• No results found

Immateriella tillgångar Goodwill

Goodwill utgörs av det belopp varmed anskaffningsvärdet över-stiger det verkliga värdet på koncernens andel av det förvärvade dotterbolagets identifierbara nettotillgångar vid förvärvstillfället.

Goodwill vid förvärv av dotterbolag redovisas som immateriella tillgångar med obestämbar nyttjandeperiod. Goodwill testas årli-gen för att identifiera eventuellt nedskrivningsbehov och redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade nedskrivningar.

Nedskrivningar av goodwill återförs inte. Vinst eller förlust vid avyttring av en enhet inkluderar kvarvarande redovisat värde på den goodwill som avser den avyttrade enheten. Goodwill fördelas på kassagenererande enheter vid prövning av eventuellt nedskriv-ningsbehov. Fördelningen görs på de kassagenererande enheter som förväntas bli gynnade av det rörelseförvärv som gett upphov till goodwillposten. Goodwillposten är hänförlig till förvärven av Camito AB, Camito Technology Center AB och Graphyte AB.

Balanserade utvecklingsutgifter

Utgifter för forskning kostnadsförs när de uppstår. Utgifter som uppstått i utvecklingsprojekt (hänförliga till nya eller förbättrade produkter) redovisas som immateriella tillgångar när följande

a) det är tekniskt möjligt att färdigställa den immateriella tillgång-en så att dtillgång-en kan användas eller säljas,

b) ledningen har för avsikt att färdigställa den immateriella till-gången och använda eller sälja den,

c) det finns förutsättningar att använda eller sälja den immateriella tillgången,

d) det kan visas hur den immateriella tillgången kommer att generera troliga framtida ekonomiska fördelar,

e) adekvata tekniska, ekonomiska och andra resurser för att fullfölja utvecklingen och för att använda eller sälja den immateriella tillgången finns tillgängliga, och

f ) de utgifter som är hänförliga till den immateriella tillgången under dess utveckling kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Utvecklingsutgifter som inte uppfyller dessa villkor redovisas som kostnader när de uppstår. Utvecklingsutgifter som tidigare har redovisats som en kostnad, redovisas inte som en tillgång i en efterföljande period. Balanserade utvecklingsutgifter redovisas som immateriella tillgångar och avskrivningar görs från den tidpunkt då tillgången är färdig att användas, linjärt över en nyttjandeperiod om 4–20 år. Balanserade utvecklingsutgifter testas årligen avseende eventuellt nedskrivningsbehov i enlighet med IAS 36.

materiella tillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskriv-ningar. I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången. Lånekostnader ingår inte i anskaff-ningsvärdet utan kostnadsförs löpande. Tillkommande utgifter läggs till tillgångens redovisade värde eller redovisas som en separat tillgång, beroende på vilket som är tillämpligt, endast då det är sannolikt att de framtida ekonomiska förmåner som är förknip-pade med tillgången kommer att komma koncernen tillgodo och tillgångens anskaffningsvärde kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Redovisat värde för den ersatta delen tas bort från balansräkningen.

Alla andra former av reparationer och underhåll redovisas som kost-nader i resultaträkningen under den period de uppkommer.

Byggnader avser gjuteribyggnad och kontor. Mark avser markdelen av fastigheten där gjuteri och kontor är uppförda.

Avskrivningar baseras på anskaffningsvärden vilka, efter avdrag för eventuella restvärden, fördelas över förväntad nyttjandeperiod.

Inga avskrivningar görs på mark. Avskrivningarna baseras på ned-anstående nyttjandeperioder:

Byggnader 20–40 år Markanläggningar 20 år Maskiner och inventarier 5–20 år Fordon 5 år

Datorer 3 år

Nyttjandeperiod och tillgångarnas restvärde prövas varje balansdag och justeras vid behov. En tillgångs redovisade värde skrivs genast ner till dess återvinningsvärde om detta värde är lägre än redovisat värde.

