• No results found

Informationsasymmetri mellan företagsledning och ägare

4. Empiri och resultat

4.1.1. Informationsasymmetri mellan företagsledning och ägare

Vad gäller uppdelning av företagsledning och ägare till företaget delgav merparten av företagsrepresentanterna att företaget de representerade var ägarlett, alltså att ägare och företagsledning var samma personer. “... vi är ett ägarlett bolag, de som jobbar i bolaget är ju ägare…”. “... de här tre ägarna är med i organisationen och jobbar…”. Även en av de intervjuade revisorerna påpekar att detta är ett vanligt fenomen bland den undersökta storleken på företag, små företag. “... är det ett mindre bolag så är ju VD och ägare och ledningen ofta samma person eller någonting, eller att dem står väldigt tätt då…”. Den större delen av företagsrepresentanterna är överens om att företagsledning och ägare har samma tillgång till information gällande företaget och dess revision.

4.2. Frivilliga byrårotationer

Merparten av företagsrepresentanterna uppgav att de var tillfredsställda med sin nuvarande revisionsbyrå och hur de utför revisionen. “Jo men vi är väldigt nöjda”. “Ja, det är vi”. Även de intervjuade revisorerna anser att deras kunder är nöjda med dem som

revisionsbyrå. “Ja men det tycker jag, annars hade vi nog inte suttit där vi är”. Anledningen till den höga graden av nöjdhet bland företagsrepresentanterna verkar återkommande vara tillgängligheten hos revisionsbyrån/revisorn. “... han är tillgänglig när man behöver råd och stöd…”. “... nöjd med vår revisor som är engagerad och finns alltid på plats om vi behöver hjälp…”. Tillgänglighet hos revisorn är något som identifierades som en viktig aspekt vid frivilliga byten av revisionsbyrå även i intervjuerna med revisorerna. “I många fall tror jag att det är att vi är ganska lokala än så länge…”. “... ofta är det ju bristande uppmärksamhet från revisorns sida… att dem inte får tillräckligt mycket ’attention’ som de tycker att dem behöver eller som dem vill ha”.

Majoriteten av företagsrepresentanterna uppger att de någon gång frivilligt har bytt revisionsbyrå, anledningarna till bytet verkar dock variera. Båda revisorerna instämmer här med att säga att frivilliga byten av revisionsbyrå är något som förekommer löpande. “Ja det har väl hänt, ganska många gånger”. “Ja det händer ju löpande…”. Vid frågan angående vad som skulle få företaget att frivilligt byta revisionsbyrå i dagsläget är det framför allt två aspekter som anses lika influerande till ett byte. Den ena aspekten som företagen ser som kan leda till ett byte är relationen till revisorn. “Det är ju inte revisionsbyrån i sig som vi gillar, utan det är ju relationen med den fysiska revisorn som är den vi är nöjd med”. “... sen spelar det ingen roll vilket av dem här stora namnen de har utan det är ju personlighet och att det funkar…”. Även en av revisorerna anser att detta är en viktig anledning till att företag frivilligt väljer att byta en revisionsbyrå mot en annan. “... har du en revisor som du har en löpande dialog med och som du får mycket hjälp och rådgivning och stöttning utav då är det svårare och man är mindre benägen att byta ut en sådan person jämfört med någon som man kanske aldrig har träffat”. Den andra aspekten som företagsrepresentanterna anser vara influerande till ett byte av revisionsbyrå är priset för revisionen. “Ja det har vi gjort, vi fick ett samtal från en annan revisionsbyrå som erbjöd oss ett väsentligt mycket bättre pris så vi kunde inte tacka nej…”. “Det blir bara en prisfråga. Det är som Corn Flakes”. Angående priset instämmer en revisor i att detta är en faktor som ses som viktig av många företag. “... min erfarenhet så är de ju prismässigt att dem tror att dem får en billigare revision”. Ytterligare en faktor som presenteras utav ett fåtal företagsrepresentanter är att en försämrad kvalitet på revisionen skulle kunna leda till ett frivilligt byte av revisionsbyrå. “... det skulle ju kunna vara det att dem gör ett bristfälligt jobb…”. “... skulle väl vara om deras utförande var bristfälligt…”. När vi däremot frågade företagsrepresentanterna varför de tror att andra företag frivilligt byter revisionsbyrå svarar majoriteten att det är priset som är den viktigaste aspekten. ”Skulle tro att priset är viktigt för många…”. “... att man behöver få ner kostnaden på något sätt och att man kanske byter på grund av det”.

