• No results found

Information för den driftansvarige

2.1 Föreskriftsenlig användning

Denna apparat används till kosmetisk solning för en vuxen person med en för solningen lämplig hud. Ytterligare information om detta finns på sidorna 20 och 22.

Apparatet är avsedd för kommersiell användning och inte för hemmabruk.

Vissa personer får inte använda apparaten, se sidan 20.

Apparaten får inte användas för självständigt arbete av personer med in-skränkta fysiska, sensoriska eller mentala kompetenser, bristande erfaren-heter och/eller bristande kunskaper. En person som är ansvarig för säkerhet-en måste gsäkerhet-enom övervakning eller instruktion, se till att apparatsäkerhet-en används föreskriftsmässigt och säkert. Vid tvivel är användningen av apparaten förbju-den för personen i fråga!

Apparaten får endast användas med angivna eller likvärdiga lampor. De solti-der som nämns i denna bruksanvisning gäller endast för de angivna lam-porna.

Annan användning anses inte vara föreskriftsenlig. Tillverkaren ansvarar ej för skador som uppstår härav. I sådana fall övertar den driftsansvarige ensam samtliga risker.

Till den föreskriftsenliga användningen hör även att de instruktioner, bruks-, och underhållsvillkor som ställts upp av tillverkaren efterlevs. Apparatet får endast skötas, underhållas och repareras av personer som är förtrogna med det och som har informerats om risker och faror.

2.2 Förutsebar felanvändning

Följande användning av apparaten är uttryckligen förbjuden:

 Flera personer får inte använda apparaten samtidigt. Annars kan liggski-van gå sönder och orsaka skador.

 Personer som har en kroppsvikt på mer än 135 kg får inte använda appa-raten. Annars kan liggskivan gå sönder och orsaka skador.

 Längre soltider än de som är angivna kan leda till brännskador och per-manenta hudskador.

 När apparaten används får inga andra personer befinna sig i kabinen, i synnerhet inga barn.

 Personer under 18 år får inte använda apparaten.

2.3 Den driftsansvariges skyldigheter

Som driftsansvarig ansvarar du för att utfärda tydliga riktlinjer för användning, rengöring och underhåll och måste säkerställa att användandet sker sakkun-nigt och i enlighet med föreskrifterna genom utbildning och information till personalen.

Information för den driftansvarige

03/2013 1006296-01 Bruksanvisning – 9/62

Dina driftsinstruktioner måste säkerställa att apparaten kan drivas och använ-das på ett säkert sätt, med hänsyn till nationella arbetsskyddsbestämmelser och miljölagstiftning samt anpassat efter verksamhetens förutsättningar. Inom EU gäller Rådets direktiv 89/391/EWG (i Tyskland Betriebssicherheitsverord-nung (BetrSichV)).

2.4 Kvalifikationer för personalen

Som driftsansvarig är du skyldig att utbilda din personal och informera om gällande rättsliga- och skadeförebyggande föreskrifter. Säkerställ att persona-len förstår och följer dessa driftsinstruktioner. Detta gäller särskilt för

 Uppgifterna i 'Föreskriftsenlig användning' och 'Förutsebar felanvändning'

 Säkerhetsanvisningar i kapitlet Användning

 Användningsanvisningar

 Anvisningar för rengöring och underhåll

– Se till att personalen på arbetsplatsen har tillgång till bruksanvisningen och övrig information från tillverkaren.

– Kontrollera regelbundet att personalen arbetar säkerhetsmedvetet och med medvetenhet kring faror, samt följer dina driftsinstruktioner.

– Se till att intervallerna för rengöring följs, särskilt rengöringen efter varje solning.

– Se till att din personal informerar kunderna enligt föreskrifterna, särskilt angående solningens längd, möjliga risker och hur apparaten skall an-vändas.

– Personer under 18 år får inte använda apparaten. Instruera din personal att kontrollera kundens legitimation vid osäkerhet kring ålder.

2.5 Leveransomfattning

Uppgifter om Leveransomfattning findenhittar du i kapitlet Beskrivning på sidan 16.

