• No results found

INFORMATION OM EMITTENTEN SPARBANKEN FINN Firma och handelsbeteckning

Säte: Skåne län, Lunds kommun Organisationsnummer: 545001-4377 Kyrkogatan 9

Box 44 221 00 Lund

Telefon 046-16 75 00

Sparbanken Finn är en sparbank och lyder under Sparbankslag (1987:619) (”Sparbankslagen”) och under lagen (2004:304) om bank och finansieringsrörelse (”Bank- och finansieringsrörelselagen”).

Sparbanken Finn är en regional bank i sydvästra och mellersta Skåne och vänder sig i huvudsak till privatperso-ner, små och medelstora företag samt lantbruk.

Banken är en sparbank i juridisk mening och har inga aktieägare.

En sparbank har till ändamål att, utan rätt för dess stiftare eller andra att få del av den vinst som kan uppkomma i rörelsen, främja sparsamhet genom att driva bankverksamhet i enlighet med de bestämmelser som meddelas i Sparbankslagen. En sparbanks rörelse skall avse främst ett visst verksamhetsområde.

Från årets vinst avsätts årligen medel till Sparbanken Finn Framtidsstiftelse för utdelning till framtidsinriktade projekt som berör och stimulerar människor och näringslivet i bankens verksamhetsområde.

Enligt bestämmelser i sparbankslagen och sparbankens reglemente finns i Banken som företrädare för insättar-na 78 huvudmän, som ska övervaka sparbankens förvaltning. Av dessa utses 39 av kommunerinsättar-na i verksam-hetsområdet och 39 av huvudmännen själva. Huvudmännen utser styrelse för sparbanken.

Styrelsen består vid dagen för detta Grundprospekt av 13 ordinarie ledamöter varav Lars Andersson är ordfö-rande. Verkställande ledning består av Lars-Erik Skjutare VD, Lars-Olof Svensson Vice VD och Ställföreträdan-de VD, AnStällföreträdan-ders Österberg Vice VD, Cecilia Grotte Chef Ekonomi och Finans samt Catarina Dahlman Chef Per-sonal och Support.

Sparbanker skall ha minst en revisor. Revisor väljs av stämman.

Utnämnt revisionsbolag i Banken är Ernst & Young.

Emittentens historik och utveckling Från Sparbanken i Lund till Banken

1833

Sparbanken i Lund bildades.

1848

Torna, Bara och Harjagers Härads Sparbank startade i Lund.

1936

Torna, Bara och Harjagers Härads Sparbank gick ihop med Genarps Sparbank och 1941 gick banken ihop med Södra Sandby Sparbank.

1950

1969

Torna, Bara och Harjagers Härads Sparbank tog namnet ’Torna Sparbank’.

1971

Sparbanken i Lund gick ihop med Torna Sparbank och bildade ’Lundabygdens Sparbank’. Ungefär samtidigt anslöt sig Sparbanken i Kävlinge, den bank som en gång hette Höjs och Kjeflinge socknars Sparbank.

1990

Eslöv Onsjö Sparbank fusionerade med Lundabygdens Sparbank och resultatet blev ’Sparbanken Lund Eslöv’.

1991

Banken bytte namn till Sparbanken Finn, ett namn som anspelar på jätten Finn i Lunds Domkyrkas krypta. Verk-samhetsområdet omfattar sydvästra och mellersta Skåne. Sparbanken har sitt huvudkontor i Lund, granne med Lunds domkyrka och Jätten Finn.

1998/99

Samarbetet med Föreningssparbankens upphörde och Banken kvarstod som självständig sparbank. Banken är vid tiden för upprättandet av underliggande Grundprospekt landets största självständiga sparbank.

Investeringar

Banken genomför fortlöpande översyn av investeringar i sin systeminfrastruktur.

Det har inte gjorts några viktiga investeringar sedan delårsrapporten 2009 (”Delårsrapporten) offentliggjordes.

Inte heller har styrelsen eller VD gjort några konkreta åtaganden avseende huvudsakliga framtida investeringar.

Affärsmodell

Sedan Banken 1999 blev självständig från det som idag heter Swedbank har verksamheten utformats enligt bilden ovan.

Sparbanken Finns huvudsakliga verksamhet består i att erbjuda konkurrenskraftiga finansiella tjänster till privatpersoner, små och medelstora företag samt lantbruk. Kärnverksamheten i form av in- och utlåning samt ekonomisk rådgivning sköter Banken på egen hand. För att kunna tillhandahålla ett helhetskoncept och erbjuda konkurrenskraftiga produkter och tjänster även inom det finansiella området samarbetar Banken med markna-dens främsta aktörer.

