• No results found

Mötescirkeln är ett redskap som kan användas som en hjälp i möten där SIP upprättas. Syftet med cirkeln är att skapa trygga möten, vilket kan uppnås genom förutsägbara och strukturerade möten. Alla deltagare får genom cirkeln samma förväntningar på mötet.

När alla deltagare vet ungefär vad som ska ske och har samma förväntningar på mötet blir det lättare att hålla fokus på det viktiga innehållet så att mötet handlar om rätt saker, så att processen rör sig framåt och allt kommer med.

39

Hur cirkeln är tänkt att användas

Det finns en fram- och en baksida på cirkeln.

• Framsidan är tänkt som en checklista att användas på själva mötet. Den är formad som en klocka för att illustrera hur mycket tid som kan användas till varje del. Oavsett hur långt mötet är kan samma proportioner användas. Följ pilarna i cirkelns ytterkant.

FRAMSIDA

• Baksidan är tänkt som en information om varje del och ska läsas innan mötet.

40 Målgrupp kan du se mitt i cirkeln.

Det finns mötescirklar riktade till:

 Ordförande: Den som leder mötet, det kan vara en verksamhetsrepresentant eller en extern mötesledare som enbart har till uppgift att leda mötet. Ibland leder personen som ska ha en SIP själv mötet.

 Personal: Övriga verksamhetsrepresentanter som deltar i mötet.  Vuxna: Vuxna brukare, klienter, patienter.

 Föräldrar: Vårdnadshavare, förälder, familjehemsförälder eller annan som har en föräldraroll till barnet och ungdomen.

 Ungdomar: Unga som deltar på mötet och bedöms kunna förstå och använda sig av en mötescirkel.

 Övriga: Andra deltagare på mötet, det kan t.ex. vara god man, släkting, anhörig, närstående, vän, peer support, stödperson, kontaktperson mm.

 Äldre: Äldre brukare, klienter, patienter.

 Närstående: Närstående som deltar på mötet. Det kan t.ex. vara släkting, vän eller anhörig till den äldre.

Skillnaderna på mötescirklarna för de olika målgrupperna är vilken uppgift samt vilket ansvar var och en har i mötet. Innehållet i varje del är utformat så att cirkeln ska kunna användas samtidigt av deltagarna på mötet.

En mötesordförande har ett särskilt ansvar att leda mötet men alla deltagare i mötet har ett gemensamt ansvar för att skapa ett bra möte!

Vi hjälper din verksamhet att bli bättre – kontakta oss för mer information!

www.uppdragpsykiskhalsa.se

41

Bilaga 2

42

Bilaga 3

Intervjuguide

● Hur arbetar ni med SIP på din/er arbetsplats?

● Vilka hinder finns för de äldres delaktighet vid upprättandet av SIP? ● Vilka möjligheter finns för de äldres delaktighet vid upprättandet av SIP? ● Vem initierar till sammankallandet av SIP?

43

Bilaga 4

Information om intervjustudie med sjuksköterskor som arbetet med samordnad individuell plan, SIP.

Du tillfrågas härmed om tillstånd att få genomföra denna studie på din enhet.

Syftet med studien är att beskriva hur sjuksköterskor som arbetar inom kommunal hälso- och sjukvård med samordnad individuell plan, SIP, upplever patientens delaktighet. Vi har valt ut två olika kommuner i landet. Vi önskar göra en av intervjuerna på din enhet. Vilket innebär en fokusgruppsintervju bestående av åtta sjuksköterskor utvalda av dig

Sjuksköterskans arbete med SIP varierar mellan olika kommuner. Därför är vi intresserade av att undersöka hur sjuksköterskor i kommun ser på arbetet med utformandet av SIP och hur äldre personer görs delaktiga i planeringen.

Deltagarna i fokusgruppen ska vara åtta legitimerade sjuksköterskor från kommunal hälso- och sjukvård. Inklusionskriterier är att de utvalda sjuksköterskorna ska ha varit utbildad sjuksköterska i minst ett år samt arbeta dagtid inom hälso- och sjukvården i kommunen. Exklusionskriterier för studien är sjuksköterskor som har varit utbildade kortare tid än ett år.

Intervjuerna i fokusgrupperna kommer att spelas in och beräknas ta ca 60 minuter. En intervjuguide kommer att användas och vi kommer också skriva fältanteckningar. Intervjun kommer att genomföras av oss i ett lämpligt enskilt rum som utses av er. Efter

fokusgruppsintervjuerna kommer materialet transkriberas till text och bearbetas. Allt

textmaterialet kommer avidentifieras och eventuella känsliga uppgifter hanteras konfidentiellt, det kommer ej vara möjligt att identifiera enskilda personer eller enskilda kommuner ur resultatet av det färdiga examensarbetet. Efter transkriberingen kommer intervjuerna att raderas. Högskolan Dalarna är ansvarig för behandlingen av personuppgifter i samband med examensarbetet. I

enlighet med föreskrifter i dataskyddsförordningen, GDPR, kommer inga namn att användas. Vid frågor om behandlingen av personuppgifter kan du vända dig till högskolans dataskyddsombud. Det

44

färdiga resultatet publiceras i Diva, digitala vetenskapliga arkivet, Högskolan Dalarna och kommer även vid önskemål att skickas till dig som enhetschef.

