• No results found

Import och Export under Covid-19

Statistiken är tagen från den Finska tullen av Finlands import och export från år 2018 till 2020 eftersom vi inte har hela årets 2021 jämför vi endast enstaka månader från i år till åren före. Jag valde att inkludera år 2018 eftersom jag ville ha ett år som inte präglades av

Commented [ÅF22]: Covid-pass

Commented [ÅF23]: Inte stor bokstav mitt i rubriken.

Covid-19, även ifall vi inte hade en pandemi i Finland ännu 2019 började den prägla andra delar av världen redan i slutet av 2019. Jag valde export och import och endast Finland eftersom det finns en otrolig mängd statistik om logistik från global logistik till enskilda företag, och det är omöjligt att sammanfatta världslogistiken på ca 10 sidor.

På nästa sida sed vi tårtdiagram som jämför transportsätten från 2018–2020, hur mänga miljoner ton samt den procentuella andelen som det transport sättet hade under året i Finland.

2018

Figur 4.1 Visar hur stor del av goods importeras och exporteras via respektive metod år 2018.

(Tulli, 2019) Commented [ÅF24]: Figurerna ska numreras och förklaras

under figurerna. Se kommentar ovan!! Läs skrivanvisningarna!!!

2019

Figur 4.2 Visar hur stor del av goods importeras och exporteras via respektive metod år 2019.

(Tulli, 2020)

2020

Figur 4.3 Visar hur stor del av goods importeras och exporteras via respektive metod år 2020.

(Tulli, 2021)

År 2018 hade Finland en total import och export på 108 miljoner ton, det var 5 procent högre än år 2017, exporten var ca 48 miljoner ton och importen ca 60 miljoner ton.

År 2019 hade Finland också en total import och export på nästan 108 miljoner ton, nästan exakt lika som 2018, vi hade dock en högre export som låg på 51 miljoner ton och import på 57 miljoner ton. Exporten steg med 5% medan importen sjönk med 5%.

År 2020, första året som Covid präglade även Finland direkt, vår totala import samt export sjönk med 6,4 % till 101 miljoner ton, exporten sjönk med 9,1% till 46 miljoner ton och importen med 4,1% till 55 miljoner ton. Dessa minskningar i Export och import skedde även under en tid då export och import har haft en relativt stadig ökning.

Flygtransport sjönk med 49,3% från år 2019, 2019 hade flygtransporten däremot ökat med 19% så detta var ett relativt stort tillbaka drag, mängden är ändå relativt liten i ton så det syns inte lätt i diagrammen eftersom hela flygtransporten ligger runt 0,2% av hela Finlands import och export. Orsaken till en minskad flygtransport ligger i att en stor del av

passangerar plan som används även för transport var stående på grund av reseförbud och därmed har flygtransporten haft brist på både destinationer och space. En annan orsak är kostnaderna, flygtransport är dyrt och används ofta endast för brådskande, små och lätta transporter och i en osäker ekonomisk situation har inte företag varit lika villiga att spendera extra pengar på flygtransport och har valt billigare alternativ som sjöfrakt.

Även sjöfrakt och landsvägstransport sjönk med 8–10% under 2020, ända transport metoden som såg en ökning och en rejäl sådan var tågtransport som ökade med 40,4% och detta är främst till Ryssland som vi använder tågtransport. En orsak till ökad tågtransport är även att vår trä, energi- och metallproduktexport minskade var de till största delen sjötransport, medan kemi produkters export ökade, dessa ä ren överlägsen majoritet också transporterat med sjötransport (4,8 miljoner ton) men även 670 tusen ton transporteras med tåg och landsväg.

När Covid-19 pandemin bröt ut skedde en stor minskning inom marknaden, industrin och därmed logistik, och sakta men säkert steg den till normal nivå och idag är logistik högre än före Covid-19 pandemin, (Tulli, 2021)

Den ökade transportmängden beror på olika faktorer men de största är ökade behovet av reservdelar och andra produkter inom olika sektorer då en sårad industri försöker bygga upp efter pandemin.

Nästa diagram visar export och import mängder i Euro från 2019–2021 per månad samt FTL mängder under början av Pandemin

Figur 4.4 Visar internationella FTL mängder under covidpandemin.

(International finance corporation, 2020)

Figur 4.5 Visar Finlands import och Export mängder för varje månad mellan 2019-2021.

