genomtänkta samt gör det lättare att tidsplanera kongressen.

Förbundsstyrelsen anser trots detta att motionsstoppet står i vägen för medlemmarnas möjlighet att påverka förbundets verksamhet. Av tradition är många deltagare på kongressen för första gången och utan att ha särskild erfarenhet av årsmöten eller hur det går till för att påverka. Därför anser

förbundsstyrelsen att motionsstoppet bör tas bort för att möjliggöra för motioner att inkomma på kongressen, motioner som annars inte på samma enkla sätt hade kunnat lyftas.

För att det inte ska finnas motsättningar i stadgarna om §7 mom 6 tas bort vill styrelsen även stryka den andra meningen i §7 mom 9. Meningen lyder: ”En proposition eller en motion som inkommit efter motionsstoppet kan behandlas av kongressen om minst fem sjättedelar av de närvarande ombuden beslutar att så ska ske.”

Huvudyrkande

Förbundsstyrelsen yrkar på att…

• Stryka §7 mom 6 ur stadgarna.

• Stryka andra meningen i §7 mom 9.

FÖR STADGEÄNDRING KRÄVS 2/3 MAJORITET.

Proposition: Stadgeändring gällande namn på motioner och propositioner

Bakgrund

För förslag till kongressen finns det i dagsläget två namn: motioner och

propositioner. Motioner är medlemmarnas

förslag och propositioner är de förslag som förbundsstyrelsen lämnar till kongressen att besluta om.

Förbundsstyrelsen anser att denna uppdelning av förslagen upprätthåller de maktskillnader som finns i förbundet. Propositioner betraktas ibland som felfria bara för att det är förbundsstyrelsen som skrivit dem, något som begränsar den kritiska granskningen av förbundsstyrelsen. Att alla förslag, oavsett vem som inkommer med dem, väger lika tungt och betraktas på samma sätt är viktigt och därför vill

förbundsstyrelsen byta namn på motioner och propositioner till förslag med, där det är relevant, en hänvisning till vem som kommit med förslaget.

Huvudyrkande

Förbundsstyrelsen yrkar på att…

• Ändra §7 mom 5 till:

! mom 5 Kallelse skall skriftligen ske till samtliga medlemsföreningar och distrikt högst tio och minst åtta veckor innan kongressens öppnande. Kallelsen skall innehålla förbundsstyrelsens förslag till beslut, instruktioner om hur föreningsmedlem skall gå tillväga för att lägga förslag samt hur nominering och kandidering till förtroendeuppdrag inom förbundet går till.

• Ändra lydelsen ”Övriga propositioner” i §7 mom 7 till ”Övriga förslag”.

• Ändra lydelsen ”Inkomna motioner med styrelsens svar och förslag till årsmötet” i §7 mom 7 till ”Medlemmarnas förslag till kongressen med förbundsstyrelsens svar”.

• Ändra §7 mom 9 till:

! mom 9 För att ett ärende skall tas upp på kongressen måste det ha lyfts genom ett förslag.

• Ändra lydelsen ”Behandling av propositioner” i §7 mom 10 till ”Behandling av förslag”.

• Stryka lydelsen ”Behandling av motioner” ur §7 mom 10.

• Ändra första meningen i §10 mom 1 till:

! mom 1 För att ändring i denna stadga skall kunna ske måste ändringen föreslås i ett förslag på kongressen.

• Ändra §10 mom 2 till:

! mom 2 Förslag om stadgeändring måste vara inkommet till förbundsstyrelsen senast tolv veckor innan kongressens öppnande.

• Ändra §15 mom 2 till:

! mom 2 Frågan om förbundets upplösning måste lyftas i ett förslag inkommet till förbundsstyrelsen minst 16 veckor innan kongressens öppnande och att frågan skall behandlas skall anges i kallelsen.

FÖR STADGEÄNDRING KRÄVS 2/3 MAJORITET.

Proposition: Stadgeändring gällande felaktiga skrivelser

Bakgrund

I förbundets nuvarande stadgar finns en del stavfel och felskrivningar som

förbundsstyrelsen vill ändra på:

1. I stadgan särskrivs i två paragrafer “extrainsatt”. De paragrafer som avses är §4 mom 2 och §8 mom 1.

2. I §10 mom 2 andra meningen står det riksstämman istället för kongressen.

Huvudyrkande

Förbundsstyrelsen yrkar på att…

• I §4 mom 2 och §8 mom 1 ändra från “extra insatt” till “extrainsatt”.

• I §10 mom 2 ändra från riksstämman till kongressen.

FÖR STADGEÄNDRING KRÄVS 2/3 MAJORITET.

Bilaga: Stadgar för förbundet Ung Media

Related documents