4.2.1.Revisionsarvode

Företagsrepresentanterna anser i stor utsträckning att värdet de får ut av revisionen är i nivå med priset de betalar. “... jag har ju på något sätt accepterat kostnaden för det värdet jag tycker vi får för tjänsten”. “Ja men det skulle jag säga att vi får. Absolut”. Trots att de flesta företagsrepresentanterna anser att revisionens värdeskapande är högt är majoriteten överens om att priset för revisionen är hög. “... sedan kan jag ju tycka att kanske 50-60 tusen är dyrt egentligen...”. “... jag tycker att det är mycket pengar”. En av revisorerna anser att okunskap kan var en anledning till att företag ser revisionsarvodet som högt. “... det är svårt för dem små, att förstå liksom varför överhuvudtaget varför man har revision liksom och även kanske vad man får för det priset…”.

Vidare ställdes frågan till företagsrepresentanterna hur de anser att revisionsarvodet påverkar dem till att frivilligt byta revisionsbyrå där majoriteten delgav att priset för revisionen var en avgörande faktor som kan leda till ett byte av revisionsbyrå. “Ja absolut och det har vi ju som sagt redan gjort också tidigare”. “Det kommer vi att göra, för det finns en som tar 35 tusen så då tjänar jag ju 45 tusen på ett telefonsamtal”. Revisorerna däremot håller inte med om detta då de anser att en god relation mellan revisor och klient väger tyngre än priset för revisionen. “Har du en upparbetad långvarig relation med kunden, det behöver inte vara långvarig, men en bra relation med kunden så är det ju inte riktigt prislappen som styr”. “... har man en bättre relation tenderar ju priset vara mindre viktigt”.

Det finns även en association gjord av företagsrepresentanterna rörande hur en bra relation till revisorn påverkar priset. Genom en bra relation och kvalitativ leverans av tilläggstjänster skapas en viss lojalitet vilket gör företagen mindre priskänsliga och mindre benägna att frivilligt byta revisionsbyrå. “Ja det gör man, så jag ligger kanske två år för sent med att byta. Så jag har redan bränt 70 tusen på den här relationen”. Att företagen har samma revisionsbyrå och revisor i många år gör att utförandet av revisionen uppfattas som smidig och detta påverkar även benägenheten att byta till följd av bland annat höga revisionsarvoden. “Och det är ju klart att det är någon som har hängt med länge som har historiken du känner dem, det är en ganska smidig process så man får bra rådgivning och allt sånt där. Det är ingenting som man byter ut enkelt”.

4.2.2.Revisionskvalitet

När det kommer till revisionskvalitet baseras bedömningen på revisors kompetens och erfarenhet utav yrket. Flertalet företagsrepresentanter är överens om att kompetens i det här fallet är den viktigaste aspekten och är något som vägs in vid valet att frivilligt byta revisionsbyrå. “Man vill ju ha förtroende för sin revisor och det hänger väl ihop med att revisorn har en hög kompetens”. “... det är kompetensen hos den här individen som

är viktig i förhållande till erfarenhet egentligen”. Även erfarenheten som en viktig aspekt identifieras av ett antal företagsrepresentanter. “Jag betalar såklart för kunskap men också ganska mycket för kunskap i kombination med erfarenhet”. “... jag tror erfarenhet är viktigast... jag skulle vilja ha en så erfaren som möjligt till billigt pris…”.

Dock kan det identifieras att flertalet av företagsrepresentanterna ser på revisionskvalitet, som till exempel kompetens och erfarenhet, som viktigt när det gäller den rådgivning och andra tjänster som revisorn levererar utöver revisionen. Företagsrepresentanterna diskuterar bland annat att revisorn ska kunna vara behjälplig och kunna svara på de frågor som företaget har annars kan ett byte vara aktuellt. “Sen är det absolut viktigt att dem vet vad dem pratar om och att man får ett bra svar liksom så dem inte sitter och funderar en massa och inte hittar något”. “... om man känner att revisorn inte räcker till för den typ av rådgivning som vi behöver då skulle vi säkert se oss om efter någon ny”. Detta styrks av en av revisorerna som också menar att kompetens visar sig när revisorn kan svara behjälpligt och ge den hjälp som efterfrågas av kunden. “... vilken person det är som är revisor alltså om dem känner att dem får rätt hjälp och att han kan svara på frågorna som dem ställer”.

Någonting som också går att utläsa från företagsrepresentanternas svar är en svårighet att förstå värdet av själva revisionen vilket gör det svårt för dem att diskutera revisionskvalitet. Istället är det lätt för företagsrepresentanterna att falla in på att prata om de tjänster som de köper av revisionsbyrån utöver revisionen, till exempel rådgivning, i vilket det är enklare att se värdet och identifiera skillnader i bland annat revisorns kompetens. “Alltså man vill ha bra råd såklart... och det hänger väl ihop med att revisorn har en hög kompetens…”. Dock nämns det av ett par respondenter att det rörande revisionen finns en svårighet att förstå skillnaden på revisionskvalitet mellan olika parter och att det då kan räcka med att veta att revisorn är auktoriserad. “Jag antar att alla auktoriserade revisorer har ungefär samma kompetens”. “... titeln auktoriserad revisor skulle jag vilja påstå att du har en viss kunskapsnivå...”.

Related documents