• No results found

Vi skulle vilja veta lite mer om varför människor väljer att engagera sig och har några frågor om det.

a. Vad tror du själv att det är som gör att du engagerar dig? b. Hur upplever du att det känns när du engagerar dig? c. Upplever du att du gör skillnad? Om ja - för vem, hur?

d. Är det viktigt för dig att känna att du gör skillnad och hjälper till? e. Vad tror du själv gör att du motiveras till att fortsätta engagera dig? f. Känner du dig uppskattad (av ledning, andra medlemmar, andra)? g. Är det viktigt för dig att känna dig uppskattad?

h. Upplever du att ditt engagemang ger dig något tillbaka? (annat än ex. vänskap)

Avrundningsfrågor 7. Framtiden

a. Vad tror du att det beror på att inte fler engagerar sig?

b. Är det något mer du känner att du vill berätta för mig eller som du tycker att jag borde ha frågat om?

c. Slutligen, har du något som du skulle vilja fråga mig?

9.3 Selektivt kodningsschema

Citat Kod Kategori Tema

”Så hära samhällsmässigt också, jag tänker att…ja men att samhället inte ska bli så segregerat liksom, just det här att man ska få möjlighet att mötas. Och lära känna varandra liksom och sådär. Mer... Och att det finns ett stort värde i det tänkte jag som jag gärna ville bidra med”

Samhällsmässigt också. Att samhället inte ska bli så segregerat

Få möjlighet att mötas. Lära känna varandra. Stort värde i det. Gärna vill bidra med

Viljan att göra skillnad Samhällsnytta

Citat Kod Kategori Tema

”Det är nog blandat av, just de här de

relationerna som man har byggt upp, eller håller på att bygga upp. Att det känns som att man… Alltså det är ju både och. Att jag vill gå dit och träffa de som jag inte skulle träffa annars. Många som man, ja men både folk som man känner att man kan hjälpa, men också de som man vill träffa bara för att ja men typ… tjata, se hur det går liksom för dem? Vad har hänt sedan förra veckan, vad kommer att ske i sommar liksom”

Nog blandat, relationerna man byggt upp, håller på att bygga upp.

Vill gå dit, träffa de jag inte träffar annars. Folk man kan hjälpa. Träffas för att tjata. Se hur det går, vad har hänt sedan förra veckan, vad sker i sommar

Relationer Att ge och att få

Citat Kod Kategori Tema

”Däremot så är jag väldigt nyfiken utav mig som person och jag tycker om att träffa människor ifrån andra kulturer och så vidare”

Väldigt nyfiken av mig. Träffa människor från andra kulturer

Intresse för andra kulturer

9.4 Rekommendationsbrev

Vän i Umeå 22 Maj 2019

Vi har nu ägnat våren till att läsa på om Vän i Umeå, haft personliga samtal med anställda hos Er samt intervjuat 5 yngre män som på olika sätt engagerat sig i organisationen. Vi har även ägnat mycket tid till litteraturgenomgång av tidigare forskning och teorier kring ideellt engagemang och motivation till detta.

Det som vi funnit i intervjumaterialet gällande drivkrafter till att just yngre män väljer att engagera sig ideellt i organisationer av social karaktär redovisas i vår kandidatuppsats som Ni kommer få ta del av.Vi har valt att utöver uppsatsen skriva ett brev till Er för att delge Er annat som informanterna i studien tagit upp. Vi tänker att det kan vara av värde för Er och kanske kan vara behjälpligt på olika sätt, även inför kommande önskemål om fler studier hos Vän i Umeå.

En del av informanterna har lyft att dom upplever en del svårigheter och utmaningar i och med sitt engagemang. Detta gäller dels hur dom upplever det att vara man i en kvinnligt kodad organisation och hur dom bemöts i och med detta. Det är något som vi lyft och som ni kan läsa mer ingående om i våran kandidatuppsats, där ger vi också förslag för framtida studier. Den andra utmaningen som kommit fram är att förhålla sig till de nyanlända och sätta gränser. Vissa informanter beskriver att de upplever en osäkerhet angående hur mycket dom ska hjälpa för att bli ”lagomt” involverad. Även vissa funderingar tycks finnas gällande språkkunskaper och informanter beskriver att det känns tryggt att i förväg veta lite om den de ska mötas språkkunskaper för att kunna förbereda sig lite.Vissa beskriver även att engagemanget känts som ett stort åtagande. Informanterna menar att det är viktigt att det är tydligt att man kan komma och pröva ex. gruppaktiviteter utan att förbinda sig att delta långsiktigt. Detta är något flera av informanterna tror skulle kunna få andra att testa att engagera sig.

Angående matchningsprocessen så framkom det att denna process upplevs enklare och mer uppstyrt nu jämfört med innan ni hade en matchningsansvarig. Informanterna beskriver även att de upplever att enkäter som går att fylla i online för att bli matchad har sänkt tröskeln att börja engagera sig, vilket dom menar är positivt. När de som vill bli matchade får matchningsförslag på mailen upplevs de bifogade dokumentet med tips inför första träff m.m. som positivt. Även nyhets/månadsbrev upplevs positivt och ger en känsla av att vara en del i något större.