NOTER

Vinster och förluster vid avyttring fastställs genom en jämförelse mellan försäljningsintäkter och det redovisade värdet. Vinster och förluster och redovisas under övriga rörelseintäkter eller övriga rörelsekostnader i resultaträkningen.

nedskrivningar av icke finansiella tillgångar

Tillgångar som har en obestämbar nyttjandeperiod, goodwill, skrivs inte av utan prövas årligen avseende eventuellt nedskriv-ningsbehov. Tillgångar som skrivs av bedöms med avseende på värdenedgång närhelst händelser eller förändringar i förhållanden indikerar att det redovisade värdet kanske inte är återvinningsbart.

En nedskrivning görs med det belopp varmed tillgångens redovi-sade värde överstiger dess återvinningsvärde. Återvinningsvärdet är det högre av tillgångens verkliga värde minskat med försäljnings-kostnader och dess nyttjandevärde. Vid bedömning av nedskriv-ningsbehov grupperas tillgångar på de lägsta nivåer där det finns separata identifierbara kassaflöden (kassagenererande enheter). För information om antaganden m.m avseende prövning av nedskriv-ningsbehov se not 8. För tillgångar, andra än finansiella tillgångar och goodwill, som tidigare skrivits ned, görs varje balansdag en prövning av om återföring bör göras.

leasing

Leasingavtal kan klassificeras antingen som finansiell eller ope-rationell leasing. Finansiell leasing föreligger då de ekonomiska riskerna och förmånerna förknippade med leasingobjektet i all väsentlighet har förts över till leasetagaren. I annat fall är det fråga om operationell leasing. Koncernen har inga väsentliga finansiella leasingavtal. Samtliga leasingavtal redovisas således som operatio-nella leasingavtal, vilket innebär att leasingavgiften fördelas linjärt över leasingperioden och redovisas som övriga externa kostnader i resultaträkningen.

finansiella tillgångar

Koncernen klassificerar sina finansiella tillgångar i följande kategorier: finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultat räkningen samt lånefordringar och kundfordringar. Klassi-ficeringen är beroende av för vilket syfte den finansiella tillgången förvärvades. Ledningen fastställer klassificeringen av de finansiella tillgångarna vid det första redovisningstillfället.

Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen

Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultat-räkningen är finansiella tillgångar som innehas för handel. En finansiell tillgång klassificeras i denna kategori om den förvärvas huvudsakligen i syfte att säljas inom kort. Derivat klassificeras som att de innehas för handel om de inte är identifierade som säkringar.

Tillgångar i denna kategori klassificeras som omsättningstillgångar.

NOTER

Lånefordringar och kundfordringar

Lånefordringar och kundfordringar är finansiella tillgångar som inte är derivat, som har fastställda eller fastställbara betalningar och som inte är noterade på en aktiv marknad. De ingår i om-sättningstillgångar med undantag för poster med förfallodag mer än 12 månader efter balansdagen, vilka klassificeras som anlägg-ningstillgångar. Koncernens lånefordringar och kundfordringar utgörs av kundfordringar och andra fordringar samt likvida medel i balansräkningen.

Köp och försäljningar av finansiella tillgångar redovisas på af-färsdagen – det datum då koncernen förbinder sig att köpa eller sälja tillgången. Finansiella instrument redovisas första gången till verkligt värde plus transaktionskostnader, vilket gäller alla finan-siella tillgångar som inte redovisas till verkligt värde via resultat-räkningen. Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen redovisas första gången till verkligt värde, medan hänförliga transaktionskostnader redovisas i resultaträkningen.

Finansiella tillgångar tas bort från balansräkningen när rätten att erhålla kassaflöden från instrumentet har löpt ut eller överförts och koncernen har överfört i stort sett alla risker och förmåner som är förknippade med äganderätten. Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen redovisas efter anskaffnings-tidpunkten till verkligt värde. Lånefordringar och kundfordringar redovisas efter anskaffningstidpunkten till upplupet anskaffnings-värde med tillämpning av effektivräntemetoden.

