• No results found

Inbjudan till Stadsbyggandets dag 6 september 2019 på Slagthuset, MN-2019-00016

Miljönämnden 2019-08-27

Ärende 19: Inbjudan till Stadsbyggandets dag 6 september 2019 på Slagthuset, MN-2019-00016

Miljönämnden 2019-08-27

Ärende 19: Inbjudan till Stadsbyggandets dag 6 september 2019 på Slagthuset, MN-2019-00016

Enligt arvodesreglerna § 6 kan man få ersättning vid så kallad förrättning. Som det står

"Ersättning förutsätter uppdrag och beslut från nämnden".

Att ha med inbjudan som en av punkterna på dagordningen anser vi motsvara ett beslut från nämnden.

Moderaterna och Centerpartiet undrar vilka kriterier styret anses skall uppfyllas för deltagande i konferenser i Malmö som annan nämnd anordnar. Miljönämnden har samma beredningsansvar som Stadsbyggnadsnämnden vilket borde innebära att den information som man får på

stadsbyggandets dag rimligen får anses meningsfull även för Miljönämnden.

I arvodesreglerna § 6 punkt 7 står det att ersättning kan utgå vid "konferens, informationsmöte, kurs eller liknande i kommunal angelägenhet". Vi anser att Carina Hanssons mail som skickades till nämnden den 19 juli klart indikerar att det är en konferens som nämnden uppmanas att delta i och då bör även ersättning utgå. Om ersättning inte utgår anser nämnden rimligen inte att det är ett relevant arrangemang att besöka för oss som politiker i denna nämnden och då blir det tveksamt om vi har rätt till tjänstledighet från arbetsgivaren för politiskt uppdrag.

Om ersättning inte utgår förutsätter vi att inga heltidsanställda politiker från nämnden eller deras anställda deltar, för då blir inte villkoren lika mellan oss fritidspolitiker och styrets anställda.

Vi Moderater och Centerpartister menar att alla politiker i nämnden bör få delta i konferenser som berör vårt politiska uppdrag och inkommer därför med ett särskilt yttrande.

Helena Grahn (M) Lars Myllenberg (M)

Med instämmande av

Bill Jönsson (M) John Stranne (C)

36

§ 128 Nämndsinitiativ till miljönämnden från Sverigedemokraterna -

Nedskräpning är något som ofta möter oss Malmöbor på gator och torg såväl som i parker och längs Malmös stränder, MN-2019-6431

MNN-2019-85 Sammanfattning

Håkan Ask (SD) har i en skrivelse till miljönämnden anfört att nedskräpning är något som påverkar såväl människor som miljö och därför bör ges större fokus av miljönämnden. Håkan Ask (SD) föreslår i skrivelsen att miljönämnden ska besluta att omfördela befintliga medel och resurser inom Miljöstrategiska avdelningen för att öka fokus på nedskräpning och dess konsekvenser samt omfördela 300 000 kr inom miljöstrategiska avdelningen till riktade satsningar mot nedskräpning.

Beslut

1. Miljönämnden beslutar att avslå Håkan Asks (SD) nämndsinitiativ med hänvisning till vad som anförs i svarsskrivelse från Simon Chrisander (S) med flera,

bilaga § 128 b.

Reservationer

Helena Grahn (M) och Lars Myllenberg (M) med instämmande av Bill Jönsson (M) och John Stranne (C) reserverar sig muntligen till förmån för sitt eget yrkande.

Håkan Ask (SD) och Håkan Andersson (SD) med instämmande av Jenny Bengtsson (SD) och Oscar Andersson (SD) reserverar sig muntligen till förmån för sitt eget yrkande.

Yrkanden

Simon Chrisander (L) yrkar att miljönämnden ska avslå Håkan Asks

(SD) nämndsinitiativ med hänvisning till vad som anförs i svarsskrivelse från Simon Chrisander (S) med flera. Ledamöterna får svarsskrivelsen på bordet.

Håkan Ask (SD) yrkar att miljönämnden ska bifalla nämndsinitiativet.

Helena Grahn (M) yrkar att miljönämnden ska bifalla nämndsinitiativet med ändringen att andra att-satsen stryks.

