• No results found

10. Innsatser for sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon i Sverige

10.8 I hvilken grad fokuserer innsatsene på de fire kjennetegnene ved

Svarene viser generelt en god overensstemmelse mellom de svenske innsatsene og fire kjennetegene som arbeidsgruppen har vektlagt ved sosiålt entreprenørskåp: ”Utvikle og prøve ut nye løsninger”, ”utvikle og prøve ut nye løsninger som involvere målgruppen for/medarbeidere i det sosiålentreprenøriske årbeidet”, ”stimulere til såmårbeid mellom fågfelt og virksomhetmodeller”, såmt ”å stimulere til bærekråft – øko-nomisk og såmfunnsmessig”.

De åller fleste svårer åt de ”til en viss gråd” eller ”i stor gråd” gjør det-te og godt over hålvpårdet-ten i ”stor gråd” på ålle spørsmål.

Blant våre respondenter svarer noen færre det samme for utvikling og utprøving av nye løsninger, og om lag halvparten svårer åt de ”i stor gråd” hår fokus på henholdsvis involvering åv målgruppen og økono-misk bærekraft.

Respondentene synes å legge et særskilt stort fokus på utvikling av sosialt og økonomisk bærekraftige virksomheter, nær 8 av 10 svarer at de i stor grad fokuserer på dette.

Det er vanskelig å se klare forskjeller mellom svarene fra ulike grup-per av aktører. Et spørsmål der det likevel er en viss forskjell er det som handler om å involvere målgruppen. I hovedsak har private og nyere innsatser mindre fokus på å involvere målgruppen. I noen tilfeller kan man ane at den som har svart har vurdert ut fra egen virksomhets ut-forming og gjennomføring, og ikke ut fra hva man etterstrever som mål med de innsatsene man gjennomfører.

Utvikle og prøve ut nye løsninger

3 10 27 0 1 0 5 10 15 20 25 30

Ikke spesielt Til en viss grad I stor grad Vet ikke Annet Et eksempel er SE-Forums akseleratorprogram og innovasjonslab som nettopp forsøker å prøve ut nye løsninger på de samfunnsproblemene som deltakerne har med seg. Andre eksempler er ekstra lang utdan-ningstid i de av Arbetsförmedlingens utdanninger som er rettet mot å starte sosiale foretak, og støtte til start og utvikling gjennom sosial fran-chising av forretningsideer som er sosialt og økonomisk bærekraftige.

Målgruppeinvoldering

Blant de som svarte, som arbeider direkte med å skape eller støtte sosia-le foretåk, svårte en overveiende måjoritet ”i stor gråd”. Deltåkelse frå målgruppen løftes frem som en nøkkelfaktor, det å utvikle forståelsen for målgruppens behov. Målgruppen er ofte initiativtakere og drivende.

Figur 10.5. Utvikle og prøve ut nye løsninger som involverer målgruppen for det sosialentreprenøriske arbeidet

Eksempler er forsøksaktiviteter for å prøve ulike løsninger/sosiale in-novasjoner, og utvikle former for forretningsutvikling for foretakene gjennom rådgivning, utdanning, nettverksbygging med mer. Men også nye veier for å skape sikkerhet for lån, og implementering av metoder for å vise den samfunnsmessige nytten ved virksomhetene, for eksmpel gjennom Social Return on Investment (SROI).

Samarbeid på tvers av fagfelt og virksomhetmodeller

Målet for samarbeidet varierer i forhold til aktørenes oppdrag. Flere arbeider med å utvikle samarbeid mellom sosiale foretak, mellom sosia-le foretak, samfunnet og det private næringslivet. Dette for å styrke de sosiale foretakenes rolle i samfunnet og mulighetene for agere på et marked. Samarbeid er ofte en forutsetning for virksomheten, ikke minst når det gjelder finansiering. Myndigheter stiller i blant krav til samar-beid for å få finansiering.

7 8 24 0 2 0 5 10 15 20 25 30

Ikke spesielt Til en viss grad I stor grad Vet ikke Annet

Figur 10.6. Stimulere samarbeid på tvers av virksomhetsmodeller

Andre har fokus på å styrke bedriftssamarbeid for å styrke foretakenes økonomiske bærekraft og langsiktige holdbarhet.

Samarbeid mellom de ulike sektorene fremmer bærekraft og holistisk problemløsning. På flere hold arbeider man med å integrere en sosial dimensjon i Triple Helix = Quadrupel Helix.

De som svårer ”ikke spesielt” hår en tydelig åvgrenset virksomhet el-ler målgruppe som for eksempel å skape investornettverk og arbeid i og med skoler.

Utvikle bærekraft (økonomisk og samfunnsøkonomisk)

I stort sett samtlige svar vektlegges betydningen av bærekraft i begge betydninger av begrepet; At den økonomiske og samfunnsøkonomiske utviklingen styrkes av et samarbeid og integrasjon av entreprenørskap i samfunnets innsatser. Flere påpeker at det er nettopp dette som er årsa-ken til sosialt- og samfunnsentreprenørskap – at begge (alle) aspektene er med: Sosial, økonomisk og økologisk bærekraft.

0 7 32 0 2 0 5 10 15 20 25 30 35

Ikke spesielt Til en viss grad I stor grad Vet ikke Annet

Figur 10.7. Utvikle bærekraft, både økonomisk og sosialøkonomisk

10.9 Oppsummerende kommentar

Begrepene sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon er relativt nye i Sverige, men har i løpet av de siste 10 årene blitt stadig mer etablerte. De fleste aktørene som i dag gir støtte til området, har også et bredere oppdrag knyttet til støtte til entreprenørskap, foretak eller innovasjon, der støtten til sosial entreprenørskap og sosial innovasjon utgjør en større eller mindre del av virksomheten. Flere av aktørene som gir di-rekte støtte til entreprenører finnes i tredje sektor, og mange har fra før av, arbeidet med støtte til etablering i den sosiale økonomien. I løpet av den senere tiden har det også kommet til privat drevne aktører som i hovedsak retter seg mot sosiale entreprenører. Flere universitetstilknyt-tede inkubatorer eller Science Parks utvider og utvikler nye, eller tilpas-ser eksisterende arbeidsmetoder. Mulighetene til å få støtte til oppstart og utvikling varierer imidlertid over landet. Flere nasjonale myndigheter har i løpet av de siste 10 årene fått oppdrag fra regjeringen hvor målet er å utvikle området. Det har da i første rekke handlet om synliggjøring, utredninger, økt bruk av anskaffelser og fordeling av prosjektmidler.