• No results found

6. Resultatredovisning

6.1 Informanterna

Vi har intervjuat åtta gravida kvinnor, vilka kommer presenteras närmare nedan. Vi har gett informanterna fingerade namn i alfabetisk ordning.

Anna är född 1980 i ett utomeuropeiskt land och är till större delen uppvuxen där. Hon

bor nu med sin man i ett radhus i en mindre stad. De har inga barn sedan tidigare. Efter gymnasiet har hon läst på folkhögskola och håller just nu på att läsa halvtid på högskola samtidigt som hon arbetar heltid som lärare. Hon har nära kontakt med sina föräldrar, sin syster och en av sina kusiner. Övrig familj har hon inte lika mycket kontakt med, eftersom de flesta bor i hemlandet. I sin bekantskapskrets i övrigt har hon gamla kompisar från gymnasiet, nya kompisar från högskolan samt hennes kollegor.

Beata är född 1972 och bor med sin man och deras 16 månader gamla son i en villa i en

mindre ort, där de är relativt nyinflyttade. Beata har en examen från universitetet och just nu studerar hon halvtid för att få ytterligare en universitetsexamen, samtidigt som hon är mammaledig. I hennes närmsta bekantskapskrets finns hennes familj som består av mamma, pappa och tre syskon, hennes man, en kompis som har en 11 månaders dotter och en annan kompis som inte har barn. Sin mamma och yngre bror ringer hon till ganska ofta, sina andra två syskon ringer hon inte till lika ofta, men har emellanåt kontakt med dem. Kompisen som har en dotter är närmsta vännen och de pratar några gånger i veckan. Den andra kompisen pratar hon inte lika ofta med. Beata pratar mycket med sin man och har även telefonkontakt med honom under dagarna då han arbetar.

Cecilia är född 1973 och bor med sin man och deras treåriga dotter i en lägenhet i en

större stad. De ska snart flytta till en villa i en mindre ort. Hennes högsta avslutade utbildning är på gymnasienivå men hon har gått några mindre fristående datakurser efter gymnasiet. På grund av graviditetsbesvär har hon nyss blivit sjukskriven från sitt arbete som telefonist. Cecilias närmsta bekantskapskrets består av hennes mamma och pappa som hon träffar ungefär två gånger i månaden. Hon tror att hon kommer träffa dem betydligt oftare inom kort eftersom huset de köpt ligger i närheten av föräldrarnas bostad. Hon pratar dagligen i telefon med sin mamma. I bekantskapskretsen ingår även hennes mans familj, som de träffar ungefär en till två gånger i månaden, samt kollegor som blivit hennes kompisar.

Diana är född 1982 och bor med sin sambo och deras 18 månader gamla son i ett hus på

en mindre ort. Hennes högsta avslutade utbildning är på gymnasienivå och hon arbetar idag som personlig assistent. Hennes familj består av hennes mamma och pappa som är skilda och hennes pappas nya fru som han har varit gift med sedan Diana var liten. Hennes styvmamma har i sin tur en dotter som Diana ser som sin syster. Styvsystern har en son som är lika gammal som Dianas pojke. Hennes sambos familj består av hans

mamma, pappa och två syskon, vilka alla bor i närheten. Diana och hennes sambo har en stor umgängeskrets. Utöver de gemensamma vännerna träffar Diana även andra mammor i en föräldragrupp och hon nämner även sina kollegor som hon dock inte umgås med utanför arbetsplatsen.

Erika är född 1973 och bor med sin man, deras gemensamma 18 månader gamla son

och mannens två tidigare barn i en villa på en mindre ort. Erika har gymnasieutbildning och är för tillfället mammaledig från sitt arbete. I hennes bekantskapskrets finns hennes mamma och pappa, som är skilda, och pappans nya fru och hennes tidigare barn. Sin mamma och pappa har hon mycket kontakt med. Erika är inte från orten från början vilket innebär att många av hennes kompisar och deras familjer bor en bit bort, men de har tre barnfamiljer därifrån som de träffar ibland. Erikas mans familj består av hans mamma och två bröder som båda har egna familjer, samt mammans särbo. Erika och hennes man umgås ofta med hans familj då de alla bor i närheten av dem. I övrigt umgås de mest med några andra barnfamiljer som bor i närheten.

Frida är född 1984 och bor med sin sambo på en mindre ort. De har inga barn sedan

tidigare. Hennes högsta avslutade utbildning är gymnasiet och idag arbetar hon i familjeföretaget. Hennes familj består av mamma, pappa och två bröder och har daglig kontakt med dem alla eftersom hon arbetar ihop med sina bröder och har sin häst i stallet hos sina föräldrar. I övrigt umgås hon med personer som hon har blivit kompis med via stallet och även dem träffar hon dagligen. Hon och hennes sambo träffar inte hans familj särskilt ofta eftersom de inte bor i närheten.

Gabriella är född 1981 och bor med sin sambo i en lägenhet i en mindre ort. De har

inga barn sedan tidigare. Hon studerar just nu på högskolan men har även tidigare eftergymnasiala studier bakom sig. Gabriella har en liten bekantskapskrets då hon gjorde valet att flytta rätt långt till sin sambo. En annan anledning är att hennes

kompisar bor utspridda runt omkring i landet, vilket gör det svårt att träffas. På sin nya ort har Gabriella en bekant som hon träffar någon gång då och då. I övrigt träffar hon sina klasskompisar i skolan men hon är inte närmare bekant med dem. De hon umgås mest med är sambon och hans kompisar. Hennes mamma, pappa och bror bor kvar där Gabriella kommer ifrån och hon pratar med sin mamma i telefon ungefär en gång i veckan men mer sällan med sin pappa och bror. Hennes sambos familj bor i närheten och de träffar dem ganska ofta men hon säger sig inte ha så nära kontakt med hans familj. Gabriella säger att hon saknar vänner, någon att träffa och ta en fika med.

Helena är född 1981 och bor med sin sambo i en villa i en mindre ort. De har inga barn

sedan tidigare. Hennes högsta avslutade utbildning är på gymnasienivå och hon arbetar nu som trafikledare och tågmästare. Hon och hennes sambo har båda skilda föräldrar, vilket gör att de ”har åtta föräldrar att besöka”, varav de oftast umgås med sambons pappa som bor på samma gata som de gör. Hon har nära vänner som hon inte umgås så ofta med då de bor ”en bit bort”. Helena säger att hon och hennes sambo arbetar väldigt mycket båda två, och på oregelbundna tider, vilket gör att när de väl är lediga vill de ofta bara vara hemma och ordna med sitt nybyggda hus och orkar inte umgås så mycket med andra.