(Tulli, 2021)

5 Empiriska delen

Jag har valt att intervjua 3 stycken olika företag inom olika delar av branschen för att fråga hur Covid-19 har påverkat dem och deras företag personligen och vad de anser att framtiden inom branschen är.

Företagen jag har valt är lokala företag 2 från Karleby och 1 från Vasa. Jag har valt lokala företag eftersom det var intressantare att höra hur lokala företag har upplevt Covid pandemin istället för att intervjua större företag som opererar i hela Finland eller flera länder.

Som första företag har jag valt Kokko-truck, Ett familjelastbilsföretag grundat 2016 i Kokkola som kör båden inhemskt och till utlandet.

Andra Företaget jag valt ä ren buss firma från Karleby, Kokko-bus, Även detta ett familjeföretag grundat 2013 och opererar på beställningar.

Tredje företaget jag valt att intervjua är Vasa spedition / Vaasa Huolinta, som är ett speditionsföretag som blivit grundat 1989, företaget jobbar inom “freight forwarding” och jobbar i alla delar av logistiks ledet, de fraktar inga produkter själva men koordinerar logistiken enligt kundens behov ända fram till kundens dörr ifall önskat. De kollar olika möjligheter, priser, tidtabeller till kunden och ordnar sedan frakten enligt kundens önskningar. De beställer alla upphämtningar, flyg, båtar, lastbilar och gör alla dokument till kunden. Jag ansåg detta vara ett perfekt företag att inkludera till intervjuerna eftersom de jobbar med alla delar av logistiken och det var intressant att höra hur de upplevt pandemin och var de tror att branschen är om 30 år.

5.1 Lastbilsföretag

Vad är den huvudsakliga sysselsättningen?

Commented [ÅF25]: Se kommentar ovan och se i skrivanvisningarna om hur det ska se ut då man har figurer!

Commented [ÅF26]: familjelastbilsföretag Commented [ÅF27]: inhemskt

Företaget är grundat 2016 i Kokkola och är ett familjedrivet företag. Huvudsakliga sysselsättningen är lastbilsfrakt både inhemskt och utlandstransporter. Största delen av utlands frakter är inom skandinaverna men till exempel i vintras var en stor del av resorna till Holland. Stor del av transporterna har haft med vindkraftverk i Finland att göra.

Hur har Covid-19 påverkat företaget?

I början av pandemin naturligtvis mindre frakter på grund av att stora industrier var stängda. Och företagen hade mindre behov av material och mindre att sälja. Men redan efter sommaren 2019 märkte man en stor tillökning på frakter och detta har stadigt växt och är för tillfället mera än före pandemins början. Europa speciellt drar bra när de bygger och öppna upp sin industri efter pandemin. Samma gäller Sverige, en betydlig ökning av gods till Sverige.

Produkterna man kör är till största delen de samma eftersom man har att göra med samma kunder so ingen skillnad i godsen.

Ändrades processen, kom det mera byråkrati efter Covid-19?

Nej inte för tillfället, Norge kräver en anmälan före man kommer in i landet.

Kom några positive utvecklingar från Covid?

Mera inhemska köp, man föredrar inhemska eller skandinaviska företag och status på finska och svenska chaufförer uppskattas i landet. Därav mera frakter för tillfället men på grund av stor brist på reservdelar inom olika branscher är frakterna oftast väldigt brådskande.

Vart är branschen på väg i framtiden, största möjligheterna och hoten?

Större blir större och mindre av familjeföretag, Väldigt svårt att tävla med stora företagens priser och tidtabeller. Ifall man inte har tillräckligt med bilar är det svårt att erbjuda frakter till olika destinationer med bra tidtabell samt konkurrenskraftigt pris.

Större företag köper upp mindre företag för att minska konkurrens och köper på detta vis också marknadsandelar till sig själva.

El-lastbilar är troligen framtiden men inte på en lång stund, samt själv körande lastbilar men inte under min tid som lastbilschaufför. Med långa distanser räcker inte batteriernas räckvidd ännu till samt kraften i motorerna är inte tillräcklig, med dessa blir bättre varje år.

Commented [ÅF28]: lastbilsfrakt Commented [ÅF29]: utlandstransporter

Commented [ÅF30]: svenska

Lastbilar behövs alltid, folk köper mera hela tiden längre ifrån och därefter måste mera och mera fraktas runt världen. Lastbilar behövs även på båt och flygfrakt.

Related documents