• No results found

Informanternas beskrivning av det elektroniska kursvärderingssystemet KURT

4 Aktuell forskning

6.4 Informanternas beskrivning av det elektroniska kursvärderingssystemet KURT

Avsnittet är uppdelat efter informanternas beskrivningar om KURT kopplat till studenterna, kursansvarig, tekniken och andra nivåer i organisationen.

6.4.1 Studenterna och KURT

Informanterna uttrycker att det är positivt att studenten som enskilda individer kan ge sina synpunkter i kursvärderingen KURT. Svarsfrekvensen är oftast för låg. Det kan vara problem med kursvärderingströtthet eller att man som student inte ser att man har någon nytta av de synpunkter man för fram, eftersom KURT-värderingen ligger i slutet på kursen (summativ) och då är man redan på väg till en annan kurs.

Alltså, ett problem är ju att studenterna inte är jätteangelägna. De känner ju att, ofta så händer ju ingenting för deras egen del…..det ligger ofta….i slutet på kursen och man känner att nu är man färdig med det här och man tänker framåt …..(Inf. B)

Informanterna beskriver också att eftersom man inte vet vilka studenter som svarar så är det svårt att få ett svar som speglar hela studentgruppens åsikter. Informanterna ser också ett problem med att studenterna kan svara anonymt, ex. vis utifrån att fritextsvaren kan innehålla väldigt kränkande svar.

....samtidigt kan man ändå känna det här…..och jag förstår ju att de behöver vara anonyma, absolut, men ….skulle jag själv fylla i en om jag hade gått en kurs så skulle jag inte gå på rena personangrepp på lärare….så det är väl lite grann hur de uttrycker sig…..skall de få säga vad som helst…(Inf. L) Informanterna har en farhåga att om KURT skulle användas som den enda

kursvärderingsmetoden så skulle man tappa närheten till studenterna, kursen och den ständigt pågående dialogen rörande kursen.

6.4.2 Kursansvarig och KURT

Informanterna tycker att KURT sparar tid för den som är kursansvarig genom att systemet automatiskt sammanställer en analys av kursvärderingen till skillnad från ”vanliga”

kursvärderingar där kursansvarig gör detta manuellt, vilket tar en massa tid. Informanterna upplever att det är svårt konstruera och formulera frågor på ett bra sätt. Man beskriver hur frågorna i KURT konstrueras, man använder övergripande frågor, generella frågor och specifika frågor. Man frågar om undervisningens genomförande i kursen ex. vis hur föreläsningar,

lektioner, laborationer har fungerat, om information innan samt om examinationer. Frågorna baseras oftast utifrån kursplanens moment. Man har även med öppna frågor/fritextfrågor.

….jag brukar ju ge dem ganska öppna frågor…..vilka är dina aha-upplevelser efter kursen….vad kunde vi ändra på….vad tyckte du var speciellt bra….öppna frågor….då får man ofta ganska bra svar…..då kan det ju kunna komma fram sådana saker som jag skulle kunna missa om jag gjorde för detaljerade frågor! (Inf. B)

Informanterna beskriver att det ingår i deras arbete att delge berörda lärare fritextsvar från kursvärderingen.91 Informanterna beskriver att bland det som skrivs i fritextsvaren kan det förekomma både positiva och negativa svar såsom att lärare i kursen namnges på ett positivt sätt ex. vis bra seminarier, bra föreläsare, duktig pedagog m.m. Det kan också finnas exempel på svar där lärare blir kränkta, baktalade och det förekommer nedsättande värderingar.

Informanterna beskriver att de har hanterat fritextsvaren på lite olika sätt.

Några informanter nämner att lärare skulle kunna använda och har använt sig av studenternas synpunkter vid kursvärderingen (om de är positiva) som en faktor ex. vis vid anställning eller befordran.

6.4.3 Tekniken och KURT

Informanterna beskriver erfarenheter där tekniken inte fungerat så som man förväntat sig. Det har varit problem ex. vis när frågorna skulle läggas in, när man skulle ändra ordningen på frågorna eller lägga till frågor samt att institutionens frågor inte kom med.

Man har även upplevt problem med att det inte går att sammanfoga resultatet från kurser med samma innehåll men olika kurskoder. Informanter uttrycker dock att själva systemet är smidigt när det väl är igång.

91 Författarens kommentar: Hanteringen av fritextsvaren har dock sommaren 2010, genom ett beslut i OSU, Dnr

LiU-2009-01593, ändrats. Detta innebär att arbetet med dessa fritextsvar inte är samma som informanterna utrycker under de intervjuer jag gjorde en period innan beslutet togs. Jag väljer dock ändå att redovisa deras uppfattningar rörande detta.

6.4.4 Andra nivåer i organisationen och KURT

Informanterna beskriver att de har upplevt problem med att administratörer går in i systemet och ändrar i kursvärderingarna av olika anledningar utan att ha meddela i förväg till kursansvarig. Eftersom systemet inte är styrt av den kursansvarige så måste administratörer gå in i systemet för justeringar. Informanterna uppfattar att de fasta frågorna från rektor och fakultet ligger för långt från själva kursens innehåll, det som är grunden i utbildningen och det som faktiskt studenten är där för att lära sig. Man upplever att det skapar ett problem när studenterna skall svara, frågorna har inte fokus på själva kursen och samma frågor upprepas vid varje

kursvärdering.

.…jag är ju väldigt kritisk mot frågorna…variation är kunskapen moder och de motverkar precis det därför att det är samma frågor för varje kurs…..man skall igenom alla de frågorna för att komma till frågorna….om själva kursen….(Inf. B)

Utifrån de funderingar som informanterna utryckt ex. vis rörande den låga svarsfrekvensen, problem rörande anonymiteten, problem rörande det som skrivs i fritextsvaren så ställer sig informanterna frågande till hur man med det underlag man får in från kursvärderingarna kan sätta ett kvantitativt omdöme på en kurs utan att tillföra ytterligare information från andra källor.