• No results found

3. Tidigare forskning

3.5 Hypotesutveckling

Vi kommer här nedan att presentera och utveckla de hypoteser som kommer att ligga till grund för den fortsatta studien. Vi återkopplar även till vår tidigare presenterade forskningsmodell med hypoteserna i tillägg, för att tydliggöra sambanden utifrån den tidigare presenterade forskningen.

3.5.1 Kopplingarna mellan ATL, objektivitet, RAQ acts och den etiska kulturen

För att en revision ska vara meningsfull krävs det som vi tidigare nämnt att revisionen baseras på en oberoende och objektiv granskning (Lundén, 2005). Vi tror att för att man ska kunna vara objektiv i sina handlingar fullt ut behöver man också ha en slags förebild som visar vägen för vad som är rätt och fel. Ett etiskt, autentiskt eller autentiskt transformativt ledarskap står för trovärdiga, ärliga och pålitliga ledare (Toor & Ofori, 2009) som har moraliska värderingar och principer som att vara rättvis, rättfärdig, omtänksam och hänsynsfull (Brown & Treviño, 2006). Specifikt utmärkande för den autentiske transformativa ledaren är enligt Zhu et al (2011) en medvetenhet om vart man står moraliskt och etiskt. Teorin kring ATL beskriver ledare som har en vision och värderingar som främjar etiskt riktiga beteenden, och ledarskapet utgörs av grundläggande moraliska komponenter som gör att autentiska transformativa ledare har möjlighet att ställa höga krav på moral och etiska handlingar. För dessa ledare känner medarbetarna beundran, tillit och lojalitet (Yukl & Kaulio, 2012) och de leder på ett sätt som gör att underordnande efterliknar, eller till och med imiterar, deras moraliska handlingar (Ibid.).

I en experimentell studie gjord av Cianci et al. (2014) testades det autentiska ledarskapets inverkan på försökspersonernas moral och etiska beslut. De fick fram att ledarskapet signifikant hindrar individer från att ta oetiska beslut när de står inför någon form av frestelse (d.v.s. någon form av incitament eller möjlighet). Eftersom ATL liksom det autentiska ledarskapet i Cianci et als. (2014) studie är ett etiskt ledarskap (Toor & Ofori, 2009) innehåller de liknande positiva komponenter. ATL har dessutom den ovan beskrivna transformerande egenskapen, d.v.s. en mycket stark påverkan på sina anställda (Yukl & Kaulio, 2012; Bass och Steidlmeiers, 1999). Vi ser därför att autentiska transformativa ledare på revisionsbyråerna borde kunna påverka revisorerna och stärka dem etiskt och moraliskt. Revisorer som själva sätter högt värde på etik och moral borde i förlängningen ha en bättre förmåga att motstå yttre påverkningar av moraliskt tveksam karaktär

Förutom att vara objektiv i sina handlingar ansvarar revisorn för att kvaliteten på revisionen uppfyller de krav som finns, genom att exempelvis inte utföra så kallade kvalitetsreducerande handlingar (RAQ acts). Dessa kvalitetsreducerande handlingar ökar risken för att revisionen inte lever upp till den standard som den är i behov av att göra (Coram, et al., 2000). RAQ acts handlar liksom objektiviteten till stor del om att ge efter för klientens önskemål (Coram et al., 2003; Pierce & Sweeney, 2004; Sahnoun & Ali, 2011; Willett & Page, 1996) och vi ser därför att samma argument som talar för att ATL ökar objektiviteten också talar för att ATL kan minska förekomsten av RAQ acts. Därutöver är det så att revisionens kvalitet är svår att bedöma (Herrbach, 2001) vilket gör den särskilt känslig för beteendet hos de individer som bär ansvaret för revisionsarbetet. Att kontrollera beteendet är också en av de åtgärder som Otley och Pierce (1996b) anser kan minska RAQ acts. En autentisk transformativ ledare ser vi kan påverka beteenden genom att de föregår med gott exempel och lever som de lär, samtidigt som de använder sitt inflytande för att få medarbetarna att anta sina moraliska värderingar, övertygelser och principer (Zhu et al., 2011). Det finns därför anledning att tro att detta beteende smittar av sig på medarbetarna vilket i sin tur leder till en minskning av kvalitetsreducerande handlingar. Detta antagande ger oss följande hypotes:

