• No results found

Postup při činnosti v MŠ probíhal podle individuálního plánu dítěte po jednotlivých měsících.

V adaptačním režimu se seznámilo s novými dětmi, jejich značkami, s pravidelným režimem MŠ, pravidly chování (zdravení, návyky při jídle, hygieně, šetření vodou, používání pravidel při společenském styku, úklid hraček, bezpečnost …). Od září byla pravidelně zařazována cvičení vizuální diferenciace, opakování barev pomocí her, vybarvování a výtvarný ateliér.

Sluchově verbální paměť se procvičovala pomocí básní a říkanek (viz předešlá kazuistika).

Nácvik fonematického sluchu spočíval ve vytleskávání slabik, robotická řeč (vyjmenovávání slov po slabikách). Vybarvuje s bílými místy, ale nepřetahuje. Kresbu i na formátu A3 umís-ťuje do růžku, kresba je zpočátku velmi zúžená a vzhledem k formátu papíru i výrazně malá.

Dítě jsme cíleně vedli celé září k zvolení správných proporcí kresby dle slovních instrukcí, což se zdařilo. Začalo postupně využívat ke kresbě celou plochu formátu papíru. Ve výtvarné výchově pracuje samostatně. Vytleská slova bezchybně, občas pozná 1. hlásku ve slově. Nad poslední hláskou přemýšlí. Občas ji určí správně. Robotická řeč je bezchybná.

V říjnu dlouhodobá absence, přesto je zjištěno, že fonematický sluch (poznávání první hlásky ve slově, případně poslední hlásky) je nevyrovnaný. Občas pozná první hlásku ve slově, s dopomocí a zdůrazněním i poslední. V listopadu pokračujeme s rozvojem vizuální diferen-ciace dle Bednářové a úkoly z „Velké knihy pro předškoláky”. Věnujeme se rovněž rozvoji kresby, dáváme k dispozici velkou plochu a podporujeme dítě, aby ji zaplnilo, využíváme i kresbu křídami na venkovní tabule. Kreslíme tvary do vzduchu i se zavřenýma očima.

V listopadu je rovněž věnována pozornost slovní zásobě z tematických okruhů ŠVP (počasí, výběr vhodného oblečení, klima a roční období, části těla a činnosti spolu s pravolevou orien-tací na těle i na obrázku, bezpečnost a předcházení úrazům, hygiena, odpočinek, ovoce, zele-nina, návštěva u lékaře, co je zdvořilé – pozdravy a fráze, opakování vyvěšených pravidel).

83 Intenzivně trénujeme s dítětem popis vtipných dějových sekvenčních obrázků. Kognice je rozvíjena během celého dne (osobní rozhovory, hry, komunikační kruh, při zacházení s mani-pulativy, čtení pohádek před odpoledním odpočinkem a diskuse o porozumění příběhům).

Výrazně se rozšířila aktivní i pasivní slovní zásoba. Řeč dítěte již obsahuje všechny slovní druhy. Nově určí pravolevou orientaci již správně i na těle druhého člověka, což je ještě neza-fixováno a musí se procvičovat.

V prosinci je posouzena úroveň hrubé motoriky (navštívili jsme již třikrát velkou tělocvičnu, chodíme na dětská hřiště, cvičíme ve třídě střídavě rytmizační cvičení, dětskou jógu, speciální uvolňovací cvičení před grafomotorikou …). Hodnotili jsme dle interních kritérií výdrž, hod míčkem, prst na nos, přeskok snožmo, poskoky na jedné noze, při hudbě, chůzi po balanční dráze a úroveň pohybů při různých druzích cvičení. Hrubá motorika je v prosinci již na úrovni školní zralosti. Stejně tak jemná motorika a zadané grafomotorické listy. Začíná správně vní-mat nejprve slabikovaná slova (robotická řeč) a hláskovaná slova (marťanština), ale i pozná-vat poslední hlásku ve slově. Vedou se mu jednoduché rýmy. Zvládá dramatizaci s figurkami dle instrukcí (v rámci celoškolního projektu a nového divadélka), vytvoří větu ze zadaných slov gramaticky správně. Volně vypráví již na své věkové úrovni. Předškolní aktivity včetně vizuální percepce na základě materiálů určených pro předškoláky zvládá. Sluchově slovní paměť trénuje na vánočních písních a básničkách.

