• No results found

Vi vill fråga dig om du vill delta i vårt examensarbete ” Upplevelsen att hänvisa till annan vårdnivå eller transportsätt- Ambulanssjuksköterskans perspektiv” .Vi är två sjuksköterskor som studerar på specialistprogrammet med inriktning mot

ambulanssjukvård programmet vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås. Som en del i denna utbildning gör vi ett examensarbete på avancerad nivå.

Vad är det för projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Sedan några år tillbaka så arbetar ambulanssjukvården mer med att bedöma och hänvisa patienter till rätt vårdnivå, vilket innebär att patienter inte alltid transporteras med ambulans till sjukhus. Det kan även innebära att patienten exempelvis hänvisas till egenvård, vårdcentral eller annat transportsätt till sjukhus/ vårdinrättning.

Vi är därför intresserade av att beskriva ambulanspersonalens på Kungälvs sjukhus upplevelse av att arbeta med det nya arbetssättet där hänvisning till annat transportsätt eller vårdnivå och överlämnande av VIPP-dokument och uppföljning av

handläggningen ingår.

Vi kontaktar dig efter godkännande av verksamhetschefen och eftersom du arbetar inom ambulansverksamheten på Kungälvs sjukhus.

Huvudman för examensarbetet är Högskolan i Borås, som är en statlig myndighet. Med huvudman menas den organisation som är ansvarig för studien.

Hur går examensarbetet till?

Datainsamlingen kommer att ske genom intervjuer och kommer sedan analyseras genom en kvalitativ innehållsanalys. Som deltagare i denna studie kommer du att bli kontaktad via telefon, videosamtal eller dylikt för en intervju, som kommer att bestå av förbestämda frågor och ett öppet samtal. Intervjun är beräknad att ta ungefär 15- 30 minuter.

Hur får jag information om resultatet av studien?

När examensarbetet är examinerat kommer det att publiceras enligt sedvanliga rutiner för examensarbete vid Högskolan i Borås och finnas tillgängligt i databasen DIVA. Om du önskar, kan Högskolan tillhandahålla en kopia till dig.

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka ditt arbete, alternativt din vård eller behandling (beroende på vem forskningspersonen är). För att delta behöver du lämna ditt samtycke.

Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta handledaren [kontaktuppgifter se nedan].

Vad händer med mina uppgifter?

I examensarbetet kommer vi att samla in information från dig. Inga namn, uppgifter eller resultat som kan härledas till dig som person kommer att redovisas i

examensarbetet. Allt material kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av det, i enlighet med gällande lagstiftning.

Det datamaterial som samlats in, (bakgrundsinformation och intervjuer, enkäter,

fältanteckningar eller annat), kommer att förstöras när examensarbetet är examinerat

och godkänt varvid personuppgiftsbehandlingen upphör.

Behandlingen av uppgifter om dig sker med stöd av artikel 6.1 (a) i

dataskyddsförordningen (samtycke). Högskolan i Borås är personuppgiftsansvarig. Som deltagare har du ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningens artikel 15-18, 20 och 22, som bland annat innebär att du har rätt att ta del av de uppgifter om dig som behandlas i studien samt få dessa rättade eller raderade. Du har också rätt att få behandlingen av uppgifter om dig begränsad. Kontakta ansvarig handledare [kontaktuppgifter nedan] i dessa fall.

Om du har frågor kring behandlingen av dina personuppgifter är du välkommen att i första hand kontakta ansvariga för examensarbetet eller handledaren. Du är också välkommen att kontakta högskolans dataskyddsombud via e-post, dataskydd@hb.se, med synpunkter. Du har därtill rätt att klaga på högskolans behandling av

personuppgifter till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet.

Ansvariga för examensarbetet

Författare:

Aynil Savas , mail: S131958@student.hb.se Linus Backlund, mail: s193081@student.hb.se

Program: Specialistsjuksköterska med inriktning mot ambulanssjukvård. Handledare:

Pär Wennberg Tfn: 0702006273

Par_wennberg@hotmail.com

Samtycke om deltagande

Fylls i av handledaren

Härmed intygas att ansvariga studenter har uppvisat skriftligt samtycke av informanten till deltagande i examensarbetet och behandling av informantens personuppgifter enligt ovan.

---

Datum och handledares namnteckning

---

Fylls i av deltagaren

Jag har fått muntlig och skriftlig information om examensarbetet och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla en kopia av den skriftliga informationen.

Jag samtycker till att delta i examensarbetet (titel ev nr 20xx:xx) och att uppgifter om mig samlas in och behandlas på det sätt som beskrivs i informationen ovan.