Vinster och förluster till följd av förändringar i verkligt värde avseende kategorin finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen, resultatredovisas i den period då de uppstår och ingår i resultaträkningens post finansiella intäkter och kostnader – netto.

Ränta på värdepapper som kan säljas som beräknats med ef-fektivräntemetoden redovisas i resultaträkningen som en del av finansiella intäkter.

Koncernen bedömer per varje balansdag om det finns objektiva bevis för att nedskrivningsbehov föreligger för en finansiell tillgång eller en grupp av finansiella tillgångar.

derivatinstrument

Derivatinstrument redovisas i balansräkningen på kontraktsdagen och värderas till verkligt värde, både initialt och vid efterföljande omvärderingar. Koncernen tillämpar inte säkringsredovisning var-för var-förändringar i verkligt värde var-för koncernens derivatinstrument redovisas omedelbart i resultaträkningen i posten övriga rörelsein-täkter/rörelsekostnader.

Varulager

Värderingen av varulagret har skett till det lägsta av anskaffnings-och nettoförsäljningsvärdet. Producerade varor värderas till tillverkningskostnad vilket utgörs av såväl direkta som indirekta

(FIFU). Nettoförsäljningsvärdet utgörs av ett uppskattat försälj-ningspris i den löpande verksamheten, med avdrag för tillämpliga försäljningskostnader. Lånekostnader ingår ej i lagervärdena.

Internvinster i koncernföretagens varulager elimineras i koncernre-dovisningen.

Kundfordringar

Kundfordringar redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden, minskat med eventuell reservering för värdeminskning. En reservering för värdeminskning av kund-fordringar görs när det finns objektiva bevis för att koncernen inte kommer att kunna erhålla alla belopp som är förfallna enligt fordringarnas ursprungliga villkor. Väsentliga finansiella svårighe-ter hos gäldenären, sannolikhet för att gäldenären kommer att gå i konkurs eller genomgå finansiell rekonstruktion och uteblivna eller försenade betalningar (förfallna sedan mer än 30 dagar) betraktas som indikatorer på att ett nedskrivningsbehov av en kundfordran kan föreligga. Reserveringens storlek utgörs av skillnaden mellan tillgångens redovisade värde och nuvärdet av bedömda framtida kassaflöden, diskonterade med ursprunglig effektiv ränta. Det reserverade beloppet redovisas i resultaträkningen i posten övriga externa kostnader. Återvinning av belopp som tidigare har skrivits bort krediteras övriga externa kostnader i resultaträkningen.

likvida medel

I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och övriga kort-fristiga placeringar med förfallodag inom 3 månader från anskaff-ningstidpunkten.

aktiekapital

Transaktionskostnader som direkt kan hänföras till emission av nya aktier eller optioner redovisas, netto efter skatt, i eget kapital som ett avdrag från emissionslikviden. Per bokslutsdagen redovisas konverteringen av förlagslånet såsom pågående emission då registe-ringen av emissionen ej var slutligen genomförd.

leverantörsskulder

Leverantörsskulder redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden.

Ersättningar till anställda Pensioner

Koncernen har både avgifts- och förmånsbestämda pensionsplaner.

Åtaganden för ålderspension och familjepension för tjänstemän i Sverige tryggas delvis genom en försäkring i Alecta. Enligt ett uttalande från redovisningsrådets akutgrupp, URA 42, är detta en förmånsbestämd plan som omfattar flera arbetsgivare. För

NOTER

förmånsbestämd plan. Pensionsplanen enligt ITP som tryggas ge-nom en försäkring i Alecta redovisas därför som en avgiftsbestämd plan. Årets avgifter för pensionsförsäkringar som är tecknade i Alecta uppgår till 1 027 Tsek. Alectas överskott kan fördelas till försäkringstagarna och/eller de försäkrade. Vid utgången av 2007 uppgick Alectas överskott i form av den kollektiva konsoliderings-nivån till 152 procent (143,1 procent). Den kollektiva konsolide-ringsnivån utgörs av marknadsvärdet på Alectas tillgångar i procent av försäkringsåtagandena beräknade enligt Alectas försäkrings-tekniska beräkningsantaganden, vilka inte överensstämmer med IAS 19. En avgiftsbestämd pensionsplan är en pensionsplan enligt vilken koncernen betalar fasta avgifter till en separat juridisk enhet.

