• No results found

Identifiering av begränsningar i tillverkningsprocesser

2 BAKGRUND

5.4 Identifiering av begränsningar i tillverkningsprocesser

För att kartlägga tänkbara faktorer som har eller kan ha inverkan på ABB Components

möjligheter vad gäller vidareutveckling av väggenomföringar av typen RIP är en kartläggning av nuvarande maskinpark, traverser etc. som används i tillverkningsprocesser en

nödvändighet. Det är en mängd olika produktionstekniska faktorer som styr vad som i slutändan leder till en tillverkningsduglig produkt. I kartläggningen görs ingen djupdykning i detaljer som till exempel lyftverktyg, verktyg för montage, transporter etc. utan målet är att identifiera de faktorer som anses ha störst påverkan vad gäller vidareutveckling. Som tidigare beskrivet har tillverkningsprocessen sin början genom att en kondensatorkropp lindas och det är också där kartläggningen tar vid.

Begränsningar; Lindningsprocessen

ABB Components har ett flertal maskiner för lindning av kondensatorkroppar men endast två alternativ har potential att klara de dimensioner som koncepten innebär. Tänkbara alternativ vad gäller lindningsmaskiner är Lindningsmaskin 1 och Lindningsmaskin 2. Lindnings- processen sker horisontellt i maskinerna. Följande begränsningar finns i respektive lindningsmaskin:

Lindningsmaskin 1:

- Möjlig papperslängd på kondensatorkropp: 6 200 mm - Möjlig längd på lindningsrör/ledarrör: 6 500 mm

- Möjlig lindningsdiameter på kondensatorkropp: 500 mm

- Möjlig diameter på lindningsrör/ledarrrör: Ingen nämnvärd begränsning då anpassningsbart verktyg tillverkas om nödvändigt.

- Travers för i- och urtagning av kondensatorkropp: Lyftkapacitet: 2 000 kg, Lyfthöjd: 9 800 mm

Lindningsmaskin 2:

- Möjlig papperslängd på kondensatorkropp: 12 000 mm - Möjlig längd på lindningsrör/ledarrör: 13 500 mm

- Möjlig lindningsdiameter på kondensatorkropp: 850 mm

- Möjlig diameter på lindningsrör/ledarrrör: Ingen nämnvärd begränsning då anpassningsbart verktyg tillverkas om nödvändigt.

- Travers för i- och urtagning av kondensatorkropp: Lyftkapacitet: 8 000 kg, Lyfthöjd: 9 600 mm.

Begränsningar; Formnings- och gjutningsprocessen

Formning utförs genom att färdiglindad kondensatorkropp placeras vertikalt eller horisontellt i verkstaden med hjälp av travers. Styrande faktorer huruvida vertikalt eller horisontellt läge tillämpas är längden på kroppen samt dess vikt tillsammans med monterad gjutform. Är kroppen för lång kan formning inte utföras vertikalt på grund av begränsad lyfthöjd. För att generera lyfthöjd har ABB Components installerat en så kallad formningshiss. Formnings- hissen är en sänkbar hiss som kan sänkas ner i verkstadsgolvet för att generera längre lyfthöjd. Se bilaga H för illustration av formningshissens funktion. Vad gäller gjutning finns det två tänkbara alternativ. Antingen kan gjutning ske i singelgjutkärl av typen ”S1-S12” eller

singelgjutkärl av typen ”autoklav”. Det som skiljer singelgjutkärlen är framförallt innermåtten på kärlen vilket begränsar hur lång gjutform som kan placeras inuti gjutkärlet.

Tillvägagångssättet vid tillämpning av respektive singelgjutkärl skiljer sig åt men detta diskuteras inte i denna rapport då innermåtten på gjutkärlen anses vara den mest primära begränsningen. Begränsningar i formnings- och gjutningprocessen är:

Gjutformar:

- Nya gjutformar kommer att krävas då koncepten innebär nya dimensioner på kondensatorkroppen [H. Ekstrand, ABB, muntlig kommunikation, 20 maj 2015].

Formning (vertikalt):

- Möjlig nedsänkningslängd på formningshiss: Cirka 6 300 mm

- Möjlig diameter på kondensatorkropp i formningshiss: Cirka 630 mm - Maximal last i formningshiss: 2 000 kg

Formning (horisontellt):

- Horisontell formning är en improviserad lösning som inte kommer att användas i framtiden [H. Ekstrand, ABB, muntlig kommunikation, 20 maj 2015]. Processen sker på verkstadsgolvet utan några nämnvärda begränsningar, mer än traversens kapacitet. - Travers för formning horisontellt: Lyftkapacitet: 5 000 kg, Lyfthöjd: 9 800 mm

Gjutning i singelgjutkärl ”S1-S12”:

- Invändiga mått singelgjutkärl ”S1-S12”: Ø600 mm, Höjd 6 900 mm - Utvändiga mått singelgjutkärl ”S1-S12”: Ø850 mm, Höjd 7 895 mm

- Travers för gjutning i ”S1-S12: Lyftkapacitet: 5 000 kg, Lyfthöjd: 9 800 mm

Gjutning i singelgjutkärl ”autoklav”:

- Invändiga mått singelgjutkärl ”autoklav”: Höjd: 9 300 mm, Bredd: 1 500 mm, Djup: 1 500 mm.