Genom samarbetet med utvalda partners tillhandahålls exempelvis fondsparande, placeringsmöjligheter i aktie-indexobligationer, kapitalförsäkringslösningar, kapitalförvaltning, tjänstepensioner, direktpensioner och där tillhö-rande personförsäkringar så som livförsäkringar och sjukförsäkringar.

Fakturabelåning, leasing och avbetalning är ytterligare exempel på produkter som Banken tillhandahåller via samarbetspartners.

Affärsidé

Sparbanken Finn är en självständig sparbank som aktivt erbjuder konkurrenskraftiga finansiella tjänster i samar-bete med marknadens främsta aktörer till privatpersoner, små och medelstora företag, samt lantbruk i sydvästra och mellersta Skåne.

Bankens mål och syfte

Enligt § 21 i Sparbanken Finns reglemente får banken driva finansiell verksamhet och sådan verksamhet som har ett naturligt samband med den. I enlighet med bestämmelserna i 7 kap 1 § Bank- och finansieringsrörelse-lagen får banken bland annat:

 låna upp medel, till exempel genom att ta emot inlåning från allmänheten eller ge ut obligationer eller andra jämförbara fordringsrätter,

 lämna och förmedla kredit, till exempel i form av konsumentkredit och kredit mot panträtt i fast egendom eller fordringar,

 medverka vid finansiering, till exempel genom att förvärva fordringar och upplåta lös egendom till nytt-jande (leasing),

 förmedla betalningar,

 tillhandahålla betalningsmedel,

 ikläda sig garantiförbindelser och göra liknande åtaganden,

 medverka vid värdepappersemissioner,

 lämna ekonomisk rådgivning,

 förvara värdepapper,

 driva rembursverksamhet,

 tillhandahålla värdefackstjänster,

 driva valutahandel,

 driva värdepappersrörelse under de förutsättningar som föreskrivs i lagen (1991:981) om värdepap-persrörelse, samt

 lämna kreditupplysning under de förutsättningar som föreskrivs i kreditupplysningslagen (1973:1173).

Huvudsakliga marknader

Bankens verksamhetsområde omfattar kommunerna Lund, Eslöv, Burlöv, Höör, Hörby, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Malmö, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Som lokal sparbank verkande i den starka och växande Öresundsregionen upplever banken en gynnsam ut-veckling. På grund av bankens långa närvaro och starka koppling till marknaderna runt Lund och Eslöv har ban-ken en stark ställning i regionen. I Malmö, där banban-ken haft kontor sedan 1999, och i andra kommuner i banban-kens verksamhetsområde där banken f.n. inte har kontor, ser banken möjligheter att växa. Kontorsetableringar i Landskrona och Trelleborg har genomförts, och banken har nu totalt 20 kontor i regionen.

Konkurrens

De främsta konkurrenterna är de rikstäckande affärsbankerna, olika nischbanker, samt andra aktörer som

erbju-Organisationsstruktur

Sparbanken Finn

Sparbanken Finn Fastighetsbyrå

100%

Cerdo Bankpartner AB

56%

FrisparFöretags-kredit

50%

FrisparBolån 34,3%

Banken är en koncern enligt bilden ovan med dotter- och intressebolag. Bankens ägarskap i bolagen framgår av angivna procenttal. Sparbanken Finn Fastighetsbyrå AB som startades 1998 har kontor i Eslöv, Lund och Malmö. FriSpar Bolån AB samägs med Sparbanken Gripen (16,6%) och SBAB (51%). FriSpar Bolån startades 2002 av Sparbankerna Finn och Sparbanken Gripen som ville skapa ett bolag för hypoteksutlåning. SBAB sköter upplåning för bolagets tillgångar medan Sparbankerna Finn och Sparbanken Gripen har kundkontakterna.Cerdo Bankpartner AB bildades 2002 för att hantera bankernas administrativa tjänster och IT-stöd. Cerdo Bankpartner AB säljer även sina tjänster till andra aktörer inom det finansiella området. Bolaget är ett dotterbolag till Spar-banken Finn. SparSpar-banken Finn, äger 56% av aktierna och resterande ägs till 24% av SparSpar-banken Gipen AB, 516406-0088, med säte i Ängeholm samt till 20 % av Sparbanken Syd, org.nr 548000-7425, med säte i Ystad.

FriSpar Företagskredit AB tillkom 2004 för att finansiera en mindre del av Sparbanken Finn och Sparbanken Gripens företagsutlåning. Frispar Företagskredt AB ägs till 50 % av Sparbanken Finn och till 50% av Sparban-ken Gripen AB.