Koncernen har inte några rättsliga eller informella förpliktelser att betala ytterligare avgifter om denna juridiska enhet inte har till-räckliga tillgångar för att betala alla ersättningar till anställda som hänger samman med de anställdas tjänstgöring under innevarande eller tidigare perioder. En förmånsbestämd pensionsplan är en pensionsplan som inte är avgiftsbestämd.

För avgiftsbestämda pensionsplaner betalar koncernen avgifter till offentligt eller privat administrerade pensionsförsäkringsplaner på obligatorisk, avtalsenlig eller frivillig basis. Koncernen har inga ytterligare betalningsförpliktelser när avgifterna väl är betalda.

Avgifterna redovisas som personalkostnader när de förfaller till betalning. Förutbetalda avgifter redovisas som en tillgång i den ut-sträckning som kontant återbetalning eller minskning av framtida betalningar kan komma koncernen tillgodo.

Ersättningar vid uppsägning

Ersättningar vid uppsägning utgår när en anställds anställning sagts upp före normal pensionstidpunkt eller då en anställd accep-terar frivillig avgång från anställning i utbyte mot sådana ersätt-ningar. Koncernen redovisar avgångsvederlag när den bevisligen är förpliktad endera att säga upp anställda enligt en detaljerad formell plan utan möjlighet till återkallande, eller att lämna ersättningar vid uppsägning som resultat av ett erbjudande som gjorts för att upp-muntra till frivillig avgång från anställning. Förmåner som förfaller efter mer än 12 månader från balansdagen diskonteras till nuvärde.

Rörlig ersättning

Koncernen har ett incitamentsprogram för anställda på nyckelposi-tioner. Detta incitamentsprogram är i vissa delar kopplat till finan-siella mål och i andra delar kopplat till verksamhetsorienterade mål på individnivå. Koncernen redovisar en skuld och en kostnad för rörliga ersättningar när det finns en legal förpliktelse.

avsättningar

Avsättningar redovisas när koncernen har en legal eller informell förpliktelse som är hänförlig till en inträffad händelse och som troligen kommer att resultera i ett utflöde av resurser som kan upp-skattas på ett tillförlitligt sätt. Varken vid utgången av räkenskaps-året 2006 och 2007 fanns några avsättningar i koncernen.

Skatter

Uppskjuten skatt redovisas i sin helhet, enligt balansräknings-metoden, på alla temporära skillnader som uppkommer mellan det skattemässiga värdet på tillgångar och skulder och dessas redovisade värden i koncernredovisningen. Om emellertid den uppskjutna skatten uppstår till följd av en transaktion som utgör den första redovisningen av en tillgång eller skuld som inte är ett företagsförvärv och som, vid tidpunkten för transaktionen, varken påverkar redovisat eller skattemässigt resultat, redovisas den inte.

Uppskjuten skatt redovisas inte heller på goodwill. Uppskjuten skatt beräknas med tillämpning av skattesatser (och –lagar) som har beslutats eller aviserats per balansdagen och som förväntas gälla när den berörda uppskjutna skattefordran realiseras eller den uppskjut-na skatteskulden regleras.

Uppskjutna skattefordringar avseende skattemässiga underskott redovisas i den omfattning det är sannolikt att framtida skat-temässiga överskott finns tillgängliga, mot vilka den temporära skillnaden kan utnyttjas.

Uppskjuten skatt beräknas på temporära skillnader som uppkom-mer på andelar i dotterbolag och intresseföretag, förutom där tidpunkten för återföring av den temporära skillnaden kan styras av koncernen och det är sannolikt att den temporära skillnaden inte kommer att återföras inom överskådlig framtid.

upplåning

Upplåning redovisas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktionskostnader. Upplåning redovisas därefter till upplupet anskaffningsvärde och eventuell skillnad mellan erhållet belopp (netto efter transaktionskostnader) och återbetalningsbeloppet redovisas i resultaträkningen fördelat över låneperioden, med til-lämpning av effektivräntemetoden.