2.6 Transport, montering och uppställning

Apparaten levereras av ett fackföretag och monteras och ställs upp av tillver-karens egen eller annan auktoriserad servicepersonal.

Som driftsansvarig ansvarar du för att ventilationen och elanslutningar på uppställningsplatsen uppfyller kraven, se sidan 10.

Information för den driftansvarige

10/62

2.6.1 Montering

OBSERVERA!

Fara för personer genom elektrisk stöt och förbrän-ningsrisk.

– Montering och elektroanslutning måste motsvara de nationella föreskrifterna.

– Elinstallationen skall på platsen utrustas med en lättill-gänglig frånskiljare för alla poler (huvudströmbrytare) enligt överspänningskategori III. Det betyder att varje pol måste uppvisa en kontaktöppningsbredd i enlighet med villkoren för överspänningskategori III för fullstän-digt åtskiljande.

– Om anslutningen sker genom ett stickkontakt måste ett nätanslutningssystem enligt EN 60309 användas.

– Montering, uppställning, utvidgning eller reparation av apparaten får endast utföras av utbildad personal.

Information om demontering och montering av apparaten hittar du i den sepa-rata monteringsanvisningen. Denna monteringsanvisning är uteslutande av-sedd för tillverkarens servicepersonal eller annan kvalificerad och av tillverka-ren auktoriserad servicepersonal.

2.6.2 Luftteknik

VIKTIGT!

Överhettning genom störning av luftstyrningen!

Driftstörningar är oundvikliga.

– Ändra ej luft-, till- eller frånluftområden, ställ inget i vägen och utför inga egenmäktiga förändringar på ap-paraten. Tillverkaren frånsäger sig allt ansvar för skador som uppstår härav.

– Beakta lufttekniska uppgifter.

– Apparaten får inte uppställas och drivas på transport-pallen!

Uppgifter för till- och avluftsplaneringen hittar man i planeringshandboken (www.ergoline.de, förfogbar på engelska och tyska). Dessa uppgifter kan även erhållas från Er försäljningsagentur eller kundtjänst (se sidan 2).

Information för den driftansvarige

03/2013 1006296-01 Bruksanvisning – 11/62

2.6.3 Uppställningsplats

Solariet får inte användas utomhus.

På höjder över 2000m ö. h. är en ombyggnad nödvändig för att garantera en störningsfri drift. Var vänlig ta kontakt med din kundtjänst innan idrifttagningen (se sidan 2).

2.7 Idrifttagning

Den första idrifttagningen utförs av tillverkarens kundtjänst eller annan aukto-riserad servicepersonal. Apparaten överlämnas färdig för drift.

Om apparaten inte används under en längre tid, måste den kontrolleras av vår kundtjänst eller en godkänd fackfirma, innan den åter tas i drift.

Apparaten styrs av en extern tidsstyrning.

En tidsstyrning måste ställas in så att apparatet automatiskt stängs av efter

<110 % av den valda tiden om styrningen skulle upphöra att fungera. Appara-tens körningstid måste säkras dubbelt via en tidsstyrning enligt norm EN 60335-2-27.

Beroende på den lokala energiförsörjningen kan apparaterna orsaka stör-ningar på det egna elnätet som påverkar styrsystemet (TRA). På så sätt kan funktionen för t.ex. värmelagring störas.

Om störningar uppstår i samband med att apparaterna används är den drifts-ansvarige ansvarig för att installera en tonfrekvensspärr i husets elnät. Var vänlig kontakta behörigt elektroföretag. Elektroföretaget känner till de tekniska anslutningskraven hos din lokala kraftcentral och kan på så sätt anpassa tonfrekvensspärren till kraftcentralens elnät.

2.8 Användning och underhåll

Korrekt användning, underhåll och skötsel är förutsättningar för att kundens säkerhet inte skall äventyras vid användningen, samt att apparatens fungerar felfritt utan störningar.

Beakta de uppgifter och rekommendationer som förekommer i denna bruks-anvisning. Se till att intervallen följs för inspektioner, underhåll och reparation-er. Se till att lamporna byts ut efter den angivna driftstiden.

Det är inte tillåtet att utföra ändringar på apparaten eller dess styrutrustning.