- Utvändiga mått singelgjutkärl ”autoklav”: Utelämnas då yttermåtten inte begränsar processen.

- Travers för gjutning i singelgjutkärl ”autoklav”: Lyftkapacitet: 5 000 kg, Lyfthöjd: 9 800 mm

Pågående utbyggnad vid formning- och gjutprocessen:

En investering vad gäller formning och gjutning är i inledningsfasen vilket kommer öka kapaciteten vid formning och gjutning. Nya begränsningar blir:

Ny formningshiss:

- Möjlig nedsänkningslängd på formningshiss: Cirka 3 000 mm

- Möjlig diameter på kondensatorkropp i formningshiss: Cirka 850 mm - Maximal last i formningshiss: 4 000 kg

- Travers för formning vertikalt: Lyftkapacitet: 6 300 kg, Lyfthöjd: 10 390 mm

Nya singelgjutkärl ”S1-12”:

- Yttermått: Höjd: 8 000 mm, Diameter: 985 mm

Nya singelgjutkärl ”autoklav”:

- Innermått: Höjd: 10 000 mm, Diameter: 850 mm

- Yttermått: Utelämnas då yttermåtten inte begränsar processen.

Ny travers för gjutprocessen:

- Lyftkapacitet: 6 300 kg, Lyfthöjd: 10 390 mm

Svarvning (och eventuell målning)

Svarvning utförs idag externt men en investering för att svarva på företaget är i

inledningsfasen. Svarven innebär möjligheter att kunna svarva kondensatorkroppar med dimensioner [T. Eriksson, ABB, muntlig kommunikation, 25 maj 2015]:

- Möjlig längd på kondensatorkropp i svarv: 12 000 mm

- Möjlig diameter på kondensatorkropp i svarv: 800 mm. En diameter på kondensatorkroppen över 600 mm anses däremot inte produktivt. Målning kommer inte att vara aktuellt med koncepten som har genererats fram [A. Axelsson, ABB, muntlig kommunikation, 13 maj 2015].

Begränsningar; Montage av fästfläns

Vad gäller montering av fästfläns är ett alternativ möjligt, UHV-linen. På UHV-linen monteras de största genomföringarna som ABB Components tillverkar vilket innebär en

genomföringslängd på 24 000 mm och en diameter på 1 200 mm. Nedan listas tänkbara begränsningar som spelar in när det gäller montage av fästfläns:

Montage av fästfläns, UHV-linen:

- Möjlig längd på genomföring i montaget: Cirka 30 000 mm - Möjlig diameter på genomföring i montaget: Cirka 1 200 mm

Begränsningar; Provning (Nakenprov & Rutinprov)

Vad gäller elektriska prov är det en rad elektriska faktorer som styr vad som i slutändan är möjligt att prova. Det kan vara allt från specifika krav på olika elektriska prov från kundens sida till kapaciteten på traverser [R. Andersson, ABB, muntlig kommunikation, 25 maj 2015]. En kartläggning av eventuella begränsningar vad gäller elektriska prov anses därför för avancerad för nivån som förstudien kräver. ABB Components har kapaciteten att prova genomföringar med spänningsnivåer upp till 1 700 kV (AC) och anses därför inte begränsade vad gäller elektriska prov för koncepten som har genererats fram [R. Andersson, ABB, muntlig kommunikation, 20 maj 2015].

Begränsningar; Montering av övriga komponenter

Alternativ vad gäller montering av övriga komponenter är UHV-linen och således blir begränsningarna detsamma som avsnitt Montage av fästfläns – UHV-linen.

Begränsningar; Gelningsprocessen

Gelning utförs vertikalt i montaget genom att genomföringen placeras i en palett. Se bilaga I för illustration av genomföring i palett och hur maximal längd som kan tillämpas förhåller sig till paletten. Nedan listas tänkbara begränsningar i processen för gelning:

- Maximal längd som kan tillämpas i palett: Cirka 2 050 mm - Maximal bredd som kan tillämpas i palett: Cirka 510 mm

- Travers för placering av genomföring i palett: Lyftkapacitet 6 300 kg, Lyfthöjd: 9 700 mm

Begränsningar; Packning

När det gäller packning av genomföring har företaget idag ett alternativ för dimensionerna som koncepten innebär, Stora packningen. Tänkbara faktorer som spelar in när det gäller packning är:

- Möjlig längd på genomföring i packningsutrymmet: Företaget har packat en

genomföring på cirka 18 000 mm men anser att en något längre kapacitet är möjlig. - Travers för packning av genomföring: Lyftkapacitet: 2x10 000 kg, Lyfthöjd: Cirka 20

Related documents