Uppskattning är något centralt i intervjumaterialet, alla informanter beskriver att dom får mycket uppskattning från de nyanlända som dom möter och att uppskattning känns som en bekräftelse på att dom gör något bra. Några beskriver även uppskattning och feedback från Er som jobbar på Vän i Umeå men några beskriver att dom inte upplever att de får gehör från ledare/anställda inom Vän i Umeå. Uppskattning är något som flera menar inte är avgörande för att engagera sig men att det är ändå känns kul och sporrar en att fortsätta. Uppskattning ger känslan att dom gör något bra därför tror vi att få uppskattning från flera håll är viktigt för motivationen, vilket vi i förlängningen tror kan bidra till att upprätthålla engagemanget över tid.

Begreppet etablerad svensk beskrivs av flera som obekvämt och svårt, flera undrar om dom lever upp till detta. I vår uppsats har vi valt att använda etablerade män i Sverige istället för att använda svensk då vi upplever att det inte ställer samma krav på att känna sig som just svensk.

Om icke-engagerade människor menar många informanter att det borde finnas fler som vill engagera sig. Flera informanter beskriver att de människor som dom berättar för om sitt engagemang är positivt inställda och blir väldigt intresserad, men att dom ändå inte tar steget själva. Av litteratur på området har vi förstått att det ofta krävs att människor blir personligen tillfrågad om att följa med och pröva på för att ta steget att börja med något nytt, vi tror att detta är särskilt viktigt för yngre människor då osäkerheten kan vara större i denna åldersgrupp.

Angående att färre män är engagerade ideellt tror många informanter handlar om att ideellt engagemang inte genererar någon större status, de tror även att status och ålder hänger samman och att det därmed är lättare att få äldre män att engagera sig då de kanske tillgodo sett sitt behov av status på annat håll. Vissa informanter tror också att osäkerheten är större bland yngre, detta styrker också våran tanke om att yngre

personer kanske personligen måste bli tillfrågade/ombedd att delta. Avsaknad av manliga förebilder tror vissa påverkar att männen är färre, vi återkommer till tankar om behov av manliga förebilder.

Tid är en faktor många talar om, flera tror att tid finns och att det handlar om en prioriteringsfråga medan andra informanter beskriver hektiska liv som en anledning att människor inte kan eller orkar ta på sig ytterligare engagemang. Vi tror att det främst är en prioriteringsfråga men att det också måste vara tydligt att engagera sig i organisationen är ett alternativ utan förbindelse eller tidigare erfarenhet. Lösningen att få fler engagerade menar många informanter bottnar i att samhällsförändringar krävs med ett annat tänk runt status och könsroller. Detta tar tid och ändras inte enkelt. Det som informanterna lyfter som är något lättare att arbeta utifrån är att de menar att organisationen inte bara ska nå ut på rätt sätt utan snarare locka på rätt sätt. Flera menar att det är viktigt att det är tydligt att inga förkunskaper krävs mer än att man talar svenska. Informanterna menar att det ska vara tydligt att människor som vill får komma och pröva att delta kravlöst utan tidigare erfarenhet av liknande engagemang. Många av informanterna har själv känt någon som varit aktiv i Vän i Umeå eller någon annan liknande förening, vi tror att det är positivt att uppmuntra de unga män som är engagerade att ta med andra som kan tänkas vilja pröva i hopp om att värva fler – detta skulle då kunna ha effekten av ringar på vattnet som sprider sig.

En del informanter talar också om att fler manliga förebilder behövs när det gäller att engagera sig ideellt. De menar att sprida ett budskap t.ex. i medier att ”jag är engagerad” följt av presentation av en ”vanlig” kille skulle kunna bidra och lätta upp kring att detta engagemang är något för främst kvinnor. En informant säger något vi upplever fler skulle anamma – att ha fokus på det gemensamma och inte på alla olikheter underlättar och krävs för att minska fördomar.

Tankar som vi fått utifrån verksamhetsplan och årsberättelsen är att projektet tycks sakna långsiktiga mål. Att anställda hos er inte i skrivande stund vet om organisationen får fortsatt bidrag av kommunen har vi uppfattat som en stor osäkerhet för alla involverade i organisationen. Vi anser att det är rimligt att se det som en arbetsmiljöfråga. Vi vill nämna att för att bedriva lyckade projekt så krävs inte enbart engagemang och budget, det krävs också att långsiktiga mål tillåts då ett lyckat projekt bör byggas upp utifrån fasta grunder i driftorganisationen samtidigt som en förändring och förbättringspotential finns i och med projektformen.

Avslutningsvis vill vi upprepa att tidigare forskning visar att många engagerar sig först när de blir tillfrågade. Utifrån er verksamhetsberättelse och årsplan beskriver ni bl.a. att välkomstmässa vid Umeå Universitet genererat flera nya som vill engagera sig, vi tror att Ni ska fortsätta med uppsökande verksamhet som denna och direkt tillfråga människor att börja engagera sig. Vi har också noterat att Ni planerar att besöka ex. pensionärsföreningar vilket säkert kan innebära nya individer som är villiga att engagera sig. Vi tror på att söka sig till ex. idrottsklubbar kan ge samma resultat men då kan Ni nå en annan åldersgrupp av människor. Forskning visar nämligen att kumulativt engagemang är vanligt – d.v.s. att ju fler engagemang en person har så är chansen troligare att denne engagera sig ytterligare. Vi önskar Er lycka till i fortsättning och hoppas Ni har glädje av vår uppsats. Än mer hoppas vi att kommunen ger er fortsatt bidrag för att bidra Vän i Umeå vidare.

Vänliga hälsningar

Annelie Bäckström & Malin Wänting

Related documents