• No results found

78 Information om EU:s taxonomi för miljömässigt hållbara

In document Avanza Fonder. Informationsbroschyr (Page 79-82)

verksamheter

EU-taxonomin är ett klassifikationssystem som syftar till att etablera gemensamma kriterier för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.

Enligt regelverket ska det för varje fond redovisas hur stor del av fondens investeringar som är förenliga med taxonomin. Taxonomin håller på att utvecklas och kriterier för samtliga miljömål är ännu inte klara. Det saknas också en fastslagen beräkningsmodell för hur stor andel av fondens investeringar som är förenliga med taxonomin. De bolag som fonden investerar i har ännu inte börjat rapportera i vilken utsträckning som deras verksamhet är förenlig med EU-taxonomin. Därför bedömer fondbolaget att det i dagsläget inte är möjligt att lämna tillförlitliga uppgifter om hur stor andel av fondens investeringar som är förenliga med taxonomin.

I regelverket finns en princip, ”orsaka inte betydande skada”, som innebär att investeringar som bidrar till ett hållbarhetsmål samtidigt inte får innebära betydande skada för något annat hållbarhetsmål.

Principen ”orsaka inte betydande skada” är endast tillämplig på den del av fonden som utgörs av investeringar som antingen räknas som hållbara enligt förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar eller enligt EU-taxonomin. Den återstående delen av denna fond har underliggande investeringar som inte beaktar EU-kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.

Metoder som används för att integrera hållbarhetsrisker, främja miljörelaterade eller sociala egenskaper eller för att uppnå ett hållbarhetsrelaterat mål:

Fonden väljer in

Fondbolagets kommentar:

Avanza Auto 5 investerar, i den utsträckning det är förenligt med Avanza Auto 5:s placeringsstrategi, i ljus- eller mörkgröna fonder, det vill säga väljer in, fonder som uppfyller de krav som följer av artiklarna 8 eller 9 i Disclosureförordningen. Förvaltningen av underliggande fonder ska därutöver vara utformad i enlighet med PRI:s principer. Vidare ska underliggande fonder omfattas av en policy för ansvarsfulla investeringar och aktieägarengagemang. Vid beslut om Avanza Auto 5:s investering i en

underliggande fond väger Avanza fonder även in ett antal ytterligare bedömningskriterier. Genom dessa kriterier kan respektive fond betygsättas utifrån ett internt score card. Exempel på kriterier som används vid betygsättningen är bedömning av respektive fonds ansvarstagande relaterat till

Environmental, Social and Governance (ESG), kompetens rörande ESG, ESG-data och ESG-risker för fonden, processer för aktieägarengagemang, urvalsprocess, hållbarhetsmål och klimatstrategi.

Avanza Fonder har därmed arrangemang för att beakta miljörelaterade, sociala och

styrningsrelaterade aspekter och risker vid Avanza Auto 5:s investeringar i underliggande fonder.

Fonden väljer bort

Avanza Auto 5 investerar inte i fonder vars investeringar utgör företag vars omsättning till mer än fem procent är hänförlig till nedan produkter eller tjänster.

Produkter och tjänster

☒Klusterbomber, personminor Fondbolagets kommentar:

79

☒ Kemiska och biologiska vapen Fondbolagets kommentar:

☒ Kärnvapen

Fondbolagets kommentar:

☒ Kol

Fondbolagets kommentar:

Internationella normer

Internationella normer avser internationella konventioner, lagar och överenskommelser såsom FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag som rör frågor om miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik.

☐ Fonden investerar inte i bolag som kränker internationella normer. Bedömningen görs antingen av fondbolaget självt eller av en underleverantör.

Fondbolagets kommentar:

☒ Fonden investerar inte i bolag som inte vidtar åtgärder för att komma till rätta med identifierade problem eller där fonden bedömer att bolagen inte kommer att komma tillrätta med problemen under en tid som fondbolaget bedömer som rimlig i det enskilda fallet.