Beslutsgång

Ordförande Simon Chrisander (L) ställer yrkandena mot varandra och finner sitt eget yrkande vara bifallet.

Omröstning begärs.

Ordföranden Simon Chrisander (L) meddelar hans eget yrkande är huvudförslag.

Miljönämnden godkänner följande beslutsgång:

Håkan Asks (SD) yrkande ställs mot Helena Grahns (M) yrkande för att utse motförslag.

Simon Chrisanders (L) yrkande ställs mot det förslag som miljönämnden utser till motförslag.

I omröstningen om motförslag ställer ordförande Simon Chrisander (L) Håkan Asks (SD) yrkande mot Helena Grahns (M) yrkande och finner att Helena Grahns (M) yrkande utses till motförslag.

Omröstning begärs.

Miljönämnden godkänner följande beslutsgång.

Ja-röst för Håkan Asks (SD) yrkande.

Nej-röst för Helena Grahns (M) yrkande.

Ajournering 17:07-17:15.

Omröstningen utfaller med 2 ja-röster, 3 nej-röster och 4 som avstår från att rösta och därmed beslutar nämnden att utse Helena Grahns (M) yrkande till motförslag.

I omröstningen om huvudförslag ställer ordförande Simon Chrisander (L) sitt eget yrkande mot Helena Grahns (M) yrkande och finner sitt eget yrkande vara bifallet.

Omröstning begärs.

Miljönämnden godkänner följande beslutsgång.

Ja-röst för Simon Chrisanders (L) yrkande.

Nej-röst för Helena Grahns (M) yrkande.

Med 5 ja-röster för Simon Chrisanders (L) yrkande mot 4 nej-röster för Helena Grahns (M) yrkande beslutar nämnden att avslå Håkan Asks (SD) nämndsinitiativ med hänvisning till vad som anförs i svarsskrivelse från Simon Chrisander (S) med flera.

Beslutsunderlag

 Nämndsinitiativ 2019-06-26 från Sverigedemokraterna

38

Miljönämnden 2019-08-27

Voteringslista: §128

Ärende: Nämndsinitiativ till miljönämnden från Sverigedemokraterna - Nedskräpning är något som ofta möter oss Malmöbor på gator och torg såväl som i parker och längs Malmös stränder, MN-2019-6431, MNN-2019-85

Voteringslist(or)

§ 128 votering 1

Ledamot Ja Nej Avstår

Simon Chrisander (L), Ordförande X

Arwin Sohrabi (S), Vice ordförande X

Helena Grahn (M), Andre vice ordförande X

Johanna Axerup (S), Ledamot X

Sten Dahlvid (S), Ledamot X

Tobias Petersson (V), Ledamot X

Lars Myllenberg (M), Ledamot X

Håkan Ask (SD), Ledamot X

Jan Olof Håkan Andersson (SD), Ledamot X

Resultat 2 3 4

§ 128 votering 2

Ledamot Ja Nej Avstår

Simon Chrisander (L), Ordförande X

Arwin Sohrabi (S), Vice ordförande X

Helena Grahn (M), Andre vice ordförande X

Johanna Axerup (S), Ledamot X

Sten Dahlvid (S), Ledamot X

Tobias Petersson (V), Ledamot X

Lars Myllenberg (M), Ledamot X

Håkan Ask (SD), Ledamot X

Jan Olof Håkan Andersson (SD), Ledamot X

Resultat 5 4 0

Miljönämnden 2019-08-27

Svar på nämndsinitiativ om nedskräpning från Sverigedemokraterna

Håkan Ask (SD) har i en skrivelse till Miljönämnden föreslagit att befintliga medel och resurser omfördelas inom Miljöstrategiska avdelningen för att öka fokus på nedskräpning och dess konsekvenser, samt att Miljönämnden avsätter 300,000 kronor för riktades satsningar mot den taskiga nedskräpningsmentaliteten som har fått fäste i Malmö.

I miljöbalken (MB) finns förbudet mot nedskräpning. Där framgår bland annat att ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Bestämmelsen innebär ett allmänt förbud mot nedskräpning.

