• No results found

Motverka Sjukskrivning Tidigt - Information till deltagare

Vi vill fråga dig om du vill delta i ett forskningsprojekt. I det här dokumentet får du information om projektet och om vad det innebär att delta.

Vad är det för projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Stress- och smärtrelaterad ohälsa är vanliga orsaker till långtidssjukskrivning, och det behövs bättre förebyggande insatser. Syftet med projektet är att jämföra två olika insatser för personer med begynnande smärt- och stressrelaterad ohälsa, för att undersöka effekterna på

sjukskrivning och subjektiva mått såsom upplevd stress och välbefinnande. Insatserna kommer utvärderas på såväl arbetsledar- som arbetstagarnivå och studien genomförs i samarbete med Regionhälsan.

Anledningen att just du tillfrågas är att du arbetar på en av de arbetsplatser som är kopplade till Regionhälsan, och du tillhör därför projektets målgrupp. Forskningshuvudman för projektet är Örebro universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien.

I och med att din närmste arbetsledare har valt att delta i projektet, undrar vi om du är intresserad av att delta. Insatsen vänder sig till dig som upplever symtom på smärt- och/eller stressrelaterad ohälsa.

För att delta i studien behöver du arbeta minst 20%, samt inte ha ett konstaterat medicinskt underliggande problem som kan förklara problembilden (t ex cancersmärta, hypertyreos) eller svår psykiatrisk problematik (t ex missbruk, psykossjukdom).

Hur går studien till?

Studien utgörs av en randomiserad kontrollerad studie (RCT) där frivilliga arbetsledare och arbetstagare kopplade till Regionhälsan och slumpas till en av två insatser:

Grupp a) som erbjuds en arbetsledarutbildning med fokus på kommunikation och problemlösning eller

Grupp b) som erbjuds en forskningsbaserad föreläsning/utbildning om riskfaktorer och åtgärder vid sjukskrivning.

Se nedan för mer utförlig beskrivning av insatserna.

Om du väljer att delta i studien kommer du slumpmässigt erbjudas en av insatserna. I grupp a kommer arbetsledarna bjudas in till 3 gruppträffar à 2 timmar inom ramen för Regionhälsans chefsstöd och ledarskapsutbildning. Arbetsledarna träffas i psykologledda grupper om 8-10 personer och arbetar med olika teman såsom kommunikation och problemlösning utifrån en strukturerad manual. Samma material ges de tillgång till via en webbaserad portal, där även hemuppgifter och övningar till nästa tillfälle finns. Arbetstagarna kommer bjudas in till 3 psykologledda gruppträffar à 2 timmar, i grupper om 20-25 personer,

med innehåll som tangerar det som arbetsledarna får. Även arbetstagarna får övningar och hemuppgifter att göra mellan träffarna, och får tillgång till samma material via en webbaserad portal.

I grupp b erbjuds två forskningsbaserade föreläsningar (2 gånger à 1 tim) om riskfaktorer och åtgärder vid sjukskrivning. Föreläsningarna grundas på den senaste forskningen kring

riskfaktorer för smärta och stressrelaterad ohälsa, samt vilka åtgärder som finns att tillgå. Arbetsledare och arbetstagare bjuds in till samma föreläsningar, som innehåller information som riktar sig till både målgrupperna. För de som inte önskar eller kan delta live kommer samma presentationer erbjudas digitalt. Även skriftlig information kommer finnas tillgänglig via en webbaserad portal.

Oavsett vilken grupp du hamnar i kommer du ha tillgång till sedvanlig behandling och stöd via Regionhälsan.

För att undersöka effekten av insatserna kommer du få fylla i webbaserade enkäter före och efter insatsen, via en länk som du får av projektansvariga. Enkäterna handlar om hur du mår, dina symtom och hur du upplever din arbetssituation. För att följa utvecklingen av

sjukskrivning kommer även data inhämtas från Försäkringskassan. Du kan avböja denna del av studien utan att övrigt deltagande påverkas.

Möjliga följder och risker med att delta i studien

En risk som deltagandet kan medföra är att frågor möjligen kan upplevas som obehagliga eller integritetskränkande då de berör din personliga uppfattning av ditt mående och din arbetssituation. I studien används dock välbeprövade enkäter där inga sådana problem har dokumenterats. Om du ändå skulle uppleva obehag kan du vända dig till projektansvariga eller projektgruppens psykologer för stöd.