Verkligt värde på skulddelen av konvertibla skuldebrev fastställs genom användning av marknadsränta för ett likvärdigt icke-kon-vertibelt skuldebrev. Detta belopp redovisas som skuld till upplupet anskaffningsvärde tills dess att skulden upphör genom konverter-ing eller inlösen. Återstående del av erhållet belopp hänförs till optionsdelen. Denna redovisas i eget kapital, netto efter skatt.

Per bokslutsdagen redovisas konverteringen av förlagslånet såsom pågående emission då registeringen av emissionen ej var slutligen genomförd.

Upplåning klassificeras som kortfristiga skulder om inte kon-cernen har en ovillkorlig rätt att skjuta upp betalning av skulden i åtminstone 12 månader efter balansdagen

Statliga stöd

Statliga stöd redovisas till verkligt värde och intäktsförs vid den tidpunkt när det har bedömts som rimligt säkert att anta att bidraget kommer att erhållas och samtliga villkor kommer att uppfyllas. Stöd periodiseras över samma period som de kostnader bidragen är avsedda att täcka. Stöd som inte är förknippat med återbetalningsskyldighet intäktsförs alltid. Stöd som är förenat

NOTER

med återbetalningsskyldighet intäktsförs endast om det med rimlig säkerhet kan bedömas att stödet inte kommer att återkrävas.

Statliga stöd som avser förvärv av tillgång reducerar tillgångens anskaffningsvärde.

Viktiga uppskattningar och bedömningar för r edovisningsändamål

Koncernen gör uppskattningar och antaganden om framtiden.

De uppskattningar för redovisningsändamål som blir följden av dessa kommer, definitionsmässigt, sällan att motsvara det verkliga resultatet. De uppskattningar och antaganden som innebär en betydande risk för väsentliga justeringar i redovisade värden för tillgångar och skulder under nästkommande räkenskapsår anges i huvuddrag nedan.

Balanserade utvecklingsutgifter

Koncernen har under året aktiverat utvecklingsutgifter som upp-fyller de krav som ställs i IAS 38 p 57. Ledningen har bedömt att det inte finns något ytterligare nedskrivningsbehov vid utgågen av 2007.

Prövning av nedskrivningsbehov för goodwill

Koncernen undersöker varje år om något nedskrivningsbehov fö-religger för goodwill, i enlighet med den redovisningsprincip som beskrivs ovan. Återvinningsvärden för kassagenererande enheter har fastställs genom beräkning av nyttjandevärde. För dessa beräk-ningar måste vissa uppskattberäk-ningar göras vilka beskrivs i not 8.

Om den budgeterade rörelsemarginalen som användes vid beräk-ningen av nyttjandevärdet för den kassagenererande enheten varit 10 procent lägre än ledningens bedömning per 31 december 2007, hade detta inte resulterat i något nedskrivningsbehov av goodwill.

Om den uppskattade diskonteringsräntan före skatt som til-lämpats för diskonterade kassaflöden för den kassagenererande enheten varit 1 procentenhet högre (dvs 12,1 procent i stället för 11,1 procent) än ledningens bedömning, hade detta inte resulterat i något nedskrivningsbehov av goodwill.

Om den uppskattade tillväxten som tillämpats för diskonte-rade kassaflöden för den kassagenererande enheten hade varit 10 procentenheter lägre än ledningens bedömning, hade detta inte resulterat i något nedskrivningsbehov av goodwill.