Inom avdelningen för miljö- och hälsoskydd på miljöförvaltningen arbetar man främst med händelsestyrd tillsyn som härstammar från inkomna klagomål. Tillsynen kan till exempel handla om nedskräpning på allmän platsmark, på privata fastigheter eller ha en koppling till miljöfarliga verksamheter.

På miljöstrategiska avdelningen (MSA) har man varit med och testat mekanisk teknik för att städa i kanalen. MSA har också lett ett projekt kring strandstädning, där man ansöker om pengar för att sedan låta marint kunskapscenter samt fastighet- och gatukontoret genomföra städningen. MSA har varit delaktiga i kartläggning av mikroplast i Malmö stads vatten som resulterade i rapporten förekomst av mikroplatser i Malmö stads vatten. Motionären efterfrågar ökat fokus på

nedskräpningen och dess konsekvenser. Vi anser att staden har ett fokus på nedskräpningen och dess konsekvenser.

Under 2018 genomfördes en renhållningskampanj som syftade till att öka allmänhetens medvetenhet om att 63 procent av skräpet på gator och torg är fimpar. Nya offentliga

papperskorgar har tillkommit under 2019 som gör det lättare att göra rätt. Under sommaren 2019 har kampanjen ”En sommar utan skräp” pågått. Med den kampanjen vill Malmö stad skapa uppmärksamhet och engagemang kring hur vi får en renare stad, och berätta om det arbete som staden gör och vad vi tillsammans måste hjälpas åt med. Med tanke på kampanjerna som har genomförts så tvivlar vi på effektiviteten i att genomföra ytterligare riktade satsningar vid detta tillfälle.

Det är viktigt att understryka att offentlig miljö framförallt är Fastighet- och Gatukontorets ansvar, och ovannämnda aktiviteter visar att de aktivt jobbar med frågan. Med beaktande av ovannämnda yrkar vi avslag på nämndsinitiativet.

Ordförande Simon Chrisander (L) Vice Ordförande Arwin Sohrabi (S)

Johanna Axerup (S) Sten Dahlvid (S)

Med instämmande av:

Wilfredo Salinas Yancunta (S) Susanne Andreasson Leth (S) Leakim Eventhen (L)

40

§ 129 Extraärende på dagordningen: Remiss från Havs- och vattenmyndigheten om översyn av föreskrifterna HVMFS 2013:19 om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten och HVMFS 2017:20 om kartläggning och , MN-2019-4653

MNN-2019-87 Sammanfattning

Kommunstyrelsen har översänt ovanstående remiss till miljönämnden för direkt besvarande.

Havs- och Vattenmyndigheten har föreslagit förändringar i två föreskrifter med syfte att göra dem samspelta med överordnad lagstiftning avseende när en vattenförekomst ska klassificeras som ett kraftigt modifierat vatten (KMV).

Miljönämnden konstaterar att den föreslagna huvudsakliga ändringen riskerar leda till att ambitionsnivån för uppfyllandet av ramdirektivet för vatten sänks. På lång sikt riskerar detta att leda till att miljökvalitetsnormerna blir ett mindre effektivt verktyg i arbetet med att uppfylla målsättningarna i ramdirektivet för vatten.

Beslut

1. Miljönämnden svarar på kommunstyrelsens remiss enligt förvaltningens förslag till yttrande.

2. Miljönämnden justerar paragrafen omedelbart.

Beslutet skickas till

Havs- och vattenmyndigheten

Beslutsunderlag

 G-Tjänsteskrivelse MN 2019-08-27 Remiss från Havs- och vattenmyndigheten om översyn av föreskrifterna HVMFS 2013:19 om klassificering och

miljökvalitetsnormer avseende ytvatten och HVMFS 2017:20 om ka

 Bilaga 1 Remissmissiv från Havs- och vattenmyndigheten

 Bilaga 2 Konsekvensutredning

 Bilaga 3 Förslag till ny föreskrift HVMFS 2013-19

 Bilaga 4 Förslag till ny föreskrift HVMFS 2017-20

Related documents