Detta alternativ avser fonder som tar fram en handlingsplan för ifrågasatta bolag, som exkluderas om angivna villkor inte uppfylls under utsatt tidsperiod.

Fondbolagets kommentar:

Länder

☐ Av hållbarhetsskäl placerar inte fonden i bolag involverade i vissa länder/räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater.

Detta alternativ avser fonder som gör en landspecifik hållbarhetsanalys som resulterar i att bolag involverade i vissa länder exkluderas eller att räntebärande värdepapper utgivna av vissa stater exkluderas.

Fondbolagets kommentar:

Övrigt

☐ Övrigt

Fondbolagets kommentar:

Fondbolaget påverkar

80

Fondbolaget använder sitt inflytande för att påverka bolag i hållbarhetsrelaterade frågor.

Fondbolaget har kontakt med bolag i syfte att påverka dem i en mer hållbar riktning.

☒ Bolagspåverkan i egen regi Fondbolagets kommentar:

För Avanza Auto 5:s räkning bedriver Avanza Fonder ett påverkansarbete gentemot fondbolagen som förvaltar de fonder Avanza Auto 5 investerat i. Syftet med detta påverkansarbete är att, där det bedöms finnas möjlighet, styra fondbolagen mot en mer hållbar inriktning och minska inslagen av hållbarhetsrisker. Bolagspåverkan sker således indirekt genom dialog med representanter för fondbolagen som förvaltar de

underliggande fonder Avanza Auto 5 investerar i.

7.10 Avanza Auto 6

Transparens i fråga om integrering av hållbarhetsrisker, om främjandet av miljörelaterade eller sociala egenskaper, och om hållbar investering

☐Fonden har hållbara investeringar som mål

☒ Fonden främjar bland annat miljörelaterade eller sociala egenskaper

☐ Hållbarhetsrisker integreras i investeringsbeslut, utan att fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller har hållbar investering som mål

☐Hållbarhetsrisker är inte relevanta (förklaring nedan)

Fondbolagets kommentar:

Avanza Auto 6 är en fondandelsfond, även kallad fond-i-fond, som till betydande del investerar i andra fonder. För Avanza Auto 6 integreras hållbarhetsrisker i investeringsbesluten genom att Avanza Auto 6, i den utsträckning det är förenligt med Avanza Auto 6:s placeringsstrategi, investerar i så kallade ljusgröna fonder. Det vill säga sådana fonder som främjar miljörelaterade och/eller sociala

egenskaper och uppfyller kraven i artikel 8 i förordning EU 2019/2088 (”Disclosureförordningen”). Med beaktande av Avanza Auto 6:s placeringsstrategi, kan Avanza Auto 6 även komma att investera i så kallade mörkgröna fonder. Det vill säga sådana fonder som har hållbara investeringar som mål och uppfyller kraven i artikel 9 i Disclosureförordningen. Avanza Auto 6 investerar inte i fonder vars

investeringar utgör företag som bryter mot internationella normer eller konventioner (såsom FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Avanza Auto 6 investerar heller inte i fonder vars investeringar utgör företag vars omsättning till mer än fem procent är hänförlig till klusterbomber, personminor, kemiska och biologiska vapen samt kol. För Avanza Auto 6:s räkning bedriver Avanza Fonder AB (”Avanza Fonder”) ett påverkansarbete gentemot fondbolagen som förvaltar de fonder Avanza Auto 6 investerat i. Syftet med detta påverkansarbete är att, där det bedöms finnas möjlighet, styra fondbolagen mot en mer hållbar inriktning och minska inslagen av hållbarhetsrisker.

Avanza Auto 6 har i dagsläget inte något uttryckligt mål avseende beaktande av miljömålen i artikel 9 i EU:s taxonomi för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Fondbolagets förhoppning är dock att fondens främjande av miljömässiga egenskaper även ska bidra till miljömålen i taxonomin.

Mot bakgrund av vad som anges ovan bedöms hållbarhetsriskernas troliga inverkan på avkastningen vara begränsad.

81

In document Avanza Fonder. Informationsbroschyr (Page 79-82)