Under september månad 2009 informerade Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen AB om att de planerar ett samgående. Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen har sedan en lång tid tillbaka samarbetat och respektive styrelse i bankerna planerar att gemensamt bilda en ny bank för Öresundsregionen, nära kunderna och trogen sina värderingar. Den nya banken beräknas verka under gemensamt namn senast 1 januari 2011 och ägs av sparbankstiftelserna, där Sparbanksstiftelsen Finns andel av stamaktierna blir 75 procent och Sparbanksstiftel-sen Gripens andel 25 procent. Planerna förankras nu med huvudmännen i respektive bank. Den “nya bankens”

ägande i Cerdo Bankpartner AB kommer att uppgå till 80% och för Frispar Företagskredit kommer ägandet upp-gå till 100%.

Information om tendenser

Inga väsentliga negativa förändringar i Bankens framtidsutsikter har ägt rum sedan de senaste reviderade finan-siella rapporterna offentliggjordes.

Det finns inga övriga kända tendenser, osäkerhetsfaktorer, potentiella fordringar eller andra krav, åtaganden eller händelser som kan förväntas ha en väsentlig inverkan på Sparbanken Finns affärsutsikter under inneva-rande räkenskapsår.

Förvaltnings-, Lednings- och Kontrollorgan

Verkställande ledning (Direktion)

Direktionens kontorsadress är Kyrkogatan 9, Lund

För närvarande är medlemmarna i Direktionen följande:

Lars-Erik Skjutare VD

Lars-Olof Svensson Vice VD och Ställföreträdande VD

Anders Österberg Vice VD

Catarina Dahlman Personalchef

Cecilia Grotte Ekonomi och Finanschef

Inga av de personer som beskrivs i avsnittet ”Direktionen” i detta Grundprospekt har, såvitt Banken känner till någon befintlig eller potentiell intressekonflikt vad gäller hans/hennes åtaganden gentemot Banken och hans/hennes privata intressen och/eller andra åtaganden.

Ledningens externa uppdrag

Lars-Erik Skjutare Styrelseledamot/ Skattmästare Amarantherorden i Malmö

Ordförande Cerdo Bankpartner AB

Ordförande Kulturen i Lund

Revisor Lund S:t Knut Rotary klubb

Ordförande Stiftelsen Hemmet

Lars-Olof Svensson Ordförande FriSpar Bolån AB

Ordförande Sparbanken Finn Fastighetsbyrå AB Styrelseledamot Kraftringen Energi Försäljnings AB Styrelseledamot Nynäshamns Energi Försäljnings AB

Styrelseledamot Lund Ideon Rotaryklubb

Ledamot Teknoseed II investment Committé

Anders Österberg Styrelseledamot Sparbanken Finn Fastighetsbyrå AB

Styrelseledamot Lumitec AB

Revisor Moderaterna Lomma Bjärred

Styrelsesuppleant Ideon Center AB

Styrelsesuppleant Visa Sweden Förening (ideel)

Catarina Dahlman Ledamot SPK:s fullmäktige

Styrelseledamot Resultatandelsstiftelsen Friskytten

Ordförande Arbetsmiljökommittén vid Sparbanken

Finn

Styrelseledamot Helfrid och Lorenz Nilssons Stiftelse

Cecilia Grotte Styrelseledamot Cerdo Bankpartner AB

Styrelsens kontorsadress är Kyrkogatan 9, Lund För närvarande är medlemmarna i styrelsen följande:

Ledamöter valda vid bolagsstämman 2009

Lars Andersson ordförande

Lennart Prytz vice ordförande

Lars-Erik Skjutare ledamot (VD)

Annika Annerby Jansson ledamot

Christer Arvidsson ledamot

Anders Magnhagen ledamot

Louise Jenå personalrepresentant

Ann-Charlotte Karlsson personalrepresentant

Lars-Olof Svensson suppleant för VD

Göran Wallsten suppleant för personalrepresentant

Ulla Thulin suppleant för personalrepresentant

Inga av de personer som beskrivs i avsnittet ”Styrelseledamöter i Banken” i detta Grundprospekt har, såvitt ban-ken känner till, någon befintlig eller potentiell intressekonflikt vad gäller hans/hennes åtaganden gentemot Ban-ken och hans/hennes privata intressen och andra åtaganden.

Styrelsens externa uppdrag

Lars Andersson Styrelseledamot Andersson & Sjöberg - koncernen Styrelseledamot Barsebäck Golf & Country – koncernen Styrelseledamot Advokatfirman Lars Andersson AB

Styrelseledamot O Malmqvist AB

Styrelseledamot Framtidsstiftelsen Sparbanken Finn Styrelseledamot Inez Möllers stiftelse

Lennart Prytz Styrelseledamot Ideon AB Center

Styrelseledamot Förstafastighetsbolaget Styrelseledamot Lunds Kommunala Fastighetsbolag AB Styrelseledamot Ideonfonden

2 vice ordförande

kommunfullmäk-tige Lunds kommun

Ledamot näringslivs- o

utvecklings-nämnden Region Skåne

Styrelseledamot Kulturhistoriska föreningen Lund Styrelseledamot Fastighets AB Lund Arena Lars-Erik Skjutare Se ovan enligt Direktion