Inkomstskatter

Koncernen undersöker årligen möjligheten att aktivera uppskjutna skattefordringar avseende årets skattemässiga underskott. Då koncernen har redovisat förluster under de senaste tre åren samt befinner sig i en omställningsfas redovisas inga uppskjutna skat-tefordringar.

mOdERbOlaGEt

Närmare beskrivning av tillämpade redovisningsprinciper, se ovan under koncernens redovisningsprinciper. Beskrivningarna nedan har begränsats till förekommande avvikelser i moderbolaget, från koncernens principer.

finansiella instrument

Moderbolaget tillämpar inte IAS 39 Finansiella Instrument:

Redovisning och värdering.

Innehav i dotterföretag och intresseföretag

Innehav i dotterföretag och intresseföretag värderas utifrån an-skaffningsvärde. I de fall det redovisade värdet avseende investe-ringen överstiger återvinningsvärdet (se avsnitt ovan om nedskriv-ningar) sker nedskrivning.

Koncernbidrag och aktieägartillskott

Moderbolaget redovisar koncernbidrag och aktieägartillskott i enlighet med uttalandet från Redovisningsrådets Akutgrupp URA 7. Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån ned-skrivning ej erfordras. Koncernbidrag redovisas enligt ekonomisk innebörd. Det innebär att koncernbidrag som lämnats i syfte att minimera koncernens totala skatt redovisas direkt mot balanserade vinstmedel efter avdrag för dess aktuella skatteeffekt.

överkursfond

Medel som tillförts överkursfonden före 31 december 2005 utgör enligt ÅRL 5:14 bundet eget kapital och tas upp under reservfon-den. Medel tillförda överkursfond under 2006 redovisas som fritt eget kapital.

leasing

Moderbolaget klassificerar all leasing som operationell.

uppställningsform för resultat och balansräkning Moderbolaget följer ÅRLs uppställningsform för resultat- och balansräkning, vilket bland annat innebär en annan uppställnings-form för eget kapital.

NOTER

Automotive Gjuteriteknik Elimineringar Koncernen totalt

PRIMÄRT SEGMENT 2007 2006 2007 2006 2007 2006 2007 2006

Nettoomsättning 59 334 48 307 18 201 14 912 -11 723 -16 642 65 812 46 577

Rörelseresultat -8 000 -841 1 828 -2 960 ­6 172 ­3 801

Summa segmentstillgångar 132 391 124 872 13 398 5 821 -17 441 -10 213 128 348 120 480

Summa segmentsskulder 45 582 37 736 7 319 4 548 -17 441 -10 213 35 460 32 071

Investeringar 1) 70 757 14 553 87 124 70 844 14 677

Avskrivningar/Nedskrivningar 1 458 1 166 109 500 1 567 1 666

Nettoomsättning Tillgångar 2) Investeringar

SEKUNDÄRT SEGMENT 2007 2006 2007 2006 2007 2006

Sverige 50 837 32 884 128 348 120 480 70 844 14 677

Övriga Europa 4 360 4 874

Nordamerika 2 290 2 545

Övriga världen 8 325 6 274

TOTAL 65 812 46 577 128 348 120 480 70 844 14 677

nOt 2 SEGmEntSInfORmatIOn

NovaCast Technologies koncernen betraktar affärsområdena Automotive och Gjuteriteknik som primära segment. Affärs-området Miljö har under 2007 införlivats under affärsAffärs-området Gjuteriteknik varmed även 2006 års värden omklassificerats. För sekundärt segment redovisas omsättning baserat på var kunderna är lokal iserade samt redovisas tillgångarna där de är fysikt lokalise-rade. Prissättning sker enligt marknadsmässiga grunder.

NovaCast Technologies betraktar geografiska områden som sekundärt segment. Moderbolagets verksamhet ingår i affärsom-rådet Automotive. För räkenskapsåret 2007 har en ny modell för allokering av koncern kostnader använts varmed kostnader på 3,5 Msek har belastat affärsområde Automotive. Av moderbolagets nettoomsättning avser 9 423 Tsek (13 957) andra koncernföretag.

Av moderbolagets inköp utgör - Tsek (-) andra koncernföretag.

Av moderbolagets inköp utgör - Tsek (-) andra koncernföretag.

Related documents