Om detta inte följs upphävs driftstillståndet!

2.9 Urdrifttagning

För att ta apparaten ur drift tillfälligt eller permanent måste apparaten kopplas bort från elnätet.

Om apparaten tas ur drift permanent måste lagar och bestämmelser för av-fallshantering beaktas.

Information för den driftansvarige

12/62

2.10 Lagring

Lagra apparaterna torrt, frostfritt och utan stora temperaturskillnader. När apparaten hunnit bli sval kan den packas in i folie som skydd mot skrapmär-ken.

2.11 Avfallshantering

2.11.1 Miljöbestämmelser –

avfallshantering för lampor och batterier

UV-lamporna innehåller ljusmedel och annat avfall med kvicksilver. Batterier-na innehåller tungmetaller.

Inom den Europeiska unionen gäller genomförandet på nationell nivå av av-fallsramdirektivet 2008/98/EG. Enligt den nationella lagen rörande avfallshan-tering och motsvarande kommunala stadga ska avlägsnandet av UV-lampor och batterier kunna påvisas.

Din lokala återförsäljare hjälper gärna till vid avfallshantering av UV-lampor och batterier:

– Anmäl antalet UV-lampor och batterier per telefon eller skriftligt till din agentur.

Agenturen nämner ett kostnadsfritt inlämningsställe för dina lampor eller tar tillsammans med ett avfallshanteringsföretag hand om att lamporna hämtas och avlägsnas vederbörligt. Denna service är avgiftsbelagd. Utanför Tyskland gäller motsvarande nationella lagar. Vänd dig till försäljningsagenturen på platsen.

2.11.2 Förpackning

Förpackningen består av material som kan återanvändas till 100 %. Förpack-ningar som inte behövs mer och som kommer från JK-gruppen kan skickas tillbaka till JK-gruppen. Din agenturpartner eller återförsäljare hjälper gärna till.

2.11.3 Avfallshantering av gamla apparater

Apparatet har tillverkats av material som kan återanvändas. JK-gruppen in-formerar om innehåll och riskpotential vad gäller det använda materialet.

Enligt riktlinjerna 2002/96/EG, implementerade i Tyskland som Elektro- und Elektronikgerätegesetz (ElektroG), är tillverkaren skyldig att återta och ta hand om vissa uttjänta elektroniska komponenter.

De komponenter och den apparater som detta gäller är markerade med föl-jande symbol.

På begäran kommer företagsgruppen JK att lämna apparaten till avfallshante-ring enligt gällande regler. Denna service är kostnadsfri. Din agenturpartner eller återförsäljare hjälper gärna till.

Information för den driftansvarige

03/2013 1006296-01 Bruksanvisning – 13/62

2.12 Riktlinjer

Denna apparat har byggts enligt följande direktiv:

 EG-direktiv 'elektromagnetisk kompatibilitet' 2004/108/EG (enligt den nuvarande versionen).

 Maskindirektiv 2006/42/EG (enligt den nuvarande versionen)

 Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (enligt den nuvarande versionen)

2.13 Export

Vi hänvisar till att apparaterna är avsedda endast för den europeiska mark-naden och inte får exporteras eller användas i andra länder som t.ex. USA eller Canada! Om denna hänvisning ignoreras frånsäger vi oss allt ansvar! Vi hänvisar uttryckligen till att höga skadeståndsrisker kan uppstå för exportören och/eller operatören vid överträdelser.

2.14 MP3-musik (tillval)

Om en besökare använder sin privata MP3-spelare eller smartphone under solningen, räknas detta inte som offentlig uppspelning avseende upphovsrätt-en. Och den som driver studion har ingen anmälnings- eller betalningsplikt gentemot STIM.

För offentlig uppspelning av MP3-musikfiler gäller samma föreskrifter som för alla andra musikkällor: Som studiodrivare/studioägare får du endast spela upp original Audio-CD, MC, Audio-DVD osv. i dina lokaler och/eller i apparaterna från JK-International GmbHs 'MP3-musik-modul', när du har införskaffat den nödvändiga licensen. Dessa får du genom den organisation som ansvarar för yrkesmässig rätt till uppspelning av musik i ditt land (i Tyskland GEMA/GVL).