Annika

Annerby-Jansson Ordförande Kommunfullmäktige i Lunds kommun

Ordförande Regionfullmäktige Region Skåne

Ombud Landstingsförbundet, kongressen

Ledamot SKL s Internationella beredning

Ledamot Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR)

Vice ordförande Kulturhistoriska föreningen för Södra Svergie

“Kulturen”

Vice ordförande Skånes djurpark

Ordförande Clara o Per Perssons stiftelse

Ordförande Inez Möllers stiftelse

Styrelseledamot Framtidsstiftelsen Sparbanken Finn Christer Arvidsson Styrelseledamot Delvator AB

Styrelseledamot Delcea AB

Styrelseledamot Delvator Invest AB Styrelseledamot Delvator Förvaltning AB Styrelseledamot Delvator Förvaltning Eslöv AB

Styrelseledamot Maskinleverantörerna Styrelseledamot Delvator Purchase AB

Carl Bonde Styrelseledamot Framtidsstiftelsen Sparbanken Finn

Ordförande Förvaltnings AB Stehag

Ordförande Trolleholms Sportskytte AB

Ordförande Stehags Fastighets AB

Lars H Bruzelius Styrelseordförande AF Bostäder, Stiftelse Styrelseordförande Growing People AB Styrelseledamot Catella Fondförvaltning AB Styrelseordförande Lars H Bruzelius AB Styrelseordförande Brushamn Invest AB

Styrelseordförande BSI&Partners HB

Styrelseledamot Brushamn Holding AB

Helene Hartman Styrelseordförande Strömboms Stiftelse

Lars Håkansson -- ---

Cecilia Lind Ledamot Kommunförbundet Skånes styrelse

1:e v ordförande MERAB

Ledamot Nämnden för kollektivtrafik Region Skåne

Ledamot Sydvatten AB

Ledamot V o B Syd AB

Ledamot BRS, Business Region Skane

Ordförande Kommunstyrelsen i Eslöv

Ledamot Eifab, Eslövs Industrifastighets AB Anders Magnhagen Styrelseledamot Stenskogen Ekonomisk Förening

Styrelseledamot Backagårdens kurs o konferenscentra AB Louise Jenå Personalrepresentant ---

Ann-Charlotte

Karlsson Personalrepresentant ---

Lars-Olof Svensson Se ovan enligt Direktionen

Göran Wallsten Suppleant för personalrepresentant Ulla Thulin Suppleant för personalrepresentant

Bankens internrevision, compliance och riskkontroll Internrevisorer är KPMG.

Compliance Officer är Internjuristen Kristin Asgermyr, anställd i banken.

Bankens styrelse har det övergripande ansvaret för kreditriskexponeringen. Genom kreditpolicy anges riktlinjer för kreditgivningen och i en kreditinstruktion fastställs beslutsordning med delegerade limiter till olika beslutsni-våer i banken. Nibeslutsni-våerna är styrelse, kreditarbetsutskott, central kreditenhet, regionchef, kontorschef samt enskild rådgivare.

Bankens utlåning inriktas mot privatpersoner, små och medelstora företag samt lantbruk. Boendefinansiering utgör den dominerande delen.

Uppföljning av krediter görs i flera avseenden. På företagssidan är det främst branschfördelning, stora expone-ringar och engagemang med förhöjd risk som följs upp. Kreditkvalitén bevakas både lokalt av kontorschefen

Revision

Sparbanksstämman har utsett revisionsbolaget Ernst & Young till revisor med Göran Carlsson som huvudansva-rig revisor. Bankens revisor är auktoriserade och medlem i FAR. Bankens revisor har inga väsentliga intressen i Banken.

Göran Carlsson Ernst&Young AB Forskningbyn Ideon 223 70 Lund

För de två verksamhetsåren har dessa årsredovisningshandlingar reviderats i enlighet med i Sverige gällande god redovisningssed av Bankens revisorer och rena revisionsberättelser över dem har inlämnats. Bankens re-dovisning har upprättats i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) samt tolkningsutta-landen från International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) som har godkänts av EU-kommissionen för tillämpning inom EU.

Bankens årsredovisningar har upprättats i enlighet med i Sverige gällande god redovisningssed.

Eget Kapital

Banken är en sparbank i juridisk mening och har inga aktieägare. Med undantag för de medel som avsättes till Bankens Framtidsstiftelse för utdelning till framtidsinriktade projekt som berör och stimulerar människor och näringslivet i bankens verksamhetsområde, tillförs Banken årets resultat.

Huvudmän

Huvudmannaorganisation:

78 huvudmän

50 %

Väljs av huvudmännen

Related documents