V lednu se již automatizují již nabyté dovednosti (volné vyprávění – učitel vyprávění dítěte rozšiřuje cíleně vždy o 1 slovo a je rovněž použito slovní lešení – viz teoretická část DP, nedi-rektivní způsoby rozvoje komunikace). Slovní zásoba je rozvíjena dle témat ŠVP a pedago-gických situací. Pokračuje se v práci na školních dovednostech formou hry, úkolů a rozhovo-rů. Úkoly dokončuje pečlivě. Již si rád volně hraje v sousedící třídě běžného typu. Zapojuje se i do kolektivu předškoláků z běžné třídy.

V únoru je dlouhodobě nemocný. Za krátkou dobu přítomnosti zjišťujeme, že určí první a poslední hlásku ve slově, ale nerozloží slovo na hlásky. Začíná se orientovat v nadřazených pojmech. V březnu se objevil první úspěšný pokus rozkladu slova na hlásky (marťanština).

Občas si splete termín první a poslední. Vyprávění podle sekvenčních obrázků, shrnutí pře-čtených příběhů, orientaci ve slyšeném textu, odpovědi na otázky, reakce na předem určené slovo zvládá s počátečními obtížemi. Zvládá třístupňové úkoly a úkoly na dílčí funkce (JM, vizuomotoriky, vizuální i sluchová percepce) a myšlení (viz ŠVP, barvy, chápání instrukcí apod.). V dubnu vyzkoušen slovní fotbal, který dítě ještě nezvládá. Vracíme se k určování první a poslední hlásky ve slově. Vypráví samostatně, zatím méně plynule, sluchověslovní

84 paměť vykazuje deficity. Zkouší přednes před dospělým publikem. Nadřazené pojmy již zvládá bez obtíží. Má představu o množství. Řekne svou adresu, jméno, příjmení, datum na-rození a zaváže si tkaničku (nejprve na cvičné botě).

V květnu se pokračuje v rozvoji fonematického sluchu, v expresivní řeči zvládá již poměrně plynule vyprávění podle sekvenčních obrázků různého typu, stejně tak převypráví přečtený text. Je úkolováno, aby něco přineslo, vyřídilo. Předmatematické a matematické představy se trénují na měnícím se počtu dětí, židliček, dnů, měsíců. Jsou mu zadávány třístupňové úkoly.

Synonyma, antonyma zvládá. Oční pohyby se cvičí na řadě z kostek, grafomotorice a sekven-cích. Pracuje již s celou plochou, kreslí domek a postavu se všemi detaily. Pamatuje si písně, básně. Poslední měsíc docházky do MŠ zjištěno, že sluchově rozlišuje slova lišící se jednou hláskou. Po nacvičení zvládá výslovnost slov se souhláskovými shluky a jazykolamy. Zvládá samostatné vypravování a plnění třístupňových úkolů, má správnou představu o čase a časové souslednosti. Během her projevuje dobrou úroveň sluchové a vizuální percepce. Připomíná si některé oblíbené básně, vzpomene si na tři stromy, tři květiny … Je připraven na školní do-cházku. Podle posledních zpráv se do třídy běžného typu dítě zařadilo úspěšně, má jedničky, umí si dle slov matky uvolnit ruce před domácími úkoly ze psaní, které se zatím podobají gra-fomotorickým úkolům v MŠ. Ve třídě má kamarády a má kamaráda i z jiné třídy, i když urči-tá nesmělost v povahových rysech přetrvává.

85