• No results found

ekonomi Marknad

ICa sverige aB ICa norge as ICa

Fastigheter ICa Banken rimi Baltic aB sortiment

& Inköp

IcA AB

Erbjuda ett attraktivt sortiment med fokus på egna märkesvaror, färskvaror och non food

IcA ska fortsätta satsningen på egna märkesvaror, färskvaror och non food. IcA-koncernens utbud av egna märkesvaror ger kunderna ökade valmöjligheter, produkter av hög kvalitet och lägre priser. Satsningarna ska bidra till att öka försäljningen och lön-samheten för de egna handlarna och koncernen.

Samhällsansvar

IcA ska ha en stark lokal förankring där företaget finns. IcA-koncernen ska också bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. Företaget verkar för att minimera negativ miljöpåverkan av verksamheten och tar ansvar för under vilka förhållanden de egna varorna är produ-cerade. IcA värnar också om kunders och medarbetares hälsa genom att erbjuda säkra och nyttiga produkter som hanteras på ett korrekt sätt i alla led samt genom ständiga för-bättringar i arbetsmiljön.

kommersiell styrning

Utifrån kunskaper om kundernas behov, önskemål och köpbeteenden utvecklar IcA ett attraktivt och inspirerande sortiment med ett stort urval av efterfrågade produkter i olika prisklasser. Arbetet med kategoristyrning – att definiera sortimentet inom de olika län-derna och de olika butiksformaten – är centralt.

IcA:s nordiska inköpsorganisation ansvarar för att koordinera koncernens inköp.

Genom att vara en stark förhandlingspart kan IcA få bättre inköpsvillkor och fortsätta att erbjuda kunderna bra priser.

IcA strävar efter att göra varuflödet från leverantör till konsument så effektivt som möj-ligt för att reducera kostnader och minska miljöpåverkan. IcA utvecklar ett nytt nor diskt distributionsnät med syfte att hantera större volymer och färskvaror av hög kvalitet och med god hållbarhet. Satsningen innebär att IcA tar över transportansvaret för varorna från leverantörerna och leveranserna till butik kan på så vis optimeras. målet är att minska de totala utsläppen från transporterna med 20 procent jämfört med tidigare.

IcA arbetar kontinuerligt med att utveckla butiksformaten. Inom stormarknadsprofilen sker utvecklingen av den ”tredje generationens stormarknad”, där IcA tar upp kampen med fackhandelskedjorna genom ett breddat sortiment inom en rad kategorier, såsom djurmat, böcker och media, bädd och bad. Lanseringen av de nya avdelningarna påbörjades under 2007.

ekonomistyrning

Utifrån den förändrade koncernstrukturen har IcA:s koncernfunktion ekonomi genomgått stora förändringar under året. Syftet har varit att anpassa arbetssätt och strukturer efter de krav som ställs på ett internationellt verksamt företag med två börsnoterade ägare.

Den nya organisation som genomfördes i början av 2007 gav bolagen ett tydligare resultatansvar. IcA har även tagit fram en enhetlig rapporteringsstruktur för samtliga bolag inom koncernen

styrelse Claes-göran sylvén vd Hakon Invest AB (ordförande) john rishton

vd och koncernchef, Royal Ahold (vice ordförande)

dirk anbeek

vice vd Franchise och Fastighet, Albert Heijn, Etos, Gall & Gall Peter Berlin

ICA-handlare dick Boer

vice vd och vd Europa, Royal Ahold Fredrik Hägglund

chefsjurist Hakon Invest AB Per jansson

facklig representant Per anders olofsson ICA-handlare Magnus rehn facklig representant Peter Wakkie

vice vd och chefsjurist, Royal Ahold

ledning kenneth Bengtsson koncernchef och vd, ICA AB sonat Burman-olsson vice vd ekonomi, ICA AB Ingrid jonasson Blank vice vd marknad, ICA AB anders nyberg vice vd Sortiment & Inköp Stf koncernchef, ICA AB trond kongrød vd ICA Norge AS Peder Larsson vd ICA Sverige AB antonio soares vd Rimi Baltic

vd:

kenneth Bengtsson

IcA AB

ICa:s samhällsansvar

IcA:s samhällsansvar omfattar såväl koncernens som de hand-larägda butikernas satsningar inom miljöområdet, på medarbe-tare, produktkvalitet och hälsa, samt arbetet med socialt ansvar vid inköp. Klimatfrågan har varit prioriterad och arbetet med att ta fram en klimatstrategi för IcA har präglat året. IcA under-tecknade Klimat upp ropet i Sverige och Klimatlöftet i norge och formulerade målet att minska koncernens koldioxidutsläpp med 30 procent fram till år 2020. IcA har även utökat och tagit fram en ny plattform för sitt eget ekologiska sortiment.

Inom medarbetarområdet präglades årets första halva av de organisationsförändringar som genomfördes. IcA har satsat på att sätta tydligare mål för respektive medarbetare och på att främja medarbetar utvecklingen.

IcA har i sju ståndpunkter sammanfattat sin syn på etik och samhällsansvar, på svenska kallade IcA:s goda affärer.

Ambitionen är att verksamheten i alla led ska vara långsiktigt uthållig och drivas av följande värderingar:

◾ IcA ska drivas med lönsamhet och god etik

◾ IcA ska lyssna på kunderna och alltid utgå ifrån deras behov

◾ IcA ska värna om mångfald och utveckling hos medarbetarna

◾ IcA ska ha en öppen dialog internt och med omvärlden

◾ IcA ska garantera produktsäkerhet och kvalitet

◾ IcA ska främja hälsa och goda matvanor

◾ IcA ska verka för en god miljö med hållbar utveckling

varumärke och marknadskommunikation

IcA:s varumärke IcA har en mycket stark ställning på den svenska marknaden. I reputation Institutes undersökning om Sveriges mest kända varumärken kom IcA på tredje plats.

Klimatfrågan har varit en stor del av marknadskommunika-tionen i Sverige, bland annat genom en framgångsrik kampanj

för lågenergilampor och genom lanseringen av en klimatsajt på www.ica.se.

IcA:s 90-årsjubileum firades genom en rad kundnära aktiviteter. Bland annat bjöd butikerna på tårtkalas och till-sammans satte butikerna och kunderna världsrekord i ballong-blåsning. Under året blev IcA även inskrivet i Guinness rekordbok för den tv-reklam som visats längst.

I norge arbetar IcA med varumärkena IcA och rimi.

IcA står för samma värden i Sverige och norge, men i norge är IcA:s position inte lika stark även om kunskapen om vad IcA står för har ökat under året.

rimi fyllde 30 år under 2007 och kommunikationen kring varumärket syftar till att stärka bilden av rimi som ett trovärdigt lågpriskoncept.

Kunskapen om kunderna och deras behov och önskemål är central i arbetet med att utveckla IcA:s erbjudande och kommunikation. IcA ser butikerna som den främsta kanalen för att nå kunderna.

IcA:s svenska webbplats www.ica.se får en allt mer fram-trädande roll i kommunikationen med kunderna. På denna utvecklar IcA ständigt nya tjänster med inriktning på mat och inspiration. trafiken till www.ica.se har ökat markant och webbplatsen hade under 2007 i snitt 2,1 miljoner besök per månad, vilket kan jämföras med 1,8 miljoner föregående år.

IcA AB

Related documents