Deltagandet i studien är helt frivilligt och kan när som helst avbrytas utan närmare motivering. Om du godkänner att studien genomförs på din enhet är vi tacksamma om du svarar oss med E- post så fort som möjligt på följande adress: h18anema@du.se. Vi önskar också att du kan uppge namn och mejladresser till utvalda sjuksköterskor som vill delta i fokusgruppsintervjun, så vi kan ta kontakt.

Om Ni har ytterligare frågor är ni välkommen att kontakta oss eller vår handledare. Vi som är ansvariga för studien heter Anette Martinsson och Carina Ragneheim och studerar till

specialistsjuksköterskor med inriktning vård av äldre på Högskolan Dalarna.

Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga. Ort: Kristianstad & Grums

Datum: 200124

Carina Ragneheim, student Telefon: 0762-329324 E-post: h18carir@du.se

Anette Martinsson, student Telefon: 0733-288262 E-post: h18anema@du.se

Berit Gesar, handledare Telefon: 023-778965 E-post: bge@du.se

45

Bilaga 5

Information om deltagande i intervjustudie med sjuksköterskor som arbetar med samordnad individuell plan, SIP.

Du informeras härmed om deltagande vid fokusgruppsintervju.

Vi är två sjuksköterskor som läser specialistsjuksköterskeutbildningen vård av äldre vid

Högskolan Dalarna. Som en del i denna utbildning ingår att genomföra ett vetenskapligt arbete och vi har valt att undersöka hur arbetet med SIP ser ut inom den kommunala hälso- och

sjukvården, samt hur sjuksköterskorna i kommunen ser på patientens delaktighet i utformandet av SIP.

Vi kommer genomföra två fokusgruppsintervjuer i din kommun med totalt tio sjuksköterskor. Vi önskar göra en kortare intervju med dig i en fokusgrupp med totalt fem sjuksköterskor från din kommun. Tiden för intervjun är beräknad till max 60 minuter, och intervjun genomförs 3 mars.

Intervjun kommer att spelas in och den information som framkommer vid denna studie kommer delges oss och vår handledare. Allt material kommer avidentifieras och eventuella känsliga uppgifter hanteras konfidentiellt, det kommer ej vara möjligt att identifiera enskilda personer ur resultatet av det färdiga examensarbetet. Efter bearbetningen kommer intervjuerna att raderas. Högskolan Dalarna är ansvarig för behandlingen av personuppgifter i samband med

examensarbetet. I enlighet med föreskrifter i dataskyddsförordningen, GDPR, kommer inga namn att användas. Vid frågor om behandlingen av personuppgifter kan du vända dig till högskolans

dataskyddsombud. Det färdiga resultatet publiceras i Diva, digitala vetenskapliga arkivet, Högskolan Dalarna.

Ditt deltagande i studien är helt frivilligt och du kan när som helst avbryta ditt deltagande utan närmare motivering.

46

Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga:

Carina Ragneheim, student Telefon: 0762-329324 E-post: h18carir@du.se

Anette Martinsson, student Telefon: 0733-288262 E-post: h18anema@du.se

Berit Gesar, handledare Telefon: 023-778965 E-post: bge@du.se

Tack för ditt deltagande!

Härmed godkänner jag mitt deltagande i intervjustudie om sjuksköterskors arbete med SIP och patientens delaktighet vid utformandet av SIP.

Intervjustudien genomförs vid Högskolan Dalarna vårterminen 2020

Datum

47

Bilaga 6

Blankett för etisk egengranskning av studentprojekt som involverar människor

Titel: Sjuksköterskors upplevelser av att arbeta med samordnad individuell plan. - En kvalitativ studie utifrån sjuksköterskors perspektiv.

Student/studenter: Carina Ragenehim & Anette Martinsson Handledare: Berit Gesar

Ja Tveksamt Nej

1

Kan frivilligheten att delta i studien ifrågasättas, d.v.s. innehåller studien t.ex. barn, personer med nedsatt kognitiv förmåga, personer med psykiska funktionshinder samt personer i beroendeställning i förhållande till den som utför studien (ex. på personer i beroendeställning är patienter och elever)?

X

2 Innebär undersökningen att informerat samtycke inte kommer att inhämtas (d.v.s. forskningspersonerna kommer inte att få full information om undersökningen och/eller möjlighet att avsäga sig ett deltagande)?

X

3

Innebär undersökningen någon form av fysiskt ingrepp på forskningspersonerna?

X

4

Kan undersökningen påverka forskningspersonerna fysiskt eller psykiskt?

X

5

Används biologiskt material som kan härledas till en levande

eller avliden människa (t.ex. blodprov)? X

6 Avser du behandla känsliga personuppgifter, som etnicitet, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv?

X

7

Avser du behandla personuppgifter om lagöverträdelser, som brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsbövanden?

X

8

Avser du behandla personuppgifter på ett strukturerat sätt, t.ex. i ett register eller en databas? (Observera att även avkodade och krypterade personuppgifter betraktas som personuppgifter så länge det finns en kodnyckel).

X

Related documents