Kopieringsskyddade Audio-CDs, MCs, Audio-DVDs osv., samt de på dessa medier ingående titlar, får inte konverteras till MP3-format och/eller sparas på hårddisk, Audio-CDs, MCs, Audio-DVDs osv., när mjukvaran använder sig av knep att kringgå detta skydd.

Vid förfrågan eller kontroll genom medarbetare eller andra kontrollorgan från det ansvariga företaget måste man alltid vara istånd att bevisa förvärvet av uppspelningsrättigheterna genom att visa den tillhörande licensen.

I den mån du följer alla anvisningar från STIM och erhållit licens att använda 'MP3-musik-modulen' får du konvertera original CDs, MCs, Audio-DVDs osv. till det för musikspelaren nödvändiga MP3 formatet. För var rätt-mätigt köpta Audio-CD, MC, Audio-DVD osv. får emellertid endast en kopia (duplikat eller formatomvandlad till MP3) göras. Källmediet (originalmedium) måste förvaras och får inte användas på två ställen samtidigt.

Ytterligare information finns i Info-broschyren 'Audio-Guide', som står till för-fogande på tyska och engelska i internet under www.jk-global-service.de.

OBS:

Inspelade SD-kort som levereras som tillbehör till en JK-ljudsystem, underligger också betalningsplikten för kommer-siell användning.

Information för den driftansvarige

14/62

2.15 Informationsskyltar på apparaten

Se bilagan sidan 55.

2.16 Tekniska ändringar

Apparaten är konstruerad med den senaste tekniken och enligt gällande sä-kerhetsföreskrifter. Vi förbehåller oss rätten att göra tekniska ändringar som avviker mot avbildningar och uppgifter i denna bruksanvisning, när så krävs för att förbättra apparaten.

Det är inte tillåtet att utföra ändringar på apparaten eller dess styrutrustning.

Om detta inte följs upphävs CE-märkningen!

Använd endast original-reservdelar. Om detta inte följs upphävs CE-märkningen!

2.17 Tillverkargaranti

JK-International GmbH ansvarar för brister på solariet gentemot kunder som köpt solariet av en av företagets återförsäljare för egen eller yrkesmässig användning enligt direktiven i följande regler. Förslitningsdelar som UV-högtryckslampor (brännare), UV-lågtryckslampor (rör), glimtändare samt liggskivan i akrylglas, är undantagna från garantin.

Innehållet i garantin föreskriver att JK-International GmbH inom rimlig tid åtgärdar brister på sätt som JK-International GmbH finner lämpligt genom reparation eller utbyte av bristfälliga komponenter.

Anspråk på denna garanti gäller inom 24 månader från köpet av apparaten och skall göras gällande genom uppvisning av garantisedeln eller köpebeviset för JK-International GmbH eller den av JK-International GmbHs försäljnings-partners från vilken kunden införskaffade produkten.

Kundens rättigheter i den uppkommande garantin löper parallellt till kundens eventuella anspråk i köpkontrakt och lämnar dessa intakta.

Information för den driftansvarige

03/2013 1006296-01 Bruksanvisning – 15/62

2.18 Inskränkningar i garantin och friskrivningsklausul

Anspråk på garanti eller ansvar vid person- eller sakskador är uteslutna om dessa orsakats av en eller flera av följande:

 otillåten användning av apparaten,

 felaktig montering, tagande i drift, användning och underhåll av appara-ten,

 användning av apparaten med brister i säkerhetsutrustningen eller felakt-igt monterade eller ej fungerande säkerhets- och skyddsutrustning inklu-sive varningsskyltar.

 om du inte har följt instruktionerna i denna bruksanvisning avseende transport, förvaring, montering, tagande i drift, användning och underhåll,

 arbete utfört av okvalificerad personal,

 egna otillåtna ändringar av apparaten eller dess styrning,

 bristfällig kontroll av delar som utsätts för slitage,

 felaktigt utförda reparationer,

 användning av icke-original-reservdelar,

 olyckor orsakade av farliga ämnen eller yttre våld.

Beskrivning

16/62

Related documents