• No results found

Information till personal/chefer inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun Jag heter Ulrika Olsson Möller och arbetar som sjukgymnast i Hemrehab i Eslövs kommun

och är för närvarande föräldraledig. Sedan två år läser jag till en breddmagister med inriktning mot äldre. Inom ramen för denna magisterutbildning kommer jag under våren 2007 att genomföra ett uppsatsarbete på 10 poäng. Utbildningen genomförs av Institutet för gerontolo- gi, Hälsohögskolan i Jönköping som också ansvarar för handledning under uppsatsarbetet. Studierna ger ett brett perspektiv på vad det innebär att åldras och vara äldre. Vi har fördjupat våra kunskaper om hur äldreomsorgen har utvecklats och vad som förväntas ske framöver. Vi har även läst om hur man kan se åldrandet ur ett livsloppsperspektiv, hur det kan upplevas att vara äldre och invandrare och vi har fått lära oss hur man kan utvärdera olika verksamheter och insatser för äldre.

Syftet med min uppsats är att undersöka äldres erfarenheter och uppfattningar om sjukgym- nastik inom kommunal verksamhet. Bakgrunden till frågeställningen är att sjukgymnastens roll inom kommunal verksamhet ännu är vagt definierat. Fördjupad kunskap behövs därmed för att denna verksamhet bättre skall kunna planeras utifrån de äldres aktuella behov. Resulta- tet kommer att kunna användas till kompetensutveckling av sjukgymnaster och personal inom kommunal verksamhet och därmed förhoppningsvis höja kvalitén på vården för de äldre. Under våren (mars-april) 2007 planerar jag att genomföra ca tio intervjuer med informanter (äldre vårdtagare) som tidigare behandlats av sjukgymnast i särskilt eller ordinärt boende, i hemrehab eller på den samfinansierade korttidsenheten i Eslövs kommun. Rekrytering av tänkbara informanter kommer att ske via sjukgymnasten i respektive ansvarsområde som kän- ner vårdtagaren sedan tidigare behandlingsperiod. Deltagande i projektet är helt frivilligt och informanterna kan när som helst avbryta sitt deltagande. Intervjuerna kommer efter informerat samtycke att utföras i det egna boendet och spelas in på band. Studien genomförs enligt sed- vanlig etisk praxis och alla data avidentifieras så att informanterna inte går att känna igen i resultatredovisningen.

Vid frågor var vänlig kontakta mig eller min handledare

Ulrika Olsson Möller Felicia Gabrielsson-Järhult

Leg. Sjukgymnast/magisterstudent doktorand/handledare

Oxstigen 6 Institutet för gerontologi

243 32 Höör Hälsohögskolan i Jönköping 0413-20577 036-10 13 21 0705-89 69 83 gafe@hhj.hj.se gert.mller@telia.com 32

Bilaga 2

Hej!

Jag heter Ulrika Olsson Möller och arbetar som sjukgymnast i Hemrehab i Eslövs kommun och är för närvarande föräldraledig. Sedan två år tillbaks läser jag en magis- terutbildning med inriktning mot ”äldre” på Hälsohögskolan i Jönköping. Denna ut- bildning ger ett brett perspektiv på vad det innebär att åldras och vara äldre. Vi har fördjupat våra kunskaper om hur äldreomsorgen har utvecklats och vad som förväntas ske framöver. Vi har även läst om hur man kan se åldrandet ur ett livsloppsperspektiv, hur det kan upplevas att vara äldre och invandrare och vi har fått lära oss hur man kan utvärdera olika verksamheter och insatser för äldre.

Under våren 2007 genomför vi ett uppsatsarbete på 10 poäng. Det ämne jag valt att undersöka är vilka erfarenheter och uppfattningar äldre människor har om sjukgym- nastik utförd inom kommunal verksamhet. Nu planerar jag att intervjua ca tio äldre personer som på ett eller annat sätt fått hjälp av en sjukgymnast verksam inom kom- munens äldreomsorg.

Du som får detta informationsbrev har tidigare blivit kontaktad och tillfrågad om del- tagande av en av mina kollegor i Hemrehab, Lotta Ekdahl. Eftersom hon fick ett posi- tivt besked från Dig skickar jag detta brev och kommer att kontakta dig nästa vecka för att boka en tid för att komma hem till Dig. Intervjun är naturligtvis helt frivillig, och Du kan när som helst avbryta ditt deltagande utan att det på något sätt kommer att på- verka den vård som Du får nu eller som Du kan vara i behov av senare. Samtalet be- räknas ta en timme och spelas in på band. Alla uppgifter behandlas konfidentiellt och ingen annan än jag kommer att veta vad just Du har svarat.

Min förhoppning är att denna undersökning ska ge en inblick i vad äldre prioriterar och tycker är viktigt angående sjukgymnastik i kommunala verksamheter. Det är en ganska ny företeelse för sjukgymnaster att arbeta inom kommunen och därmed behövs det aktuella kunskaper för att arbetet ska kunna läggas upp på ett sätt som stämmer överens med äldres behov av insatser.

