• No results found

2020-10-21

Information och förfrågan om att delta i studien:

Sjuksköterskors erfarenheter och upplevelser av att möta kvinnor som blivit utsatta

för våld i nära relationer

Våld i nära relationer omfattar både fysisk och psykisk misshandel och är den vanligaste formen av våld riktat mot kvinnor. Våld i nära relationer är ett samhällsproblem världen över och påverkar alla kvinnor oavsett etnicitet, ålder och socioekonomisk bakgrund.

Forskare har rapporterat att kvinnor föredrar att hälso- och sjukvården tar upp frågan om våld, trots det väljer de flesta regionerna i Sverige att inte screena för våld i nära relationer bland kvinnor som söker vård. Våld i nära relationer kan ge stor påverkan på kvinnans liv, psykiska och fysiska mående och konsekvenserna kan vara ödestigna. Att identifiera våld i nära relationer i tid kan rädda kvinnan från fortsatt våld och från det psykiska och fysiska lidande som detta kan orsaka.

Sjuksköterskor kan ha en bytande roll i bemötandet av våldsutsatta kvinnor och vi vill därför i denna studie fokusera på sjuksköterskors erfarenheter av mötet med kvinnor som blivit utsatt för våld i nära relationer som söker vård.

Syftet med studien

Syftet med denna studie är att beskriva sjuksköterskors erfarenheter och upplevelser av att bemöta kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

Vad innebär det att delta i studien?

Den här studien baseras på individuella intervjuer som genomförs av studerande vid

sjuksköterskeprogrammet, Umeå universitet under handledning av en erfaren forskare. Intervjuerna genomförs med stöd av en intervjuguide och målsättningen med intervjuerna är att fånga upp personliga beskrivningar och berättelser om mötet med kvinnor som blivit utsatta för våld i nära relationer.

Intervjuerna kommer att spelas in och tiden för intervjuerna uppskattas ta mellan 30 och 45 minuter. De inspelade intervjuerna kommer att skrivas ut till text och avidentifieras så snart intervjuerna är nedskrivna. Det kommer inte att finnas möjlighet att identifiera dig som person och några personuppgifter kommer inte att sparas. När intervjuerna är nedskrivna kommer texten att analyseras med hjälp av kvalitativ

innehållsanalys. Resultaten kommer att presenteras i ett examensarbete i ämnet omvårdnad vid Umeå universitet.

Vi kommer i anslutning till intervjun be dig att besvara några enkla frågor om ålder, kön, profession, yrkeslivserfarenhet och utbildning samt hur länge du arbetat i den aktuella verksamheten. All data kommer att behandlas konfidentiellt både under intervjuerna och under analysprocessen. När studien rapporteras eller publiceras kommer en enskild individ inte att kunna urskiljas. Studien följer gällande lagstiftning enligt Dataskyddsförordningen. Personuppgiftsansvarig myndighet är Umeå universitet.

Vi är medvetna om att intervjun kan föranleda negativa känslor för dig som deltagare om man har egna erfarenheter av våld i nära relationer. Ditt deltagande i studien är helt frivillig och du kan när som helst, utan

att uppge något skäl, välja att avbryta din medverkan.

Hantering av personuppgifter

Om du väljer att delta kommer dina personuppgifter att hanteras konfidentiellt och alla personuppgifter kommer att ersättas med en kod för att anonymisera deltagarna. Endast de medverkande studerande och handledare har tillgång till insamlade data. Du har rätt att skriftligen få reda på om några uppgifter om dig finns registrerade. Framkommer det felaktigheter ska den felaktiga uppgiften ändras. Om du önskar ett utdrag av dina intervjuer ska du kontakta ansvarig forskare (se nedan). Om du har frågor om dataskydd är du välkommen att kontakta ansvarig forskare, alternativt dataskyddsombudet vid Umeå universitet.

Kontaktuppgifter finner du längre ner.

Om du väljer att delta i studien

Om du väljer att delta i studien, vill vi att du fyller i den bifogade blanketten för skriftligt samtycke och returnerar till oss i det föradresserade svarskuvertet alternativt scanna in blanketten och mejla den till x. Vi kommer därefter att ta kontakt med dig angående tid och plats för intervju.

Umeå universitet, institutionen för omvårdnad är ansvarig för studiens genomförande. Har du frågor om studien är du varmt välkommen att höra av dig till någon av oss.

Med vänliga hälsningar

Klara Drejare Josephine Andersson

Sjuksköterskestuderande Sjuksköterskestuderande Institutionen för omvårdnad Institutionen för omvårdnad Umeå universitet Umeå universitet

E-post: kldr0001@student.umu.se E-post: joan0202@student.umu.se Mobil: 070–5660173 Mobil: 070–6565249 Christine Brulin Professor emerita Institutionen för omvårdnad Umeå universitet E-post: christine.brulin@umu.se Dataskyddsombud

Samtycke till att delta i studien:

Sjuksköterskors upplevelse och erfarenheter att bemöta kvinnor som blivit utsatta

för våld i nära relationer

Härmed samtycker jag till att delta i ovanstående studie. Jag har fått skriftlig information om studien och blivit erbjuden möjligheten att ställa frågor om sådant jag undrar över. Jag har också fått information om att mitt deltagande i studien är helt frivilligt, och att jag när som helst och utan att uppge skäl kan välja att avbryta min medverkan.

Jag samtycker också till att uppgifter om mitt namn, kontaktuppgifter (adress och telefonnummer), kön, ålder, utbildning, arbetslivserfarenhet kommer att sparas i ett dokument där alla uppgifter som går att koppla till min person avidentifieras och ersätts med en kod efter att intervjun är genomförd, och att alla uppgifter om min person kommer att behandlas konfidentiellt. Jag har fått veta att jag har rätt att få utdrag ur dokumentet, och vart jag kan vända mig med frågor om hantering av mina personuppgifter.

Ort och datum:

_____________________________________________________________________________________ Underskrift: _____________________________________________________________________________________ Namnförtydligande: _____________________________________________________________________________________ Kontaktuppgifter - Arbetar som: - Arbetsplats: Ort:

- Telefonnummer till arbetet:

Bilaga 3.

Related documents