Hypotes 2: ATL minskar RAQ acts hos revisorer

Vi har tagit upp att autentiska transformativa ledare får sin omgivning att agera på ett sätt där moralen genomsyrar beslutsfattandet och att det i slutändan leder till ett moraliskt riktigt handlande (Zhu et al., 2011). Ett etiskt ledarskap har inte bara en direkt påverkan på de anställdas etiska tankar och beteenden, utan har även visat sig ha en indirekt påverkan genom att ledarskapet bygger en etisk kultur inom organisationen (Douglas et al., 2001; Schaubroeck et al., 2012). Detta ser vi stämmer med Burns ursprungliga teori kring det transformativa ledarskapet som ser ledarskapet som en process där “ledare och medarbetare lyfter varandra till högre nivåer när det gäller moral och motivation” (Yukl & Kaulio, 2012, s. 296) och det ser vi som att en etisk kultur byggs upp på företaget. Även Bass och Steidlmeier (1999) menar att ATL skapar en moralisk miljö för organisationen genom idealiserad påverkan, intellektuell stimulans, individuell omtanke och

inspirerande motivation.Teorier kring ATL säger också att ledarskapet påverkar det etiska klimatet genom att det integrerar ledarnas moraliska värderingar med deras vision, uttalanden, utföranden, och åtgärder (Zhu et al., 2011). De etablerar också etiska beslutsstandarder och processer, utvecklar riktlinjer för etiska val, ger moraliska belöningar och discipliner samt kommunicerar ut etik och värderingar (ibid.). Ledare som beter sig etiskt kan enligt Huhtala et al. (2013) utveckla den etiska kulturen i sin organisation. Även Douglas et al. (2001) menar att en etisk miljö skapas inom företaget genom ledningens uttalade värderingar och genom deras handlingar.

Vi ser därför att autentiska transformativa ledare har stora möjligheter att utveckla den etiska kulturen i sina organisationer.

Hypotes 3: ATL har en positiv påverkan på den etiska kulturen på revisionsbyråer

I teorin beskriver vi att etiskt ledarskap, dit ATL hör, indirekt influerar anhängares tankar på ett positivt sätt genom den positiva påverkan ledaren har när det kommer till att bygga en etisk kultur på flera nivåer i organisationen (Schaubroeck et al., 2012). Det ger uttryck för att ledarskapet påverkar de anställda genom den kultur som byggs upp. Douglas et al. (2001) påvisar i sin studie att upplevd organisatorisk etisk kultur indirekt är relaterad till etiska bedömningar. Den etiska kulturen påverkar således enskilda värderingar, vilket i sin tur också påverkar omdömet (ibid.). Douglas et al. (2001) beskriver att omdömet påverkas av kulturen när kulturen stödjer tydliga värderingar. Med detta anser vi att när en transformativ ledare har fått in en tydlig värdegrund i revisionsbolaget kommer revisorernas omdömen att spegla den kultur som har byggts upp i organisationen. Detta stöds av Kreiner och Ashforths (2004) studie som säger att transformativa ledare har en direkt påverkan på organisatorisk identifikation, vilket innebär att anställda känner en samhörighet med sin egen organisation. Organisatorisk identifiering kan således klassas som en särskild form av social identifikation och när medarbetare börjar identifiera sig med sin organisation blir den upplevda organisationstypiska egenskaperna en del av deras egen självbild (Epitropaki & Martin, 2005). En organisations etiska kultur och den etiska miljö som finns inom revisionsbyrån genom ledningens handlingar och deras uttalade värderingar,kan enligt Douglas et al. (2001) vara det som är mest betydelsefullt för att motverka ett oetiskt beteende. Vi tycker därför att det är intressant att undersöka om ATL, som anses vara ett ledarskap som präglas av stark etisk kultur, indirekt kan påverka detta beteende. Det gör vi genom att undersöka om kulturen har en positiv inverkan på revisorers objektivitet samt handlingar som kan påverka kvaliteten på revisionen, vilket utvecklar följande två hypoteser:

Hypotes 4: En stark etisk kultur ökar objektiviteten hos revisorer Hypotes 5: En stark etisk kultur minskar RAQ acts hos revisorer

3.5.2 Sammanställning av hypoteser

H1 ATL ökar objektiviteten hos revisorer H2 ATL minskar RAQ acts hos revisorer

H3 ATL har en positiv påverkan på den etiska kulturen på revisionsbyråer H4 En stark etisk kultur ökar objektiviteten hos revisorer

H5 En stark etisk kultur minskar RAQ acts hos revisorer

Tabell 3.2: Sammanställning av hypoteser

3.5.3 Forskningsmodell med hypoteser

Vi vill utifrån vårt tidigare presenterade syfte undersöka hur det autentiska transformativa ledarskapet på revisionsbyråer runt om i Sverige påverkar objektiviteten, handlingar som reducerar revisionskvaliteten (RAQ acts) samt den etiska kulturen. Vi vill också undersöka hur den etiska kulturen i sin tur påverkar objektiviteten och RAQ acts. Vi har med utgångspunkt från våra frågeställningar presenterat fem stycken hypoteser. För att tydliggöra dessa hypoteser och påvisa länkarna mellan ATL, objektivitet, RAQ acts och etisk kultur presenterar vi här nedan vår forskningsmodell med hypoteserna inritade.

Related documents