Det finns även en risk att du kommer att uppleva situationen vid gruppträffarna som

integritetskränkande då deltagare i grupperna kommer att kunna identifiera varandra. Dessa risker är inbyggda i insatsens syfte och därför svåra att förebygga. Däremot läggs stor vikt på gruppledarnas bemötande, alla utbildade psykologer, och att inga deltagare talar om det som kommer fram utanför grupperna. Vår erfarenhet är att det finns stort behov av att få utrymme att tala om och dela med sig av svårigheter och utmaningar, som kan väga upp för det

eventuella obehag deltagandet kan orsaka.

Det kan vara problematiskt för vissa arbetstagare att deras arbetsledare kan få reda på att de ligger i riskzonen för att utveckla problematik i och med sitt deltagande i projektet.

Arbetsledarna kommer dock ej delges några enkätsvar från enstaka individer.

Du kommer få kontaktuppgifter till ansvarig forskare. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande i studien genom att meddela projektansvariga. Vid eventuella negativa upplevelser av deltagande i studien finns en fristående kontaktperson du kan vända dig till för stöd, om du önskar. Projektets fristående kontaktperson är Matilda Wurm, psykolog, som nås på

matilda.wurm@oru.se eller 019-303508. Vad händer med mina uppgifter?

Projektet kommer att samla in och registrera information om dig.

Den information som kommer samlas in är grundläggande personuppgifter (namn, ålder och personnummer), enkätsvar kring ditt mående samt arbetstillfredsställelse. Dessutom kommer data på sjukskrivning samlas in från Försäkringskassan fr o m 6 månader före projektet t o m 12 månader efter avslutad insats.

Dina svar och dina resultat kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. Enkäterna avkodas så att enskilda svar inte kan kopplas samman med personuppgifter. Kodlistan med identifierande personuppgifter (vilken kod som hör till vilka personuppgifter) förvaras i låsta säkerhetsskåp separat från den inhämtade informationen. När resultat från studien rapporteras sker detta på gruppnivå och på ett sätt så att det inte går att identifiera enskilda deltagare. Informationen vi samlar in sparas minst 10 år efter datainsamlingen är avslutad. Hanteringen av information sker i enlighet med EU:s dataskyddsförordning.

Ansvarig för dina personuppgifter är Örebro universitet. Den rättsliga grunden till behandling av dina personuppgifter återfinns i EU:s dataskyddsförordning, artikel 6, utifrån att behandlingen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som led i den personuppgiftsansvariges myndighetsutövning. Enligt EU:s dataskyddsförordning har du rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontakta Ida Flink, projektansvarig forskare, ida.flink@oru.se eller 019-30 37 40. Dataskyddsombud är Dorota Antonson, som nås på dataskyddsombud@oru.se samt 019-30 37 50. Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att ge in klagomål till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet.

Hur får jag information om resultatet av studien?

Om du önskar ta del av resultatet på gruppnivå, anmäl ditt intresse till projektansvariga så skickar vi ut en kopia av den slutgiltiga rapporten.

Försäkring och ersättning

Ingen särskild försäkring är tecknad för projektet.

Vid eftermätning samt uppföljningsmätning får du efter ifylld enkät en biobiljett vid respektive tillfälle, som tack för hjälpen. Ersättningen är skattepliktig.

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka din framtida vård eller behandling.

Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta den ansvariga för studien (se nedan). Ansvariga för studien

Ansvarig för studien är Ida Flink, Institutionen för JPS, Örebro universitet, 70182 Örebro. ida.flink@oru.se; 019-303740

Bilaga 2. Samtyckesblankett

Arbetstagare Samtycke till att delta i studien

Jag har fått muntlig och skriftlig informationen om studien och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen.

☐ Jag samtycker till att delta i studien Motverka sjukskrivning tidigt (MOT) ☐ Jag samtycker till att uppgifter om mig behandlas på det sätt som beskrivs

i forskningspersonsinformationen.

☐ Jag samtycker till att sjukskrivningsdata inhämtas från Försäkringskassan fr o m 6 månader före projektet t o m 12 månader efter avslutad insats. Du kan avböja att denna information samlas in utan att ditt övriga deltagande i projektet påverkas. ☐ Jag samtycker till att kontaktas för framtida studier inom ramen för MOT-

projektet. Du kan avböja att kontaktas för framtida studier utan att ditt övriga deltagande i projektet påverkas.

För frågor om medverkande i studien, kontakta: mot@oru.se

Plats och datum Underskrift

Personnummer Namnförtydligande

Mailadress Telefonnummer

Ansvarig forskare: Örebro Universitetet För GDPR-frågor

Ida Flink Organisationsnummer: Dataskyddsombud

Örebro Universitetet 202100-2924 Dorota Antonson

Adress: 701 82 Örebro Adress: 701 82 Örebro E-post: dataskyddsombud@oru.se

E-post: ida.flink@oru.se E-post: registrator@oru.se Telefon: 019-30 37 50

Related documents