• No results found

Vi vill fråga dig om du vill delta i ett Magisteruppstatsprojekt och forskningsstudie. I det här dokumentet får du information om projektet och om vad det innebär att delta.

Vad är det för projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Hopptester är ett vanligt förekommande analysverktyg när det gäller att bedöma prestation och funktion kring underkroppen. Hopptester lämpar sig för allt från atleter till icke atleter i form av motionärer, tränade personer i rekreationssyfte och åldrar mellan 20-60år.

Hopptesterna fungerar som en screening-metod där de ger mycket information om individens muskelfunktion. Hopptesterna kan förutspå risken för skada och ge mycket information kring hur träningen skall läggas upp för att prestera bättre eller komma tillbaka efter en skada. Genom ständig utveckling av ny teknik har nya mätinstrument tagits fram som är smidiga och lättillgängliga för tränare, coacher eller sjukgymnaster. Telefonapplikationen My Jump2 har nyligen börjat användas som mätverktyg vid hopptester. Forskning och evidens kring applikationen är fortfarande tunn och ytterligare analyser behöver utföras för att kunna bekräfta klinisk användbarhet och riktighet. Syftet med denna studie är därför att undersöka telefonapplikationen som mätinstrument.

För att få vara med i studien ska man vara mellan 18-60år och aktiv genom träning eller motion minst 3ggr/v. Du har heller inte någon skada som påverkar din förmåga att gå, springa eller hoppa. Du har blivit tillfrågad via fri anmälan med plansch/annons/sociala medier eller din lokala gymanläggning.

Forskningshuvudman för projektet är Umeå Universitet.Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien.

Hur går studien till?

Om dig: För att kunna beskriva alla deltagare på gruppnivå kommer du få svara på några

frågor via en enkät där vi vill veta kön, ålder, aktivitetsnivå och skadehistorik. Dina kontaktuppgifter behöver vi under studiens gång för att kunna ta kontakt med dig för information om eventuella ändringar kring studiens data. Enkäten och personliga uppgifter kommer att vara kodad med siffror.

Upplägg: Du som forskningsdeltagare kommer att få träffa en Leg. Fysioterapeut som är

ansvarig för datainsamling, vid ett lokalt gym i Sollefteå. Du kommer att bokas in till ett testtillfälle i gymmiljö som beräknas ta max 45min för information och tester. Du kommer att mätas och vägas med träningskläder på vid testtillfället. Detta i första hand för att kunna utvärdera prestation i hopp-testet.

- Vid testtillfället: En uppvärmning på motionscykel utförs, efteråt sker en rad korta tester(4st) som analyserar funktion av underbenet, dominant sida. Detta beräknas ta max

33 45min. Undvik träning dagen innan då detta kan påverka dina resultat. Ha på dig bekväma träningskläder och skor, ta med egen vattenflaska. Du kan bli varm men kommer inte svettas.

Möjliga följder och risker med att delta i studien

Genom deltagande i studien har du möjlighet att bidra till idrottsmedicinsk forskning inom området mätverktyg för funktion av underbenet. Du får även i samband med studien gratis undersökning av Leg. Fysioterapeut när det gäller underbensmuskulaturen.

Eftersom människor har olika muskelfibersammansättning så har vi även olika utgångsläge när det gäller styrka och funktion. I denna studie kommer du få utföra en del styrke- och uthållighetsövningar vid testtillfället. Detta kan bidra till träningsvärk. Övningarna är väl kända och sedan tidigare kliniskt beprövade. Risk för skada bedöms därför liten, i och med att uppvärmning och testövningar är under uppsyn av en Leg. Fysioterapeut. Vi ber dig kontakta testledare eller projektansvarig om obehag eller smärta skulle uppkomma under studiens gång, du är också försäkrad via kammarkollegiet som deltagare (se bilaga).

Vad händer med mina uppgifter?

Projektet kommer att samla in och registrera information om dig. Dina personliga uppgifter, skadehistorik, kontaktuppgifter och aktivitetsnivå är de nödvändigaste uppgifterna. Alla uppgifter kommer endast användas i vetenskapligt syfte och kommer kodas genom en

kodlista. Dina svar och dina resultat kommer att behandlas så att obehöriga inte kan ta del av dem. Personliga svar och resultat kommer hanteras för att bevara din personliga integritet och konfidentialitet. Detta betyder att vi inte sprider uppgifter till obehöriga utanför projektet. Kodlistan förvaras under studiens gångi syfte att kunna utföra eventuella

ändringar/revideringar i studien. När projektet är godkänt och klar via Umeå Universitet raderas kodlistan för att skydda deltagarnas personuppgifter.

Ansvarig för dina personuppgifter är Umeå Universitet. Enligt EU:s dataskyddsförordning har du rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att

behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontaktaMagisterstudent och testledare Johanna Sjödin (0730240910 eller josj0059@student.umu.se). Huvudhandledare Kajsa Gilenstam (Kajsa.gilenstam@umu.se). Dataskyddsombud nås på

pulo@umu.se . Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att ge

in klagomål till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet.

Hur får jag information om resultatet av studien?

För att ta del av dina individuella analysresultat och resultatet av hela studien kan du ta kontakt med magisterstudent eller huvudhandledare. Om du inte vill ha reda på resultaten så behöver du inte ta kontakt. Vid eventuell publicering kommer resultaten inte knyta an till dig som person.

Försäkring och ersättning

Som forskningsdeltagare är du försäkrad genom Umeå Universitet och har personskadeskydd via Kammarkollegiet. Som deltagare får du gratis undersökning och bedömning av Leg. Fysioterapeut i samband med studiens syfte.

34

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka din framtida vård eller behandling.

Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta den ansvariga för studien (se nedan).

Ansvariga för studien

Magisterstudent är: Johanna Sjödin (0730240910 eller josj0059@student.umu.se ).

35

Samtycke till att delta i studien

Jag har fått muntlig och skriftlig informationen om studien och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen.

☐ Jag samtycker till att delta i studien «Klinisk funktionell bedömning av underbenet, förhållandet mellan telefonapplikationen My Jump2 och kliniska tester.»

☐ Jag samtycker till att uppgifter om mig behandlas på det sätt som beskrivs i forskningspersonsinformationen.

37

Bilaga 2.

« Klinisk funktionell bedömning av underbenet, förhållandet mellan telefonapplikationen My Jump2 och kliniska tester.»

ENKÄT/FRÅGOR: Skriv och/eller ringa in dina svar.

1. Ålder………år

2. Kön: MAN KVINNA

3. Ungefär hur många gånger i veckan utför du någon typ av fysisk

aktivitet för kroppen, utför motion eller tränar i någon form? Ringa

in ditt svar:

Mindre än 3ggr/v 3ggr/v 3ggr/v eller mer

4. Har du under de senaste 6mån drabbas av någon skada som hindrat

dig från att gå, springa eller hoppa? Förklara:

………

………

………

………

………

5. Kan du i dagsläget gå, springa och hoppa utan besvär? Förklara:

JA NEJ

………

………

38

6. För att kunna nå dig som deltagare i denna studie behöver vi dina

kontaktuppgifter, sätt ett kryss bredvid kontaktvägen där vi kan nå

Related documents