Du eller dina anhöriga får gärna kontakta mig om Ni har några frågor. Vänliga hälsningar från

Ulrika Olsson Möller

Leg. Sjukgymnast/Magisterstudent, Hälsohögskolan i Jönköping 0413-20577

33

Bilaga 3

Frågeguide

Informantens erfarenhet av sjukgymnastik

• Jag har hört genom min kollega att du fått sjukgymnastik? Hur kommer det sig att du fått sjukgymnastik?

• Kan du beskriva vad sjukgymnasten hjälper dig med?

• Vem var det som kontaktade sjukgymnasten, var det du själv?

• Hur kom du och sjukgymnasten fram till vilken slags behandling du skulle få? • Upplevde du att du och sjukgymnasten hade några mål med behandlingen? Kortsikti-

ga? Långsiktiga?

• Tycker du att kontakten med sjukgymnasten fungerat bra för din del? Vad var det som gjorde att du upplevde det så?

• Har du fått någon hjälp av en sjukgymnast innan/tidigare i livet? Kan du berätta lite om det? Fanns det några likheter? Skillnader? (behandling, behandlingsfrekvens, be- mötande)

• Man kan ju få sjukgymnastik i hemmet genom kommunens försorg eller på vårdcen- tralen som tillhör landstinget. Hur ser du på det? Ta reda på likheter/skillnader, förde- lar/nackdelar med att få i hemmet respektive på vårdcentral.

• Genom kommunen kan man ju få annan slags hjälp också t.ex. hjälp med städning el- ler mat eller hjälpmedel. Vad är din erfarenhet av det? Kan du berätta lite om det? • Är det något mer du funderat över, som du vill tillägga?

Informantens förväntningar på sjukgymnastik

• Kommer du ihåg om du hade några tankar på vad sjukgymnastik var för något innan du själv fick det?

• Hade du några speciella förväntningar på vilken hjälp du skulle få av sjukgymnasten? Vad tror du kan ha påverkat dina förväntningar?

• Hur tror du det ser ut med sjukgymnastik för din del framöver, under det närmaste året eller så?

• Är det något mer du funderat över, som du vill tillägga?

34

Kontexten

• Nu har vi pratat lite om din erfarenhet av sjukgymnastik och så tänkte jag att vi skulle fortsätta med att du berättade lite om dig själv (utbildning, arbete, fritid, boende, fa- milj, socialt liv, speciella händelser).

• Hur ser ditt liv ut idag tycker du?

• Är det något mer du funderat över, som du vill tillägga?

Informantens upplevelse av sjukgymnastik

• En del (äldre) tycker att sjukgymnastik är det samma som massage. Är det något du känner igen?

• Jag har uppfattat det som att det finns en allmän uppfattning, kanske ffa hos äldre, att de får för lite sjukgymnastik. Har du några funderingar kring det?

• Vad tror du (din man, dina barn, anhöriga) tycker om det som sjukgymnasten hjälpt dig med?

• Det som sjukgymnasten hjälper dig med, hur påverkar det din vardag tycker du? • Om du jämför sjukgymnastens arbete med arbetsterapeuten, sjuksköterskans, vad är

det för skillnad tycker du?

• Om du skulle beskriva sjukgymnastik för någon annan, hur hade du beskrivit det då? Är det så du själv har upplevt det?

• Är det något mer du funderat över, som du vill tillägga?

35

36

Bilaga 4

EGENGRANSKNING VID EXAMENSARBETEN Examensarbetets titel:

Student/studenter: Handledare:

1. Kan projektet innebära någon eller några av följande nackdelar för deltagaren

(patient, försöksperson, informant)? Ja Tveksamt Nej

a/ Medicinsk risk b/ Smärta

c/ Hot mot personlig integritet d/ Annat obehag

2. Kan det garanteras att deltagarna inte kan identifieras i resultatredovisningen? 3. Är deltagandet i projektet frivilligt? 4. Kan en deltagare när som helst och utan

angivande skäl avbryta sitt deltagande?

5. Innebär studien att personregister upprättas – om ja – vem ansvarar för registret och till

vem anmäls registret?

...

(registeransvarig person)

6. Hur är den skriftliga informationen utformad?

a/ Beskrivs projektet så att deltagarna förstår dess uppläggning och syfte? (Inga fackuttryck, klar svenska).

b/ Framgår det att vården eller andra insatser inte påverkas av beslut om att medverka eller avstå från medverkan?

c/ Framgår det att vården eller andra insatser inte påverkas om deltagaren avbryter sin medverkan?

7. Erbjuds försöks personerna att ta del av forskningsresultatet?

Ovanstående frågor är noga penetrerade och sanningsenligt besvarade. Jönköping den

... ...

Related documents