---

Namnteckning

---

Bilaga 2

Verksamhetschefs godkännande av datainsamling

Vi är två sjuksköterskor som studerar på specialistsjuksköterskeprogrammet med

inriktning mot ambulanssjukvård, Högskolan i Borås. Som en del i denna utbildning gör vi ett examensarbete på avancerad nivå. Följande struktur kan användas för att

färdigställa informationsbrevet.

Syftet med denna studie är att beskriva ambulanspersonalens på Kungälvs sjukhus upplevelse av att arbeta med det nya arbetssättet där hänvisning till annat transportsätt eller vårdnivå och överlämnande av VIPP-dokument och uppföljning av

handläggningen ingår.

Problembeskrivning: I dagens ambulanssjukvård arbetar vi mer mot att bedöma och identifiera rätt vårdnivå för patienten. Ambulansverksamheten på Kungälvs sjukhus arbetar sedan 2018 med ett nytt arbetssätt. I detta arbetssätt ingår att bedöma och hänvisa patienter till en annan vårdnivå eller transportsätt, för att sedan ringa upp patienten och utvärdera handlingsplanen.

Metoden i examensarbetet kommer att utgå från en kvalitativ ansats. Resultatet kommer att tas fram genom intervjuer med ambulanssjuksköterskor eller sjuksköterskor inom ambulansverksamheten.

Urval:

• Ambulanssjuksköterskor eller sjuksköterskor som har erfarenhet av att arbeta med VIPP-dokument.

• Ambulanssjuksköterska eller sjuksköterskor som efter undersökning och bedömning hänvisat patienten till annan vårdnivå eller transportsätt.

• Ambulanssjuksköterskor eller sjuksköterskor som arbetar på Kungälvs sjukhus ambulansverksamhet

Informerat samtycke; Vi kommer fråga om de vill delta i studien och sen innan

intervjun även läsa upp ett samtyckes dokument där informanten kan ta ställning till om de vill delta eller inte,

Ingen obehörig har tillgång till datamaterialet.

Vid publicering kommer det analyserade resultatet att vara avidentifierat. Deltagandet är frivilligt och kan när som helst avbrytas utan förklaring. Vi handleds i examensarbetet av nedanstående handledare.

Hälsningar

Linus Backlund Aynil Savas

Epost: s193081@student.hb.se Epost: s131958@student.hb.se Tfn: 0730505333 Tfn: 07071777891

Handledare: Pär Wennberg Tfn: 0702006273

Par_wennberg@hotmail.com

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås Verksamhetschefens underskrift:

Bilaga 3

Intervjuguide

Informerat samtycke läses upp och respondenten måste godkänna innan man fortsätter.

Hur gammal är du?

Hur länge har du arbetat i ambulansen?

Hur upplever du att hänvisa patienter till annan vårdnivå? (-utveckla)

Hur upplever du att lämna kvar patienten i hemmet utan hänvisning till annan vårdnivå? (-utveckla) (Hur känns det)

Upplever du någon stöttning från verksamhet eller ledning med att arbeta med detta arbetssättet?

Känner du dig trygg i det nya arbetssättet med att hänvisa eller beställa alternativt transportsätt till patienter?

Finns det något som gör att du känner dig otrygg i det nya arbetssättet?

Finns det några känslor som dyker upp hos dig efter hänvisning eller kvarlämning av patienter?

Hur upplever du att ge ViPP dokumentet påverkar arbetssättet (- Har du användning av den?)

(Hur upplever du att patienten får en kopia att behålla?) Kan detta arbetssätt utveckla dig i din professionella roll?

Upplevde du att patienterna var införstådda och välinformerade om sitt hälsotillstånd och varför de inte behövde åka med ambulansen? (-utveckla)

Hur har du upplevt patientens respons av att inte medfölja i ambulansen? (- utveckla) (Hur känns det för dig då?)

Vad upplever du att du får för respons av patienten när du ringer upp för uppföljning? Upplever du att något kan göras annorlunda med det nya arbetssättet? (-utveckla) Ringer du själv upp patienterna eller är det en kollega som gör det?

(- vad känns bäst? / vad väcker det för känslor?)

(- Hur känns det om en kollega ringer upp din patient?)

(- Har du ringt upp? Hur känns det att ringa upp en kollegas patient) Har det nya arbetssättet påverkat ditt eget lärande?

Hur känns det med ansvaret för dig som sjuksköterska att arbeta så här? Hur fungerar de riktlinjer vi har för detta arbetssätt?

Har du något du vill tillägga angående hänvisning av patienter och/eller det nya arbetssättet med VIPP?

Related documents