• No results found

Identitetsskapande genom miljö och relationer

7 AVSLUTANDE RESONEMANG

7.1 Identitetsskapande genom miljö och relationer

Hur ungdomarna tidigare, innan de accepterat sin diagnos, slagits med sig själva och sina inre spöken i olika former vittnar deras berättelser om. Det kan vara att man inte varit som man upplevt rätt placerad, antingen i vanlig klass eller i särskolan. Detta har gjort att de känt sig nedtryckta och inte passat in i gängse ramar. I skollagen (SOU 1985:1100) och i Lpo-94 (utbildningsdepartementet, 1998) görs ingen skillnad på elever utan alla som är i behov av särkilt stöd ska få det, först och främst inom klassens ram och om inte det är möjligt kan små undervisningsgrupper bildas. I vändpunkten som innebär byte av skola poängterar ungdomarna i innevarande studie att de är mycket nöjda med undervisningen i de speciellt ordnade klasserna de går i, där hänsyn tagits till elevgruppens diagnoskriterier. De tycker att de äntligen har fått lugn och ro och engagerade lärare som tar ett helhetsgrepp om deras situation. De som gått i stora klasser i grundskolan framhåller att de skulle ha velat gå så här hela tiden. Det kan vara ett utslag av att elever med en diagnos utvecklas positivt då ett nära samarbete och god kommunikation upprätthålls med hemmet. Det är mycket viktigare än pedagogiska hänsyn, menar Jakobsson (2002). I de mindre undervisningsgrupperna är det ofta naturligt med en tät och god kontakt med hemmet. Lärarna i dessa grupper kommer även närmare eleverna och skapar en relation till var och en som byggs upp genom förståelse och en god kommunikation. Gillberg (1996) menar att små undervisningsgrupper, där hänsyn tas till individuella behov och där diagnosens kriterier beaktas är en rättighet och en nödvändighet för ungdomar med Asperger syndrom/högfungerande autism. Detta påstående stämmer väl överens med ungdomarnas åsikter när de påtalar att de tidigare misslyckats i alltför stora klasser med lärare som inte förstått att hjälpa dem på rätt sätt. En fråga uppstår om det är skolans sätt att anpassa sig till eleven när man upprättar små undervisningsgrupper efter behov hos eleverna, vilket blir allt vanligare runt om i landet (Blom, 2004).

Jag har ofta slagits av tanken hur lite förståelse det är bland skolans personal för dessa ungdomar. Gamla fördomar lever kvar om det inbundna barnet som man inte kan kommunicera med och på det viset känns det inte bra med diagnoser, då de istället inverkar negativt på bemötandet av eleven. Lärare är mycket osäkra på hur man ska etablera en relation och kommunicera med ungdomar med högfungerande autism/Asperger syndrom. Det är istället den förståelsen som jag tror att ungdomarna känner av när de kommer till den lilla undervisningsgruppen där det finns kompetent personal som har kunskap om diagnosens olika kriterier. Å andra sidan möter jag i min verksamhet då och då mycket trasiga ungdomar som fått sin diagnos sent och därför haft många funderingar om sig själva och sitt annorlunda beteende. De har en

mycket konfliktfylld tid bakom sig med både kamrater och lärare. Detta menar även ungdomarna i studien och i tidigare forskning, därför vill de att hänsyn tas till de diagnoskriterier som är kända för elevgruppen. Ungdomarna känner att de fungerar mycket bättre i skolsituationen när hänsyn tas till diagnosen och identiteten utvecklas därmed i en positiv riktning. Nirje (2003) menar att även skolprestationerna ökar när självförtroendet blir större.

Andersson (1999) anser att en nackdel med segregerande verksamhet är att en stämpling sker av elevgruppen och gör sammantaget att eleverna känner sig annorlunda. Den positiva sidan är att eleven får anpassad undervisning som borgar för god inlärning. Vad ska då prioriteras när rätt undervisning ska erbjudas för elevgruppen, anpassad undervisning för att klara av vidare studier eller social integrering? Hellberg (2007) och Larsson-Abbad (2007) diskuterar i sina avhandlingar vad som är den bästa skolgången för studiens ungdomar och menar att man måste se till vad det är som eftersöks i skolan. Om vi vill att eleverna ska få mycket faktakunskaper är de små grupperna att föredra, men ska skolan förbereda för ett socialt liv är den ordinarie undervisningen bäst. Jag ställer mig frågande inför varför det måste vara ett val. Jag tror att det måste vara möjligt att kombinera kunskapsinhämtning och ett socialt liv även för dessa ungdomar, bara förutsättningarna är de rätta. Ungdomarna i avhandlingarna anser dock att de ändå inte varit socialt integrerade i de vanliga klasserna och menar att de måste kompenseras för de brister de har. Varför inte lyssna på ungdomarna och påverka skolledare och politiker så att en positiv förändring sker utefter det ungdomarna berättar för oss?

Hur dessa smågrupper inverkar på elevgruppens identitetsutveckling kan på liknande sätt avläsas i innevarande studies uttalanden, när ungdomarna menar att de mår mycket bättre och utvecklas mer i den lilla specialklassen. I och med detta stärks identiteten som en funktionsduglig och felfri skolungdom vilken klarar av skolan och relationer inte bara i den lilla gruppen. Den motsägelsefulla bilden som ges av ungdomarna själva, i min studie och i annan forskning, av att de vill vara som alla andra men samtidigt behandlas med hänsyn till sin diagnos, anser jag vara ett utslag av den identitetsutveckling som alla ungdomar genomgår. Vem vill vara annorlunda mot andra i ens egen ålder? Ungdomarna med högfungerande autism/Asperger syndrom känner tydligt av att de inte mår bra om inte hänsyn tas till deras sätt att interagera.

Jo… jag kanske var en räddhare när jag var liten, sen en tuffing fast egentligen som en mes. Sen så har jag blivit den jag är. Jag tror kanske att det var att jag lärde känna normalbegåvade kamrater. Jag kände att jag var som dom.

Hur felaktigt det kan bli när elever placeras inkorrekt som i särskola visar citatet ovan, där utanförskapet kan ha yttrat sig på olika sätt. Antingen som en känsla av ledsnad eller saknad efter något man inte alltid kan sätta ord på. Ungdomarna har inte vågat säga ifrån när det känts fel och ett redan dåligt självförtroende har därmed blivit sämre. I och med detta har självbilden förstärkts som någon som är annorlunda och utanför annan gemenskap. Dessa ungdomar har inte vågat ta några egna initiativ och upplever att de inte känt sig hemma tidigare. Tack vare byte av klasstillhörighet, lyckad integrering och deltagande i verksamhet tillsammans med normalbegåvade kamrater görs upptäckten att man inte skiljer sig så mycket från andra ungdomar. I och med det utvecklas en positiv självbild som stärker identiteten av att vara normal.

Det borde vara självklart att ingen ska placeras i fel grupp så att en felaktig identitet utvecklas. För de elever som hör hemma i särskolan är den ett bra alternativ när vi inte kan erbjuda en inkluderande verksamhet fullt ut. Det är dock allas ansvar som arbetar i skolan att eleverna går i rätt skolform för att utveckla en positiv identitet. Slutsatsen i Larsson-Abbads (2007) studie är ett utökat normalitetsbegrepp gällande att vara normal som annorlunda. Eftersom personer med högfungerande autsim/Asperger syndrom är en stor heterogen grupp måste individuella hänsyn tas. Därför underlättar det om personen kan se sig själv som någon som är normal som annorlunda för utvecklandet av en positiv självbild, menar Larsson-Abbad (a.a.).